USA, landet vi älskar att hata


I Aftonbladet idag har man ett ”TV-inslag” som visar en elektromagnetisk kanon, ett vapen som kan komma att användas i krig, hävdar speakertexten. Då vill det till att ha med sig en mindre kärnreaktor antar jag, allt för att förse kanonen med ström..

Samtidigt har tidningen en artikel om Heart Attack Grill (!) i Las Vegas: ”Triple Bypass-hamburgaren gav en man en hjärtattack. Han rullades ut på bår från restaurang Heart attack grill – som säljer sin mat med varningen: ”Kan vara farligt för din hälsa.” – Allt som är kul och lagligt kommer jag sälja till dig, säger restaurangens ägare Jon Basso. Restaurangen Heart attack grill i Las Vegas gör skäl för sitt namn. En man åt deras ”Triple bypass”-hamburgare och fick en hjärtattack. Mannen satte i sig 700 gram kött, ett dussin baconskivor och massor med ost när han började klaga över bröstsmärtor inför chockade restauranggäster.”

Men det som i mina ögon sticker ut mest är landets inställning till handeldvapen. Nu skiljer det sig mellan olika stater, men det är faktiskt tillåtet i många stater att ha en Colt 45 i ett hölster fullt synligt. Eller en Glock om man nu hellre föredrar ett österrikiskt vapen. Glocken har dessutom den lilla ”finessen” att den kan skjuta automateld, har den dessutom ett extra stort magasin så kan man skjuta iväg trettio nio millimeters dumdumkulor med den i samma hastighet som en kpist.

USA är landet vi älskar att hata, fast det gäller knappast folk-
partister, de bara älskar landet helt okritiskt. Vi får väl hoppas att de också agerar på samma sätt som (KD) och (C), utplånar sig själva och offrar sina väljare till Borg och Reinfeldt. Att man döper en grill i Las Vegas till Heart Attack Grill känns dock alltför provokativt för min smak, och det tror jag gäller alla som faktiskt har drabbats av en hjärtinfarkt. Hamburgaren ”Triple bypass” är definitivt ingenting för undertecknad eftersom jag har gjort en quadrupled bypass. En sådan kittlar dödsskönt som den amerikanske seriefiguren Långben brukar säga på julafton…

it Andra om: , , , , , , , ab


31 svar till “USA, landet vi älskar att hata”

 1. Jag blev lite sugen på en sådan där superburgare. Undrar varför det inte finns sådant i Sverige?

 2. Gällande hamburgerhaket så är det uppenbart att de säljer på Ironi. De vet att folk dör till höger och vänster av den växande snabbmats industrin. Och istället för att marknadsföra sig med minimorötter till sin burgare (MCDonalds) så säger de rakt ut att vår mat kan döda dig! Uppfriskande och politiskt korrekt i mina ögon!

  Håller dock med dig i vapenfrågan.

 3. Jag själv varken älskar, hatar eller älskar att hata USA. Men det är intressant med den historiska bakgrunden till vårt ansträngda förhållande till supermakten i väst.

  Till exempel: om inte Hitler och andra världskriget kommit i vägen skulle det förmodligen ha varit Tyskland vi diskuterade på detta sätt. På samma sätt som Sverige nu är USA-tillvänt har det en gång i tiden varit tysktillvänt. Utan detta enorma paradigmskifte mitt i 1900-talet skulle både världspolitiken och våra kulturella referenser ha sett annorlunda ut idag.

  För övrigt är det inte Långben som säger ”kittlar dödsskönt i kistan” utan björnen Baloo. I julaftonstappning visserligen med amerikanskt ursprung, men Rudyard Kipling var ju en indiskfödd engelsman.

  • Jaså var det inte Långben? Ja du ser, jag följer inte programmet… :-)

   Jo tysktillvänt; Jag heter ju ”Flücht” för att min farfars far bytte soldatnamnet Flykt till något som han tyckte lät finare..

 4. Är det inte glocken som saknar manuell säkring också (vissa modeller iaf)? Där finns inbyggda mekanismer ifall man tappar vapnet eller liknande men om man trycker på avtryckaren går kommer ett skott att gå av utan att man behöver ställa om en switch.

  När det gäller fetma har man ju en hel del problem i Skottland också och Australien tror jag håller på att få samma problem. I Sydsvenskan igår var där en artikel om Nairobi också: http://www.sydsvenskan.se/varlden/article1608937/Skrapmat-och-svalt-sida-vid-sida.html

  • Man måste isf ha en kula i loppet, och det har man definitivt inte med en pistol. Jag känner f.ö. inte till vapnet ifråga, mer än att den säkring som medger automateld finns att köpa på postorder i – USA.

