En egen väderstation?


Jag har skrivit om den s.k. växthuseffekten tidigare och tyvärr inser jag att jag kommer att få återkomma till ämnet..

SMHI skriver att det är en rekordvarm sommar i södra Sverige och det är givetvis ingen överdrift. Vi är på väg mot ett extremare klimat och det i allt snabbare takt. Gudrun var bara en föraning om vad som komma skall. Här i Handen lyser alla gräsmattor i en helt ny färg, gult. Nu är det bara en rejäl rotblöta som kan ändra på den saken.

Själv är jag, liksom många med mig, mycket väderintresserad. Jag skulle garanterat ha en egen väderstation om jag bodde så att jag kunde sätta upp en komplett. Ett exempel på vad jag menar kan du se på länken nedan, Djurö:s egen variant. Djurö ligger ute på Värmdölandet, nära Stavsnäs.

En sådan väderstation kostar runt 10 000 kronor och den är klar för internet vilket gör att alla kan se aktuella data. Det blir i nuläget fler och fler som skaffar sig sådana och som lägger ut uppgifterna på nätet. Bilden här intill visar just den väderstation som man använder på Djurö.

Jag har själv en termometer kopplad till datorn. Den har cirka tio meters sladd vilket gör att jag med lätthet skulle kunna visa på bloggen vad vi har för aktuell temperatur i Haninge, men vitsen med det är närmast noll. Och säkerligen är bara Haningebor intresserade.

Men rekordsommaren och Gudrun är bara en försmak av vad som komma skall.

[ Väderstationen på Djurö ]

[ Åskvarnaren i Uppsala ]

[ SMHI:s artikel ]

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]växthuseffekten, klimatförändring, smhi, väderstation, väder, vetenskap[/tags]


8 svar till “En egen väderstation?”

  1. Kan varmt rekommendera den skönlitterära “The Swarm” av Frank Schätzing, en riktig tegelsten till bok om vad som kan hända när man inte tar hand om den globala ekologin.

    Finns ännu inte i Sverige vad jag vet, men jag köpte min på Amazon.de och den kommer säkert till andra länder snart, men den är väldigt nyöversatt. För folk med minsta intresse i oceanografi eller marinbiologi är den särskilt intressant.

  2. Låg mig föreslå en egen väderstation på Internet. Det finns segelflygprognoser om man går in på SMHI:s hemsida. Där kan man se vädret där man bor vid tre olika klockslag under sommaren varje dag. Kl 11, 14 och 17.
    Om intresse finns kan jag förmedla hur man når dem.
    Detta är ett inlägg att det fungerar för mig att kommentera här.
    Hälsningar

  3. Så du menar alltså att vi kan få uppleva en ny Gudrun? Men herregud låt det vänta tills de nya träden har vuxit upp, det blev ju nästan inget kvar. Jag bor mitt i kallhygget.

  4. Precis, det är bara att dra på sig shortsen och anpassa sig och NJUTA av värmen medan den är här.
    Jag är så patetiskt krass i mitt leverne och resonemnag att jag lever nu och bryr mig inte så mycket om hur livet ter sig om +100 år. Jag tror inte vädret leder till mänsklighetetns undergång.
    Nu ska jag ut och njuta av vårt underbara sommarväder och gynna näringslivet med pengar jag sparat tack vare utebliven utlandsresa :)

  5. Bertil! Nu tillhör jag dem som GILLAR busväder och stormar.. Men jag tycker givetvis inte att vare sig folk eller fä ska komma till skada.

    Och javisst, det kommer att komma värre än Gudrun självklart. Det är nog redan försent att göra nåt radikalt åt den globala uppvärmningen.

  6. Jinge. Jag är väl medveten om att vädret förändras, se bara på den torra sommaren, lantbrukarna här nere (i småland) har ju fått nådigt tillstånd att bruka den mark som ligger i träda både för bete och skörd. Detta för att inte behöva ta av vinterfodret. Mitt förra inlägg var menat som ett skämt, men jag tror inte att du skulle ha tyckt om att vara utan el och telefon i 2 veckor, vilket jag var efter Gudruns framfart. Nu klarade vi oss relativt hyfsat vad det gällde mat och vatten (vedspis och öppen brunn), men värmen var det värre med då man inte vågade elda för hårt i pannan p.g.a risken för att den skulle koka. Sen hade vi djur som skulle ha vatten flera gånger om dagen, och jobbet skulle skötas. Det gick men jag hoppas att dröjer LÄNGE till nästa gång.