Borgarnas idioti i Stockholm


Jag vet inte hur många av er som har sett det redan, eller eventuellt läst om det i tidningen. Det nya operahuset, som togs i bruk i slutet av 1800-talet är ritat utifrån den omgivande bebyggelsen, med inspiration från det gamla operahuset och Stockholms Slott.

De av er som passerar förbi kanske har lagt märke till en slags utbyggnad högst upp, något som närmast för tanken till flygande tefat. Jag har lite svårt att beskriva skapelsen, det enda som poppar upp i mitt huvud är – svulst, i alla fall om en svulst kunde se ut att vara formad i plast.

En av bloggens besökare skickade mig en bild på skapelsen, bilden här till höger, han berättade också att man nu serverar ett lunchkuvert för 1 450.- och ett middags-
kuvert för 2 600.- Middagskuvertet kallar man för en avsmakningsmeny och då inkluderas ”dryckespaketet”.

Det är Elektrolux som har placerat ”The Cube” ovanpå Operan efter att ha fått tillstånd av Operan och Statens fastighets-
verk. Summan som Elektrolux betalat är hemlig och fastighetsverkets operaförvaltare Lars Nyberg säger till SvD att det enda de har fått av Elektrolux är det som täcker SVF:s kostnader.

SvD: ”Förstår du att det här kan upplevas som ett ingrepp i stadsbilden?

– Man måste kunna prova nya användnings-
områden för Operahuset och nu har SFV och Riksantikvarieämbetet gett klartecken till det är. Men en diskussion om stadsbilden kommer förstås alltid att finnas. Jag tycker att det är synd om man är negativ redan från början, svarar Svendén. (Operans VD)

Operaledningen har valt att tills vidare hemlighålla den summa pengar som storföretaget betalar för exponeringen i Stockholms stadsbild. Enligt Birgitta Svendén får operan dock så mycket betalt att den konstnärliga verksamheten både stärks och utökas. Samtidigt hoppas man att provisoriet uppe på taket öppnar turisternas ögon för operans sommarprogram med konserter i foajén.”

Att Riksantikvarieämbetet gett sitt tillstånd till detta visar med all önskvärd tydlighet att man inte borde tillåta politiker sitta med och besluta i ärenden som detta. Jag förutsätter att Stockholms stad på ett eller annat sätt har godkänt idén vilket knappast är speciellt förvånande när man ser till det prestigebeslut man drev igenom om Slussen. Och personligen har jag lärt mig en sak – Elektrolux är nu bannlyst från min sida.

it Andra om: , , , , , , , , , svd12 gp ab1 dn12


8 svar till “Borgarnas idioti i Stockholm”

 1. Jo, den där ”kepsen” ser verkligen grotesk ut. Förmodligen tillkommen i samma anda som frambringade stålskramlet ”Stockholm Waterfront” vid Stadshuset.
  Men så blir det när vinstintressena går i armkrok med naiva politiker.

 2. Men, det här är ju ett lysande närmande av den moderna skitarkitekturen till det gamla och stela konservativa. Det sitter ju som hand i handske med en sådan ledning landet har. En nationalscen i framkant, även om den sitter lite på sniskan, kan man väl kalla skapelsen?! Mycket annat är ju oxo snett nuförtiden. Det ser ut att vara lätt att plocka bort eländet i alla fall, den dag det blir kundbrist bland matsnobbarna.

  Sorgligt nog verkar det vara något fel i de styrandes tankar med sådana här jippon, i synnerhet när man vet att Clara ka och soppkön inte är långt bort, lixom de som i närheten försöker skramla ihop en slant till käk.

  Men arkitekturen i sig är det väl inget fel på, den speglar ju tiden tämligen väl.;-)

   • Ja kanske det ja. Då slipper ju de som kan betala att beblanda sig med de mindre bemedlade, men kan skåda dem likt turister vid apberget på Skansen. Operan har minsann fått till en riktig höjdare med sin påbyggnad.

 3. Häftig idé.
  Ta och sätt en liknande mössa på slottet, fast megasized, med topprestauranger, nattklubbar, ja allt en människa med större plånbok & för-stånd än förstånd kan önska.
  Om sedan en andel av inkomsterna från nöjesmössan gick till husets hyresgäster borde det kunna försörja dem, och vi slipper betala deras megasocialbidrag (i detta fall kallat APanage). De enda som borde uppbära APanage i Sverige är våra nära släktingar på Skansen och andra ställen i landet.
  Ger sedan etablissemanget fribiljett till husets hyresgäster kan de agera dragplåster och se till inkomsterna både räcker och bli över. Dessutom kan kung Carl gå på lokal med familjens väl och ve i sinnet och skam åt den som tänker annat.

   • Håller med Jinge. Riksdagen etc lär väl kosta betydligt mer än slottet med innehåll så det vore nog smartare att pallra sig över gatan för att spara åt skattebetalarna. För kungahuset står ju trots allt för en hel del underhållning och skådespel för folket, under det att åtminstone vissa av politikerna aktivt agerar för nedbrytning av gemene mans förhållanden och förutsättningar att hanka sig fram.