 5. Är det verkligen en ”automatisk reflex” att som vänstersinnad hata USA? Känns det inte gammalt? Amerikaner verkar ju vara väldigt öppna & de flesta tycks vara begåvade vad det gäller att argumentera för/emot saker. När det gäller friheten med vapen så handlar det ju om något som svensk debatt ofta helt ignorerar när detta fördöms: rätten för vanligt hyggligt folk att kunna försvara sig rent konkret på plats, att KUNNA FÖRHINDRA att man blir ett brottsoffer. I Sverige så anser ju många att det räcker att polisen kommer i efterhand & ”skrapar upp resterna” så att säga; här är det ju brottslingarna som är beväpnade & vanligt hyggligt folk kan ju närmast bara passivt se på medan de blir rånade. Två olika filosofier helt enkelt. Inte helt självklart vilken som är att föredra.

  • USA och USA..landet som sådant är mycket vackert och dess politiska historia till stora delar vacker. Det är väl snarare den nuvarande totala högerhegemonin och de antiintellektuella och folkfientliga åsikterna och politiken samt krigshetsen som man hatar. För att inte tala om den religiösa sekterismen.

   • Sant, Lord.
    USA har en delvis vacker politisk historia. Åtskilliga gånger har amerikanska domstolar, inklusive The Supreme Court, fällt utslag till folkets fördel mot överheten.
    En kriminell president ställdes inför valet att åtalas i riksrätt eller avgå.
    Som bekant avgick Nixon med svansen mellan benen.

    • ”En delvis vacker politisk historia”. Jojo. Den skönheten vilar på ett tio-tal miljoner Native americans (en mer adekvat benämning än ”indianer”) benknotor. De som inte slaktades föstes ihop i koncentrationsläger (”reservat”)där de flesta gick under av hunger och sjukdomar. Dödligheten uppges till ca 90 % i USA och Canada. Ett folkmord helt jämförbart med Osmanska rikets slakt på armenierna.
     Tvärs emot den vanliga uppfattningen klarade sig Native americans bättre i Mellan- och Sydamerika, även om de hade, och har, ett helvete där också.

     • Förbannat sant, kamelsilaren.
      Blev de inte ”indianer” genom att en europeisk snedseglande upptäcksresande/plundrare trodde sig ha kommit till Indien?
      Vill minnas att FN:s generalsekreterare U Thant sade att britterna ställt till till mera elände för mänskligheten än några andra. Han syftade på den europeiska kolonialismen och imperialismen. Engelsmännen var långt ifrån ensamma men klart mest ”framgångsrika”

      • Jo, han seglade ju fel, Columbus. Man tycker att misstagen kunde ha rättats till på det halva millenium som har gått sedan dess. Och Karibien får heta Västindien för det mesta. Betydelselöst? Nej, språket styr tanken, det är de flesta lingvister överens om.
       ”Indianer” i Amerika, det hörs ju på namnet att de måste vara några snedseglare som inte har där att göra (till skillnad då mot den verklige snedseglaren Columbus och hans ättlingar).

  • Ett svenskt exempel är de arma kvinnor som är dödshotade av sin forna karlslokar. Dessa kvinnor har inte rätt att försvara sig mot angrepp ens med pepparsprej. Det enda de får göra är ringa polisen när de ligger sönderslagna eller döende. Först då kan polisen ingripa.

   Vore jag kvinna i samma situation, så skulle jag beväpna mig ett olagligt handeldvapen och utan tvekan skjuta för att freda mig. Bättre att ta några år i fängelse än att hamna på bårhuset.

   • Man har alltid rätt att försvara sig mot angrepp, t. o. m. med dödligt våld om angreppet var livshotande. I lagen heter detta nödvärn. Även kökskniv eller hagelbössa kan i trängande fall användas,
    Jag kan hålla med om att tillståndsgivning för peppar- och tårgasvapen samt s. k. elpistoler, d. v. s. vapen som knappast vållar bestående skador kunde vara mera liberal. En människa som lever under hot borde kunna få licens för sådana vapen.
    Dessutom finns på marknaden någon sorts licensfri och påstått laglig ”självförsvarsspray” innehållande en svårtvättad färg plus att den påstås tillfälligt förblinda angriparen. Kan även fås fårglös och endast förblindande för den om inte vill förstöra inredningen i hemmet eller bilen.
    Att den får säljas lagligt beror troligen på att inga kända fall av missbruk ännu rapporterats eller att den är helt verkningslös.
    Att jag ännu aldrig sett nämnas i nyhetsmedia, trots att den marknadsförts i årtionden, att någon skulle ha försökt freda sig med ett sådant vapen får mig att tro att situationer där våldsoffret får möjlighet att använda vapen är mycket ovanliga.
    Säkert finns ett mörkertal, d. v. s. offret gör inte anmälan och busen snubblar hem för att tvätta sig.

  • Riktigt så enkelt är det ju inte. Ska du förhindra att bli ett brottsoffer genom att gå beväpnad med ett skjutvapen måste du ju vara beredd att döda någon också; för du kan ju ge dig fanken på att ett bus som är beredd att råna någon – medveten om att offret kanske är beväpnat – faktiskt själv kommer att vara beväpnad och beredd på att döda någon.

