Carema, en moderat mjölkkossa?


Den senaste tidens medierapportering har fyllts av olika vårdskandaler, och i ledningen av de skandal-
omsusade företagen finns Carema, ett företag som fungerar som reträttplats för misslyckade moderat-
politiker. Ett faktum som fick Aftonbladet att fråga sig om Carema sponsrade Moderata Samlingspartiet.

Västerbottens folkblad: ”Carema har förutom van-
vården av äldre avslöjats att via avancerad skatte-
planering föra ut pengar ur landet till skatteparadis. Den spelade handlingskraften föll dock pladask till marken när vi kunde konstatera att – som ledarsidan tidigare skrivit om – regeringen redan 2008 visste om både vanvården och skatteplaneringen. Nu avslöjas dessutom att kopplingarna mellan Moderaterna och Carema är många. Till exempel så har Moderaternas ordförande i Stockholm Henry Sténson som är delägare i PR-firman Brunswick fått uppdraget att sköta krishanteringen kring Carema-skandalen. Stockholms tidigare finansborgarråd Kristina Axén Olin (M) har tidigare ansvarat för etiska frågor hos Carema. Birgitta Holm, före detta ledamot av kommunstyrelsen som varit med och fattat många av privatiseringsbesluten, är numer chef på Carema och det finns fler exempel.”

Att man frågar sig om olika vårdbolag stödjer moderaterna ekonomisk är inte så konstigt. Dessa företag för ut sina vinster till olika skatteparadis, vinster som de tillskansat sig genom att dra ner på bemanningen inom de vårdområden där de säljer sina tjänster. Det, i kombination med att Moderaterna är det parti som kämpar mest mot en lagstiftning som tvingar partierna att redovisa sina bidrag gör att frågan blir tämligen naturlig. Vi vill gärna tro att Sverige är ett land med liten korruption, men i verkligheten är den sortens brottslighet lika vanlig här som i resten av Europa.

Har människor en chans att få några tusenlappar under bordet så tar de ofta den chansen, och det gäller givetvis politiker också, fast främst borgerliga. Det förekommer säkerligen inom alla partier, men anser man att skatt är samma sak som stöld så blir man förstås mindre nogräknad när det gäller skattefusk.

AB: ”Skandalomsusade vårdkoncernen Attendo ägdes tidigare av miljardären och greven Gustaf Douglas, ledamot av Moderaternas partistyrelse. Inför valet 2006 drev Gustaf Douglas den så kallade Rosenbadsfonden som samlade in privata donationer till Moderaterna. Uppdraget i partistyrelsen fick han som tack för hjälpen. Rosenbadsfonden och andra insamlingar var en av förutsättningarna för att ge Moderaterna resurser att vinna valet. De senaste åren har närmare 90 miljoner kronor samlats in. Alltihop från hemliga bidragsgivare…

…Riskkapitalisterna i den privata vården och äldreomsorgen har redan tjänat miljarder på Moderaternas politik. De summor valrörelserna kostat är småpotatis i jämförelse. Därför är det olyckligt att Moderaterna hemlighåller varifrån partiet får sina pengar. Är det från Caremas direktörer? Är det från Attendos? Vilka fler än Douglas och Axén-Olin är insyltade? Och nu, när Moderaterna gör allt för att rädda systemet med riskkapitalister och obegränsat vinstuttag i välfärden, måste frågan ställas. Var den moderata politiken egentligen bara en väntjänst till dem som bekostade valsegern?”

Idag avslöjar Ekot att man misstänker att det har begåtts brott i samband med utförsäljning av kommunala verksamheter i Stockholm. Ekot: ”Frågan är politiskt laddad och flera avknoppningar har påbörjats efter att Alliansen vann valet 2006, där allianspartierna velat uppmuntra till företagande och offentligt anställda att ta över verksamheter.”

Sammantaget så tycker jag att det finns anledning att andas med magen, när alla fakta ligger på bordet så tror jag att vi kan vara övertygade om att opinionsundersökningarna blir roligare att läsa.

it Andra om: , , , , , , ab1 sr ex dn1 svd


6 svar till “Carema, en moderat mjölkkossa?”

 1. Jag tror att de som tror att Carema betalar bidrag till moderaterna är helt rätt ute. OM det var överenskommet från början vet jag inte, men det är klart att de skickat ett antal miljoner till (M). Möjligen har de lämnat kontanta pengar dessutom, allt för att det inte ska synas. Det är vad jag tror i alla fall.

 2. Upprörande men inte ett dugg förvånande. Det bekräftar bara återigen hur illa det är. Tänk om väljarna i detta land inte hade sådana enorma skygglappar…

  • Jodå, men det är ju klart. Det bekräftar ju bara ytterligare en gång i raden hur det är ställt, men gemene man hajar noll…

   • … eller ger helt enkelt f-n i vilket, bara dom får sitt jobbskatteavdrag och Idol och ett par kalla bärs på fredagkvällen och ett par bira till och en V65-bong på lördagen.

    Annars finns det förvisso lite att gräva i för den hugade journalisten som vill göra ett scoop, i synnerhet om man tittar på vem som får sköta vårdföretagets damage control, en viss farbror Sténson vilken liksom av en händelse också råkar ha en nyckelroll i ett visst riksdagsparti. :P