Medias ändrade policy för kommentarer


Till skillnad från många andra så har jag förståelse för att media stramar åt möjligheterna att kommentera tidningsartiklar. Den här bloggen får ju inte tillnärmelsevis lika många kommentarer, men enskilda bloggposter har ändå dragit till sin uppåt 150-200 kommentarer vilket är mycket oavsett hur man ser på saken.

Dessutom förhandsgranskar jag kommentarerna utifrån de regler som jag har satt upp, regler som dessutom kommer förbättras då jag får tid och lust att sätta mig ner med dem. Det viktigaste är att en kommentar följer netiketten och att den inte innebär hets mot något, vanligen betyder det att den inte får vara rasistisk. Den som skriver en kommentar bör se den som en insändare i en tidning, ingen insändare som inte uppfyller rimliga krav på vett och hyfs kommer in, inga kommentarer där det finns sådana brister heller.

Jag har testat att låta registrerade användare kommentera, direkt men det fungerade illa eftersom den som idag kallar sig för ”Kalle Kula” är okänd för mig under sitt riktiga namn. Jag har testat Disqus och kommer kanske att göra det igen, möjligen med en variant som tillåter sidans besökare att skriva kommentarer med ett sådant ID, Google, Facebook eller Twitter-ID. Om och när ett sådant test blir av vet jag inte.

Om jag gör det så betyder det inte att kommentarerna kommer publiceras direkt, det innebär bara att avsändaren blir snäppet mer verifierad, inget annat. I dagsläget så har jag skrivit 9053 blogginlägg och fått 107 417 kommentarer som jag har godkänt. Tolv kommentarer per inlägg i genomsnitt, plus de som raderas direkt. Grovt räknat så har 10 procent av kommentarerna underkänts, oftast på grund av rasism och på andra plats kommer oförskämdheter mot andra eller mot undertecknad. Sett över helåret så har bloggen oftast runt 1,8 miljoner besök årligen.

Det finns ett värde i att kunna kommentera helt anonymt, men jag ser det inte som min uppgift att hålla med ett anonymt klotterplank, ett sådant kan man lätt skapa själv som bekant. Att man har ett anonymiserat namn som ett alias har jag ingenting emot, men det underlättar enormt om man samtidigt uppger en korrekt mejladress som består av fornamn.efternamn@internetleverantor.se En sådan mejladress ökar besökarens trovärdighet många snäpp. Men det är inget krav, det är däremot ett absolut krav att man lämnar en fungerande mejladress.

Tankar, idéer och synpunkter på kommentarer på bloggar?

it Andra om: , , , , , ab1 ex svd dn sr svt1234


37 svar till “Medias ändrade policy för kommentarer”

 1. Det är bra Jinge!
  Fattar inte varför inte media haft granskning och godkännande av kommentarer från första början? De skulle ju aldrig sätta in skitkommentarer i papperstidningen men på nätet släpper de fram vad som helst. Märkligt eller kanske bara naivt?

  • Tidningarnas läsarkommentarer har alltid haft ett kommersiellt syfte. Att aktivera läsarna genererar träffar, vilket ju stimulerar bannerförsäljningen. Dessutom var och är nog många medier uppriktigt intresserade av att få pejla av folks åsikter och uppfattningar om det som rapporteras.

   Faktum är att från början hade de allra flesta förhandsgranskning. Men det innebar naturligtvis en kostnad som var frestande att rationalisera bort. Det vi ser idag är konsekvensen av det.

 2. Så det räcker med ett attentat av en sjuk man för att folk automatiskt vill lägga restrikitoner vad man får och inte får säga/skriva.. Fantastiskt!

  ”The road to hell is paved with good intentions.”

  • Nej knappast, men när media översvämmas av rasistiska kommentarer, ofta dessutom skrivna av samma person med olika alias, så är det berättigat att ställa frågan om hur man ska kunna förhindra den sortens lobbyverksamhet. Hade det varit reklam för kärnkraft eller ett bilmärke så hade man kanske kunnat rycka på axlarna, men när det plötsligt dyker upp flera hundra kommentarer som är i stort sett likalydande så finns det anledning att börja fundera.

