Israels regering sömnlös


Det som nu händer i Egypten och Tunisien påverkar inte bara lokalbefolkningen i dessa länder, det följs också mycket noga från Israels sida, för plötsligt så finns risken att despoterna som stått på USA:s avlöningslista faller, och vad händer då med Israel?

Abbas ställning som icke-vald president för den palestinska myndigheten är skakad redan av de avslöjanden som visat att han är en betald lakej för USA, inga nyheter, men när pappren läggs på bordet så blir hans situation ännu sämre än vad den tidigare varit. I Egypten börjar folk gå ut på gatorna för att kämpa för att Mubarak ska sparkas ut ur landet, han har gjort tillräckligt illa redan nu, och även han har stått på den amerikanska lönelistan. Och nu börjar det dessutom bli oroligt i Jemen.

Det handlar helt enkelt om något som kan illustrera dominoeffekten, fortsätter detta några dagar till så är revolutionen ett faktum, något som inte kan slås ner eller tillbaka. Det är inte heller religiösa fundamentalister som står på barrikaderna, det verkar som om dessa har gått och gömt sig någonstans. Vilka konsekvenser det får i Jordanien vet vi inte ännu, men det är klart att folk i landet som länge styrts av en kung/diktator/despot ser vad som händer, och blir inspirerade.

Det är självklart att Israels regering oroar sig rejält i den här situationen. Faller de omgivande ländernas diktatorer och USA-lakejer, samtidigt som palestinierna tar itu med sin egen Quisling som kommer mycket att ändras, och det radikalt. Tyvärr så är jag rätt säker på att den närmaste utvecklingen kan bli blodig, så även om vi alla gläds med tecknen på en spirande frihetskamp i Mellanöstern så finns det anledning att hålla tummarna för att det inte ska gå helt över styr.

it , , , , , , , , ab1 ex1 svt123 svt12 dn1234


31 svar till “Israels regering sömnlös”

 1. Naturligtvis vet ingen vad som nu kommer att hända, men om det går bra och demokratin tillsist rotar sig i arabländerna så är det bara positiva nyheter för Israel. Idag är de omgivna av diktaturer, vissa USA vänliga men många är raka motsattsen. All form av dikatur är farligt för omgivningen, för där är ”vänlighet” något som köps.

  Nej, det bästa som kan hända är att den ”lilla människan” tillsist får makten i arabvärlden. För medborgarna är nog frågor som frihet, skola, vård långt mycket viktigare än att försöka utrota en skapad fiende. Israel har bara att vinna på en positiv utveckling.

  • Fast frågan är om de verkligen har fattat det? Det får ju vissa följer, palestinierna stärks enormt om demokratiseringen av omgivande länder går framåt, och det ser knappast *.il som något positivt. Men visst har du rätt…

  • Det som araberna känner för Israel är avsky och skräck! Man kan inte gilla en stat som, enligt Libanons föredetta presiden, son till falangistpartiets grundare, kört smögåsar, vatendunkar och vapen, till faschisterna som gjorde slut på 14000 palestinier i Tall al-Zaatar minst lika många i andra flyktingläger som Dbaye, Jisr al-Basha och Karantina.

   Man kan inte tycka om Israel för namn som Sabra och Shatila, Deir Yassin, Kafr Qasem, Gaza och så vidare..

   Jag såg för någon vecka en repris på en dokumentär som heter ”lektionen är slut” där ett egyptiskt samhälle förlorade större delen av sina små barn i en skola som bombades av Israel, Bahr al-Baqar. När massakern i Fakhoura skolan begicks med vit fosfor vaknade fasorna och sorgen hos ett helt samhälle. Gamla, unga, barn, alla var märkta, alla led, alla grät.

   En sådan stat är ine en skapad fiende. En sådan stat är en ytterst påtagligt reallt hot.

  • Demokrati har man ibland haft i arabvärlden, men gissa vilka som varit emot den – västvärlden. Engelska o Franska kolonialister o USAs kupper bl.a i Iran vilket ledde till shahen o Khomeini. Att Israel skulle välkomna demokrati är därmed en illusion – Israel är lierat med de som motarbetat en demokratisk utveckling.

