Hägrarna vid Isbladskärret


Jag besöker Isbladskärret minst ett par gånger varje år. Jag var där i förrgår då jag visade en bild, något som jag gjorde även igår. Egentligen så var jag där för att kika på hägrarna vid Isbladskärret, och här är två bilder därifrån.

Isbladskärret i Wikipedia: ”Isbladskärret är en liten fågelsjö, som ligger på Södra Djurgården söder om Djurgårdsbrunnskanalen i Stockholm.

Från början var detta en havsvik, Isbladsviken. Namnet har inget med is att göra utan lär komma från ett jägarboställe som låg här och som hette ”Isbla”. Det var när Djurgårdsförvaltningen slutade länspumpa träskmarken på 1980-talet som Isbladskärret blev en förnämlig fågelsjö med bland annat knölsvan, gräsand, vigg, gäss och häger.”

Den som vill vara hundraprocentigt säker på att få se många hägrar på en och samma gång på nära håll bör bege sig dit. Buss 69 och hållplatsen efter Kaknästornet, fråga föraren för säkerhets skull. Går bussen bara till Kaknästornet så ska man stiga av på hållplatsen med det namnet, inte åka med upp till tornet. Sedan fortsätter man vägen fram och går över bron, man tar in vänster efter bron och går bredvid kanalen och efter 7-800 meter är man framme. Det är högst tio minuters promenad från bussen. Det finns bänkar på en liten plattform som sticker ut i ”sjön”.

På bilden till höger syns två hägerungar plus en av deras föräldrar, jag kommer åka tillbaka dit inom en vecka för att ta fler bilder, jag hade nämligen inte stativ med mig. En sak som förundrade mig var att det fanns mängder med blodiglar i kärret, man kunde samtidigt se tiotals om man bara studerade vattnet närmast fötterna. Nu är det nog få människor som hoppar i det vattnet, men hur är det med sjöfåglarna? Rimligen borde iglarna utgöra ett problem för dem. Dessutom finns det andfåglar som just nu har kläckt fram sina kullar, och vad händer med dem om de får ett par blodiglar på sig?

it Andra om: , , , , , , , dn svd


5 svar till “Hägrarna vid Isbladskärret”

  1. Du såg säkert hästiglar, som saknar rödgula band på ovansidan till skillnad från blodigeln. Hästigeln äter insekter, som den sväljer hela;är mörk/svart i färgen, grönskimrande på undersidan. Blodiglarna suger blod en gång om året från boskap,älgar, människor som de hittar via värmestrålningen och svettlukten. Så jag tror, att fåglarna klarar sig men groddjuren är i fara, när blodiglarna är små alt. det är väldigt ont om föda för de vuxna blodiglarna.
    Tack för en härlig blogg!/Helena

    • Fullt möjligt. Mina kunskaper om iglar är tämligen begränsade, och några rödgula band såg jag inte, men dessa ser man väl inte på2-3 meters håll?

      • Nej, de sex rödgula banden syns nog sällan så tydligt på håll. Möjligtvis, att man får en litet rödaktigare känsla med blodiglarna och ”svartare” med hästiglarna.Och så är ju blodiglarna grå och marmorerade på undersidan, hästiglarna gulgröna närmast.Om man lyckas få syn på magsidan alltså;)

  2. Tag buss 69 (inte 69K som går till Kaknästornet) och kliv av antingen vid hållplats Djurgårdsbrunn eller åk ytterligare några hållplatser och kliv av vid den som just heter Isbladskärret. I det första fallet får man gå bron över kanalen och sedan ta gångvägen åt vänster, i riktning mot Värtan.

  3. […] I lördags visade jag bilder från Isbladskärret på Djurgården, idag var jag dit igen för att få en bättre bild på någon av ungarna, och det lyckades jag med trots att det kändes som om det blåste styv kuling på Djurgården. Hoppas att jag kan vara närvarande när några av ungfåglarna gör sina första flygturer. […]