   Men inte för dig uppenbarligen…

   För övrigt är det väl knappast EN (1) rasistisk mördare?

  • Du har aldrig haft full yttrandefrihet på privata forum/bloggar. Det är upp till dessa att bestämma vad du vill säga. Dessutom är ju de ansvariga för dessa forum/bloggar ansvariga för vad som sägs också. Släpper du fram saker som kan framstå som hets mot folkgrupp så kan du bli polisanmäld för det.
   Är det så konstigt?

  • Som det stod i DN idag, när t o m en matbilaga med julrecept översvämmas av kommentarer som alls inte handlar om recept, utan innehåller diverse förklenande tillmälen om folks hudfärg, då har kommentatorerna straffat ut sig själv.
   I helgen sprang en av våra elitidrottare sitt marathonlopp i VM. Det somliga skrev om henne i kommentarerna till den artikeln går inte att upprepa, det var så man kunde bli illamående.
   Fy f-n!

   • Å fasen. Jag kollade aldrig kommentarerna men hon är ju en verklig klippa! 7:a plats i ett VM är mycket lovande inför OS nästa år..

    • Ja, jag gillar Isabellah, hon känns oerhört sympatisk, med realistiska förväntningar på sig själv. Hon svarade ungefär så här, när en reporter frågade om hennes medaljchanser innan loppet: ”Jag vet min egen form och vad jag kan prestera, men jag vet ingenting om de andra. Jag är nöjd med en placering bland de tio bästa.” Visst hade det varit roligt med en bronspeng, t ex, men de förväntningarna fanns hos somliga journalister, inte hos henne.
     Hon siktar inte i första hand på London-OS, utan på Rio-OS 2016. Det tar tid att bli en skicklig marathonlöpare.
     Själv är jag glad om jag fixar Tjejmilen på lördag.

     • de förväntningarna fanns hos somliga journalister,

      Journalister är aldrig vettiga när det gäller att bedöma svenskars chanser.

      Jaså tjejmilen? Cool!

      • Hrm, hrm, man kan väl kalla min löpning för intervallträning, jag springer en kilometer, går en bit, springer, går, osv och så sista kilometern ränner jag på igen. Jag brukar springa ganska fort de sträckor jag springer, men jag har högt blodtryck och vill softa ibland.
       Det är tredje gången jag är anmäld, men första gången jag ska dit. Första gången var jag dubbelbokad, förra året var jag nyopererad och förkyld, men nu ska det bli av :-)

       • Har du kollat med el Doctore om det är ok att springa med högt blodtryck? Var doktorn nykter så sa hon/han – Nej!

         • Du lär sänka blodtrycket INNAN du kutar långt. Det kardiovaskulära systemet är lite för viktigt för att lajja med. FÅR du ens starta om du svarar på frågan om blodtryck innan tävlingen, jag tvivlar…

  • Har du någonsin läst vissa av tidningarnas artiklar med kommentarer? Det brukar vara det bästa receptet för att tappa all tro på mänskligheten och en positiv framtid. Det brukar vara bestialiska förslag på vad man skall göra med olika brottslingar, rasism, sexism och otaligt med annat förkastligt, och det känns som om kanske lättheten med vilken man kan kasta ur sig de mest dråpliga och oursäktliga ting gör att det sker i större utsträckning. Det är i dessa fall bra om folk behöver lägga ned lite mer tankeverksamhet innan de spyr ur sig skräckinjagande smörja av det slag som så kommit att karaktärisera tidningars kommentarsfunktioner.

