Gråväder i Haninge, Hårsfjärden och Bildt
Idag har jag varit nere en sväng till Söderby i Haninge, det var grått ute och det duggade friskt, och frågan om det var regn eller inte handlar mer om semantik än om hur blöt jag blev.

Den första bilden är tagen från Tungelstavägen nere vid Söderby vägskäl, eller om det möjligen kan heta trafikplats nu när riksväg 73 har blivit motorväg. Jag har tidigare hört att stugan på bilden är från 1700-talets senare del och att den har bebotts av gårdens drängar. Jag vet inte säkert, men det är fullt möjligt. Om det stämmer så bör det finnas en skorsten på huset också, men det syns ingen på bilden vilket gör mig tveksam. Nästa gång jag passerar förbi ska jag undersöka saken, i vart fall om det inte är samma luftfuktighet som idag.

Den undre bilden har ni sett förr, massor av gånger om ni är femtio år eller äldre. Bilden är tagen idag vid Söderby brygga och den föreställer den berömda Hårsfjärden, platsen för Carl Bildts genombrott som krigsivrare och USA-
kramare
. Han påstod nämligen att det vimlade av ryska ubåtar i Hårsfjärden vid ett antal tillfällen, och marinen fällde hundratals sjunkbomber. Det enda man fick upp var ett antal ton död fisk.

Det har tagit Hårsfjärden ett par decennier att återfå fiskbeståndet, och gädda lär man inte kunna fånga än idag. Alla seglare säger att Bildt och marinen är lögnare, det är nämligen inte helt riskfritt att segla in via Mysingen även om man seglar ovan vattenytan. Bland annat har undertecknad lyckats smälla på ”Prästgrundet” med en åtta tons stålbåt så ordentligt så att vi blev stående mitt på grundet. (texten fortsätter under annonsen)


Carl Bildts ”miniubåtar” har den lilla nackdelen att de ska navigera under vatten, men ska man skrämma folk för ryssen så tjänar de sitt syfte, i alla fall när man har Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Expressen som tjänstvilliga desinformatörer. Orsaken till att marinen spelade med i dessa charader var förstås att de på det sättet fick pengar till ytterligare några flytande plåtschabrak för officerare med mycket glitter på sina axlar.

Idag leker man krig i Afghanistan och i Libyen, dessvärre så är det inte billigare för oss skattebetalare, och det är definitivt mycket farligare för vår militära personal. Men är man tjänstehjon åt USA så är man, tänker väl Bildt…

it Andra om: , , , , , , Anders Romelsjö dn ab svd ex


6 svar till “Gråväder i Haninge, Hårsfjärden och Bildt”

 1. Huruvida det är svårt att ta sig in med ubåt i Horsfjärden eller inte vet jag inte eftersom jag aldrig provat men att det rörde sig utländska ubåtar i Stockholms skärgård vet de flesta som seglade där under 80-talet.
  Har själv sett en på Mysingen och en på Fjärdlångafjärden.

  • Detär klart att det kommer sådana ibland. Tidigare idag såg jag en dansk båt nere vid Dalarö, kollar man i Nynäshamn så ser man ofta utländska båtar där, Polenfärjan tex…

    • Mja, jag är rätt trött på ubåtsnissarna. Jag har väl inte seglat sådär ofantligt mycket men Hårdfjärden har jag lärt mig The Hard Way…

     Jag läste ett av dessa ljushuvuden som påstod att ryska ubåtar kunde ta sig in/ut via Vitsgarn Sund, då vet man garanterat ingenting om vad man pratar om, det går inte att snacka på den nivån..