Ingenting är längre som förut – av Gösta Berling


Jag fick ett mejl från signaturen Gösta Berling, jag tyckte att det var både intressant och dessutom träffade det ett par samhällsproblem som jag ser saken. Jag frågade därför om jag fick lägga ut det på bloggen, och se, här är det:

När jag hörde att det fasta telefonnätet skulle skrotas inom cirka 5-10 år var det som om en järnhand kramat mitt hjärta i ett förlamande grepp. Liknande profetior har man hört även om TV. Att Posten, i den bemärkelse som vi har varit van vid, inte längre finns, liksom nästan inte heller bankkontor med kontanthantering är ju redan en etablerad sanning. Liksom mycket annat i f d folkhemmet.

Det var bättre förr”? Nej, inte generellt. Men jag, och den befolkningsspillra av äldre glesbygdsbor som de flesta idag betraktar med ett i bästa fall överseende småleende, har blivit främmande för vårt eget land.

För mig är fast telefoni fortfarande min ”rätta” telefon, trots att jag dessutom har en mobiltelefon som jag använder mycket, även för SMS, MMS och som kamera. Så jag hänger med. Men den dagen jag inte längre kan använda min fasta telefon med riktnummer och allt, då vacklar grundvalarna.

Aversionen gäller nog i första hand de tydliga tendenserna till sammanbyggning av flera olika kommunikationsmedel. För mig ska en radio vara en radio, en TV en TV, en dator en dator och en telefon en telefon och inte något sammanbyggt oöverblickbart ”alltiett”, då blir jag förvirrad. Det finns inte mycket på TV som gör mig lika upprörd som reklamen om att man ska titta på TV när man själv vill! Jag VILL INTE titta på TV ”när jag vill” ! Jag vill läsa i papperstidningens TV-tablå vilka program som sänds och slå på TVn när tiden är inne. Om jag inte har tid just då får jag antingen avstå eller spela in programmet på VHS och se senare. Att SVT Play och motsvarande finns har jag dock inget emot.

Det allra värsta i vår tid är nog den skrämmande utvecklingen mot ”det kontantlösa samhället”. Även jag blev för några år sedan tvingad att skaffa ett Mastercard som jag dock använder så lite som möjligt. Men jag skulle beställa en resa och DET GICK INTE ATT BESTÄLLA UTAN KREDITKORT!!! Sedermera har även byns bensinstation stängt men man kan dock tanka bränsle genom kortautomat (Det är cirka 5 mil till närmaste bensinstation). I övrigt använder jag mitt kort i stort sett enbart i bankomater, jag tar regelmässigt ut stora summor för att kunna betala kontant.

En gång i tiden använde jag checker oftare än kontanter. Men de nuvarande korten medför ju helt andra och otäcka kontrollmöjligheter. T ex de ”oskyldiga” Med Mera- och ICA-korten. För återbäringens skull drar man dem när man handlar. Men det leder till att man får rabatterbjudanden på varor som man ofta köper. ICA-Stig VET att du köper Jokk Bärdryck och Svennes kaviar, det har han banne mig inte med att göra! Nu är det väl inte så farligt, kan man tycka. Men det farliga är att tekniken finns att kartlägga oss alla in i minsta detalj. En mycket farlig information i fel händer. ”Storebror ser dig”.

Man kan invända att ju mer kontanter som är i omlopp, desto större är rånrisken. Ja, sannolikt. Och beklagligt, inte minst för affärspersonalen. Men ska vi tillåta att det är de kriminella som bestämmer hur vi ska betala?

Förr fanns banker överallt. Och postkontor (med Nordbanken) i nästan varje liten håla. Personalen gjorde jobbet och det kostade inget extra. Nu tvingas man göra jobbet själv och får t o m betala!!! Glöm inte: Alla bankkort kostar! Däremot kostar det inget att ha pengarna i madrassen… Jag vet att man motiverar förändringarna med att färre och färre använder de gamla tjänsterna. Men dithän har vi ju drivits genom att de gjorts svårare och dyrare!! Oförskämt och falskt. Bluff och lurendrejeri, hela banksektorn.

