Skönt slippa råttgiftet Waran!


Idag berättar tidningarna att man äntligen forskat fram en bättre medicin än Waran. Den verksamma beståndsdelen i Waran är Warfarin, samma gift som används i – råttgift. Visserligen är jag en s.k. ”Gnagare” men jag har inte lust lägga näsan i vädret på grund av inre blödningar, något som ett trettiotal människor gör årligen tack vare medicinen.

AB: ”130 000 svenskar behandlas med det blodförtunnande läkemedlet Waran. Många av dem dör varje år av blödningar. Snart kommer de som är i riskzonen för stroke kunna behandlas med nya, säkrare läkemedel. Hittills har två nya läkemedel med mindre biverkningar visat sig vara minst lika effektiva som den behandling som finns i dag. Under den europeiska hjärtläkarekongressen i Paris presenterades i dag en ny studie som visar att ytterligare ett läkemedel, apixaban, är bättre än Waran. Studien, som forskare från bland annat Uppsala universitet gjort, visar att medlet bättre förbygger stroke. Samtidigt minskade bland annat blödningsrisken, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande.”

Orsaken till att råttorna dör av det, vilket ju är meningen, är att de får det i en dos som är betydligt större än den vi tvåbenta tar. Dessutom går vi på kontroller och testar INR-värdet regelbundet, det är det värde som visar hur förtunnat blodet är. Men som Aftonbladet påpekar, det finns vissa risker med medicinen, och vi som tvingas äta den har ofta en liten plastbricka runt halsen för att sjukvårdspersonal ska bli medveten om medicinen ifall vi själva inte kan berätta.

Själv så har jag vägrat att äta Waran under en längre period på grund av blödningsrisken. Jag skar mig lätt i vänster hands lillfinger och insåg efter en stund att det inte räckte med plåster, blodet koagulerade inte på det sätt det skulle ha gjort utan Waran. Men efter att min hjärtläkare tjatat på mig i närmare ett år och samtidigt försökt se bekymrad ut så föll jag till föga och började äta råttgiftet igen.

Men råkar man ut för en allvarligare kroppsskada, som t.ex. i en bilolycka, så är risken med medicinen mycket stor. Drabbas man av en inre blödning så syns det antagligen mest på att man blir blek, men vem blir inte blek bara genom att tänka på en bilolycka?

it Andra om: , , , , , ab ex dn1 svd sr


8 svar till “Skönt slippa råttgiftet Waran!”

 1. Om du får för dig att göra fler uppehåll med Waran, så kan du ju alltid ta en Treo istället. Den är också blodförtunnande.
  För det lär kanske dröja ett tag innan den nya medicinen börjar säljas.

  • Det finns många värktabletter som är blodförtunnande, men jag tvivlar på att doktorn godtar självmedicinering med ett annat gift…

 2. Fast det är väl många som tar acetylsalicylsyra som blodförtunnande behandling? Min pappa hade då det efter en hjärtinfarkt. Eller har man slutat med det?

  • En läkare ordinerar det knappast, men det är ju känt att det är blodförtunnande så många kanske tar det ändå. Men hans kardiolog kanske inte anser att det är någon risk, eller att den är för stor kanske?

   • Läkare ordinerar Trombyl när det kan finnas risk för proppbildning och det är samma sak som acetylsalicylsyra.

    Vid förmaksflimmer är det vanligare med Waran, men den har ju istället större risk för blödning om den inte är helt rätt inställd.

    Så det är ju bra att en ny medicin är på gång.

   • Jo jag lovar att det var läkare som ordinerade detta. Han lever tyvärr inte idag eftersom han fick en ny hjärtinfarkt 11 år senare.

    Jag vet att det också finns de som självmedicinerar med en låg dos acetylsalicylsyra också men i hans fall var det inte så.

     • Som jag fattade så var det för att han behövde en låg dos och det var tillräckligt. Han fick dem på recept för detta ändamål så läkaren var garanterat helt med på detta. Jag brukade hjälpa honom att lägga tabletterna i hans dosett eftersom han hade breda lite klumpiga fingrar så jag har fingrat på dem många gånger. Seloken och barnmagnecyl var det.