Bloggare mordhotas av rasistI fredags skrev jag att man begravde en norsk flicka med irakiskt ursprung och att alla inser att hon och hennes föräldrars dröm om en fristad i det lilla fredliga Norge hade gått i spillror, av alla ställen på jorden där man kan bli dödad för att man har fel religion eller fel etnicitet så tror man att Norge ligger långt ner på listan över farliga platser.

Det kom snabbt en kommentar som hävdade att jag ”är näst på tur”. Ett mordhot från en person som antagligen reagerat på att jag själv, massmedia och politiker sammankopplat händelserna i Norge med den rasism som förekommer i samhället där i första hand muslimer är måltavlan. Händelsen är givetvis polisanmäld och dessutom har jag meddelat Bredbandsbolaget hur en av deras kunder använder nätet.

Den danske regissören Lars von Trier har gjort ett antal kontroversiella uttalanden, och han har dessutom gjort en film som Anders Behring Breivik angett som en av sina favoritfilmer. Så här säger von Trier idag:

Aftonbladet: Lars von Trier påpekar anser att hela Danmark bör rannsaka sig självt efter den norska tragedin. Och han menar att Dansk Folkeparti och dess ledare Pia Kjærsgaard delvis kan hållas ansvariga.

– Jag kan inte gardera mig mot feltolkningar. Men jag tycker inte att man kan säga att Breivik har feltolkat Pia Kjærsgaard. han har bara tagit hennes åsikter och moral längre, säger Lars von Trier till Politiken.

Ja det är inte bara Danmark som bör rannsaka sig självt, men det vore givetvis en fördel om danskarna förstod sambandet mellan det muslimhat som sprids i Europa och den inhemska rasismen. Att Pia Kjærsgaard är en av de ansvariga i Danmark är fullständigt självklart, det är hon och hennes parti som är primus motor när det gäller spridandet av misstro och misstänksamhet.

Men jag vet inte i vad mån Sverige kan frias från ansvar, en av landets största och mest respekterade tidningar har länge varit en pådrivare när det gäller att öka islamofobin, detta utan att tidningsledningen gjort det minsta åt saken.

Aftonbladet: Under gårdagens förhör visade Anders Behring Breivik inga tecken på ånger. Han rörde inte en min när han fick veta hur många han har dödat.

– Jag registrerade ingen reaktion, vare sig på det ena eller andra sättet. Jag kunde inte se något leende och heller inte något tecken på besvikelse, säger hans advokat Geir Lippestad.

Breivik accepterar fortfarande inte att han kommer att straffas för terrordådet.

– Han ser på sig själv som en härförare som är i krig mot muslimernas invasion i Europa, säger Lippestad till VG.

Det sade massmördaren igår, han menar att den norska regeringen ska avgå och att kungafamiljen ska abdikera, annars kommer han inte berätta något om hur han genomförde morden och vilka eventuella medhjälpare han haft. Det faktum att han har varit medlem i Carl I. Hagen och Siv Jensens Framskrittsparti vill partiet att man ska glömma så fort som möjligt. Partiet ger en något nedtonad bild av sig själva idag men 64 procent av dess väljare anser att invandring utgör ett allvarligt hot mot deras nationella egenart (Wiki).

Jimmie Åkesson i AB: ”Allt detta är i dag en del av den svenska verkligheten. Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet.

Den mångkulturella samhällseliten ser kanske denna framtid som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit ”svenskt” eller ”europeiskt”.

Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.”

När Jimmie Åkesson skriver i sin debattartikel att han ser invandringen av muslimer som det största utländska hotet sedan andra världskriget, och samtidigt lovar att göra allt som står i hans makt för att vända trenden, då visar han mycket tydligt var han och Sverigedemokraterna befinner sig. Funnes det en rasistskala så vore de mycket nära toppositionen på en dylik. Idag må han tyst förbanna sin bristande formuleringskonst, men uttalandet finns kvar, och det i en artikel som han själv har skrivit.

Aftonbladet frågar sig varför vi inte sett till vår statsminister den senaste veckan. Vissa har hävdat att det beror på en brist på empati för de drabbade i Norge, andra gissar att han kan vara på semester med familjen. Återigen andra hävdar att det beror på att han vet om att han har en bristande förmåga att uttrycka känslor, och att en sådan brist skulle skada moderaterna om den blev alltför uppenbar.

Själv vet jag inte vilka motiv som han kan tänkas ha, möjligen vill han inte sabotera partiets relation med Sverigedemokraterna eftersom det ligger inom möjligheternas ram att det faktiskt blir om- eller nyval när regeringens o-förmåga att regera blir alltför uppenbar. Eller så hoppas han att moderaterna ska kunna attrahera alla som kommer att avstå från att rösta på Sverigedemokraterna i nästa val. Jag vet inte vilket som jag tycker är värst.


it Andra om: , , , , , , , ab12 dn1 svd123 ex1 ekot svt gp1

  30 comments for “Bloggare mordhotas av rasist

Comments are closed.