De boende på min hemort har extremt hög medelålder pga utflyttning av folk i aktiv ålder. Här finns många ensamma 80+are. Gamla skogshuggare och enkla människor, ofta änkor eller änkemän. En del gråter, de känner sig bortkomna i det moderna samhället, de vet inte hur de ska bära sig åt. Och söker de information får de veta att den finns på ”www”… Vad hjälper det dem, de flesta har inte dator. Många låter den lokala butiken ha hand om sina bankkort (inklusive koderna) och när de kommer och handlar får personalen (!) sköta betalningen eftersom de själva inte kan. Och inte heller har kontanter eftersom uttagsställen saknas. Kanske nödvändigt för att lösa det akuta problemet, men vad händer med den personliga integriteten?

Det är inte nostalgi utan snarare överlevnadsinstinkt som gör att jag ibland längtar tillbaks till den tid som Reinfeldt så hånfullt benämnde ”när Coop hette Konsum” eller hur han nu uttryckte det.

/ GÖSTA BERLING

it Andra om: , , , , , , , , , , , ,


15 svar till “Ingenting är längre som förut – av Gösta Berling”

  1. Ha ha ha … Hade blogposten kommit för si så där för 5 – 10 år sedan, hade den varit högaktuell. Nu passar texten för en ståuppkomiker på 70+

    du glömde Telia axe och röststyrda telefonväxlar till myndigheter : -)

      • Närmar mig de femtio.
        @Jinge
        Det jag skrattade år var: ”Det finns inte mycket på TV som gör mig lika upprörd som reklamen om att man ska titta på TV när man själv vill! Jag VILL INTE titta på TV ”när jag vill”
        HA ha ha …

        Annars så håller jag med Göstas blogpost. Nin äldsta dotter håller visst på att flytta ut – till Uganda : (

  2. Jag känner igen mig i tankegångarna, man vill nästan värja sig helt enkelt. Tänkte faktiskt i morse just på den fasta telefonen och vad den betyder och har betytt för många i glesbygden. Istället för att riva ledningarna, borde de ju gräva ner ledningarna i marken för att göra dem än mer tillförlitliga. Precis som med elledningarna. Varför kan man inte slå ihop de här ledningarna tillsammans med ett snabbt bredband och låta det tillhöra den statliga infrastruktur som borde se till att det finns tillgängligt oberoende av var man bor i Sverige. Förstärka och bygga ut det som finns istället för att riva ner för alltid. Och hur pålitligt är egentligen mobilnätet i jämförelse med den fasta linan?

  3. Jag har svarta bältet på datorer men är totalt analfabet på telefoner. Jag vill inte lära mig heller och visst undrar man hur det ska gå när fasta telefonin går i graven? Dessutom hatar jag att betala med kort. Det gör ju inte saken bättre!

  4. Jag slutade använda kort, när jag fick veta att bankpersonal kontrollerar om man är ovanligt frekvent på exempelvis systembolaget eller apoteket när man vill låna pengar. Nu har vårdcentralen slutat ta emot kontanter, och jag har vägrat betala med kort, vilket har gjort att vårdcentralen får fakturera mig och jag tvingas betala kontant på Forex (med höga avgifter som följd) för att inte banken skall reagera.

    Vad jag förstår så kommer alla patientjournaler hamna i ett centralt register, och då blir man antagligen tvingad att ge banken fullmakt att kontrollera sin patientjournal, precis som försäkringsbolagen redan gör, skillnaden är att försäkringsbolagen letar journaler först när något har hänt, allt för att se ifall någon uppgift man lämnat på deras formulär varit felaktig.

