En sosseledare som jag skulle gilla


Det är en politiker som agerar kraftfullt för att styra upp de myndigheter som idag får spionera på Internetanvändarna. Det bör bara vara tillåtet när det gäller terrorism. Och då ska man, inte som idag, kalla sådant som man är intresserad av för ”möjlig terrorism”.

Lagring av trafikdata ska denne politiker också vara negativ till, man ska inte medvetet bygga upp ett samhälle där staten ska ha möjlighet att kontrollera individen med mindre än att det finns välgrundade misstankar om – grov brottslighet. Minnesgoda kommer ihåg att Gösta Berling skrev ett inlägg här där han ondgjorde sig över allt färre bensinstationer, affärer och bankomater i glesbygden.

Idag har Dagens Nyheter en artikel med rubriken kontanterna försvinner från bankerna. Det handlar i princip om samma sak, vi är på väg mot det kontantlösa samhället och de äldre blir alltmer hänvisade till att betala sina räkningar på nätet. Att få ut kontanter i glesbygd är en prövning. Jag förstår att bankerna inte gillar hantering av kontanter, men hur ska man hjälpa åttioåringar att få ut pengar? Eller ska man låsa in gamlingarna på hemmet hela gänget?

Redan idag betalar jag mycket med kort, jag köper snus och alkohol med ett kontantkort, dessutom händer det att jag handlar mat med detta kort. När jag ska åka buss och tåg så har jag ett kort som visar att jag har betalt avgiften, och här i Stockholm så är det inte längre möjligt att betala bussresan kontant. Nu har jag inte längre någon bil, men hade jag haft det så kan myndigheterna snoka reda på när jag far in och ut ur staden, och det kan man göra med mina kollektivresor redan idag.

Jag är medveten om att de som är anställda inom både myndigheter och företag som arbetar med den sortens kontroller saknar både horn och bockfot, men jag anser att det är ett regeringspartis plikt att mot-
verka storebrorssamhället. Idag läste jag en bloggarkollega som hävdade att det vore bra om Thomas Bodström blev sosseledare, jag häpnade, mannen som anpassade svensk lagstiftning till The Patriot Act ska aldrig mer släppas in i Riksdagshuset.

DN: ”Har du tänkt gå till banken för att sätta in pengar från lotterna i pensionärsföreningen, försäljningen av salami eller strumpor till skolresan – eller bara barnens julklappspengar från farmor?

Det kan bli krångligare än du tror. Swedbank, Nordea och SEB håller nu på att stänga – eller har redan stängt – hundratals bankkontor för manuell kontanthantering. Det betyder att du varken kan ta ut eller sätta in kontanter över disk, utan hänvisas till bankomater och ibland insättningsautomater.”

Den socialdemokratiska ordförande som säger att omvandlingen ska dämpas i dessa avseenden kommer att få en applåd av mig, och en massa respekt. Jag kommer inte rösta på vederbörande, men jag kommer lyfta på hatten om vi skulle mötas. (Bilden föreställer ett gammalt fornminne, en bensinpump)

it Andra om: , , , , dn1 svt1 sr svd1 ab1 ex1 gp


21 svar till “En sosseledare som jag skulle gilla”

  • Under inflytande av en ”nyliberal” agenda månne.Sådan är tidsandan.
   I övrigt så erinrar jag mig att det är en Borgerlig regering som styr landet,nu på sin andra mandatperiod.Ett icke ringa antal personer resonerar likväl som om det inte förhåller sig så.

   • Det är märkligt det där att högern skyller allt på (s) för att sedan i steg två genomföra försämringar för folket, som tydligen skulle rättfärdigas med att (s) har ställt till det under sin tidigare regeringstid. Att folk skyller på (s), (med rätta), betyder att folk är trötta på att (s) har förrått folket med sina nyliberala snedsteg sedan 80-talet nånting. Det betyder inte att folk vill ha högerpolitik. Men propagandan håller folket i sömn med sina lögner. Dock vaknar fler och fler för varje dag och ser sanningen om vad som händer i landet. Likt tredje riket kommer även sveriges borgarregering Reinfeldt att falla. Frågan är om det alltid krävs intervention utifrån för att fälla en diktatur?

  • ”Glömmer du att det huvudsakligen är S som ställt till eländet.”

