Innebandypojken som försvann, en Bluff?


Vi var många som upprördes ordentligt av de uppgifter i media som gjorde gällande att en pojke som spelat dåligt i en innebandyturnering i Uppsala lämnades att gå hem till sin stockholmsförort av en besviken pappa.

Redan samma dag så förekom uppgifter som gjorde gällande att uppgiften ursprungligen kom från Facebook, och att den därifrån gått vidare till tidningarna. Själv skrev jag en bloggpost med rubriken Given anmälan till Socialtjänsten, en sanning om det hade varit så att uppgifterna var korrekta.

På många bloggar och i tidningarnas kommentars-
spalter gick diskussionerna höga, folk var genuint förbaskade och ifrågasatte en förälder som var så nonchalant, för att uttrycka det milt. Nu visar det sig att allt kan ha varit en hoax, ett påhitt, visserligen så finns det en föreningsfunktionär som hävdar att han har talat med en förälder som var otrevlig mot honom i telefon, men allt fler ställer sig nu tvivlande till uppgifterna.

DN: ”Polisen har förhört den person som är källan till historien, Conny Eriksson, som är ledare för Sirius innebandys A-lag.

Eriksson har för DN berättat samma sak som han berättat för flera andra: att han hittade pojken i bara matchkläder utanför arenan Fyrishov i lördags kväll, att Eriksson frågade vad som hänt och att pojken då började gråta och svarade att pappan åkt ifrån honom för att han spelat så dåligt.

Conny Eriksson ringde pappan från pojkens telefon. Pappan ska då ha varit ohövlig och bekräftat pojkens förklaring. Därefter säger sig Eriksson med hjälp av pojkens telefon ha fått kontakt med en annan förälder, som kom och hämtade upp pojken. Eriksson hade då inte noterat pojkens namn.”

Nu ska jag inte anklaga Eriksson för någonting, för ringde en biltelefon vid angiven tidpunkt till ett fast eller mobilt nummer vid den tid som uppgivits så har polismyndigheten redan tappat mobiltelefonmasten och kan lista ut vilka telefoner som har kommunicerat. Med tanke på art och grad av ett eventuellt brott så kan antagligen den inblandade åklagaren besluta om den saken. Det betyder två saker, antingen så kommer det uppföljande artiklar i tidningarna, eller så tystas hela saken ned. Händer det sistnämnda så lär det bero på att ingenting har hänt, att det var en Hoax. ((Hoax = påhitt eller bluff på Internet))

Är detta ett påhitt, en Hoax, så säger det otroligt mycket om medias källkritik, eller kanske man ska säga frånvaro av källkritik. Ett ämne som ständigt är på tapeten…

it Andra om: , , , , , , dn svd svt ex ab1 Läs gärna annarkia, 1, 2, 3, spuchi, varghjärta, zaramis, 1


2 svar till “Innebandypojken som försvann, en Bluff?”

  1. Hehe, men än ska man inte säga hej (http://www.unt.se/uppsala/utredning-om-pojken-fortsatter-1625932.aspx), troligtvis blir det som du säger Jinge, att allt kommer att tystas ner om det visar sig vara ett påhitt.
    Helst hade jag velat att alla nyheter gått ut och bett hela Svenska folket om ursäkt och lovat att vara mer källgranskande i framtiden. Men man gör som i politiken vänder ryggen till och låtsas som att problemet inte fanns.