Bloggare mordhotas av rasist
I fredags skrev jag att man begravde en norsk flicka med irakiskt ursprung och att alla inser att hon och hennes föräldrars dröm om en fristad i det lilla fredliga Norge hade gått i spillror, av alla ställen på jorden där man kan bli dödad för att man har fel religion eller fel etnicitet så tror man att Norge ligger långt ner på listan över farliga platser.

Det kom snabbt en kommentar som hävdade att jag ”är näst på tur”. Ett mordhot från en person som antagligen reagerat på att jag själv, massmedia och politiker sammankopplat händelserna i Norge med den rasism som förekommer i samhället där i första hand muslimer är måltavlan. Händelsen är givetvis polisanmäld och dessutom har jag meddelat Bredbandsbolaget hur en av deras kunder använder nätet.

Den danske regissören Lars von Trier har gjort ett antal kontroversiella uttalanden, och han har dessutom gjort en film som Anders Behring Breivik angett som en av sina favoritfilmer. Så här säger von Trier idag:

Aftonbladet: Lars von Trier påpekar anser att hela Danmark bör rannsaka sig självt efter den norska tragedin. Och han menar att Dansk Folkeparti och dess ledare Pia Kjærsgaard delvis kan hållas ansvariga.

– Jag kan inte gardera mig mot feltolkningar. Men jag tycker inte att man kan säga att Breivik har feltolkat Pia Kjærsgaard. han har bara tagit hennes åsikter och moral längre, säger Lars von Trier till Politiken.

Ja det är inte bara Danmark som bör rannsaka sig självt, men det vore givetvis en fördel om danskarna förstod sambandet mellan det muslimhat som sprids i Europa och den inhemska rasismen. Att Pia Kjærsgaard är en av de ansvariga i Danmark är fullständigt självklart, det är hon och hennes parti som är primus motor när det gäller spridandet av misstro och misstänksamhet.

Men jag vet inte i vad mån Sverige kan frias från ansvar, en av landets största och mest respekterade tidningar har länge varit en pådrivare när det gäller att öka islamofobin, detta utan att tidningsledningen gjort det minsta åt saken.

Aftonbladet: Under gårdagens förhör visade Anders Behring Breivik inga tecken på ånger. Han rörde inte en min när han fick veta hur många han har dödat.

– Jag registrerade ingen reaktion, vare sig på det ena eller andra sättet. Jag kunde inte se något leende och heller inte något tecken på besvikelse, säger hans advokat Geir Lippestad.

Breivik accepterar fortfarande inte att han kommer att straffas för terrordådet.

– Han ser på sig själv som en härförare som är i krig mot muslimernas invasion i Europa, säger Lippestad till VG.

Det sade massmördaren igår, han menar att den norska regeringen ska avgå och att kungafamiljen ska abdikera, annars kommer han inte berätta något om hur han genomförde morden och vilka eventuella medhjälpare han haft. Det faktum att han har varit medlem i Carl I. Hagen och Siv Jensens Framskrittsparti vill partiet att man ska glömma så fort som möjligt. Partiet ger en något nedtonad bild av sig själva idag men 64 procent av dess väljare anser att invandring utgör ett allvarligt hot mot deras nationella egenart (Wiki).

Jimmie Åkesson i AB: ”Allt detta är i dag en del av den svenska verkligheten. Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet.

Den mångkulturella samhällseliten ser kanske denna framtid som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit ”svenskt” eller ”europeiskt”.

Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.”

När Jimmie Åkesson skriver i sin debattartikel att han ser invandringen av muslimer som det största utländska hotet sedan andra världskriget, och samtidigt lovar att göra allt som står i hans makt för att vända trenden, då visar han mycket tydligt var han och Sverigedemokraterna befinner sig. Funnes det en rasistskala så vore de mycket nära toppositionen på en dylik. Idag må han tyst förbanna sin bristande formuleringskonst, men uttalandet finns kvar, och det i en artikel som han själv har skrivit.

Aftonbladet frågar sig varför vi inte sett till vår statsminister den senaste veckan. Vissa har hävdat att det beror på en brist på empati för de drabbade i Norge, andra gissar att han kan vara på semester med familjen. Återigen andra hävdar att det beror på att han vet om att han har en bristande förmåga att uttrycka känslor, och att en sådan brist skulle skada moderaterna om den blev alltför uppenbar.