 3. Jag tycker du har ett klokt system nu, med förhandsgranskning av kommentarerna, även om det kan bli ett stort arbete för dig, och att vi som kommer in här då och då kan använda oss av alias. För mig känns det rätt att du vet vem jag är, men för det vill jag ju inte att alla andra vet det (har skrivit det tidigare, häromveckan eller så). Den mejladress jag uppger i fältet här ovan är den jag alltid använder privat.

  Att DN m fl nu stänger sina kommentarsfunktioner är trist, men ändå en logisk följd av att så många dingeldallar och småflanar inte vet skillnaden på att hysa olika åsikter och att hetsa mot folkgrupp (t ex).

 4. Det jag aldrig har fattat är hur just kommentarfälten kunnat segla upp som någon slags symbol för yttrandefrihet och demokrati. Jag kan begripa att folk GILLAR att få uttrycka sina åsikter i kontrast till andras, det gör även jag. Men därifrån till att räkna det som sin rätt?

  Det är ju inte som om det saknas möjligheter att uttrycka sig på internet. Egna och andras bloggar, diskussionsfora, etc. Men varken de etablerade medierna eller någon annan kan anses vara skyldiga att upplåta sitt utrymme till andras åsikter. I den mån de ändå gör det måste de naturligtvis få bestämma själva hur det ska gå till.

  • Du ska veta att det är en del gökar som mejlar mig och är jÄvLiGt upprörda för att jag är ”mot yttrandefriheten och därmed antidemokrat”. Jag fattar inte hur jäkla brända i pallet en del är.. :-)

   Tror folk att de ska få skriva vilken skit som helst på MIN bekostnad? Man undrar ju varför de inte startar ngn sorts hemsida själva där de kan spy ut sin skit…

   ”Yttrandefrihet” råder inte här, men avhåller man sig från razzeangrepp och i övrigt skriver hyfsat så kommer det in, annars inte… Hur svårt kan det vara att fatta?

 5. Det är vanskligt att låta folk kommentera omodererat oavsett tackrecord. Vet med mig själv att jag ibland skrivit några kommentarer i bloggar på fyllan innan man skall lägga sig och sånt. Sen blir en person hur rationell denne än kan verka inte helt rationell när denne skriver i affect. Man kommer nog aldrig helt runt moderering. Jag förstår varför tidningarna vill förenkla sin moderering, de kan inte anställa folk att rensa i skiten, de lever ju redan på lånad tid. Fast deras relevans kanske sjunker för folk tycker det blir krångligt och tidsaspekten är viktig på internet, folk surfar vidare ofter 30 sekunder.

  • Alkohol är aldrig bra när det gäller att skriva texter på nätet, även om det ibland kan ha positiva effekter för övrigt.. :P

   Det JAG har råkat ut för att normalt vettiga människor plötsligen lagt in urjävliga länkar utan att själv fata VART de länkar, dessutom andra som ibland drabbas av hjärnsläpp och formulerat sig så att _JAG_ hamnar i Expressen… :-(

   F.ö. håller jag mig undan från tangentbordet om jag druckit mer än en folköl.. :P

   • Oja, de pinsammaste saker jag gjort i kommentarsfält har varit när jag förmedlat andrahandsinformation utan att kontrollera den ens ytligt.

   • >>F.ö. håller jag mig undan från tangentbordet om jag druckit mer än en folköl.. :P

    Höhö, håller mig nästan alltid undan tangentbordet när jag är nycker. Det blir så många feltryck då. Ser allt som i en tunnel under påverkan och kan då lättare tyrka ned rätt knapp, äsch nu vart det fel igen:-)

    Fö är det genreöst av Jinge upplåta sin tid och plats till alla dessa evinnerliga kommentarer som ska gås igenom innan de släpps!

    Ovettiga kommentarer haglar det av i verkliga livet, de behövs inte som ytterligare nedtryckningsmedel för alla redan innan inloggning inte mår topp.

