Given anmälan till socialtjänsten


I tidningar och på SVT:s hemsida berättas det om en innebandyturnering i Uppsala där en pappa blev så besviken att han sade att sonen fick gå hem (till Botkyrka) eftersom han hade spelat så dåligt.

SVT: ”En lagledare hittade en frysande och gråtande pojke utanför en idrottshall i Uppsala. Pojken i tioårsåldern från Stockholmstrakten hade spelat i innebandyturneringen Storvreta Cup. Pappan är nu polisanmäld.

Men hans pappa blev så missnöjd med sonens prestation att han tog pojkens ytterkläder och körde ifrån honom, skriver Upsala Nya Tidning.

Lagledaren ringde upp pappan som sade att ”pojken hade spelat för jävla dåligt och kunde gå hem”.”

Detta är givetvis en situation som socialtjänsten redan påbörjat en utredning kring, jag tycker att handlandet är klart jämförbart med barnmisshandel, en grov sådan. Sedan reses ju frågan om mannen i det här fallet ens ska få ha gossen hos sig, det finns all anledning att använda orden ”allvarlig fara” i nuläget, jag tror dessutom att den aktuella kommunens socialjour redan är inblandad och har träffat berörda parter.

Är situationen sådan som den beskrivs i media så är LVU, Lagen om Vård av Unga, klart tillämpbar även om barn aldrig mår bra av att skiljas från sina föräldrar. Hur det går i slutändan vet vi förstås inte, och socialtjänsten lär inte berätta. De har ju sekretesslagstiftningen att tänka på förutom de enskilda individer som är inblandade.

Möjligen säger det också något om fanatiska idrottsföräldrar, men det är en särskild historia. Själv tycker jag att det är skönt att jag inte längre arbetar inom någon kommunal socialjour. Jag anser nämligen att det, som det beskrivs och som jag skrev, är minst lika allvarligt som barnmisshandel.

it Andra om: , , , , svt dn1 svd ex ab gp


18 svar till “Given anmälan till socialtjänsten”

 1. Om TV3 mot all förmodan skulle få för sig att sända programmet ”mammor och minimodeller” borde det föranleda rätt många anmälningar till de sociala myndigheterna. Pojkar pushas till att bli sportproffs. Flickor till att bli modeller.

    • Rimligtvis. Vi känner till hur saker och ting fungerar i Sverige, men hur är det i USA tex? Och det ”låter” som ett program om ett amerikanskt fenomen. Förhoppningsvis inte ett svenskt även om moderaterna inte skulle ha något emot det..

   • Beklagligt, men tyvärr sant. Programmet är en ren kopia av programmet ”Toddlers and tiaras”.
    På 70-talet kunde det räcka med att det var lite ostädat hemma för att socialtjänsten skulle omhänderta barn. På 90-talet gjorde socialen inget förräns barnet upplevt 3:e världskriget. Låt oss hoppas på att man på 10-talet omhändertar barn för att föräldrarna exponerat dem i TV för sina egna karriärers skull.

    • På 70-talet kunde det räcka med att det var lite ostädat hemma för att socialtjänsten skulle omhänderta barn. På 90-talet gjorde socialen inget förräns barnet upplevt 3:e världskriget.

     Trams.

     • Vad gäller ostädat vet jag inte, hoppeligen är det något överdrivet. Däremot har jag i bekantskapskretsen haft en ensamstående morsa, som kom att utveckla en sexuell dragning till kvinnor, vilket hon inte gjorde någon hemlighet av. Detta gav upphov till grannskvaller som medförde att hennes son omhändertogs. Hände på 70-talet. Tog inte så länge innan hon fick upprättelse, kanske delvis genom att fallet uppmärksammades i pressen.

      • Det låter märkligt, minst sagt. Det var nog inte det huvudsakliga skälet i så fall. Föräldrars sexuella läggning kanske betydde något på 50-talet, men knappast på sjuttiotalet. Å andra sidan så offentliggörs inte soc utredning på grund av sekretesslagen, inte ens Expressen kan få fram den med mindre än att föräldern ifråga lämnar ut en kopia.