  • Att fienden skulle vara ”skapad” håller nog inte föräldrarna till alla hundratals bombdödade palestinska barn med om. Förmodligen håller nu Mellanöstern och kanske hela världen på att gå in i den farligaste fasen sedan Kubakrisen 1962. Den israeliska regimen är ju vettlös och den har kärnvapen.

 2. Man MÅSTE ha en fungerande mailadress för att få kommentera här. Fixa det så ska jag svara… / Jinge

 3. Moral, vilja och veklighet i Mellanöstern.

  Följer man regelbundet de propalestinska bloggarna, slås man av kraften i dem. En kraft som bara kan komma från yttersta förtvivlans fantasier. Det är så vackra, men ack så verklighetsfrämmande. Det är här som Moral, vilja och vekligheten kommer in i Mellanösternfrågan.

  Israel kommer aldrig att falla, inte så länge USA står bakom dem; och de kommer USA att göra så länge det finns minsta oljedroppe att skydda. Det som på allvar skulle kunna förändra maktbalansen är om oljeleveranserna hotas, dollarns värde ätits upp av hyperinflation, råvarubrist eller vad de nu kan vara? Så länge det inte händer, spelar inte den allmänna optionen någon roll, inte heller vilka avslöjanden som helst från WL. Tunisien må hända falla, men landet var inte strategiskt viktigt för USA, och därför ej heller för Israel. Egypten, Abbas, Saudiarabien eller vilka andra diktaturer som helst, understöds av USA i Mellanöstern, kommer möjligen att förändras, men aldrig tillåtas hota USAs inflytande i regionen, ty för om så sker, skulle de hota de så viktiga oljeleveranserna till USA. Ty oljan är smörjmedlet i amerikansk ekonomi. Utan oljan stannar allt, och då menar jag menar allt. USA skulle heller använda kärnvapen massmord, koncentrationsläger eller vad du vill innan oljeleveranserna stannar av. Vad som helst. Tro mej.

  Det är därför som propagandakampen från de propalestinska bloggarna är så förbittrad. Det är därför de proamerikanska och proisraeliska propagandan är så empatibefriad. Empatibristen hos Israelkramarna är direkt omvänd proportionerlig mot antalet hundratals miljoners människors förtvivlade förnedring i yttersta fattigdom och misär.

  – TY lojalitet emot USAs oljeleveranser är synonymt med en proisraeliska utrikespolitisk hållning. Ytterst är detta de som avgör om du blir en framgångsrik politiker i Sverige, Europa eller i USA. Det visste Göran Persson. Det visste Mona Sahlin. Det vet Fredrik Reinfeldt. De är priset för västernlandets demokratier.

  • Israel kommer aldrig att falla, inte så länge USA står bakom dem; och de kommer USA att göra så länge det finns minsta oljedroppe att skydda.

   Var har du läst att det är ett önskemål att Israel ”ska falla” ??

   Jag tycker att det verkar som om du fantiserar en hel del när du läser dessa bloggar. Även om en del palestinier önskar att det vore så kommer det aldrig att ske. Inget land skulle acceptera det, oavsett vad det är för stat. En annan sak är att de ska återgå till 1967 års stilleståndslinje, men det är inte synonymt med att staten Israel ska ”falla” eller upplösas.

   Följer man regelbundet de propalestinska bloggarna, slås man av kraften i dem. En kraft som bara kan komma från yttersta förtvivlans fantasier. Det är så vackra, men ack så verklighetsfrämmande. Det är här som Moral, vilja och vekligheten kommer in i Mellanösternfrågan.

   Kan du verkligen läsa arabiska? :-) Jag tycker att du verkar ha fått en hel del om bakfoten, om man säger så. Det är klart, skulle du hitta en Hamasblogg så önskar de säkert det, men de propalestinska bloggar jag ibland läser (på engelska) talar aldrig om att Isreal ska ”falla”.

   VILKEN/VILKA bloggar menar du har förespråkat det? Inte ens Hamas talar längre om att ”driva ut judarna i havet…” Har du drömt mardrömmar??

