Bilder inifrån en gravkammare


I förra veckan var jag in en sväng till Riddarholmskyrkan, jag visade några av bilderna här på bloggen, och här kommer ytterligare en bild från ett av gravvalven som finns inne i kyrkan.

Uppriktigt sagt så är jag inte speciellt intresserad av kungar, vare sig levande eller döda, det som intresserar mig är snarare att avskaffa det statsskicket och byta ut kungen mot en president, lämpligen riksdagens talman. En sådan åtgärd skulle kunna begränsa presidentens tid till åtta år, och givetvis ska inte vederbörande ha annat än en ceremoniell betydelse. Man skickar ut vederbörande till Arlanda om någon behöver tas emot mer officiellt.

Men gravkammaren är intressant. Man fick mycket lullull på kistan förr om man var av kungaätt. Jag behöver inte gå in närmare på vad jag tycker om företeelsen, men jag konstaterar att det både är en ståndsmässig grav och att det faktiskt är rätt så vackert. (högerklicka på bilden för ett större format)

it Andra om: , , , , , , , , , dn123 svd123 ab123


3 svar till “Bilder inifrån en gravkammare”

  1. Ditt förslag att låta talmannen ställa upp som representant för Sverige i olika sammanhang är den bästa lösningen på hur man blir av med den motvillige monarken. Det ställer inga krav på hysteriska och dyra presidentvalskampanjer. Det är för övrigt inte heller nödvändigt att ge talmannen titeln president. Han kan nog klara av att representera ändå.

  2. Fin bild. Det som intresserar mig är taket. Kan man aldrig så lite om arkitekturhistoria så berättar taket i en byggnad om tiden runt uppfödandet. Här talar vi om ett riktigt, riktigt gammalt tak. Har inte sett dylikt tak sedan jag besökte Vadstena kloster.

    • http://sv.wikipedia.org/wiki/Riddarholmskyrkan

      Riddarholmskyrkan är en kyrkobyggnad på Riddarholmen i Stockholm. Den uppfördes till Gråbrödraklostret som Magnus Ladulås grundade och invigdes omkring år 1300.[1] Övriga klosterbyggnader revs under 1600-talet, och endast rester finns bevarade. Riddarholmskyrkan är en treskeppig hallkyrka, uppförd av rött tegel, med smalare, långsträckt, polygonalt avslutat kor. Det höga västtornet kröns av en genombruten gjutjärnsspira. Runt om kyrkan är gravkoren vidbyggda. Främst utmärker sig det Karolinska gravkoret med sitt tak i rokokostil, men även de övriga korens renässansutförande bryter av mot kyrkans ursprungliga tegelgotik. Interiören domineras av de många gravminnena, men här finns även medeltida kalkmålningar bevarade i valven.