Nu vill Anders Borg göra oss fattigare


Att Anders Borg inte har övergett sina nyliberala förebilder är känt bland alla som intresserar sig för politik. Vi har dessutom sett resultatet, det har blivit sämre för sjuka, arbetslösa och pensionärer. Det har blivit mycket bättre för dem med höga inkomster, och det har blivit extremt mycket bättre för dem med förmögenheter och extrema inkomster.

SVT: ”Kombinationen av socialbidrag, bostadsbidrag och etableringsbidrag gör att drivkraften för unga och invandrare att gå in på arbetsmarknaden är alldeles för svag.” Det säger Anders Borg till Sveriges Television, och han tillägger: ”-Det här är den svenska modellens Akilleshäl. Det är inbyggda drag i ett väl fungerande samhälle som vi måste göra någonting åt.”

Att han vill göra någonting åt det faktum att det, enligt honom själv, är ett väl fungerande samhälle är uppenbart. Väldigt många av oss har redan upplevt en hel del av det nya samhälle som växer fram med en högerregering vid rodret. Men om Borg inbillar sig att han kan köpa stöd från dem som utnyttjat jobbskatteavdragen så tror han fel. Redan idag så har förtroendet för regeringen börjat svikta betänkligt, och när Centerpartiet nu fått en nyliberal partiordförande så kommer stödet för småpartierna att sjunka alltmer.

Anders Borg nu vill gå ut och dra åt tumskruvarna ännu hårdare för dem som redan idag har drabbats av sämre välfärd och sämre a-kassa, f-kassa och pensioner är helt i linje med klassisk högerpolitik. Fast nu ska det bli värre, tycker Borg. Att Anders Borg anser att drivkraften för att jobba är för svag har vi märkt. Själv gör han absolut ingenting mer än pratar. Han gnäller på ränta, på bonusar, på skatteplanering, på riskkapitalbolag, på skatteflykt, och nu även på kommunernas ”skatte-karusell”.

Men han gör inte ett dugg åt saken trots att han är finansminister, en av ytterst få som KAN göra något, men han väljer att prata och prata och prata. Skulle han få lön efter prestation så skulle han svälta ihjäl.

it Andra om: , , , , svt ab12 dn123 sr1 svd123456


17 svar till “Nu vill Anders Borg göra oss fattigare”

 1. Åter ett försök från statens sida att minska på sina utgifter på kommunerna bekostnad!!!

  så länge statens budget går plus bryr sig inte borg att kommunerna går i konkurs, det kanske är dags för kommunerna att be statens att dra åt pepparn och skicka deras räkningar till Borg så dom får betala för sina dåliga idéer.

  • Reglerna ska följas, dessutom är de flesta av dina identiteter spärrade här. Guess why? / Jinge

 2. Då kommer moderater att förlora val 2014 garanterat, jag ska aldrig mer rösta för honom och hans parti.
  Jag hade allt förut, nu är jag arbetslös(jag är ju flykting-vem anställer flyktingar idag(?) ) i 10 år..men jobbar gratis:hans fas 3..företaget får betalt-jag jobbar gratis hela livet-finns det i Europa?..Undrar..vad vill han mer..Anders Borg är kanske duktig ekonom men dålig politiker.Han vill utnyttja arbetslösa,flyktingar och de pensionerade -men själv gör han ingenting..bara försöker se hur ska folk resonera..Ta bort moderater i nästa val och glöm inte A-kassa 2008-2009,Fas-2,fas-3,och deras arbetspolitik..
  Tyvärr, svenskt folk är fortförande lätt att lura..

 3. Drivkraften för alliansen att lyckas med det s.k. huvuduppdraget, jobben, kanske kan bli större med löneavtrappning för varje månad löftet förblir suddig dagdröm? Då kanske ”fabriken” kom igång & ”sport-kommenterandet” blev mer sällsynt? Det är väl inte mer dramatiskt än att trilla ur a-kassan för alla massarbetslösa? Efter 5-6 år utan mätbara resultat borde det väl det finnas ett ”åtgärds-batteri” med lämpliga ”morötter” som kan stimulera till annat än varmluft, kan man kanske tycka?