   • Jag tror inte heller att något land vill jaga ner israelerna i havet, eller kommer att medverka ens i sådant prat, men visst innebär en demokratisering av mellanöstern att palestiniernas chanser att få 1967 års gräns ökar markant. Men de måste göra sig av med PAs folk först.

   • Du jinge, liksom alla andra som följer denna blogg, vet att Israel inte skulle klara länge utan de enorma ekonomiska bistånden, lånen, vapenleveranserna, delande av högteknologi osv, osv som kommer från USA till Israel. Det är ena benet som Israel står på. Det andra gäller just USAs ekonomiska bistod till de omkringliggande diktaturerna. Läs inte min text som fan läser bibeln. Vaken jag eller du eller någon annan vill eller utrycker att Israel kommer att falla; men lika fullt skulle Israel falla om inte USA håll dem under armarna, precis på samma sätt som USA håller Mubarak under armarna, men av andra orsaker samt med den skillnaden att Israel är en demokrati – låt vara utan en konstitution för lika rättigheter oberoende tro osv.

    Jinge, du skriver ofta om ”maktbalansen” i Mellanöstern. Nåväl, maktbalansen är att USA och Israel gör vad de vill. Orsaken är lojaliteten till USAS oljeleveranser vare sig man vill tro det eller ej.

    • Jinge, du skriver ofta om ”maktbalansen” i Mellanöstern. Nåväl, maktbalansen är att USA och Israel gör vad de vill. Orsaken är lojaliteten till USAS oljeleveranser vare sig man vill tro det eller ej.

     Fast jag har väl aldrig kallat det för ”maktbalans” eller hur ??

     • Nej … Frånvaron av en sådan … Så rätta mig om jag har fel eller missförstå mig rätt.

 4. Det ligger i Israels intresse att demokratiseringsprocess förtsätter i omkringliggande länder

  • Definitivt. Men jag är långt ifrån säker på att Liebermann och Netanyahu ser det på det sättet.

   Men jag tror inte heller att en demokratisering leder till fler följdverkningar än att Israel tvingas acceptera 1967 års gränser, men inte ens det är jag riktigt säker på, men hoppas givetvis.

 5. Ett tips till Israel, ring upp de riktiga palestinska ledarna. Fixa en rättvis fred snabbt. För ryker Mubarak så ryker skämtet som kallas campdavid avtalet nästa dag.
  Blockaden av Gaza kommer att lyftas och inga mer folkmord kommer att accepteras utan fruktansvärda konsekvenser för Israel.

  Det är inte av en händelse ALLA vill bli av med Mubarak, utan sionisterna. Kan man vara mer förrädare än så?

  Magued

  • Ett tips till Israel, ring upp de riktiga palestinska ledarna. Fixa en rättvis fred snabbt. För ryker Mubarak så ryker skämtet som kallas campdavid avtalet nästa dag. Blockaden av Gaza kommer att lyftas och inga mer folkmord kommer att accepteras utan fruktansvärda konsekvenser för Israel.

   Och åker Mubarak så kommer Jordanien stå på tur. Så du har rätt.

 6. Det är mycket talande att dom enda som inte vill se Mubarak störtad är sionisterna. Ett större kvitto på förräderi kan man inte få.

  För Israel gäller det nu att sätta sig med de rätta palestinska ledarna och börja prata riktig fred, en rättvis sådan. För störtas Mubarak så är är festen över för Israel.

  Magued

 7. Jag är tveksam om demokratiprocessen gynnar Israel, vad händer om ”fel” parti vinner en eventuell val?
  Om folket tar makten i Egypten så tror jag inte att de stänger gränsen mot Gaza och blockerar för sårade, sjuka och matleveransen.
  Det kommer Israel inte acceptera och vips så är stubinen tänd!
  Om folket tar över i Jordanien…
  Men det är dags för mellanösterns folk o slänga ut idioterna och ta tag i skiten.

  Och var är alla sk demokrati väktare? inga fördömanden om döda demonstranter, avklippt Internet, hot mot oppositionen!? Var är bojkott kraven? dra tillbaka ambassaden? stoppa handel, sport och rese förbindelser?

  hur kommer det sig att man genast stoppar kakao handeln mot Elfenbenskusten?
  Jag är less på den Europeiska dubbelmoralen.

