Köttlarmet – Vi är förlorade!

Nu kommer den föga överraskande nyheten att rött kött är farligt för hälsan, en fara som mänskligheten tycks ha klarat av förvånansvärt bra med tanke på vår egen arts framgångar här på jorden.

SVT: ”Amerikanska forskare vid Harvard-universitetet har gått igenom provresultat gjorda på 121.000 män och kvinnor, och resultatet är slående. Allt rött kött (nöt- och griskött) leder till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

– Det är en väldigt solid studie i jämförelse med lite mindre studier som var publicerade tidigare, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska Institutet.

Förutom det omfattande materialet som studien bygger på så är uppföljningstiden i studien hela 28 år. Man kan alltså se en verkligt långsiktig utveckling av personernas hälsotillstånd. Och det ger den här studien en rejäl tyngd, menar Alicja Wolf.”

Nu tvivlar jag inte på dessa uppgifter, det finns knappast något som är ofarligt, bara att knalla över gatan är tämligen livsfarligt. Nu låter det antagligen som att jag raljerar, och det gör jag kanske, men jag förmår inte bli vegetarian bara för att somligt ska vara farligt. Oxkött är bland det godaste jag vet, nystekta biffar med hasselbacks-
potatis är något som sätter igång saliven bara genom att jag skriver om det. Skriver jag sedan gräddsås eller sås gjord på ädelost så är det nästan så att jag får sätta på mig en haklapp. (forts nedan..)

Fisk är nyttigt säger en del, men det är nog det enda i matväg som jag känner till som inte är direkt farligt. Men jag undrar förstås hur det är ställt med den lax som odlas i nätkassar, även om den skulle vara ofarlig för oss människor så går det åt en himla massa fisk för att tillverka laxens foder. Således dammsuger stora fiskefartyg haven, sedan mals den fångade fisken ned och blir laxmat. Om inte annat så borde det kallas för en misshushållning, detta samtidigt som folk svälter i andra länder.

Idag lär jag åka in till den kungliga huvudkommunen för en längre promenad, detta betyder att jag kanske återigen kommer att smälla i mig en Chorizo hos någon av de ambulerande korvförsäljarna (antagligen papperslösa flyktingar), men vad gör man inte för att stödja dem som inte kan bevisa vilka de är, eller var de kommer ifrån..?

Men förr eller senare så måste jag fråga mig själv, dessa biffar eller om det är chorizon, får mig att må bättre kortsiktigt i alla fall. Finns det inga fördelar med att må bra åtminstone tidvis? Är det någon som tror att en sträng stark senap på en kokt gurka skulle glädja en tom mage?

it Andra om: , , , , , , , svt sr dn svd ab gp dagen

  33 comments for “Köttlarmet – Vi är förlorade!

Comments are closed.