Dagens Bilder – Israel och Pressfriheten


För ett tag sedan skrev en kvinna på en av de mest militanta israelbloggarna att det är ”icke-moraliskt” att visa bilder på döda och skadade palestinier.

Hon hävdade åsikten att det är ett effektivt medel i propagandakriget, och det har hon givetvis helt rätt i. Själv undrar jag om inte Vietnamkriget fortfarande hade pågått om det inte vore för bildjournalistikens inbrytning i folks medvetande. Vem minns inte den nakna Vietnamesiska flickan som brann? Vem minns inte Saigons polischef som avfyrade en revolver rakt i tinningen på en bunden fånge?

Trots att jag själv arbetade bara några år som pressfotograf så var jag nära att träffas av kulor vid två tillfällen. Dels vid Västtyska ambassaden då en terrorist sköt ut genom fönstret, kulan slog in i väggen bakom och ovanför mitt huvud. En annan gång på en av Sveavägens tvärgator då en galning satte igång att skjuta från sitt fönster ut mot gatan. Om ordet ”nära” är adekvat kan kanske diskuteras, men när man hör kulan så är det nära, och en kamera duger knappast att gömma sig bakom.

Men kvinnan som anser att det är icke-
moraliskt som hon skrev, hon bor och lever i Israel, ett land vars arme verkar tycka att alla journalister är icke-moraliska och bör hindras, kan man inte stoppa dem så skjuter man dem. Bilderna här visar hur IDF:s soldater hotar fotografer, de visar också två av de fotografer som skjutits ihjäl av israeliska soldater. Det finns fler, det är tillfälligheter som gjort att jag valt dessa bilder.

Bilderna visar hur Israeliska soldater
helst ser på pressens representanter, genom kikarsiktet.

Bilden högst upp visar en TV-bil som beskjutits med en missil, att bilden är märkt med TV syns

tydligt. Fyra-fem personer dog i den attacken, de flesta var såvitt jag förstår omkringstående. Den understa bilden är från samma tillfälle, bara med en annorlunda bildvinkel, där syns nämligen några av offren tydligt.

Min egen uppfattning om användande av bilder i ”propagandakriget” är fullständigt klar. Kan man genom att visa ett antal bilder få en endaste människa att ta avstånd från krig och våld så har visandet varit berättigat. Att just israeler, och israeliska soldater, tycker att det är ”icke-moraliskt” har jag ändå en viss förståelse för. Det är nämligen oftast de som orsakar alla dessa fototillfällen.

Militanta palestinier har förvisso orsakat en hel del oskyldiga människors död och lidande, men räknar man samman antalet offer så har den Israeliska armén orsakat minst sex gånger så många, troligtvis ännu fler. Och då talar jag ändå inte om det de gjorde under Nakban. Då ställde de upp tusentals oskyldiga människor mot väggen och – sköt dem, ett antal regelrätta avrättningar av obeväpnade civila.

Dessa bilder har ett absolut värde. De visar, precis som kvinnan jag nämnde tidigare, på att israeler uppenbarligen anser att det fria ordet är fritt så länge det är de själva som väljer vilka bilder som ska visas, och vilka texter som ska skrivas. Själv har jag som bloggare hotats vid upprepade tillfällen för att jag skriver om palestiniernas lidande, jag får vara glad för att jag inte arbetar som pressfotograf idag och är utsänd till Palestina…

dn

Upplysningsvis kan jag passa på att berätta att man på den inledningsvis nämnda bloggen har hävdat uppfattningen att visande av bilder på krigets faror är – sexuellt perverterat. Så långt sträcker sig således oviljan mot att visa bilder på Israels agerande att man går under bältet för att finna argument…

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]pressfrihet, journalistik, israel, genèvekonventionen, krigets lagar, fn, resolutioner, etnisk rensning, massmord, gaza, västbanken, palestinier, palestina, media, dagens bild, fotografi, fotojournalistik, press, censur, icke-moral, moral, pressbild, pressfoto, krigsreportage, desinformation, hot, sionism, politik[/tags]


13 svar till “Dagens Bilder – Israel och Pressfriheten”

 1. Sionisterna brukar visa bilder från förintelsen , de visar bilder på judar som bränndes ihjäl och på de som satt inspärrade i koncetrations läger
  Sionisterna har skapat den illegala staten Israel genom att visa dessa bilder för att få sympati från omvärlden
  Nu vill jag fråga Israelvänner om detta var omoraliskt av sionisterna ?
  Att visa mördade palestinska barn och kvinnor är en varning till omvärlden om att historian kommer att upprepa sig

 2. Palestinier, dessutom är jag helt övertygad om att dom där ohyggliga bilder från koncentrationslägren inte bara visar på judar. Eftersom lägren faktisk rymde ett otal andra utsatta grupper.
  Uttorkade och uthungrade människor plägar se likadan ut, oavsett etnisk eller religiös tillhörighet,

 3. ”Nu vill jag fråga Israelvänner om detta var omoraliskt av sionisterna?”