  • Jag är tveksam om demokratiprocessen gynnar Israel, vad händer om ”fel” parti vinner en eventuell val?

   Jag tror inte att Hamas består av bara idioter. Dessutom har du rätt om gränsen mot Gaza, just nu har fredagsbönen börjat i Egypten och massor av portabla fängelseburar är framkörda.

   Men visst gynnar det Israel på sikt. Ett stillsamt maktövertagande i de omgivande länderna leder mot 1967 års gräns tror jag. Visst, det är en -förhoppning- men ändå.

   • ”Jag tror inte att Hamas består av bara idioter.”
    Nej det tror jag inte heller, jag skulle aldrig påstå ngt sånt heller. Här syftar jag på de icke legitima och de självutnämnda ”allsmäktiga” som Mubarak och Assad mm.
    Men det krävs inte mycket i MÖ för att ge nationalistiska idioter med makt anledning att starta ett blodbad. Här pratar vi ultra krigsherrar som Lieberman & co, som sitter och väntar på sin chans för slå till.

    Men hur skulle demokrati i grannländer få Israeliska bosättare lämna mark och hus? Vad händer om 90% av grannländerna röstar för solidaritet mot Palestinier och bojkott mot Israel? Vilka stöder vi då? en demokratisk arab regim eller en israelisk ockupant regim?

 8. Ursäkta dubbelposten ovan!

  Det hela kommer att hänga på vad armen gör. 4 st pansardivisioner står nu utanför Kairo.
  Troligtvis de allra mest ”pålitliga” Mubarak enheterna. Jag vet inte vilka de är men troligtvis inte några elitenheter eftersom de ofta rekryteras från högutbildade kullar.

  Frågan är vad resten av armen gör just nu och om dessa 4 divisioner kommer att lyda Mubarak och anfalla sin egen befolkning. Jag har otroligt svårt att tro det, men är väldigt rädd nu för de mina!

  • Såg bilder på Aljazeera nyss, de som bråkade med polisen var ungdomar (pojkar) mellan 15-25 år ca…

   (Ser aljazeera (engelska) via nätet)

 9. Polisen drar sig tillbaka, arme enheter mitt i stan! Mubarak ska tala nu, utegångsförbud från 17.00 svensk tid!
  Vad fan händer? Kommer han att avgå eller beordra mord?????

 10. Demonstranterna har tydligen kontroll över Alexandria, Suez och centrala Kario. Det brinner i regeringspartiets högborg. Aljazeeras Lives sändningar har stoppats på NileSat så egyptierna kan inte se de sändningarna. Hoppas att själva huvudkanalerna kan sända fortfarande.

 11. När masken faller av kommer Europa och USA:s rätta och fula ansikte fram. Hela Eu sitter just nu och svettas i sina blussar, man undrar ju varför de är så oroliga, det är ju trots allt demokarti som folket i mellanöstern vill ha, samma demokrati som EU och USA själva håller på att avskaffa. Sanningen håller sakta på att komma fram…Israel kommer att bli en munsbit.

 12. ”det är ju trots allt demokarti som folket i mellanöstern vill ha, samma demokrati som EU och USA själva håller på att avskaffa” :-D vilken ödets ironi. Folk i Mellnöstern slåss för sin frihet precis när vi börjat få för vana att låta oss föss hit och dit som boskap i flera avseenden. Det vi kan hoppas på är att själva inte bli sjuka, arbetslösa eller överflödiga på ena eller andra sättet så att vi inte blir nedtrampade som andra.

 13. Om nu svenskarna följer rådet från en krönikör i DN, att vi borde skicka ner folk som kan lära egyptierna demokrati, då ligger de sistnämnda illa till. Man minns allt för väl hur det gick med Ryssland på 90-talet, när svenskarna (Åslund och hans glada gäng) hade ”lärt” dem ekonomi. Måtte det nya Egypten portförbjuda sådana som Carl Bildt och Anders Borg!