Jag tror att vi är många som frågar oss hur länge Fredrik Reinfeldt kommer vara kvar som M-ordförande. Arbetet är slitsamt och svårt, och det enda som han får höra från medborgarna i landet är kritik, ofta förödande kritik.
På presskonferensen som han höll tillsammans med den avgående Sten Tolgfors så satt statsministerns Armanikostym tämligen dåligt. Den såg ut att ha krympt, för att uttrycka saken väluppfostrat.
Att skilja sig när man har tre barn, varav två är tonåringar, är aldrig lätt. Att göra det samtidigt som man har landets tyngsta politiska uppdrag gör inte situationen enklare. Jag tror vi är många som sett att statsministern ser sliten ut, vilket knappast är speciellt förvånande. Själv så tror jag att han lämnar skutan i god tid före valet 2014. Moderaterna behöver en ny partiledare, men det brådskar. Nu har mycket av utvecklingen kommit slag i slag och nästa ordinarie partikongress för (M) är väl inte förrän nästa år om jag förstått saken rätt.
De ”nya” moderaterna känns som ett parti som har tappat styrfarten, och det förekommer redan diskussioner inom partiet om det senaste årets utveckling. Än så länge är medlemmarna solidariska med partiledningen, utåt i alla fall, de enda som säger något öppet är väl de borgerliga tidningarnas ledarsidor som beskriver partiledningen som handlingsför-
lamad och idélös. Eller som Borg beskrev saken för några dagar sedan:
SVT: ”Kombinationen av socialbidrag, bostadsbidrag och etableringsbidrag gör att drivkraften för unga och invandrare att gå in på arbetsmarknaden är alldeles för svag.” Det säger Anders Borg till Sveriges Television, och han tillägger: ”-Det här är den svenska modellens Akilleshäl. Det är inbyggda drag i ett väl fungerande samhälle som vi måste göra någonting åt.”
Det är den enda analys som har kommit till allmänhetens kännedom, och ordet analys är i sammanhanget missvisande. Men det visar att utvecklingen inom partiet har stagnerat, nu är det floskelbingo, och man orkar uppenbarligen inte att analysera den aktuella politiska situationen. Och i ärlighetens namn så har jag ingenting emot den saken.
it Andra om: Opinion, Tolgfors, Reinfeldt, Politik, Val 2014 dn1234 svt1 sr12 ab123 svd1234 gp
8 svar till “Kommer Reinfeldt resa sig?”
Nu slog du huvudet på en spik Jan-Inge, en eloge till dig.
Däremot ska vi inte lyssna på valundersökningar i mellanvalstider.
Alla som har hyggligt politiskt minne kommer ihåg det katastrofala oponionsläget Alliansen hade 2007-2010 April. Sedan i Maj svängde det.
Snarare sett historiskt sett har Alliansen ganska goda chanser att vinna. Löfven effekten avtar nog med tiden och när han ökar så har MP och Vp minskat kraftigt.
Alliansen med Mp, KD faller utan samarbetet. Faktum är att det pågår ett arbete för en ny allians med MP.
Sedan är detta en undersökning, kan komma flera som visar motsatsen och den samlande bedömningen jag gör är att alliansen har stort stöd. Sedan har vi Sverigedemokraterna som ett okänt kort.
”Faktum är att det pågår ett arbete för en ny allians med MP.”
Jo, men hur seriöst är det? Romson och Fridolin har, i centrala blockskiljande frågor, positionerat MP längre och längre bort från alliansen. Betydligt längre bort än med Wetterstrand/Eriksson.
MP är idag mer emot vinstuttag inom välfärdssektorn än sossarna och mer emot internationella militära insatser än vänstern. Vad skulle Reinfeldt behöva göra för att få med dem ombord? Inleda en snabb och fullständig kärnkraftsavveckling? Lagstifta om sänkt arbetstid? Börja arbeta för globala skatter?
Att borgare och miljöpartister i Stockholmstrakten ofta frotterar sig med varandra kan jag förstå. Där är som alltid de sakpolitiska beröringspunkterna fler än de ideologiska skiljelinjerna. Men inte på riksnivå.
Jag tror helt enkelt att folk har tröttnat på ”jobbpolitik” som ger högre och högre arbetslöshet sammtidigt med lägre och lägre löner. Tillochmed den mest trögtänkte börjar kunna se med klara ögon hur samhället raseras nu. Anledning till att Alliansen vann 2006 var jobben. Men på 6 år har inga jobb tillkommit förutom förnedrande s.k. ”arbeten” som tjänare. Tjänstehjon för de som tjänar mer.
Det krävs ju knappast ett geni att se varför Borg vill slopa socialbidrag, bostadsbidrag och etableringbidrag;
1. i ett slag sopar det undan alla möjligheter för fattiga att leva ett iaf någorlunda människovärdigt liv, för de som inte har miljoner på banken att starta eget, för fattiga att kunna ha en värdig bostad för sig och sina barn.
2. Man kommer med detta kunna sänka lönerna till så gott som ingenting, när man ej längre får ens socialbidrag finns det två val; tigga eller arbete för någon rik som är villig att bidraga för mat och bostad, utan lön. Genom att sänka lönerna över hela spektrat, (ständigt återkommande, uttryckt, önskan från alla allianspartier), kommer man att föra det sista steget tillbaka till 1800-talets fattig-Sverige där folk bodde i jordhålor på sin husbondes bakgård och där rika ohöljt kunde ge luft åt sitt förakt för folket, där teorier om socialdarwinism, rasrenhet, genetisk underlägsna folk florerade och såddes för att gro ut till förintelsepolitik.
3. Man krossar det sista som finns kvar av fackföreningar, miljörörelser, idéella föreningar och vänsterrörelser (tänker man sig iaf fast resultatet kan ju bli motsatt).
4. Etiklösa multinationella storföretag, motsättande sig mänskliga rättigheter, härskar oinskränkt (marknadens diktatur)
Svenska Freds kräver att Reinfeldt roll i vapenaffären med Saudiarabien granskas.
Det finns anledning att vara skraj med sådana nedåtgående opinionssiffror
http://www.aftonbladet.se/debatt/article14606192.ab.
Man tycks inte orka med arbetslinjen, den blev för JOBBig. Men man har spelare i laget som är bra på att klä ut sig som fransk adel från år 1752. Alltid något. Det är det inte alla som kan/vill/eller ser någon mening med högt upp i åldrarna..
Bra artikel!
Jag läste på text-TV nu på morgonen att sossarna inte kommer att bryta avtalet med saudierna
och inte heller på något sätt återreglera marknaden om de får makten!
Om sossarna tänker att driva ungefär samma politik som alliansen så kommer säkert Reinfeldt att stå pall.
Det blir för väljarna som att välja mellan pest och kolera, som det slitna uttrycket säger.
Och man vet vad man har…
Högersossar eller ren högerpolitik, det är frågan.
Min sosseromans har abrupt avbrutits, den byggde på inget annat än falska drömmar och önskningar.