Piratpartiet bör släppa Wikileaks


Hur man än ser på den soppa som Julian Assange nu inblandats i så skadar det förtroendet för Wikileaks. Talesättet – ingen rök utan eld, är alltid tillämpbart och oavsett vad han ägnat sig åt i sänghalmen så svärtar det Wikileaks.

Expressen: ”Trycket ökar på Julian Assange att hoppa av som organisationens ledare. Wikileaks-grundaren får nu offentlig kritik av talespersonen Birgitta Jonsdottir som menar att Assange ska stiga ner från tronen. – Julian är briljant på många sätt, men han är inte speciellt social. Och han är en typisk ”aussie” på det sättet att han är lite av en manschauvinist, säger Birgitta Jonsdottir, talesperson för Wikileaks, till The Daily Beast.”

Själv hävdar han att det är ett resultat av en medveten strategi från CIA som handlar om att misskreditera honom, och visst, det finns knappast någon som tvivlar på att medarbetarna i den organisationen gör ”high five” så att fingrarna för alltid kommer att vara rödflammiga. Men det ändrar inget i sak. I den stund man skulle kunna bevisa att det handlar om en medveten konspiration från amerikansk underrättelsetjänst så kanske skadan skulle kunna minimeras, men så länge det inte går så gör han nog bäst i att helt lämna över frontpositionen i Wikileaks.

Här i Sverige så drabbas även Piratpartiet av denna skandal även om de är helt oskyldiga. Folk associerar nämligen Wikileaks med Piratpartiet, framförallt nu när det basunerats ut att PP ska stå för en stor del av driften av Wikileaks hemsida. En gammal bloggarvän frågade mig i ett e-postmeddelande om inte de kvinnliga offren i detta drama var PP-medlemmar eller PP-sympatisörer i alla fall. Själv har jag inte en aning, men det är i alla händelser något som även andra funderar på, precis på samma sätt som min gamla bloggarkollega.

Konsekvensen på sikt kan givetvis bli att Piratpartiet, som av naturliga skäl stöder Wikileaks, blir indraget och om inte annat associeras med Assanges agerande även om det inte befinns vara brottsligt. Det är nämligen så det fungerar när skiten åker in i fläkten.

it , , , , , , , , , ex1 ab svd1 dn12


30 svar till “Piratpartiet bör släppa Wikileaks”

 1. Assange har ägnat sig åt nåt fuffens i sänghalmen och CIA gör high five så att fingarna blir rödflammiga för evigt. Ibland älskar jag dina kommentarer, Jinge.

 2. Även jag tror att piratpartiet borde distansera sig i det här fallet. Hela tanken bakom PP skadas i nuläget!

 3. Möt Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge 7/9 16.30 i Vällingby Centrum! Ställ frågorna och få dom riktiga svaren!

  • Jag har tagit för mig av den svenska frigjordheten, är jag en dålig person för det?

   Och nåt fall har vi väl inte sett än, bara misstänkliggöranden…

  • Från min synvinkel känns det mer som att vissa kvinnors konstiga sexuella inställning till män blev hans fall (om det nu blir så).

 4. Hur det går för piratpartiet bryr jag mig egentligen inte om, men det verkar som om många har hakat på drevet.

  Hela historien är ju uppenbart antingen en honungsfälla eller ett rent falsarium. Jänkarna vill åt Assange -hjälp dem inte på traven!

  • Nej, det borde man inte göra. Men det är synd om de lyckas dra skit över PP i det här läget. PP kommer inte in i Riksdagen men visst behövs det fler som värnar om integritet, för att inte säga Internet. Och det är synd att dra på sig mer problem än vad man redan har…

 5. Lite snabbt att kräva att han ska hoppa av när det är så oklart vad som hänt och med alla märkliga turer i den här affären. Expressen har ju också all anledning att blåsa upp det missnöje som säkert finns inom organisationen, med tanke på att de pumpade ut våldtäktsanklagelserna, läcker polisdokument samma sekund som de upprättas hos polisen, och naturligtvis inte skulle uppskatta om han rentvåddes och kunde börja skriva sina krönikor i Aftonbladet.

 6. Om CFR skall få i gång ett krig med Iran som avledare för de stora planerna, kan man inte ha en liten David som avslöjar de stora planerna.
  De presidenter i USA som haft för mycket av egna ideer har märkligt nog blivit skjutna. Reagan ville krossa CFR men överlevde ett skott och sedan ändrade han sig under galjen.

 7. Alla andra partier snackar om kärnväljare. Det är vad PP gör. Att stötta Wikileaks är för PP att ta vara på sina kärnväljares intressen. Deras kärnväljare är ganska intresserade av såna här frågor, så för deras del spelar det ingen roll vad Assange har för sig utanför Wikileaks. Jag tycker det är bra att PP värnar sina kärnväljares intressen och inte låter sig ledas av ”guilt by asociation”-argument, för öppnar man den dörren, så kommer man aldrig få igen den. (I detta fallet tycker jag dessutom att du är ute och seglar, för det skulle bli ”guilt by asociation” i två led och faller man för sånt, då blir det omöjligt att stå för något.)

  Verkar vara ett fenomen inom politiken att man tror man kan vinna något på att retirera. PPs stöd till Wikileaks kanske inte leder till några politiska segrar i dagarna, men vad är Wikileaks om 4 år? Om 4 år kanske Wikileaks har varit instrumentalt i att avslöja allt möjligt svineri på politikens globala arena, i ett sådant scenario skulle en nära koppling till Wikileaks vara bättre, seriösare och mer givande än småsaker som The Pirate Bay!

