Köttlarmet – Vi är förlorade!


Nu kommer den föga överraskande nyheten att rött kött är farligt för hälsan, en fara som mänskligheten tycks ha klarat av förvånansvärt bra med tanke på vår egen arts framgångar här på jorden.

SVT: ”Amerikanska forskare vid Harvard-universitetet har gått igenom provresultat gjorda på 121.000 män och kvinnor, och resultatet är slående. Allt rött kött (nöt- och griskött) leder till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

– Det är en väldigt solid studie i jämförelse med lite mindre studier som var publicerade tidigare, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska Institutet.

Förutom det omfattande materialet som studien bygger på så är uppföljningstiden i studien hela 28 år. Man kan alltså se en verkligt långsiktig utveckling av personernas hälsotillstånd. Och det ger den här studien en rejäl tyngd, menar Alicja Wolf.”

Nu tvivlar jag inte på dessa uppgifter, det finns knappast något som är ofarligt, bara att knalla över gatan är tämligen livsfarligt. Nu låter det antagligen som att jag raljerar, och det gör jag kanske, men jag förmår inte bli vegetarian bara för att somligt ska vara farligt. Oxkött är bland det godaste jag vet, nystekta biffar med hasselbacks-
potatis är något som sätter igång saliven bara genom att jag skriver om det. Skriver jag sedan gräddsås eller sås gjord på ädelost så är det nästan så att jag får sätta på mig en haklapp. (forts nedan..)

Fisk är nyttigt säger en del, men det är nog det enda i matväg som jag känner till som inte är direkt farligt. Men jag undrar förstås hur det är ställt med den lax som odlas i nätkassar, även om den skulle vara ofarlig för oss människor så går det åt en himla massa fisk för att tillverka laxens foder. Således dammsuger stora fiskefartyg haven, sedan mals den fångade fisken ned och blir laxmat. Om inte annat så borde det kallas för en misshushållning, detta samtidigt som folk svälter i andra länder.

Idag lär jag åka in till den kungliga huvudkommunen för en längre promenad, detta betyder att jag kanske återigen kommer att smälla i mig en Chorizo hos någon av de ambulerande korvförsäljarna (antagligen papperslösa flyktingar), men vad gör man inte för att stödja dem som inte kan bevisa vilka de är, eller var de kommer ifrån..?

Men förr eller senare så måste jag fråga mig själv, dessa biffar eller om det är chorizon, får mig att må bättre kortsiktigt i alla fall. Finns det inga fördelar med att må bra åtminstone tidvis? Är det någon som tror att en sträng stark senap på en kokt gurka skulle glädja en tom mage?

it Andra om: , , , , , , , svt sr dn svd ab gp dagen


33 svar till “Köttlarmet – Vi är förlorade!”

  1. Det här var ju ganska intetsägande. ”Kött e ju gött” kunde du ha förkortat det till. Själv har jag under mina 12 år som vegetarian aldrig hunnit testa kokt gurka med senap, det låter ganska äckligt, men om jag var uppväxt med det så kanske jag skulle tycka det var gott. Tror det handlar mycket om vad man fick som barn. På många som växt upp med mamma Scans köttbullar biter inga rationella argument.

    Sen bryr jag mig inte särskilt mycket om ifall något folk äter är dåligt för hälsan. Det är en privatsak. Intressantare för det offentliga samtalet är ju om det bidrar till miljöförstöring och/eller odlande av resistenta bakterier. Eller om det kräver en ohygglig tillvaro för en ohygglig massa djur.

    • Det här var ju ganska intetsägande.

      Jepp, precis som din kommentar. F.ö. gör jag mina köttbullar själv..

      • Ja det var en intetsägande kommentar, du skrev ju att du gillade kött. För ett par veckor sedan så gjorde jag lövbiff, hoprullad med en bacon som ”paket” och med kantareller på insidan i rullen. Jobbigt att göra men fan så gott!

  2. Köttlarm, Fisklarm, Fettlarm, Sockerlarm, listan kan göras hur lång som helst. Kokt gurka låter inte som nån höjdare, skulle man göra det så kom säkert ett gurklarm.

