Alfahannen på Skansen – Dagens bild


Canis lupus, Varg

Det är knappast någon som regelbundet besöker den här bloggen som inte förstått att jag vurmar för vargen och dess självklara plats i den svenska naturen. Den här bilden är tagen på Skansen, det är lättare att fotografera där, men rimligen borde vi ha så många vargar i vår natur så att driftiga människor i Värmland och Dalarna kan slå sig på vargturism. Alla nöjer sig nämligen inte med att se på varg på Skansen.

Nu tillhör jag själv det relativa fåtal som mött varg ute i naturen, och det på ett avstånd om bara 25-50 meter. Det var en fullvuxen vargtik, antagligen en alfahona, som kom spatserande i den vik där jag befann mig. När hon fick syn på mig och min sambo så vände hon sig värdigt om och skrittade i motsatt riktning.

Hur många vargar vi bör ha i vår natur är jag inte rätt person att yttra mig om, men mellan tummen och pekfingret skulle jag tippa på att vi behöver 600 – 1000 vargar. Dessutom borde vi se till att ha resurser så att vi kan tvångsflytta djur som förser sig alltför ivrigt av de lokala fåren eller renarna. Älg och rådjur bör de få jaga utan inskränkningar. Älgjägarna får väl jaga på ställen där det inte finns mycket varg.

Håll med om att det är ett vackert djur! Varför visar jag bilden på Jinge.se i stället för Bilderblogg.se? Jag känner att jag inte riktigt har tid att ägna mig åt den bloggen, kommer någon och vill köpa domännamnet av mig så säljer jag. Det är ett bra bloggnamn för en fotoblogg…

intressant Tags: , , , , , , , , , , t


13 svar till “Alfahannen på Skansen – Dagens bild”

 1. Jag ser ingen anledning till varför människan skall bestämma hur många exemplar det skall finnas av olika djur, och speciellt inte om rovdjur. Det finns ingen anledning att särbehandla varg på annat sätt än vad man gör med t ex våra rovfåglar, inga andra än ett fåtal jägare skulle få för sig att föreslå jakt på rovfåglar!

  • Jag tycker oxo att våra djur ska sköta sig själva utan mänsklig inblandning, men av olika orsaker så går inte det. T.ex. renbetesområden i Norrland, skulle rovdjuren kunna breda ut sig fritt skulle rennäringen omöjliggöras, tex…

   På tal om, visst sjutton ser vargen precis ut som en schäfer?

   • Jodå den är skapligt lik en schäfer och ännu mer lik en Alaskan Malamute som jag gissar är den hund som utseendemässigt är mest lik vargen.

   • Rennäringen skulle troligtvis omöjliggöras om staten lät bli att subventionera den också. :)
    Man borde föda upp hjort istället för det smakar iaf gott. ;)

    Förresten så läste jag att det rapporteras två dödsfall om året av bi- och getingstick. Jägarna kanske borde jaga sådana istället…

 2. Vargturism? Jo jag har funderat lite på det, men jag tror det är ganska svårt att få någon riktig lönsamhet på sånt. Det första jag måste fråga mig är vad som skulle kunna tänkas ingå i begreppet vargturism och som folk är villiga att betala för? Vargspår?, spillning? slagna byten? eller kanske med riktig tur få höra någon varg yla? Se varg? Glöm det sistnämnda, särskilt om man har en grupp med en massa skogsovana människor med sig då lär man aldrig ha minsta chans att ens komma i närheten av en vild varg.

  Är folk villiga att betala? Nja de relativt fåtaliga svenska turister som kommer hit och är intresserade av skog, djur och natur är allt som oftast för snåla för att jag ska tro att de vill betala för något sånt. De vill oftast själva sköta sitt ”vildmarksliv” och lägga ut så lite pengar som möjligt för detsamma. Nåväl sedan har vi den stora gruppen vildmarksturister som utgörs av tyskar och holländare. De har oftast gott om pengar och kan säkert betala för sig men desvärre är det av någon anledning älg som står överst på deras prioriteringslista. Det har alltid varit så och kommer kanske alltid att vara så. Fråga mig inte varför men tyskar och holländare är som besatta av just älg. Lite konstigt kan jag tycka för nog är väl en vild varg betydligt mer intressant än en älg, men för tyskarna är tydligen älgen mer exotisk. Dessutom är det skapligt stor chans att få se älg om man ger sig ut till de rätta hyggena en ljus sommarkväll, och då även om man har en stor grupp med sig. Detta till skillnad mot varg alltså, där jag skulle vilja beteckna chanserna för ett vargmöte som i stort sett obefintliga.

  Men ämnet varg och vargturism tål att fundera vidare över, för det skulle kännas bra om folk fick upp ögonen för vargen som en tillgång för bygden och inte bara se den som en belastning som många gör nu.

