Motarbetas Annie Lööf inom alliansen?


Alliansen är oroad för hur de ska lyckas genomföra sin politik, därför satsar de stort på att söka ett samarbete med Miljöpartiet, och för att inte väcka alltför stor anstöt så skickar de fram Annie Lööf som nu skrivit en debattartikel på SvD Brännpunkt. Att man låter just Lööf göra det beror antagligen på att Lööf ska anses stå nära ett riktigt miljöparti, en stämpel som förr gällde även centerpartiet, men som Maud Olofsson såg till att den försvann.

Annie Lööf i SvD: ”I regeringsförklaringen har alliansregeringen pekat ut Miljöpartiet som det parti regeringen i första hand ska söka samverkan med. En sådan samverkan har hittills skett i en historisk överenskommelse om asyl- och migrationspolitiken. Migrationsöverenskommelsen är både viktig i sak och för att hindra att främlingsfientliga krafter får inflytande i riksdagen.

Nu är det dags för alliansen att pröva samverkan i fler frågor med Miljöpartiet för att ge ännu bättre förutsättningar och goda lösningar för Sverige. Centerpartiet föreslår tre områden där samtal mellan alliansen och Miljöpartiet kan inledas.”

Den överenskommelse som Lööf nämner är också något som Miljöpartiet tar upp i dagens tidning, och till skillnad från Annie Lööf så verkar inte Miljöpartiets talespersoner vara lika nöjda. Det visar med all
önskvärd tydlighet på hur illa orienterad Lööf är, hon lyckas inte ens förstå att man måste fullfölja sitt samarbete med (MP) för att få dem med på ytterligare samverkan. Ser man till Romson och Ferms kommentar i dagens tidning så hotar faktiskt (MP) med att hoppa av det samarbete som Lööf talar så varmt om. En situation som ter sig närmast löjeväckande när man har läst Annie Lööfs text.

Romson och Ferm (mp) i SvD: ”I vår migrationsuppgörelse med regeringen står tydligt att rätten till vård för asylsökande ska utökas, men frågan dras ändå i långbänk. I höstens statsbudget måste reformen ingå – annars hotas stödet för hela överenskommelsen. Det skriver Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.”

Jag anser att politiska partier bör kunna samarbeta i sakfrågor även om det är ett samarbete över blockgränsen. Men i det här fallet så var inviten till (MP) från Lööfs sida sällsynt illa tajmad. Det verkar närmast som om Annie Lööf inte har förstått någonting, att hon är helt nollställd. Att hänvisa till ett samarbete där alliansen inte ens har försökt fullfölja samarbetet får mig att fundera på om det finns andra krafter, t.ex. inom den borgerliga alliansen, som försöker diskreditera och/eller göra sig av med Annie Lööf?

it Andra om: , , , , , , , , svd123 ab123 gp dn123


6 svar till “Motarbetas Annie Lööf inom alliansen?”

 1. Nä, jag tror faktiskt att Lööf tar detta lilla initiativ helt på egen hand. Det är uppenbart att förälskelsen mellan Moderaterna och Miljöpartiet är stendöd. Inte bara vad beträffar migrationsuppgörelsen. I den mån det har existerat en moderat strategi att vinna över MP har de nog gett upp den nu. Då ser Lööf sin chans.

  Moderaterna oblyga flirtande med miljöpartisterna innebar ett direkt hot mot Centerpartiets ställning i alliansen. Men om centerpartisterna själva flirtar kan de passa på att lyfta sina egna frågor.

  Och det ser ju ut att vara punkten 3 i Lööfs föreslagna samarbetsområden som är den viktiga. Den om att ”sänka trösklarna till arbetsmarknaden”. Om hon verkligen förväntar sig att Miljöpartiet ska nappa på betet vet jag inte. Men jag tror att Lööf verkligen förstår att hennes partiledarskap hänger på att visa styrka i de egna frågorna.

  • Jag tror att (C) börjar en intern diskussion om henne, och en hel del tyder på att den redan har börjat.

 2. Att (M)-alliansen skickar fram Annie Lööf vad jag tror, är för att man redan vet om att allt kommer att gå åt h-e och vill då skapa en syndabock för att ha något att senare skylla på.
  Det för att skydda egna och sina gelikars intressen.
  Annie Lööf kan inte och har inte den politiska erfarenheten som måste till här och det vet man. Man har offrat ett helt lands folk, så vad gör en person?

 3. Det är en intressant händelseutveckling, det håller jag med om. Men vilka de bakomliggande syftena är tycker jag är lite svårt att se i nuläget. Men det verkar i alla fall vara ännu ett bevis på att alliansen är i betydligt större gungning än vad de ville visa i Agenda i söndags Det är svårt att vara minoritetsregering, och ännu svårare om man är fyra som ska ingå i densamma; något måste hända, frågan är vad.