  3. En svensk professor har gjort en sammanställning av den senaste forskningen ang. vår mat och vår hälsa:
    ”Maten som stärker din hälsa” skriven av professor Charlotte Erlansson Albertsson.

    Kan verkligen rekommenderas!

    Bl.a. skriver hon om en studie som pekar på att att ”Varma koppen” kan ha något med bröstcancer att göra.
    Den industriella processen ändrar egenskaper i maten så den blir cancerogen.

  4. Själv hör jag till dem som, med stigande ålder, upptäckt att jag faktiskt mår sämre av rött kött. Jag ska inte gå in på detaljer men det har med matsmältningen att göra.

    Någon vegetarian blir jag väl aldrig, utan unnar mig gärna en blodig… nåja, lätt rosa stekt biff. Men till skillnad från i min ungdom har jag insett att jag inte kan göra det varje dag. Genom att begränsa det till en gång i veckan, och även i övrigt skära ner på köttätandet, tvingas jag ödmjukt konstatera att mitt långsiktiga välbefinnande tjänar på det.

    Dessutom finns det ju femtioelva ekologiska och liknande argument för måttlighet på området.

    Den pågående dietdebatten i samhället gör mig arg och ledsen, och det skulle aldrig falla mig in att försöka pådyvla någon annan just mina kostvanor. Men jag tror att hela mänskligheten måste börja fundera mer på hur vi alla äter totalt sett. Inte bara ur ett hälsoperspektiv utan framförallt med mer resurshushållningsfokus. På många sätt är det här problemet ett mer akut hot än klimatförändringarna och kärnvapnen.

  5. Jag hade en kompis som åt fiskpinnar med massor med senap på. Den kombinationen hade jag inte sett tidigare? Verkar superäckligt! Men annars kanske man borde äta mer fisk istället för nötkött? Vad vet jag? Det verkar som jag skall dö i förtid?

    • Man gör sig själv en tjänst om man är medveten om att man inte äter fisk när man äter fiskpinnar. Lite blandade fiskdelar får du möjligtvis i dig…

  6. Tycker att det är tråkigt att du raljerar om det här, Jinge, vilket du själv säger att du gör.

    Jag, som ”ambulerar” mellan röda, gröna och rödgröna bloggar märker (med viss generalisering) att det går en skarp skiljelinje mellan de gröna och de röda i frågan om kött eller inte kött. Varför har vänstern i allmänhet så svårt för att acceptera sakliga argument när det gäller köttätandet? Då blir ni som rökare som försvarar ciggen, helt oemottagliga för dialog. Rör inte min cigg/biff!

    Med undantag för Jonas Sjöstedt. Han skriver vettigt i frågan, utan att moralisera mot köttätarna.

    • Det är skojigt att raljera. Det finns många vegetarianer inom (V) och det har jag respekt för. Då får andra oxo respektera att jag gillar kött. Jonas skriver bra, men det finns fler som skriver bra om frågan. Men vill du ha en blogg som är fri från raljerande så har du kommit fel Anita!

      • Jag uppskattar din raljanta ton. Mycket! Det är därför jag läser dig.

        MEN – just köttfrågan verkar vara så infekterad, har jag märkt, och kanske är det, som Jens skriver, nödvändigt att vi tar en titt på ”den heliga kon” i stället för att gräva ner oss i skyttegravar.

        För övrigt har jag hört att man börjat ”producera” nötkött i containrar utan levande djur – fråga mig inte hur det går till – ett kött som ska kunna vara ute på marknaden redan till hösten. Om vi övergår till containerkött försvinner frågan om vidriga djurtransporter och dito djurhållning och även miljöaspekten. Då återstår ”bara” hälsoaspekten, något som var och en kan förhålla sig till.

    • Jag försvarar ciggen! Vi har allmän sjukvård för att det är en bra idé, inte för att staten skall styra folks beteende. Om man tar livet av sig med cigg eller gör som Göran Kropp är deras egen ensak.

      Jag ser inga som helst problem med att äta djur som förvandlar saker som inte människor kan bryta ned till mat för människor. Quorn kommer vara framtidens föda eftersom bara ett land på jorden har stake nog att göra något åt befolkningsexplosionen, som är den verkliga ekologiska katastrofen. (Sterilisera alla människor!)

