Vilt växande frukt smakar tio gånger mer

Jag vet inte hur många av er som köper frukt i livsmedelsaffären, jag gör det själv på vintern, någon enstaka gång på vår och höst. Men inte sommartid, jag bor nämligen i ett område som har varit omgivet av villor och villatomter, men sedan många år har kommunen exproprierat husen och marken och endast ett hus finns kvar idag, men i många fall finns fruktträden kvar.

Tänk nu efter, den frukt du köper i affären, hur har den kommit dit? Jo det vet vi alla, den är odlad någonstans söderöver, marken är konstgödslad och frukten be-
sprutad med mas-
sor av kemikalier. Konstgödslingen och den auto-
matiska bevat-
tningen är till för att frukten ska växa upp så snabbt som möjligt, gifterna är till för att frukten ska vara möjlig att sälja till högsta dagspris.

Äpplet på bilden satt för en stund sedan på ett av dessa övergivna fruktträd, där sitter det inte längre utan jag har det faktiskt i min mage. Och jag har fem sex kilo av dess grenkamrater liggande i kylen, det känns märkligt att inte ens behöva tvätta frukten innan man äter upp den.

Men det allra viktigaste är förstås det faktum att den smakar så extremt mycket mer, frukten har en syra som är helt obetalbar. Träden har fått vara ifred i tjugofem-trettio år utan att andra än fåglar och insekter kommit i dess närhet, och gissa att det märks på smaken. Ingen gödsel, inga gifter utan bara den näring som finns i marken och det halvskuggiga läge som träden har.

Betyget på samma äpplen i min VIVO-butik ligger mellan en etta och en tvåa, betyget på frukten ett par hundra meter härifrån är en klar och tydlig femma, det går inte ens att jämföra smaken på samma dag.

it Andra om: , , , , , , , , , , ab ex dn svd

  7 comments for “Vilt växande frukt smakar tio gånger mer

 1. Andersson
  16 augusti, 2011 at 13:25

  Smaskens! Har du provat att torka äpplen? Gott att ha till vintern – godare än godis! Skiva rätt tunt, skär bort kärnhuset och lägg på plåt eller galler i ugn (ca 50 grader eller om du har en äldre spis med torkugn ) tills de är härligt sega och torra.
  Håller i evighet…nästan.

  • 16 augusti, 2011 at 13:32

   Nää, jag föredrar dem färska. Möjligen om jag går och hämtar mer..

 2. Marcus R
  16 augusti, 2011 at 13:37

  Tips är att tvätta av vild frukt också; de kan ha mikroskopiska rester av fågelavföring på sig som kan innehålla parasiter.

 3. Jens
  16 augusti, 2011 at 19:54

  Hemodlade tomater är också en upplevelse. Den som bara köpt tomater i butik kan knappast föreställa sig smaken hos ”riktiga” tomater.

 4. Thomas
  16 augusti, 2011 at 22:34

  Om man åker söderut är apelsiner också en helt annan frukt.

  • Anna
   17 augusti, 2011 at 09:44

   Sant! Äter inte apelsiner längre, de man kan köpa här smakar ingenting.

 5. Anna
  17 augusti, 2011 at 09:49

  Är lycklig och stolt ägare till 18 äppelträd (fast fem är nyplanterade, det dröjer innan det blir någon frukt där), av olika sorter. En sort, som växer utanför köksfönstret, är så ömtålig att man ”måste” äta direkt efter plockning. Älgarna älskar den fallfrukten.
  Gillar inte heller köpeäpplen, annat än om det går att få svenskodlat och mina egna tagit slut. Har man mycket äpplen, kan jag rekommendera att göra must på dem. Kryllar av vitaminer och antioxidanter. :-)

  Så kan jag rapportera att plommonen är på gång också och än har jag hallon. Funderar starkt på att börja med sylttillverkning för försäljning.

Comments are closed.