Vad är detta för hus? Dagens bild..


Idag har jag varit ute för att fotografera fåglar, bland annat en häger som matade sin unge. De befinner sig i en inte allför avlägsen stad där jag hittade detta hus. Visst, jag har sett det många gånger förut och nu undrar jag vad det är för hus. Kan man svara på frågan så släpper jag inte fram kommentaren förrän senare ikväll.

Möjligen är frågan alltför lätt för en viss kategori av besökarna på sidan, men huset är ju värt att visa i alla fall, det är en tämligen imponerande byggnad, eller hur?

it Andra om: , , , , , ,


13 svar till “Vad är detta för hus? Dagens bild..”

 1. På Djurgårn en bit in på vänster sida efter bron, eller mittemot Nordiska Museet. Etnologiska institutionen vid sthlms universitet huserade där för ett antal år sedan, vet dock inte vad som händer där nu.
  Ståtlig byggnad, skulle inte ha något emot att själv husera där;-)

 2. Nu är jag arg Jinge! Kan du inte skriva något om det som röstades igenom i Sveriges riksdag idag!

  -Fördelen med den här lagstiftningen är att vi skärper rättssäkerhetskraven och integritetsskyddet. Integritet är hela tiden en vågskål och det viktiga är att komma ihåg att vi också har offer på nätet – ungar som utsätts för hot, nätmobbning och grooming, sade Ewa Thalén Finné (M) i livedebatten.

  Vad den tanten svamlar om har jag inte en aning om och polisen hejar på!

  Polisen välkomnar det beslut som riksdagen fattade på torsdagen.
  -Det är en väldigt bra förändring som gör det möjligt för polisen att utreda brott på internet som drabbar enskilda individer, säger Paul Pintér, som är nationell polissamordnare för immaterialrättsliga brott.

  Jag tror inte att detta stärker integriteten och jag tror inte att Paul framförallt gör detta för de indiviter som drabbats. Speciellt med detta i minne (http://svt.se/2.33919/1.2797591/susanna_fick_sin_identitet_stulen). Då hade inte polisen resurser, trots att hon praktiskt taget gav dem namn och adress på gärningsmannen. Hur F*N ska ska detta då hjälpa individer. VA*F*N!

 3. Ingen aning om var det är. Men arkitekten, kan det vara Isak Gustaf Classon?

 4. Nu är det ju försent att svara, men jag gör det ändå. Jag lovar att jag inte tittat på övriga svar.

  Det är Wicanderska villan, ett hus som byggdes av ”Kork”-Wicander i slutet av 1800-talet. Huset kallas även för Lusthusporten. Byggnaden ägs numera av Nordiska muséet på andra sidan gatan och hyser etnologiska institutionen vid Stockholms universitet. Där läste jag en gång på världen innan jag bestämde mig för vad jag ville bli. Föreläsningssalarna var så långt bort från de sterila rummen i Frescati man kan tänka sig, med boaserade väggar, eller sidentapeter, målade fönster …

  Tidigare bodde resp professor med familj i huset, men Mats Rehnberg ansåg att hela huset borde upplåtas som undervisningslokal och för administration. Jag blev djupt imponerad av honom när han kom in och höll en föreläsning för oss nybörjare, som dessutom läste på halvfart kvällstid (alltså knappast blivande forskarstudenter i ämnet) och på rasten flängde ner i institutionens egna bokhandel och sålde särtryck och stencilpaket åt oss. Detta var hösten 1980. Kort därefter gick han bort.

  Ytterligare något år senare träffade jag hans familj genom gemensamma vänner och vi har fortfarande lite kontakt. Faktiskt träffades vi så sent som igår.