  Nej nej. Det var inte omoraliskt av sionisterna. Det var ”icke-moraliskt”. ;)

 4. Det blir väldigt tydligt när man tar med så många bilder som du gjort Jinge. Det blir också svårt att snacka bort. Mer sådant!

 5. ”Bilderna visar hur Israeliska soldater helst ser på pressens representanter, genom kikarsiktet.”

  Ibland formulerar du dina tankar på ett himla tydligt sätt! Effektivt!

 6. När man skriver i tidningarna om situationen i Palestina, då känner man inte så mycket smaken, lukten, färger eller verklighetens närvaro inom meningar. Folk som dör blev ofat bara siffror, tomma ord på papper.
  Men bilder talar otroligt mycket. Ofta, behöver man inga ord inför bilder från Gaza eller Västbanken. Och det svider och kliar otroligt mycket, så klart.
  Hur ohygglig och omoralisk den perversa ockupationen är – borde man självklart inte visa i en bild, konkret och rakt på sak.
  Om man kan, skulle man gärna kväva hela palestinska folket utan att någon ser eller märker.

 7. Bilder kan utan tvivel visa mycket mer än vad man anar. Dessa bilder på soldater som siktar på fotografer är mycket tydliga och man förstår precis vad israelisk pressfrihet betyder, det betyder israelernas frihet. Andra ska inte försöka skildra något som de har monopol på. Det är skrämamnde bilder, och det borde skrämma palestinierna mest av allt.

 8. Tack för en bra blogg! Men jag undrar, byter du bilder också, för när jag tittade för en timme sedan så var det en annan bild på ett ställe?

 9. @Eva S:

  Ja faktiskt. Det brukar jag inte göra men jag bestämde mig för att ALLA soldaterna skulle få sikta på pressfotograferna. Där var en bild där de bara bråkade och den bytte jag. Kanske borde posta om nästa måndag och ha alla nya då…

 10. Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar på en blogg. Tänker du på det som står här så löper du mindre risk för att få din kommentar refuserad.

  Tänk först, skriv sedan!

  Följande kommentarsregler gäller här:

  1. Anonyma kommentarer accepteras inte. Det innebär att fejkade mejladresser är förbjudna.
  2. Osakliga personangrepp samt provokationer är inte tillåtet.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
  4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
  5. Rena reklamlänkar för hemsidor, bloggar eller annat raderas.
  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter är inte tillåtet.
  7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför nåt.
  8. Personliga hälsningar etc och meningslösheter raderas.
  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

  Observera att det inte är en demokratisk rättighet att få kommentera på denna blogg. Precis som på en tidning så är det utgivaren som avgör vad som passar.

 11. Skulle FN fungerat någorlunda mindre rasistiskt och mer demokratiskt (förbannade veto) skulle Israels krigsapparat för länge sen ha avväpnats (inte hunnit utveckla kärnvapen) och en övergångsregering (inkluderar araber) ha byggt upp landet på riktiga demokratiska grunder! Men USAs ”demokrati” får gälla, under tiden dör fler israeler och ännu fler palestinier!!

 12. Moe:
  Jag har svårt att se hur ett ändrat veto-system i FN hade gjort någon skillnad. Tror du att Israel hade avväpnat sig själva om FN beordrat dem? Nej, naturligtvis inte. Inte heller hade de gjort det om man så hotat att anfalla med hela USAs militär, de hade sannolikt kämpat till sista blodsdroppen för sitt heliga land. Borde man anfallit ändå, om man hade makten? I så fall finns det en massa andra länder som FN också borde anfalla, eller vad sägs om Burma, Zimbabwe, Nordkorea, Iran, Turkiet, Irak och Saudiarabien, för att nämna några. Det hade blivit en ohygglig massa krig…
  Eller man kanske hade kunnat svälta ut dem med ekonomiska sanktioner, det fungerade ju så bra mot Irak.
  Nej du Moe, även med ett perfekt FN är det svårt att hitta någon bra lösning…
  Lösningen fanns i britternas händer för 70 år sedan, de hade kunnat hindra en massiv invandring av judar vilket i sin tur hade hindrat Israels upprättande, som alltid är det lätt att vara efterklok.

 13. Jag minns en artikel av Jinge där han talade om israeler & proisraeler som försvarade yttrandefrihet ”med yxa i handen som sin egen morsa” – pärla som sällan kan glömmas bort :o)
  (PS! Inte rätt citat men ungefär tagen från minnet)
  Och man verkligen försvarade yttrandefrihet som Jinge har beskrivit när det handlade om Muhammedtäckningar.
  Ovan, ser vi vapen och hot mot människornas liv samt yttrandefrihet. Skamligt! Vilken irroni!