Regeringen och Vargslakten


Varg

Nu pågår jakten på ett av våra utrotningshotade djur, ett djur som står på rödlistan eftersom risken för utrotning är akut, något som Andreas Carlgren använder som argument -för- att anställa jakt på det hur vansinnigt det än kan låta.

[column width=”49%” padding=”2%”]Vi kan alla konstatera att regeringen i det här ärendet struntar helt i folkviljan och istället går en liten högröstad varghatarlobby till viljes, så egentligen borde ansvaret enbart falla på Fredrik Reinfeldt, men så enkelt är det inte. Vi har faktiskt en miljöminister, en man som givetvis borde vara motståndare till all jakt på rödlistade arter, men som istället utmärkt sig själv som ett lika viljelöst som handlingsförlamat verktyg för olika lobbygrupper.

Visst är det Reinfeldts ansvar att befria Carlgren från hans uppgifter, men problemet är att Reinfeldt stöder honom i hans gärning. Statsministern har åkt runt i varglänen och lovat markägare och jakträttsinnehavarna att med moderater i regeringen så kommer man att tillåta vargjakt trots att det bryter mot EU-habitatets bestämmelser för utrotningshotade djurarter, där vargen är särskilt nämnd. Förhoppningsvis kommer Sverige att ställas inför EU-domstolen och dömas till mångmiljonböter, pengar som annars kunde ha använts till vettigare saker.

Uppenbarligen så har olika lobbyorganisationer ett alltför starkt inflytande över regeringen, lika uppenbart är att Carlgrens integritet är lika med noll. Ministrar har tidigare avgått ur regeringen för att slippa att ställa upp på en politik som de inte tror på, men Carlgren sitter kvar och ger sig dessutom till att försvara ett beslut och ett ställningstagande som han definitivt inte kan tro på själv. Han är minister, men med ett sådant handlingsmönster blir han inget annat än en attrapp. Ett självspelande piano har mer själ än Carlgren.

[/column]

[column width=”49%” padding=”0”]Nu har redan de första vargarna skjutits, förra året så tvingades vargjägarna anmäla sig före jakten, i år räcker det med att jaktledarna gör det. Kraven på verksamheten minskar och det finns inga tecken på att man från regeringens sida har planer på en ändring.

I Miljödepartementets svar till EU-kommissionen skriver man att man genom att jaga de genetiskt svaga vargarna så kommer vargens gener att förbättras. Det är ett är en logisk kullerbytta som saknar motsvarighet i Sveriges historia, hade man velat förstärka den genetiska bredden i vargstammen så borde man först ha importerat ett femtiotal djur och placerat ut dessa i landet. Fem-tio år efter detta så hade de hinnit bredda genbasen så att man utan större risker kunde tillåta jakt. Nu gör man precis tvärtom. Man påstår också att man redan i år kommer att sätta igång med utplacering av varg. Det är en ren lögn. Det man gjort är att starta utredningar om hur sådant ska kunna gå till, och längre bak i dokumentet säger man att det i alla fall kan ske 2014, vilket som bekant är ett valår.

Vi behöver givetvis en regering som inte kör över folkviljan, vi behöver också en miljöminister som agerar på ett sätt som man har anledning att förvänta sig av en sådan. Bilder på Google Earth

it , , , , , , , , , , , , ab1 ex12 dn1 svd12 svt gp123
[/column]


13 svar till “Regeringen och Vargslakten”

 1. Det känns lite sökt att en vargstamm med 200-250 individer skulle utgöra något hot.

  Men det finns ett annat sätt att kritisera vargjakten, fast det kanske inte är en vänstersynpunkt. Det är nämligen så, att vargens habitat i Sverige med stor sannolikhet är på orterna med låg befolkningstäthet, och detta lär korrelera med statliga subventioner. Så är fallet i alla fall i Finland, och jag kan inte komma på någon orsak varför detta inte skulle stämma i Sverige också.

