Fler bilder från Hammersta


Jag berättade igår att jag hade varit på utflykt och visade bland annat en bild på ett hus som August Strindberg ska ha bott i. Jag nämnde inte att det var Hammersta i Ösmo som jag hade besökt, men det var det några som listade ut i alla fall. Möjligen var någon hjälpt av vad jag postade på min andra blogg.

Jag har visat bilder från Hammersta förr, men dagens bilder är möjligen annorlunda eftersom de visar hur ruinen ser ut inuti, och nu visar jag också den nuvarande huvudbyggnaden. Den är, trots en gammaldags utformning, byggd i början av 1900-talet och är en av de vackraste herrgårdarna i Nynäshamns kommun.
Hammersta är en lämplig utflykt för barnfamiljer där av-
komman är tillräckligt gammal för att fascineras av gamla borgar eller riddar-
romantik. Huset byggdes på 1300-talet av Eringisle Nilsson d ä. Hans far var gift med en syster till den Heliga Birgitta, något som har gett upphov till ett sentida rykte om att ruinen egentligen är en klosterruin. Hus-
ruinen har ingen entré i markplanet utan man hissade ner en trappa då folk kom på besök, orsaken var förstås att inte alla var välkomna.

Britta Olofsdotter Tott, som Eringisles hustru hette var dansk spion och dömdes till döden. På andra sidan Landfjärden så finns Häringe Slott och den knappt skönjbara ruinen efter Viking Sote, som har gett upphov till häradsnamnet, Sotholms Härad, som det hette förr i tiden. Buss 847 från Västerhaninge går en gång i timmen, konsultera SL:s reseplanerare om du är intresserad.

it Tags: , , , , , , ,


2 svar till “Fler bilder från Hammersta”