      • Ser man till utbyte per hektar jämfört med andra grödor så svälter vi om vi alla skulle få för oss att äta bönbiffar som proteinkälla.

      • 2010 publicerade WWF en rapport i England om att quorn och tofu kunde ha större miljöpåverkan än inhemskt kött pga lång frakt och stora skövlade ytor för att odla sojabönor.

  7. I ett liv väl levt skall man dö av nånting, imho.

    Men det är som vanligt med statistik. Vilka är det som älskar rött kött, hur är det med förekomsten av andra olater i den subgruppen? Man kan ju se sig omkring i sin omgivning, de som vill ha blodig biff och älskar att gå till Texas Longhorn, vilka är de och skiljer de sig på något sätt från ”sundare” människor. Min erfarenhet säger mig att de oftare är så kallade livsnjutare, oftare överkonsumerar godsaker och i största allmänhet unnar sig lite mer än snittet. Kausaliteten existerar inte.

  8. Nu riskerar jag väl att göra mig till åtlöje, men vad åt människor för 100 år sedan? Var cancer vanligare då, eller har antalet fall ökat på senare tid alternativt stått stilla? Enligt Socialstyrelsen kommer antalet cancerfall att öka i framtiden p.g.a. att vi lever längre men detta förklarar ju inte skillnaderna mellan vegetarianer och köttätare.

    Många frågor kan ställas som rör detta område. Min spontana tanke är att det finns fler vegetarianer idag än tidigare – således borde väl antalet cancerfall som är relaterat till kosten vara lägre. 28 år är en relativt kort tid i historiens perspektiv men inte ur forskningssynpunkt. Det skulle vara väldigt intressant att få veta mera om detta.

    När det sedan gäller miljöfrågan så måste man ju ta i beaktande att vi i norden inte kan odla allt som krävs för att hela befolkningen ska kunna minska köttätandet, utan vi måste alltså importera. Köttproduktionen kan ju ske relativt lokalt och är inte beroende av klimatet.

  9. Kött är vad som har byggt upp vår hjärna evolutionärt, Kött är något som vi i allmänhet behöver. Själv äter jag mest kyckling och fisk när det kommer till kött men också gris. Nötkött har jag slutat med helt av 2 anledningar, för det första är det inte ekologiskt hållbart och för det andra jag har inte råd med det.

    Jag tror att vi allmänhet äter för mycket kött, men tror cancer risken är överdriven, det är troligast att journalisterna inte har själva läst den vetenskapliga rapporten och om de gjorde det så förstod de inte innehållet och gjorde så kallad qoute mining” för att sälja lösnummer och få en flashig rubrik. Det brukar de göra med med vetenskapliga artiklar och ofta tar de andra hands information i stället för att titta på källan. Copy N Paste från sky news eller dylikt.

  10. Ack ja. Imperiet slår tillbaka! Alla dietister hurrar och möjligen något statligt verk där man lever av detta?

    LCHF?

    Blev det ett för stort hot?

    Personligen äter jag allt utom prefab. Kanske dör jag eller inte 6 månader för sent eller för tidigt.

    Jag har dessutom slängt statinerna. Risken är att jag dör som en av hundra. Ja ja,jag tar risken. ;)

  11. Jag har gjort precis tvärt om, nämligen minskat på fläskköttet och ökat lamm/nöt (men minskat på mängden). Min tanke är att kossorna i alla fall äter något som vi inte kan äta ,gräs, där grisarna äter sojabönor som människor skulle kunna äta. Sen har jag fått uppfattningen att kossor behandlas bättre än grisar.

    Mina enkla tankar.

    /Mats

  12. Problemet är väl all köttpropaganda. All reklam för kött i alla dess former. Finns väl heller knappt några vegetariska matprogram, trots det dräller av matprogram. Sedan alla extrema lockpriser och låga priser på kött.