Själv vet jag inte vilka motiv som han kan tänkas ha, möjligen vill han inte sabotera partiets relation med Sverigedemokraterna eftersom det ligger inom möjligheternas ram att det faktiskt blir om- eller nyval när regeringens o-förmåga att regera blir alltför uppenbar. Eller så hoppas han att moderaterna ska kunna attrahera alla som kommer att avstå från att rösta på Sverigedemokraterna i nästa val. Jag vet inte vilket som jag tycker är värst.


it Andra om: , , , , , , , ab12 dn1 svd123 ex1 ekot svt gp1


30 svar till “Bloggare mordhotas av rasist”

 1. Rheinfeldt har väl egentligen gjort vad man väntade av honom. Eftersom han är programmerad att svara ”arbetslinjen” och ”det ska löna sig att arbeta”, på i stort sett alla frågor han får, så blev det besvärligt att tala nu.
  Händelserna i Oslo har sekundärt fungerat som en defillibrator-stöt för vänsterrörelsen och det är skönt att se att liket lever igen. Men nu gäller det att jobba på hårt framöver för att skapa energi och framgång 2014.

  • Den mannen,(Reinfeldt) upprepar sina två fraser gång på gång, som om hans hjärna har gått i baklås.
   Trots det andefattiga i hans utspel är han fortfarande ”populär” säger man i varje undersökning.
   Utnötningstaktik, eller?
   Ibland tror jag det handlar om fusk…
   Inte så många kan gå på hans bluffar och lögnaktiga retorik som resultaten visar?

   Självvklart är varje politiker, liksom vi vanliga, ansvarig för den samhällsanda som de och vi är med att skapa.
   Just nu verkar det som om en våt filt av misstro vilar över politiken.
   Det gäller att skaka sig av sig hyckleriet och gå vidare.

 2. Vissa politiker visar empati bara före valdagen när de behöver röster , Empati är att ge en hjälpande hand i en kris situation och är inte säsongsbunden
  Det är inte bara SD som är fientlig inställd till muslimer , Det är många borgerliga partier som visar öppet sitt hat mot muslimer och Islam och Breivik idéer över stämmer med många etablerade svenska politiker

  Kampen för hets mot muslimer finns i alla de borgerliga partierna , De fördömer Breiviks handling men detta är bara ett taktiskt manöver
  Terrordådet i Norge kommer att förändra retoriken hos de rasistiska partierna men innehållet av deras budskap kommer att vara det samma

  • Empati är känslobaserat och innebär att man instinktivt speglar sina känslor (mha de sk spegelneuronerna) i andras glädje, sorg, förtvivlan eller ilska – om känslorna inte kommer instinktivt (utan kräver noggrann planläggning) kan man misstänka att personen i fråga saknar delar av denna hos majoriteten av oss andra medfödda förmåga!

 3. Jag måste fråga om hets mot folkgrupp även infattar hets mot muslimer? Jag har nämligen fått olika svar på frågan. Jag tycker självklart att hets mot alla folkgrupper ska innefattas av det så även mot muslimer.

   • Frågan är inte underlig när man får olika svar från olika håll. Men jag är nöjd med svaren här nere för den är i linje med mina tankar och värderingar. Frågan är heller inte underlig med tanke på det riktiga som Purrfect skriver att man oftast ser mellan fingrarna när man hetsar mot muslimer och jag har då sällan hört att någon ska åtalas för hets mot folkgrupp när det gäller muslimer

  • Hets mot folkgrupp inkluderar hets mot muslimer. En folkgrupp, eller en etnicitet, kännetecknas av en grupp människor som delar t.ex. samma språk, kultur eller religion. Alla dessa islamofobiska bloggar och forum vars enda eller huvudsakliga syfte tycks vara att sprida hat och propaganda mot en minoritetsgrupp här i Sverige hetsar alltså mot en folkgrupp och gör sig därför skyldiga till ett lagbrott som kan ge uppemot 2 år i fängelse. Även en del skribenter på ledande dagstidningar, partiledare och riksdagsledamöter har gjort sig skyldiga till detta lagbrott. Det finns alltså en lag som är till för att skydda etniska minoriteter men ingen tycks vara beredd på att vilja använda lagen. Jag har inte sett någon journalist eller någon politiker som ens har pratat om den hets mot en särskild folkgrupp som just nu pågår för fullt i Sverige. Jag skulle vilja likna den vid samma hets som pågick mot judar i Tyskland under 30- och 40-talet. Tidningar publicerar karikatyrer, på ledar- och insändarsidor utmålas denna folkgrupp som ett hot, och på Internet uppmanas man att ta till vapen och fördriva eller ha ihjäl individer ur denna folkgrupp, i Malmö blir människor med arabiskt/muslimskt utseende måltavla för en prickskytt, arabiska affärer och moskéer har angripits, vandaliserats eller satts i brand.

   Samtidigt är våra politiker väldigt tysta och ingen tycks vilja ställa sig upp och erkänna och tala om vad som pågår. Man blir illamående.