   Det är ytterst märkligt att högerväljare och även ministrar som Björklund
   inte riktigt tycks vilja stå för den politik som de fört i snart fem år nu.
   Man skyller ifrån sig och vill gärna lägga skuldbördan på socialdemokraterna.
   Exempelvis
   när skolresultaten stadig bara blir sämre och sämre så är det ”såssarnas flumskola”
   man skyller på. Fem år efteråt!

   Man vill glömma att skolornas riksgenomsnitt var mycket högt då och man stod sig
   utomordenligt väl i den nationella
   konkurrensen.

   Nedrustningen av välfärden är under den fagre rarrajs regim exempellös.
   Men eftersom media i stor sett struntar i sitt uppdrag, att granska makten
   så hackar journalisterna istället omedelbart ner på det som inte stämmer överens
   med borgarnas ideologi,
   att fullborda den renodlad nattväktarstat.
   Trots sin avaga ställning i Riksdagen…

   • Moderaterna är som bekant inte främmande för historierevisionism.

    Ger inte historien ”rätt” information om partiet (das Partei)? Då ändrar vi historien för folket är så ”mentalt handikappat” att de sväljer allt med hull och hår!

    Intressant hur verkligen Fredrik Reinfeldt så totalt köpt sin egen myt om hur korkat det svenska folket tydligen är! Hoppas det slår tillbaka på honom ordentligt, men då behöver också tredje statsmakten göra sitt jobb och GRANSKA MAKTEN!

 1. Höger eller vänsterfalanger inom S spelar väl ingen större roll. S är numera ett storstadsparti som de andra. Med tanke på hur S ledning har agerat under Juholt-affären borde de avgå hela bunten. Vad har vi på landet för nytta av sänkt krogmoms när närmaste ”krog” (läs bensinstation/pizzeria/postutlämningsställe) ligger 5 mil bort. De har dock heder av att de faktiskt sänkt sina priser med några kronor vilket är mer än man kan säga om de flesta andra matställen. Några arbetstillfällen har inte skapats heller, som tidigare hoppar mormor in om det blir kris. Kontanterna och större mataffär har jag 9 mil till. Vi är ett gäng som delar på att åka en gång i veckan och brukar ha med oss inköpslistor och uttagskort till de behövande. Vi ser också till att barnen kommer till och från skolan/skolbussen och samåker till jobbet när det går. Det blir dyrt att åka själv och bussen slutade svänga in här för länge sedan. Ni som kan välja tunnelbana-buss-spårvagn för att ta er till de ställen ni behöver vistas på kanske kan tänka på det någon gång när ni röstar för att höja bensinskatten.
  RUT-avdrag är väl inte heller så aktuellt här. Det blir inte mycket till vinst med kanske 3 kunder och 10 mils åkande i veckan.
  Om någon behöver hjälp ställer jag förresten upp gratis, kanske en främmande idé i vår ”fantastiska” konkurrensutsatta och marknadsanpassade avreglerinspolitik.
  Vill bara tillägga att jag aldrig har fått en krona i bidrag förutom barnbidrag i hela mitt liv.

  • Man får så sällan ett bra tillfälle att försvara sossarna för att de en gång var för sänkt krogmoms, så jag utnyttjar detta:

   Socialdemokraterna var för sänkt krogmoms för att Miljöpartiet var det. Det var ett av förhandlingsresultaten i det illa farna rödgröna valsamarbetet. När samarbetet självdog ändrade sig S naturligtvis omedelbart. Det är ett av de sämsta och dummaste politiska förslag som överhuvudtaget väckts i Sverige.

   Påpekas bör att även MP insåg det när konjunkturen svängde, och slutade driva frågan. Men som bekant röstade de tyvärr inte ner regeringens proposition.

 2. Man får lite känslan av att (s) fortfarande beter sig som att de levde i ett samhälle där någon sorts moral från förr regerar, där media rapporterar objektivt och inga oschyssta metoder används. Högern å andra sidan går på som en ångvält. Moral, regler och lagfar får alla stå åt sidan. Dataintrång, propaganda, hetsdrev, lögner, mutor och straffmetoder (läs fas3 och nya försäkrningskassan) som inte hör hemma i en demokratisk intelligent modern stat. Allt från högerhåll, medan (s) fortfarande förväntar sig rent spel och objektiv rapportering av politiska tal. (s) behöver ta sig an hur samhället har blivit efter nyliberalismens diktatur. Man kan inte längre förvänta sig något annat än det värsta beteende från motståndarna.

