Science Fiction och medicinsk forskning


Idag berättar Ekot en nyhet från den medicinska forskningens framkant, en berättelse om en tioårig flicka som fått en ven från en avliden person, en ven som sedan rensades från den avlidnes celler och där man använde flickans egna stamceller. Resultatet blev en ven som inte avstöts från kroppen.[column width=”47%” padding=”6%”]Man har forskat länge för att dra nytta av patientens egna stamceller för att bygga vävnad som accepteras av kroppens immunförsvar, och fram till nu har man bara lyckats i djurförsök, men nu berättar Transplanta-
tionscentrum vid Sahlgrenska i Göteborg om ett lyckat försök med en människa.

Ekot: ”Forskare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg har lyckats operera in ett blodkärl som tillverkats av de egna stamcellerna hos en tioårig, sjuk flicka. Ett år efter operationen mår hon nu bra, och forskarna hoppas kunna använda metoden till personer som behöver by pass-opereras.

Processen att tillverka venen tog tre till fyra veckor, berättar Michael Olausson, professor vid Transplantationscentrum på Sahlgrenska. Och i flickans operation användes en ven från en avliden person.

– Sedan har vi avlägsnat alla celler och all arvsmassa, och efter det har vi tillfört stamceller från den patient som ska få blodkärlet och då växer det här kärlet ut igen, säger Michael Olausson, professor och verksamhetschef för Transplantationscentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.”

Jag har själv gått igenom en by pass-operation där man förbikopplade fyra av hjärtats blodkärl, men då

[/column]
[column width=”47%” padding=”0″]Hjärta

gjorde man det med hjälp av en ven som de tog från mitt ben. Men operationen i Göteborg där man använde en avliden persons ven och ”gjorde om den” till patientens egen visar på vilka möjligheter man kommer ha i framtiden. T.ex. skulle man kunna ta hjärtat från en avliden och med hjälp av stamceller få hjärtat att accepteras av patientens immunförsvar.

Det är knappast science fiction att påstå att man om ett antal decennier kan odla fram ett nytt hjärta åt någon som har en allvarlig hjärtsjukdom. Eller en ny lever, eller vad det nu är för organ som har sett sina bästa dagar.

Lyssna på Ekoinslaget här!

[/column][end_columns]

it Andra om: , , , , , , , sr1 gp ab1 dn1 svd


2 svar till “Science Fiction och medicinsk forskning”

  1. Det gäller att hålla liv i pumpen tills dess att de nya organen är tillgängliga? Men som förtidspensionär är oddsen ganska dåliga. Som alla vet så dör vi ofta i förtid.