  • Det förekommer redan viss vargturism. Jag vet folk som har åkt till ett ställe mellan Lesjöfors och Hagfors och tältat en vecka för att få höra (!) varg. Någonstans på skogarna där hade man bra möjlighet att just få höra vargar yla. Men visst, det är märkligt ur värmlänningars synvinkel att folk är så intresserade av älg. Men det är ett stort djur som inte finns i dessa länder, på samma sätt skulle nog vi själva vara intresserade av att se Visent om vi var i Polen..

 3. Vargturismen är väl utbredd i Dalarna och Värmland!

  Från dessa områden är det många som reser land och rike runt för att hitta marker där det går att släppa en hund. Istället för att kunna nyttja den förnyelsebara resurs som viltet är alldeles runt knuten, måste man sätta sig i bilen och åka 30-40 mil enkel resa för att jaga.

  Min personliga åsikt är att det är bättre att ha en låg men livskraftig vargstam med möjlighet att nyttja jakten lokalt än att ha en obegransad tillväxt av vargstammen med ofrivillig vargturism som följd!

  • Visst, men ”låg” betyder inte att vargbeståndet ska vara under 600-1000 djur. Älg och rådjur förekommer i övermått, säg den villaägare som inte får rådjuren uppätna. Hur många bilister dödas årligen i älgolyckor? Hur mycket skogsplanteringar förstör inte älgarna?

   Det ska vara den naturliga balansen som ska råda. Inte individers intresse av att fylla frysboxen med kött.

  • Från dessa områden är det många som reser land och rike runt för att hitta marker där det går att släppa en hund.

   Så hundar som förarna inte kan kontrollera ska få springa lösa, men hundens urfader ska inte få vistas där?

   Skriv inga mer kommentarer på den här bloggen är du snäll…

   • Det är intressant att se det faktum att varghatarna drivs av egoism. Helst skulle de väl se att älgarna kom, styckade sig själva och kröp ner i frysboxen. :-) Bra svarat!

   • Hej igen.

    Kul att det verkar vara fritt fram att framföra sina åsikter på din blogg… En konstruktiv dialog är alltid den bästa vägen när olika intressen möts.

    Jag gillar siffror, här kommer lite:

    En vargflock är starkt revirhävdande, ett medelstort revir är 100 000 ha. En vargflock, oavsett storlek, tar mellan 110-140 älgar/år (främst kalv).

    Älgen har en reproduktion kring 30% per år, stigande vid stigande medelålder (vilket är ett resultat av hög dödlighet på kalv). En normal svensk älgstam ligger kring 8 djur/1000ha.

    Summa summarum; Vargen tar 1,1-1,4 älgar medans tillväxten är 2,4, d.v.s. jakten är nödvändig för att undvika trafikolyckorna och betesskadorna du nämnde i ditt förra svar, annars växer älgstammen för varje år som går. I denna fråga förväntas jägarna ta sitt samhälliga ansvar.

    Nu till själva pudelns kärna: Jakt utan löshund är svårt och tidskrävande i mellersta och norra Sverige, i söder där landskapet är mer uppbrutet kan andra jaktformer lämpa sig bättre. Jägarna i Sverige betalar, förutom statens avgifter för jakten, även arrendeavgifter och har en hel del övriga utgifter. Att berätta för den personen att jägarna får väl dela med sig och lägga ner mer tid fungerar inte riktigt.

    Vad skulle i så fall hända om vi fick fem gånger fler vargar i Sverige? Ska vi anlita proffsjägare som en del verkar prata sig varma för? 200 000 anställda jägare som jagar i tre-fyra veckor, vem vill få den räkningen på sin skattesedel? Eller ska vi se älgen som en ohyra som måste bekämpas, kanske med helikopter? Det känns inte för mig som god jaktetik, var rädd om den jägarkår vi har och ständigt kämpa för en kompetensutveckling inom jakt, ekologi, naturresursutnuttjande och etik.

    Slutligen vill jag tipsa om något vi faktiskt har gemensamt, ett kraftigt avståndstagande till tjuvjakt. Svt kommer den 2:a maj sända ett reportage om tjuvjakten på varg. Jag har sett trailern och jag hoppas verkligen inte att någon människa tror att detta fåtal idioter representerar Sveriges 300 000 jägare.

    • 1) Samhälleliga ansvar?? :-) De är bara intresserade av att fylla frysboxen.
     2) Jakt med lös hund är ok, men då ska man inte gnälla när vargen äter upp dem. Tamhundar hör inte hemma i vår natur, men det gör vargen.
     3) Börjar man surra om 200 000 anställda jägare så är man så ohederlig så att man borde fängslas. Hur många soldater har vi? Poliser? Vill du diskutera så bör du skärpa upp dig rejält!
     4) Skjuta älg från helikopter? Läs kommentarsreglerna INNAN du skriver nästa kommentar.
     5) Kompetens inom jakt, ekologi, naturutnyttjade och – etik? :-) Du skämtar! Som sagt, chansen är stor att du negligeras aktivt från och med nu.