  Taktik kan vinna ett slag, men strategin vinner kriget!

  • En del av de här kärnväljarna är för personlig integritet och tycker då det är konstigt att stödja personer som Assange som sagt rent ut att han skulle lägga ut Tony Blairs patientjournal på internet om han kunde…..

 8. konsekvenserna av det slaget blir bara pga folk är lättmanipulerade, och inte kan tänka självständigt. domen är inte klar än, men alla är redan överens. skadeverkningar har redan fått genomslag bara pga artiklar som inte ens visar empati för offren och som inte ens har några som helst bevis. bara skvaller alltså. hur kan skvaller påverka politik? i och för sig så tror jag att de i piratpartiet inte är just så politiskt engarerade och därmed inte går så lätt på skvaller/ propaganda, som seriösa folk tycks ta åt sig. tänk självständigt och ha ett mål. inte gå på skvaller och gömma sig direkt.

 9. ”A Pentagon document states bluntly that US intelligence intends to “fatally marginalise” Wikileaks. The preferred tactic is smear, with corporate journalists ever ready to play their part.”

  John Pilger den 19:e augusti. Den 21:a offentliggörs misstankarna mot Assange. Är det sådant som kallas fingertoppskänsla tro?

  Länk till artikeln.

  http://www.johnpilger.com/page.asp?partid=584

 10. Jag har för mig att Piratpartiet hostar Pirate Bay? Hursomhelst är Pirate Bay en av de sajter som idag har utsatts för rannsakan. Hade detta skett för några månader sedan så hade PP kommit in i Riksdagen…

  Jag tycker PP skall hosta Wikileaks för övrigt.

  Pirate Bay går att komma åt men trackrarna är nere.

 11. Jag tycker detta är poetisk rättvisa! PP, Wikileaks och alla andra pirater vill ju ha allt offentligt, och all information fri. Men när allt läggs ut om hjälten och frälsaren Assange, då reagerar man med ryggmärgen och bildar en ny Bjästa-mobb. Är det inte våldtäkt om salig Assange tvingat till sig samlag utan kondom, mot kvinnornas vilja? Men vanlig svensk lag kanske inte gäller alla?

  • Jag kan lova dig att det är mycket få piratpartister som vill ha ”allt” offentligt. Jag tror du har missat en av huvudpunkterna i Piratpartiets program. Ta och fundera en stund på skillnaden på att medborgare har tillgång till nödvändig information för att kunna följa statens arbete och att staten lämnar ut sekretessbelagd information om en privatperson till kvällspressen.

  • Nu är det ju så att PP har valt att hålla sig utanför alla spekulationer och anklagelser i den här affären utan sagt att man fortsätter stödja WikiLeaks. Den Bjästamobb du liknar det vid är snarare bloggosfären och en del journalister som står för isf.

 12. För min del tvivlar jag starkt på att soppan kring Assange begränsas till hans rumlande i sänghalmen. Det finns fler än CIA som har ett intresse av att Assange får trubbel. En intressant aspekt på det hela är att med brottmål mot Assange öppnar sig porten för att komma över WikiLeaks dokument – så länge de finns i Sverige. Vips så har man laglig rätt att avlyssna, spåra och göra tillslag i allt som den brottsmisstänkte tänkas ha för sig. Det kan vi tacka framförallt Thomas Bodström för när (S) satt vid makten, men sittande regering har inte heller varit särskilt emot detta.

  Det är fullt möjligt att Assange är en Dr Jekyll / Mr Hide och är brutal eller utövar härskarknep i sänghalmen. Jag har inget intresse i honom som person, men hela den här affären stinker och det är inte Assange som stinker. Vem somhelst fattar väl att om man blir anklagad för brott bör man rimligen ha rätt att få bemöta det man anklagas för? Som jag ser det så handlar det om förhalning från rättsväsendets sida. Förhalning i väntan på vad? Det är frågan.. kanske vi såg det idag när polisen gjorde husrannsakan hos en av WikiLeaks internetleverantörer. Vilket _självklart_ förnekades.

  Det kanske inte är så konstigt ändå att jag och många andra ändå röstar på PiratPartiet. Övertygelsen har nog snarare stärkts efter den här skandalen. Rättssäkerheten visar sig vara ännu mer ihålig än vad man kunde föreställa sig.

 13. Expressens reportrar vet, trots hur man skriver, att Assange inte är Wikileaks ”ledare”. Man vet mycket väl att han är en av flera stycken talespersoner. Men eftersom man uppenbarligen vill sänka Wikileaks tjänar man på fixeringen runt Assange och hans person. Det är synd att alla i Sverige, utom Rasmus Fleischer’s Copyriot, går Expressens ärenden i det här fallet.

 14. Skulle Piratpartiet ta avstånd från Wikileaks av det här skälet så går jag ur partiet och lägger mig på soffan!!

  • Det är väl om något den intressantaste aspekten, egentligen – vad sänder det för signaler om PP skulle backa från ett principiellt ställningstagande bara för att diverse makthavare i USA bestämt sig för att smutskasta en av flera talespersoner för Wikileaks?

   • vad sänder det för signaler om PP skulle backa från ett principiellt ställningstagande bara för att diverse makthavare i USA bestämt sig för att smutskasta en av flera talespersoner för Wikileaks?

    Fast det där är ingenting du vet, du antar.

    • Jinge, vad är det du vet då? Nä, du antar. Det är viktigt för PP att våga stå för sin sak och skydda wikileaks, wikileaks är inte Julian Assange!