  5. Det finns faktiskt oxo en säkerhetsaspekt i den gamla hederliga fasta telefonin. Det är ett separat nät som inte automagiskt går ner när elströmmen försvinner. Hur många elavbrott har det inte varit tom i stockholm när man behändigt kunnat lyfta luren och ringa för att ta reda på vad som händer. Försöker man ringa till granne så får man bara reda på att abonnenten kan inte nås för tillfället, bredbandstelefoni alltså (jä”#¤ skit) och dåligt ljud är det oxo.
    Mobil telefoni, tja, osäker resp dålig täckning (på en arbetsplats funkar exv bara en enstaka opertör i ett rum och man måste förflytta sig inom byggnaden för att kunna använda en annan). Erbarmerlig ljudkvalitet när man förflyttar sig. Strålrisker från både terminalerna och master/basstationer (jaja jag vet det påstås vara riskfritt, fast man bör använda headset och hålla luren en bit från kroppen, ofarligt alltså:-)) Alltid möjlig att spåra såvitt man inte släcker ned och plockar ur batteriet, alt destruerar luren.

    Nymodigheter som kort gör oss bara sår- och spårbara för allt och alla. Cash is king, men inte poppis i ’teknikvänliga’ svedala.

    Kontentan, jag håller fullständigt med om att de antika metoderna och attiraljerna är bra. Man ska kunna använda sig av dessa för att oxo kunna få ett hum om de modärna grejorna värkligen fungerar som de ska och att det som utförs är rimligt liksom att göra en riskbedömning av nymodigheterna.

    Klassikern, icakassörskan som gör ett felslag, där jag som kund visar på att det står 11,90 på kvittot istället för 10,90 som varan kostar. Vips tar vederbörande fram sin smartphone med inbyggd miniräknarapp vilken tar en stund att dra fram och få igång. Efter en stund lyser det triumferande från personen ifråga att jag som kund naturligtvis ska erhålla 1 hel krona åter… Tekniken gör alltså hele tiden stora landvinningar hos gemene man!

    Nä plocka inte bort det gamla, arkivera det åtminstone så vi kan återanvända grejorna när datamojöngerna får spatt, och låt alla som vill få slippa allt tekniktjafs.

  6. Staten borde kraftigt subventionera teknikundervisning för pensionärer. Lärare kan väljas ur den tusenhövdade massan av arbetslösa, teknikkunniga ungdomar.

  7. Nja nu är även det mobila telefonnätet beroende av kablar, nedgrävda eller inte. Bortsett från det så är inlägget kul och visar i vilken föränderlig tid vi lever i.
    Själv har jag redan stängt av den fasta telefonen, det var ingen som använde den hemma

  8. Tack ni som har kommenterat. Jag fick som väntat lite mothugg men även bevis på att jag inte är ensam om min motvilja och mina farhågor.

    Jag är inte 80+ ännu, faktiskt något yngre än Jinge, som dock tycks ha anpassat sig lättare …

    Man formas och påverkas självfallet i attityderna av den verklighet och de förutsättningar som finns där man lever och verkar. Den by jag bor i har drygt 500 inv, varav nästan hälften är ålderspensionärer. Närmaste ”större” tätort har cirka 2500 invånare och ligger cirka 5 mil bort. Närmaste stad är på 14 mils avstånd.

    ”Hela Sverige ska leva” ?

  9. Det känns som om hela den här cirkusen med att radera telnätet är för att USA vill avlyssna hela sveriges telttrafik. Det är ju lättare attn bara avlyssna satellittrafiken än att bugga ett helt markbundet nät..

  10. Snart ingår även jag i de äldres förbund – och det är inte utan att jag känner stark oro
    inför vad som väntar…
    Vårdskandalerna briserar
    och tekniken utvecklas
    i rekordfart. Hinner man med?

    Dessutom, som samhället tycks utvecklats, så vore det faktiskt bättre med en modernare variant av
    av ättestupa.

    För jag vill inte ligga halvsvältande, urinstinkande, plågad av liggsår och avskuren från omvärlden på en nyare variant, och kanske ännu mera givande för ägarna,
    än Carema eller Attendo Care.
    Även om jag klarar datorn och likaså min Smartphone, så kan ändå sista delen av livet bli ohyggligt.

    Jag känner så oändligt mycket sorg över våra gamlingar!