 3. En sak som jag har börjat undra, efter att ha bevittnat ännu en presskonferens med Jämtin, är: hur gör numera andra partiers företrädare när de vill komma i kontakt med en journalist?

  Jag menar, en sosse behöver ju bara kliva ut genom dörren så står där femtielva stycken med mikrofoner och kameror i högsta hugg. Men sedan ett par veckor tillbaka kan väl de andra partierna knappt ens trumma ihop en liten pressträff om de skulle så gärna vilja. Ja, med mindre än att de helt enkelt tar en promenad till Sveavägen 68 då.

  • Jag tror de bar behöver ringa ett i förväg utdelat nummer så får de en tid i en av propagandaministären noga inredd ”studio” med ett noggrannt tillrättalagt (av Reinfeldt et al) tal att läsa upp. Propaganda.

 4. Beträffande kontanter så gäller väl där liksom på övriga områden att rajrajnisterna undan för undan vrider klockan bakåt. Snart kommer de väl med den visionära, nydanande idén att vi ska börja idka byteshandel…

  Ko(m)(m)ande valaffisch: Ska vi, ska vi, ska vi byta grejor med varann. Följ (m)ed på en spännande tidsresa där bara vissa får vara (m)ed.

  Liksom frågan om varför journalisterna inte reagerar kan man ju undra hur det kommer sig att PRO och liknande sammanslutningar inte kraftfullare reagerar och agerar mot det kontantlösa registreringssamhället. Det börjar ju bli ganska många panschisar, och fler spås det ju bli så det torde bli en större och starkare grupp för var dag, om man kan ena sig. Och varför inte en välutbildad senior med gedigen erfarenhet av såväl det riktigta livet, som politik och arbetsliv, som ledare för (s)? Det kanske skulle ge alla åldersgrupper lite fler perspektiv på tillvaron för att kunna ta ställning till hur framtiden kan gestalta sig?

  I övrigt kan man ju alltid hoppas att någon politiker ska våga agera mot storebror på det sätt du Jinge skrivit. Det skulle värkligen vara någon att lyfta på kepsen för. Men vederbörande skulla förmodligen bli nedgjord redan innan kepsen lämnat skulten…

 5. Ode till ”Herkules” ära:

  Du var stenhård likt graniten
  och ville fördela från de besuttna
  röda borgare satte dig i skiten
  alla vet nu att de är ruttna..

 6. Apropå dessa frågor noterar jag idag att Morgan Johansson åter nämns i partiledardiskussionen. Åtminstone i medierna. Mestadels för att han går mot partitrenden och kan tänka sig att svara ja, men den enskilda meriten är ju svår att avfärda under rådande omständigheter. Dessutom sitter han i riksdagen och har ministererfarenheter.

  Jag är för min del försiktigt positiv till Johansson. Han visade tillfälligt dåligt omdöme genom att (enligt mediauppgifter) vilja stödja Reepaluu, i dennes mycket märkliga utspel om villkorade medborgarskap häromsistens. Men frånsett det har han visat prov på integritet i många sammanhang, inte minst under Juholt-drevet.

  Möjligen är han körd redan från början genom att vara inplacerad i vänsterfalangen. Han tillhör dem som utmanade Sahlin. Om Stockholmshögern hade svårt för den relativt pragmatiske Juholt lär de knappast få lättare för Johansson, som till råga på allt kommer att ha det mäktiga Skånedistriktet i ryggen. Det riskerar att konservera de interna ideologiska motsättningarna.

  Men… han skulle kunna bli en sosseledare som åtminstone jag kan gilla.

  • Turerna kring Reepaluus uttalande kan man belasta partihögkvarteret för, som gav mycket otydliga besked om vad som sagts och vad som var partiets officiella linje till de som skulle uttala sig i frågan, däribland Morgan Johansson.

 7. Johansson är kanske inte den jag tänker på i första hand som s-ledare. Men åtminstone är det positivt att han bryter av mot den löjliga ”nej-nej”-kulturen i detta parti.

 8. ”…bara upprepa samma som tidigare till er salongs kommunister…”

  Vi behövs tydligen i salongerna för att lära moderutterna att inte använda särskrivning.