  Det skulle inte förvåna mig om orterna med flest vargjaktens anhängare lever på dom bidragen som industri-Sverige betalar. Anhängarna kanske tycker att Stockholm är Fjollträsk, men för ovanlighetens kunde man fråga om vem betalar.

  • Menar du att de som bor i Värmland/Dalarna oftare lever på bidrag än 08-or? Och vad skulle det har för samband med vargjakten?

   • Att dom påstådda skadorna för boskap är antingen påhittade eller överdrivna. Detta görs i hopp för ersättningar med statliga medel.

  • Intressant tanke! Det skulle behövas en journalistisk belysning av ämnet liknande den Isabella Lövin gjorde om fiskelobbyn som vi alla betalade för. För egen del misstänker jag att det finns en hel del hobbyjägare i överklassen som ser det som en ideologisk rättighet att skjuta varg också så jag tror inte helt att det stämmer.

   Det som förbluffar mig är att det alltid är vargen som anklagas. Mina föräldrar har själva hus på landsbygden och bor man på landet borde man vara väl förtrogen med att det finns andra rovdjur i skogen. I deras fall är det faktiskt lodjuret som brukar ge sig på rådjuren. Sedan kan man tycka att jägarna borde koncentrera sig på alla vildsvin som de planterat ut istället och som orsakar större skador för både privat och allmän egendom än vargen.

 2. Joop! Jag som är finländare vet inte vad du pratar om.
  I årets vargjakt deltar ju folk både från andra länder (Finland) och från Gotland. Jägarförbundet har startat en fototävling för att hetsa jakten och få fram blodiga bilder till sina tidningar. Detta är lyxjakt och hobbyjakt, och inte någon skyddsjakt för de som bor i glesbygden. Förra året var både politiker och höga journalister med.

  F ö bör journalister hålla öga på Värmland – de döljer något då de har inte lämnat nummer till mediekontakter som alla andra län. I Värmland ville man ju skjuta 50 vargar – och man har ju rovdjurskonsulter som öppet går emot sina arbetsgivare och trots tjänstemannarollen uttalar sig som att ”här ska det inte inplanteras några nya vargar” osv. Jag är lite orolig för vad som sker i Värmland just nu. Enligt uppgift har man hittat rådjurskött som åtel där också under veckan, för att locka vargarna.

  http://webnews.textalk.com/vargkanalen-se/rorigt-ansvarslost-och-osakert-1900-talstelefonsystem-for-att-anmala-fallda-vargar

 3. Det är i strid med EU-lagstiftningen att skjuta vargar som Sverige gör och vi skattebetalare kommer tyvärr få betala kalaset för regeringens inkompetens när Kommissionen utlyser böter och straffavgifter för Sverige.

 4. När EU för en gång skull kommer fram till något vettigt så väljer vår Allianzregering att gå emot dem. Däremot vara datalagringdirektivet, ACTA o s v jävligt viktigt att rätta sig efter. Slutsatsen är att vår Allianzregering hellre övervakar sin befolkning än att hålla liv en rödlistad art.

 5. Varför frågar ingen dem (samerna) som blir drabbade av vargen..
  Varför visas inga bilder av vargrivna vajor med kalv i magen..
  Varför kommer de värsta protesterna från Mälardalen..

 6. Ur historisk synvinkel så har inget förändrats på 2000 år.

  Sedan uttrycket ”Bröd och skådespel” myntades av Juvenus när han skrev sin satir över den politiska överheten i antikens Rom som ville vinna den fattiga massans röster med hjälp av nöjen, så har detta egentligen bara förädlats.

  I Rom var det till Colosseum folket lockades för att se kristna slitas i stycken av lejon och gladiatorer hacka varandra till bitar, allt för att glömma vardagens plågor.

  Idag är vardagens plågor att se sin bygd utarmas på arbetstillfällen, vårdinrättningar försvinner, osäkra anställningar och Fas3-slaveri.

  Så då får de jaga varg…