    Demokrati och frihet/rättighet att uttrycka sig innebär också en skyldighet att uttrycka sig på sådan sätt att man inte, åtminstone medvetet, skadar andra, fast en del vill ju faktiskt skada andra. Tyvärr räcker det nog inte med moderering för dem… För somliga är det kanske/nog så illa ställt att man tom är helt omedveten att, och den eller dem, man skadar genom sitt agerande och kreerande…

    Måste nog ta en pilsner till kvällsmålet så jag kan tänka och stvava rätt…

  • Hörde att det finns företag tidningarna kan anlita för att läsa och rensa i kommentarsfälten.
   Men tidningen missar ju då responsen på sina artiklar? Så då kan det ju inte vara av den anledningen de tillåter kommentarer?
   Dessutom är det visst samma företag som läser och rensar åt de flesta media…
   då kanske det blir samma typ av kommentarer som rensas överallt medan man missar annat?

 6. Synd att allting måste bli ”genomreglerat”, ett alternativ till detta vore väl frihet under personligt ansvar, där brott mot yttrandefrihets-lagar leder att man blockeras från att kommentera? ”Systembolags-modellen” där alla ska hutas åt pga en minoritets fasoner är väldigt trist & leder, när allt räknas samman, till ett samhälle folk inte vill ha med kameror i varje gathörn, inga kontanter, bilar med alkolås som standard etc etc..

 7. Problemet är att folk har fått för sig att det är en demokratisk rättighet att få spy vilken galla som helst i nättidningar, forum och bloggar. Nu är det ju så att webbplatsens ägare själv har rätt att sätta precis vilka kriterier som helst när det gäller rätten för andra besökare att kommentera på stället ifråga. Detta har inget med demokrati att göra, nättidningar, forum och bloggar är inga offentliga institutioner där alla har rätt att skriva vad som helst. Så antingen accepterar man de regler som gäller för webbplatsen ifråga eller också ger man blanka den i att skriva där öht. Svårare än så är det inte.

  • Det är ju dock inte så konstigt att folk blir irriterade om modereringen sker med stor vinkling som tex på en del bloggar och när kommentarerna tas bort utan att egentligen varken bryta mot några regler eller lagen till synes godtyckligt. Självklart är det ingen rättighet att kommentera men om möjligheten finns och reglerna följs så förväntar man sig faktiskt att få göra det.

   När det gäller att få bort rena skräpkommentarer så räcker det nog med ett verktyg med någon sorts registrering, tittar man på svd:s kommentarer är de sällan speciellt rasistiska. Självklart måste man ju radera det värsta också så det inte blir som på flashback där nivån på inläggen är helt avskyvärd, har man läst inläggen där så skrattar man antagligen åt att någon skulle tycka det var rasistiskt att vilja skicka hem invandrare när de begår brott…..

   • Det är ju dock inte så konstigt att folk blir irriterade om modereringen sker med stor vinkling som tex på en del bloggar och när kommentarerna tas bort utan att egentligen varken bryta mot några regler eller lagen till synes godtyckligt.

    Fast det är fortfarande så att de gör en bedömning av flera saker, dels innehållet förstås, men oxo om kommentaren handlar om artikeln. En sak som många reagerar på här är att kommentarer tas bort även om de handlar om något helt annat. Jag tycker det är märkligt men jag får ett eller två sura mejl i veckan.

    skrattar man antagligen åt att någon skulle tycka det var rasistiskt att vilja skicka hem invandrare när de begår brott…..

    Den typen av otydligheter reagerar jag på. Du utgår ifrån en uppfattning som du antar/låtsas vara allmän, men jag tror att folk i allmänhet är betydligt mer nyanserade än så.

 8. Om vi börjar att censurera obekväma åsikter så kommer det aldrig att ta slut, för det finns alltid nån åsikt man tycker är obekväm!

  Dessutom, dom allra flesta vettiga människorna är inte rasister eller nazister..

  Skickar med lite citat av klyftiga människor, som tål att tänkas på:

  ”We are not afraid to entrust the American people with unpleasant facts, foreign ideas, alien philosophies, and competitive values. For a nation that is afraid to let its people judge the truth and falsehood in an open market is a nation that is afraid of its people.”

