Cameron lika demokratisk som ReinfeldtMan behöver inte vara raketforskare för att förstå att det slagit slint någonstans hos David Cameron i samband med de oroligheter som har varit i England. Han ville förbjuda Twitter och sedan göra gärningsmännens familjer hemlösa, maken till politisk idioti får man leta länge efter.

Carl Bildt reagerade hyfsat snabbt på det, framförallt eftersom Folkets Dagblad i Peking tyckte att det var en bra idé, och det var ju pinsamt i övermått. Cameron förlorade säkerligen inte speciellt mycket på sitt agerande hemmavid, men han förlorade ton av politisk prestige internationellt på grund av sitt agerande. Extra skrämmande blir det när man tänker på att Storbritannien är en kärnvapenmakt. Om premiärministern är hetlevrad och har brist på omdöme så vet man aldrig vad som kan hända.

Expressen: ”Upploppen i England har inte bara skakat Londonborna, utan även de brittiska demokratiska grundvalarna. Detta blev inte minst tydligt i den parlamentsdebatt där den konservative premiärministern David Cameron öppnade för att stänga sajter och sociala medietjänster som Twitter.

Cameron hotar att stänga tjänsterna för att ungdomsgrupper använt sig av Twitter och liknande tjänster för att kalla till kravall. Okej, minst lika många har varnats med hjälp av samma verktyg och lyckats undvika att hamna mitt i kaoset. Twitter har över 200 miljoner användare i världen. Det är förståeligt att politiker vill ta till drastiska metoder för att ta itu med drastiska problem. Men en demokrati får aldrig lättvindigt släppa principen om medborgarnas möjlighet till fri kommunikation, upplopp eller inte.”

Personligen undrar jag hur snacket går internt bland framträdande europeiska politiker. Jag kan tänka mig att det är en hel del som nog kan tänka sig att stänga Twitter, ja varför inte hela nätet, om de ska genomföra några reformer som kan tänkas reta upp allmänheten. Att en moderat utrikesminister i Sverige säger till kan vi givetvis ge honom cred för, men samme utrikesminister satt i regeringen när besluten om FRA och Ipred-lagen togs så han kanske inte ska tro att han har blivit någon slags yttrandefrihetshjälte. Och vår högerregering är på inget sätt mer demokratisk än den engelska, det är viktigt att komma ihåg.

Nu skrev jag själv, innan han twittrade, att jag tyckte att Reinfeldt skulle meddela Cameron vad Sverige har för åsikt i frågan, någon timme efter så twittrade Bildt. Nejdå, jag tror inte att CB läser min blogg, men jag kan ju inte vara miss-
nöjd med det faktum att han sade till. Det har fått internationell uppmärksamhet och är förstås lite extra kul eftersom det just var på Twitter han gjorde det.

Det tråkiga är att jag tror att det kommer fler attacker mot sociala media som Twitter, bloggar och Facebook. Twitter kan faktiskt vara lite småkul mellan varven, och själv finns jag under namnet @Jinges. Men som sagt, man ska inte ta någonting för givet, särskilt inte nu när nyliberalismen håller på att sänka ekonomierna i Europa och USA.

it Andra om: , , , , , , , , , , ex1 ab1 dn1 svd1 sr svd


Ett svar till “Cameron lika demokratisk som Reinfeldt”

  1. För Cameron kunde ju inte upploppen kommit vid en bättre tidpunkt. Han är nog ganska insyltad i News of the World-skandalen och nu tappar det fokus pga vad som händer i London.