Farlig Kyla


I morse när jag klev upp så var det tjugoen minusgrader ute, sedan gick temperaturen upp till sjutton minus på bara en halvtimme, antagligen någon slags front för det gick snabbt. Nu är det drygt fjorton grader, rena värmeböljan.

Bänken som jag har visat bilder på ett antal gånger såg ut så här när jag tog en promenad för en stund sedan, det är vackert ute och skulle jag gissa på snödjupet så tror jag i alla fall att det är minst sextio centimeter. I morse läste jag några artiklar om en saknad kvinna i Värmland, och nu står det mycket om olika trafikproblem och fler lär det bli. Och att kylan är farlig råder det ingen tvekan om. Dels för trafikanterna, men också för alla andra, ramlar man och bryter benet ute så vill det till att man får hjälp snabbt, med andra ord ska man bryta benen av sig i tättbebyggda samhällen och mitt på dagen.

Jag har tidigare nämnt att jag tycker att media borde ägna lite krafter åt att förklara varför vi drabbas av så pass extrem kyla som vi nu har. Det har gjorts vissa små ansatser, men jag tycker att det är för lite. Varenda tidning borde intervjua någon meteorolog för att vederbörande ska få förklara hur det kommer sig att det globalt sett är varmare än vad det brukar vara. En del människor tror att vårt lokala väder är ett tecken på att talet om klimatförändring är överdrivet, och de riktiga foliehattarna gör gällande att allt är bluff från början till slut.

Jag har också läst en del konspirationsteorier som grundar sig på rent trams, man hävdar att allt tal om IPCC egentligen är ett beställningsjobb från vissa finansfamiljer som enligt samma teorier håller på att roffa åt sig ännu mer pengar. Dessutom hänvisar de till en massa foliehatthemsidor och jag antar att en del bloggare släpper fram, eller till och med uppmuntrar sådant. Själv ska jag försöka ta mig tid att läsa en del information som finns på yrkesfolkets sidor, jag antar att SMHI skriver om det och visar upp globala väderkartor bland annat.

Samtidigt så konstaterar jag att vår beredskap troligen är dålig. Man har fått igång en del kärnkraft men fortfarande är vissa reaktorer avstängda av olika skäl, olika uppgivna skäl kanske man ska säga. För inte tror jag att det är tillfälligheter att man inte har driftsatt vad man har. Viljan att köra allt som finns i kraftverksväg avtar givetvis när en följdeffekt blir att man kan ta ut dubbla eller tredubbla priset för varje kilowattimme. I mitt Sverige skulle man givetvis ta tillbaka dessa slantar och använda dem till att rusta upp järnvägar och se till att sjukvården får de pengar de behöver.

Håller kraftbolagen på och manipulerar för att få ut mer pengar av sina kunder så borde rubbet förstatligas direkt. Och Vattenfalls ledning borde sparkas utan någon som helst fallskärm. Men som sagt, med en borgerlig regering så blir det väl istället mer tal om att sälja ut Vattenfall till affärsintressen som står helt utan samhällelig kontroll. Det är vetskapen om detta som ibland får mig att längta efter ett litet rött torp med en fylld vedbod.

Och nu ska det komma mer snö, detta i samband med kuling och det lär väl drabba de flesta av oss. Så det gäller väl att bunkra innan antar jag… Är det någon som ser en bänk?

it , , , , , , , , ab1 ex1 svd1 dn12 svt gp1


18 svar till “Farlig Kyla”

 1. Igår förmiddag, tisdag, startades Oskarshamn 3.

  Det innebär att samtliga reaktorer i Sverige nu körs för fullt, med undantag av Ringhals 2, som ”bara” går på 94% fram till nästa revision.

  Trots detta importerar vi ca 3000 Mwh per timme, främst beroende på att vattenkraften inte går för fullt, det är låga nivåer i magasinen.

  • Källa? Sist jag hörde så var det 2-3 reaktorer som stod still, dessutom har man dragit igång ett oljekraftverk idag.

 2. I morse vid 7:55 hade jag -22°C här i Stavsnäs. Bussen jag skulle köra höll -15°C inuti, så den turen blev inställd. Den bussen har haft kylvattenläcka i flera månader som verkstaden inte vill reparera och det blir därför ingen värme alls i bussen. Jag fick bli busspassagerare istället och åkte med en kollega in till Björknäs. Mina passagerare blev nog riktigt sura, inte vet jag. De frös nog ordentligt när de fick vänta på nästa buss.

 3. Källa är Eon, Vattenfall, Fortum bl.a och statliga SVK (Svenska Kraftnät). Du kan t.ex. titta här:

  http://eon.se/templates/Eon2TextPage.aspx?id=70740&epslanguage=SV

  I högerspalten finns ”Kärnkraftsläget just nu”

  Bör dessutom tillägga att jag är balans- och inköpsansvarig på ett kommunalt elbolag, så jag har stenkoll på sånt här.

  Det verkligt oroande är att vi med i princip full kärnkraft, och låga, men inte extremt låga, nivåer i magasinen har problem ändå.

  • Det verkligt oroande är att vi med i princip full kärnkraft, och låga, men inte extremt låga, nivåer i magasinen har problem ändå.

   Sant. Nu är det ju väderberoende, skulle det vara normala temperaturförhållanden så hade det varit lugnt, men skulle tidningarnas skriverier om minus trettio grader långt ner i landet slå in, ja då måste vi importera från ett Europa som själva lider av en köldchock.

   • Ja, det är korrekt. Temperaturen styr förbrukningen. Men vi importerar redan en hel del, i skrivande ögonblick mest från Danmark, en del från Norge o Finland och pyttelite från Tyskland.

    Men nu verkar det milda på sig i SydSverige, och redan imorgon drar industrin ner, så vi klarar oss nog utan reservkraften, som är extremt dyr.

 4. Tillägg/rättelse: O3 kör ännu inte för full effekt, ca halv nu, beräknas nå full effekt på julafton.

 5. Själv har jag i rent desperation köpt en ÄKTA väderstation (http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=158189912) med diverse finesser (allt och lite till) som julklapp till frun. Hon är sjukligt intresserad av vädret och sitter som nitat framför alla väderleksrapportörer på TV och framför sig, i knät, har hon laptop med Aftonbladets väder samt SMHI. I dessa dagar är det etter värre.

 6. Så länge vädrets makter inte blir överjävliga (som t.ex. översvämmningarna nu i Colombia) utan bara jävliga (som 18 grader kallt + snorhala svallisar på trottoarerna hos oss) kan man med litet god vilja leta fram fördelar i det. Man kommer ner på jorden (även i bokstavlig bemärkelse i bland!), blir tillfredsställd av enkla saker, som att man har en varm rock, att husets fjärrvärme fungerar, att det finns mat och te hemma att liva upp livsandarna med. Man lämnar för en gångs skull det hysteriska prylöverflödets ekorrhjul , och det är nog bara bra.