  /John F. Kennedy

  ” I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.” /Evelyn Beatrice Hall

  ”Goebbels was in favor of free speech for views he liked. So was Stalin. If you’re really in favor of free speech, then you’re in favor of freedom of speech for views you despise. Otherwise, you’re not in favor of free speech.”

  /Noam Chomsky

  • Om vi börjar att censurera obekväma åsikter så kommer det aldrig att ta slut, för det finns alltid nån åsikt man tycker är obekväm!

   Det handlar aldrig om ”obekväma” åsikter, det handlar om rasistiska åsikter och attityder, något som hör forntiden till. En ogrundad rädsla för det främmande, en brist på nyfikenhet i kombination med inskränkthet. Det är tillåtet för all del, men jag är ointresserad av att betala för att folk som jag själv upplever som idioter ska få använda den här bloggen (som jag betalar för) som plattform för den sortens fördomar. Den som har åsikter -mot- det bör försvinna härifrån och skapa ett eget forum.

   • Fast ”Makten” är ofta misstänkt snabb & samordnad när det gäller att hitta på storebrors-lösningar på problem som man ju faktiskt enkelt löser mjukt med en ”moderator” eller liknande. För dyrt, säger ”Makten” då. Men någon måste ju kolla även det som folk registrerat sig för att kunna skriva, samma kostnad tycker man ju. ”Makten” kan ha fått order från ”Högre Herrar” om att nu får det vara slut med en massa löst ”folk-käbbel”, det kanske inte anses passa i den statsform man tänker sig framöver. Händelserna i England kan ha med saken att göra. ”Höga Herrar” kan ha satt ned klackarna ordentligt i sina slutna rum.

 9. Det märks att SD och dess entourage inte lever i den verkligheten vi lever i (fastän dom älskar att snacka om ”verkligheten”) – dom tror att det är en mänsklig rättighet att sitta framför en dator och skriva att Mona Sahlin borde mördas eller att ”gangsterstaden Malmö” borde bombas av nationella terrorister – UNDER EN PSEUDONYM.

  Eftersom dom är fega jävla kräk, allihopa. Från xx, till Jihad i Malmö, yy……………………., till zz, till Som jag ser det, till alla nynazistbloggar som sitter uppe om nätterna och trycker F5 på Sydsvenskan om och om igen för att läsa om ett nytt gängrån och sen länka till den artikeln på sin blogg och skriva ”jaha, här ser vi vad PK och multikulti gör, rösta SD” i varje inlägg.

  Och dom vågar inte gå ut med sina riktiga namn, dessa ”yttrandefrihetens försvarare”; ingen vet vilka det egentligen är som lägger upp fullt namn, postadress, och personnummer av oliktänkande på yy, till exempel… Så man kan sitta och copy-pasta citat hur mycket man vill när man argumenterar emot det här. Men faktum är att extremhögern hotar oss alla, och det måste finnas MINST 1.000 potentiella svenska Breiviks som sitter och kommenterar på yy som inte vet hur man hanterar ett vapen (som tur är).

  • Vad jag vill ha sagt: Avskaffa anonymiteten på Internet. Om dom vill sitta och hota framför datorn, så ska polismyndigheter osv veta vem fan det är som skriver detta, så att dom kan hindra attentat. Antingen det, eller så får dom knipa käften istället för att skriva en massa skit som dom inte vågar skriva under sina riktiga namn!

 10. […] Jag skrev om det här i förrgår, sedan dess har det kommit över 110 kommentarer och jag har strukit femton uppskattningsvis. Jag kommer troligen att testa en annan variant av kommentarsystem för att se om man slipper de allra stökigaste på det sättet, men som sagt. Det bästa vore förstås en kontroll av samma sort som bankerna har, en liten dosa. Men den dagen drar jag nog hellre ur proppen till servern… […]