Hypokondrikernas Helvete


Idag var jag ute på en längre promenad med kameran i högsta hugg. Jag hade bespetsat mig på ett rådjur, eller en hare. Men den enda bildmäs-
siga fångsten var en kopparödla, en söt liten sak men pälsklädda djur är faktiskt finare. Jag gick utan jacka och upptäckte efter en stund att det blåste småkallt. Eftersom jag dessutom gick relativt snabbt så blev jag lite svettig och kom att tänka på att jag utsatte mig för risken att bli förkyld. Då läser jag i tidningen:

AB: ”Svininfluensan sprider sig nu blixtsnabbt
– mycket snabbare än tidigare influensaepidemier.
– Viruset färdas med en otrolig, nästan exempellös hastighet, sade Margaret Chan, chef på WHO till Franska Le Monde på lördagen. Världshälso-
organisationen WHO:s chef varnade på lördagen för att svininfluensan A/H1N1 sprider sig fyra gånger snabbare än andra virus och att en stor andel av de som dött är unga vuxna som inte hade några hälsoproblem innan de drabbades. För att inte bli stående med ett vaccin som inte får användas planerar Socialstyrelsen nu att snabbehandla ett godkännande av vaccinet.”

Jag har alltid haft vissa hypokondriska tendenser, varför vete fåglarna men så är det. Blir jag nu förkyld så kommer jag givetvis att dra slutsatsen att jag har fått svininfluensan. Det spelar givetvis ingen roll om jag inte har influensasymptom i övrigt, feber eller hosta kommer att resultera i att jag övertygas om att jag drabbats av H1N1. I värsta fall så kommer jag väl att dra iväg för att bli undersökt, om inte förr så smittas jag väl då…

Det är synd om hypokondriker. Jag hade en arbetskamrat en gång som inbillade sig att han hade hjärtfel. Honom var läkarna snälla mot och sade att

h1n1

han hade ett ”nervöst hjärta”, ett uttryck som antagligen var en vänlig omskrivning av tomtar på loftet. Att svininfluensan nu sprider sig blixtsnabbt är inget att förundras över. Häromdagen så var det en läkare som hade varit vaccinmotståndare men som hade en patient som hade insjuknat så tvärt och dramatiskt så att han nu hade beslutat sig för att vaccinera sig.

Egentligen borde man således vara utrustad med konservburkar för tre månader och bosätta sig i skogen fram till det att vaccinet har kommit. Eller det kanske är lika verkningsfullt att låta bli att läsa kvällstidningarna?

i Andra om: , , , , , , , , ab1 svd12345 dn12345 t

[tags]Svininfluensan, H1N1, Pandemi, Hälsa, Vaccin, Hypokondriker, Sjukvård, Inbillningssjuka, Politik[/tags]


12 svar till “Hypokondrikernas Helvete”

 1. Jinge: ”Eller det kanske är lika verkningsfullt att låta bli att läsa kvällstidningarna?”

  Hahah, det stämmer nog. Låta bli att läsa kvällstidningarna och titta på TV är det bästa jag gjort. Det blev massa tid över till annat som att läsa utmärkta bloggar som din, fotografera lite mera seriöst, läsa böcker…

 2. Jag och min fru har haft svinflunsan. Vi hade den i början av Juni 09. Vi blev smittade av ett par från New York.

  Vi hade feber ett par dagar som man brukar ha av en vanlig flunsa. Men det som utmärkte i svinflunsan var att vi hostade mycket och hade fullt med slem i luftvägarna och lungorna.

  En kväll när jag lagt mig för att sova fick jag t.o.m. panik för att jag inte kunde andas för allt slem som vällde upp och täppte till luftvägarna.

  Frugan var sjuk tre veckor och hostade mer eller mindre sönder sina lungor (nu är hon bra). Jag klarade mig med fyra dagars sjukskrivning.

  Åldern har tydligen betydelse för hur svinflunsan slår – Frugan är 54 och jag 56. Du med dina 63(?) borde klara dig bra :-)

 3. Håller tummarna för att du inte ska drabbas av en svår form av influensan. Hittills har i alla fall ingen dött av den i Sverige men läste nyligen att mellan 3-5000 personer om året dör av den vanliga säsongsinfluensan. Så har du inte varit livrädd för influensa alla år tidigare kan du kanske ta det lite lugnt även den här gången. Tvätta händerna och håll dig fri från farliga bakterier så går det nog bra även om du drabbas.

  De flesta som dör i influensa dör av tillstötande bakteriell lunginflammation så propagera för forskning för att få fram nya antibiotikasorter.

  Och framför allt, akta dig för att åka bil, och för att korsa några gator. Vi vill kunna fortsätta att läsa Jinges blogg.

 4. jag har övervägt det där med konservburkarna och isolering. men det går ju inte.. hyran ska ju likväl betalas. så då är det nog bättre att åka på flunsan och få sjukersättning. sen är det gjort liksom. det är bara att hålla tummarna så man slipper den konstgjorda lungan!

 5. Har ni tänkt på koddosan i matvarubutiken som smittspridare? Den om något borde undvikas.

 6. Jag är nog mer rädd för vaccinet än själva influensan. Jinge du brukar säga att naturen ska ta hand om det mesta, jag tror nog det är klokt i det här fallet också. Låt våra kroppar utveckla vår immunsystem naturligt och inte med artificiella ämnen som trycks in. Har du varit på Günters förresten? En dubbel kabbanoss med flera skedar hoyhoy sås och jag kan lova dig att du är vaccinerad för all framtid över. Ta det lugnt och oroa dig inte i onödan.

 7. Jinge, fortsätt med din trygga cocooning, så kommer inget farligt att hända dig ; -)