    Att säger inte att man ska sluta äta kött. Fast den stora ökning av köttätning de senaste tjugor åren är onödig och har negativa effekter bland annat på miljön och kanske hälsan. För finns så många bra vegetariska recept och även sätt att dryga ut kött rätter med vegatariska alternativ. Så den stora ökning är helt onödig. Sedan finns det naturligtvis vissa som skulle ogilla alla alternativet och de kunde väl fortsätta äta en massa kött. Men många kunde nog klara sig med köttnivån för 20 år sedan eller till och med mindre.

    • Ja det är svårt att veta hur man ska laga vegetarisk man om man inte har någon vegetarian i sin närmaste omgivning..

      • Kokböcker och internet, Jinge! :) Vegetariskt kan faktiskt vara riktigt gott och då är jag ändå en köttfantast. Vegan-mat däremot har jag svårt för; jag tycker det är lite för meckigt att laga mat utan ägg och mjölk.

        Sedan händer det väl iofs att jag piffar upp min vegetariska mat med bacon…

        • Jo tack vare internet, blir det väldigt lätt att hitta nya recept. Första enkla steget om man vill börja äta mer vegatariskt är att testa de vegetariska subsituteten för kött. Ofta soja eller qourn baserade, kanske finns det något där man gillar? Om man äter ute på restuarang kan man se om det finns någon vegetarisk i närheten, kanske blir man inspirerade att laga något själv sedan?

          Man kan även lite smått börja testa vegetariska/”mer vegatariska” recept. Första steget kanske bara dryga ut kötträtterna. Till exempel göra en god mexikansk chorizogryta med kidneybönor. Eller ha linser och kanske även riven morott i köttförsåsen. Sedan kan man testa lite vegatariska recept som god soppa med röda linser, hemgjord falafel (går visserligen att även köpa) god zuchinigratäng med ost med mera.

          • Om man har bestämt sig för att man inte vill äta kött, varför då försöka skapa maträtter som liknar kött? Samma gäller för övrigt alla LCHF recept där man fösöker efterlikna mjöl och potatis produkter. Nä, ta ställning till vad du vill äta och stå för det! Själv äter jag gärna kött, mejeriprodukter, grönsaker, potatis, ris och pasta. Men det ska vara naturliga råvaror. Jag undviker halvfabrikat, och konstgjorda smakförstärkare, fettersättande kemikalier och sötningsmedel kommer inte över tröskeln i mitt kök. Ta lite mindre på tallriken, och njut av smaken istället för mängden, så lever du lyckligare, om inte längre.

  13. Äh, vad tusan, strunta i att djurindustrin kräver att djur hålls instängda, deras avkommor skiljs från dem kort efter födseln, pumpas fulla med antibiotika osv, osv. Vi människor kan inte överleva utan kött så är det bara. Min mor är en levande zombie eftersom hon varit vegetarian i 60 år. Själv börjar jag också närma mig zombiestadiet då jag varit veggo i 30 år. Tycker vi kunde ha katt- och hundfabriker också. Som i Kina och andra länder. Hundbiff – mums! Stekta kattlår – en delikatess.

  14. Hur räknar man ut ”förtida död”? Vilka variabler tar man hänsyn till när man ska uppskatta hur länge en människa ”borde” ha levat. Det undrar jag.

    • Vad det handlar om är väl att en beräkning av si och så många år förkortad livslängd är det enklaste och mest pedagogiska sättet att åskådliggöra en hälsorisk på. Alternativet skulle vara ”X procent större risk att utveckla den och den åkomman”.

      Sådana procentsiffror är oftast ganska små och ger en, för de flesta vanliga människor, väldigt abstrakt bild av riskerna. Att förlora levnadsår, om än aldrig så teoretiska, upplevs som mer konkret.

      Tyvärr är det väl så att många människor missuppfattar detta med förkortad livslängd. De tänker ”äsch, vad det spelar det för roll om jag dör tidigare, bara jag får leva bra och må gott fram till dess?” Vad man egentligen skulle behöva försöka förklara för folk är att hälsoriskerna innebär en ökad risk för sjukligt åldrande.

      Det vill säga, mera lidande under ens sista levnadsår. Med det perspektivet tror jag att de flesta gärna vill skjuta upp åldrandet.