  • Om ”vanligt hyggligt folk” ska bära skjutvapen, för att försvara sig, leder det till åtskilligt flera offer för fyllebråk, svartsjukedramor, vådaskott, lekolyckor, missförstånd (att vakna av ett oväntat ljud i huset med en laddad pistol under kudden är inte så lyckat) m. m. än till fall av nödvändigt vapenbruk mot våldsverkare.
   Nej tack till ett Vilda-Västernsamhälle!
   Ser någon mer än jag på Discovery Channel?
   Där visas en serie om ett familjeägt vapenföretag ”Gunsmoke” Den belyser på ett skrämmande och helt okritiskt sätt den amerikanska vapenkulturen. Familjens dotter, kanske c:a 15 vill ha en tatuering. Farsan sägern nej. Att barnet bär en pistol i bältet är däremot självklart.
   Åtminstone är jag nöjd med Sveriges vapenlagar. Vid de tillfällen då jag känt mig frestad att tänja något på dessa har det varit av affektion till ett speciellt vapen eller av allmänt vapen- och kuriosaintresse. Har motstått frestelsen.

   • TV-serien heter alltså ”American Guns” Företaget heter ”Gunsmoke”. Det verkar som om minoriteten av deras kunder är jägare eller sportskyttar. De flesta verkar vara ute efter firepower. Eventuella formaliteter för att få köpa ett .50 cal toppmodernt militärt muskedunder klaras av på en kort stund.

   • Vilda västern-samhället där bara rånare & gatu-huliganer är beväpnade finns ju redan, det är det samhälle vi lever i här. Det tror svenska politiker att man kan komma bort från genom att skärpa vapenlagarna, vilket ju nästan är ”gulligt”, om det inte vore så naivt. Ett land där ”gatans & djungelns” lagar råder, där kriminella nästan bara kan vandra omkring & ta det dom vill ha samt ”roa sig” med gängmisshandel på gatorna. Det tycker stora delar av folket är tryggt. Polisen ingriper ju efteråt, när allt är över! Tryggheten har väl aldrig varit tryggare?

    • Om du anser att samhället på något sätt skulle bli bättre genom att ”vanligt hyggligt folk” skulle bära skjutvapen för ”självförsvar” anmäler jag avvikande mening.
     Endast en liten minoritet skulle använda sig av den möjligheten, och den kategorin av människor är nog inte de som borde gå beväpnade. Skulle tro att där återfinns åtskilliga paranoiker, rättshaverister och allmänna knäppskallar.
     Menar du att en hederlig medborgare skulle dra skarpt för att ingripa i, eller freda sig i, ett gatuslagsmål?
     Vad gäller de väpnade rån där enligt polisen ”pistolliknande föremål” använts tror jag att det är polissvenska för att några snorungar köpt en plastleksak, s. k. soft air gun för att råna det lokala växelkontoret eller spel-och tobakshandlaren.

     • Eller för att råna en berusad medborgare på väg hem i natten.
      Fan vet om ökad avskjutning av gangsta-wanna-be barn är en lösning.
      Jag tror inte det. Det får inte vara så illa.

      • Folk som bor i trygga villaområden tillsammans med andra höginkomsttagare brukar ju inte tycka att samhället är otryggt. Men andra som måste bo där de har råd att bo i områden som av lokala politiker beskrivs som ”favelor” har en annan syn på saken. Dessa ”skilda världar” brukar även visa sig i kriminal-programmen på tv där medelklassens representanter med allvarlig stämma informerar om att ”-blir man attackerad eller om någon försöker våldta en, så har man rätt att försvara sig!” Man önskar att de kunde besöka sjukhussängen i tv hos någon som fått butiken rånad av ett beväpnat gäng så att motfrågan ”-HUR DÅ..?” kunde få ställas. Sanningen är ju att offren i realiteten ofttast inte har en chans att värja sig.

 6. Nu är det knappast en enstaka ”megaburgare” som fäller en älg. Men socker som i ”cola” kan vara en ledtråd.

  *Tre nya ledningar*

  Garantin går ut i år.

 7. Åter till inledningen av vad du skrev, Jinge:
  Den ”elektromagnetiska kanonen” är gammal skåpmat, som då och då återanvänds av nyhetsmedia. Det ojämförligt effektivaste sättet att transportera energi är i kemisk form, d v s i form av krut eller andra sprängämnen eller bränsle.
  En elektromagnetisk kanon, s. k. railgun, är per definition en fast installation. En sådan skulle kunna byggas på ett fartyg. Den skulle i så fall riktas genom att manövrera hela fartyget i skottriktningen. Inte realistiskt.
  I AB:s TV-inslag fanns, förmodligen genom felöversättning en föga imponerande och felaktig uppgift om ”vapnets” utgångshastighet.
  NASA har jobbat på konceptet i syfte att finna bättre och billigare sätt att skjuta ut saker, dock skulle inget levande klara accelerationen, i rymden.
  Den ev. intresserade kan googla på railgun.