       Jag hamnade i tidningen en gång för att ett ungt par bodde i en oisolerad vedbod i smällkalla vintern i en närförort, de eldade en gammal järnspis så att röret glödde där det passerade taket. Jag sade till dem på klart svenskt språk vad jag ansåg om deras ”bostad” och då ringde de pressen.. :-)

       De fick en lägenhet av soc efter ett par dagar och jag hörde aldrig vad som hände sedan. Kruxet med tidningar är nämligen att man inte kan säga ett smack om orsakerna till att soc är inblandade. Det betyder oxo att man aldrig kan bemöta ljugerier som pressen så bredvilligt distribuerar. Har man jobbat i branschen 20-30 år så har man sett det mesta, och varit med om det mesta.

       En del av de saker som jag själv har varit inblandad i har jag fått läsa om i tidningar, det enda dessa grejer har gemensamt är att tidningarna har fått felaktig information av de berörda.

       Det betyder inte att jag försvarar soc, jag vet givetvis om en del misstag/missgrepp, men soc har i alla fall varit betydligt bättre än sitt rykte.

       • Nu kände jag de inblandade, även fadern, så pass väl att jag vågar påstå att barnet inte led någon nöd. Inget missbruk och ingen misär och ett bra boende i Vasastan. De enda av mej kända invändningarna mot morsan var att hon var konstnär, fotograf och lesbisk. Allt ordnade sig till det bästa och för allt vad jag vet är nu sonen framgångsrik egen företagare.
        Jag vågar upprepa vad jag tidgare skrev, d. v. s. grannskvaller.

       • Tvivlar inte alls på att soc som regel gör ett bra och nödvändigt jobb.
        Tyvärr skiter det sig nog ibland, liksom det gör i de flesta jobb.

   • Ja, det är svenska föräldrar, mammor som rakar småflickornas ben och armar,sminkar och klär dem sexigt .
    Undrar hur många pedofiler som tittar?

   • Jag tycker den här ”nyheten” luktar lite skumt… Verkar inte finnas några uppgifter som bekräftar denna nyhet.
    Det som däremot borde vara en nyhet är att tidningar och tv hoppar på allt som kan sälja utan att granska källorna lite kritiskt och ta reda på fakta.
    För mindre än ett år sen gjorde hela mediasverige bort sig när det skrevs om runstenen som såldes på blocket (http://www.vf.se/nyheter/filipstad/runsten-till-salu-pa-blocket).
    Snart kan man gå och köpa en dingdingvärld och få vettigare information!
    Kanske är det bara jag som ingenjör lärt mig att granska källor kritiskt, det kanske inte ingår i journalistprogrammet?
    /Ant

 2. Om detta verkligen har hänt bör ju för fan den sportgalne fadern låsas in för något i storleksordningen mordförsök.

 3. Det som hänt är tragiskt. Förhoppningsvis lär sig både far och son: fadern att det är ett barn på tio år, och sonen att sport är en lek.

  Att pressa sig till något måste vara roligt. Att bli bra på golf, tennis, gymnastik, skridskor ja va det än må vara kräver extremt mycket engagemang. Den som vill bli bäst skall naturligtvis sträva dit, men det kan inte vara ett tvång.

 4. Klubbarna har definitivt ett ansvar också imho. En vän i Stockholm ville att hans 11 årige pojke skulle aktivera sig i nån sport, för att komma ut och röra sig mer, något som är svårt för föräldrar i innerstan att åstadkomma på egen hand. Efter att varit runt till klubbarna och förhört sig fick han hela tiden veta att pojken var för gammal att börja, han skulle aldrig bli elitspelare och det var ingen som ville ta med honom. Det gjorde mig heligt förbannad, sådana klubbar skall inga skattemedel ha, om de bara tränar pojkar som skall bli kassakor åt aktiebolaget, då behöver de inget statligt stöd.