 4. Jag har lämnat alla trygghetssystem. Med de krav som ställs och att alla former av bidrag idag har regler som hindrar en från att själv göra något åt sin situation, så blir det omöjligt för mig att ta dem. Skulle det värsta hända, så planerar jag att livnära mig tillfälligt på att råna medelklassidioter. De har rånat arbetslösa och sjuka, sålt grenen de sitter på för kortsiktig vinnings skull. Men inte haft stake att göre det mano a mano!

 5. Intressant är sammanhanget han sa det där i: tidningen Affärsvärldens ”Bank & Finans Outlook”. Där gäller lite andra, mer traditionella moderatregler än dem som partidiciplinen numera stipulerar. Där åker slipsen på – och så talar man så att de närvarande åhörarna, givetvis också med slipsen på, begriper.

  Här pratar Borg alltså äkta moderatspråk igen. Inget tillrättalagt, folkhemspopulistiskt smörsnack utan en återgång till alliansretoriken före cirka 2008: ”arbetslösheten beror på att de arbetslösa inte anstränger sig”.

  Undrar om Reinfeldt och Schlingmann skulle ha godkänt det där uttalandet. ”Svenska modellens akilleshäl” är tillsammans tre politiskt laddade ord. Det låter inte alls så som Nya Moderaterna försökt att framställa sig själva under ett antal år. Kanske har Borg försagt sig lite nu.

   • Man får kanske hålla öppet för att det är i sådant här som Filippa Reinfeldts programkommitte (eller vad de kallar den) tänker landa i. ”Förnyelse” av politik brukar föranleda återgång till vinnande koncept. Att kalla sjuka bedragare och arbetslösa lata har ju funkat för partiet tidigare.

    Sedan återstår väl att se om det funkar på väljarna en gång till. Tyvärr bör man inte underskatta storstadsmedelklassens behov av yttre fienden. Om arbetslösa ungdomar och invandrare kan utmålas som orsaken till exempelvis stigande bolånekostnader kommer Moderaterna förmodligen att göra det. Och deras propagandaapparat är effektiv.

 6. Alliansen och framför allt Moderaterna vill stoppa pengarna i egen ficka. Reinfeldt,Borg med bihang tjänar saftiga150-250 TUSEN per MÅNAD. PER MÅNAD är inte det lite sjukt och BIDRAG har de också fri bil,fri bostad,fria luncher,samt en VÄL tilltagen pension efter 50 års ålder. Så du Borg ta ditt ansvar och lev inte gott på skattebetalarnas pengar. AVGÅ MODERATER

  • Jag känner dock inte till något statsråd med 250 loppor i månaden, de har bra betalt men inte så mycket.

   • Man kan nog komma upp i såna siffror om man breder sig tunnt över räkmackan, genom flera arvoderade uppdrag. Men det tillhör knappast standard.

    Men jag känner igen känslan som uttrycks av Liam. Jag satt nyligen på en fin lunch i riksdagshuset där jag inbjudits. Moderater var väldigt involverade och jag var omgiven av dem i den fina lunchrestaurangen. Jag hade svårt med matlusten då sinnebilden för en Moderatkvinna satt och bredde på om hur fint det var i riksdagshuset, hur bra det var där osv. Jag hade inte annat att göra än att bita mig i tungan av att höra hur bra de hade det. Jag hade fram tills ett år innan denna lunch kämpat mig fram i uppförsbacke, levandes på ris och bönor, emot otaliga vräkningsansökningar, inte haft semester arbetat tidvis konstant under 3 års tid för att ta mig dit. Jag fann deras insatser skrattretande och deras privilegier som tack för insatsen smaklösa. Jag hade ingen lust att upplysa henne om vad verkligheten var de i vårt land som faktiskt gör något produktivt, jag hade andra syften att vara där. Men intrycket satte sig kvar, illmåendet och föraktet jag känner när jag hör ordet riksdagsman sitter i efter det mötet.

    Det var precis så mycket skyddad verkstad i det bygget som man kan föreställa sig, människorna där är besatta av sitt lilla microkosmos och har inte tid för verkligheten.

 7. […] De ”nya” moderaterna känns som ett parti som har tappat styrfarten, och det förekommer redan diskussioner inom partiet om det senaste årets utveckling. Än så länge är medlemmarna solidariska med partiledningen, utåt i alla fall, de enda som säger något öppet är väl de borgerliga tidningarnas ledarsidor som beskriver partiledningen som handlingsför- lamad och idélös. Eller som Borg beskrev saken för några dagar sedan: […]