  • Bara att kolla wiki ju…
   http://sv.wikipedia.org/wiki/Hets_mot_folkgrupp

   Enligt svensk rätt, är hets mot folkgrupp att

   1. uppsåtligen,
   2. i uttalande eller i annat meddelande som sprids,
   3. hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

 4. Man får inte ljuga här! Jag förstår att sverigedemokrater gärna vill det, men det tillåts inte! / Jinge

  • Är man oförmögen att ens läsa reglerna för kommentarer så har man inget här at tgöra! / Jinge

 5. Det här med hot från högerextrema stolpskott är mer eller mindre tyvärr vardagsmat om man står politiskt till vänster. Och tycks öka ju mer du kritiserar Sverigedemokraternas politik.

  Att räkna med att dessa stolpskott skulle komma fram och diskutera politik på ett sakligt sätt och våga stå för vad de säger med eget namn är inte att räkna med.

  De döljer sig hellre bakom sin anonymitet som de fegisar de är.

 6. Appropå Reinfeldt så skrev de så här om Jens Stoltenberg i DN idag: ”Han ser sina politiska uppdrag som inspirerande och ansvarfulla, men han har fått kämpa för att hålla ihop sin koalitionsregering. Månader av kompromissande förhandlingar utgör också bakgrund till den succé den norska statsministern nu gör”. Kontrasten mot Reinfeldts arrogans mot mp och s kunde inte vara tydligare. Att han inte ens kan visa lite uppriktig empati för politikerkollegor även om de råkar vara socialdemokrater är ynkligt, men också i linje med hur han har regerat sedan valet.

 7. Personligen så tycker jag det är bara bra att herr wannabee ”lypsyl” landsfadern håller sig borta..samma gäller frun..Stockholms sjukvårdsdödgrävare.

  Men solen skiner och fiskarna hoppar i vassen (Rökta abborrar igår).

  Lite för varmt..var fan är åskvädren? ;)

 8. Ja ett lysande exempel är PI:s kommentarssvans. Man blir mörkrädd varje gång man läser där. Förra veckan gjorde jag en mycket balanserad, i alla fall i mitt eget tycke, men uppriktig kommentar där. Felet jag gjorde var att jag i en bisats råkade nämna min religiösa tillhörighet. Nu är jag blockerad från att kommentera på PI. Det är med stor sannolikhet i denna illaluktande mylla man kan finna den som mordhotat Jinge.

 9. Jimmie Åkesson i AB: ”Allt detta är i dag en del av den svenska verkligheten. Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet.

  Den mångkulturella samhällseliten ser kanske denna framtid som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit ”svenskt” eller ”europeiskt”.

  Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.”

  Detta citat från Åkessons artikel får mig att tänka på mitt besök i Thessaloniki förra året. Dess befolkning var till 51% judisk före den tyska ockupationen. Nu är den delen nere på Åkessonska nivåer. Är det det han menar med att kämpa med alla medel för att förhindra islamifieringen av Sverige?
  GN b.p.

 10. Den som hotat Jinge är en del i en illaluktande soppa vi kan kalla den islamofobiska strömningen. Denna strömning tycker jag belyses för lite i media. Ett av undantagen är Fria Tidningen som i veckans nummer har en excellent artikel i frågan. Heder åt FT!

 11. Tänk om tystnaden från den regerande högern i Europa beror på att det är just högerextrema extremister. har en känsla av att högerextrema får vara mer ifred för säkerhetsapparaten.

 12. Reinfeldt bad ju att få komma till sorgeceremonien i Oslo, men fick nobben. Då blev han stött och kunde sedan inte förmå sig till att visa någon verklig känsla för offren och för Norge. Tror jag.

   • Att Reinfeldt ville komma till Oslo, men att norrmännen artigt avböjde med motiveringen att detta var Norges egen sorg har sagts flera gånger i P1:s nyhetsuppläsningar.
    Och varför jag tror att han blev stött? Han deltog sedan inte i de svenska sorgemanifestationerna, vilket han han måste ha insett att han politiskt förlorar på. Han var redan förut av många beskylld för okänslighet, rentav omänsklighet. Men den narcissistiska frustrationen förmörkade det politiska förståndet den här gången.

    • Jag lyssnar på P1 VARJE dag, och det inkluderar nyhetssändningar, P1-morgon och alla andra nyhets- och debattprogram. Jag har INTE hört det. Kan du inte plocka fram URL eller vilken dag man hävdat detta så att man kan kolla?

     DU säger att han blev stött, jag tror dig inte!

     • Beträffande uppgiften i P1 klarar jag inte av att kolla igenom alla sändningar. Dock hörde jag det 2 gånger i ”vanliga” nyhetssändningar (inte Dagens Eko). Nu såg jag på nätet Borås tidnings ledare 30/7, där det står ”Kronprinsessan Victoria och statsministern var redan på väg till Oslo, då de fick veta att ceremonien av säkerhetsskäl var stängd för utländska gäster.” I radion sa de emellertid att Norge hade avböjt med förklaringen att detta ”…var Norges egen sorg”. Men visst, det sägs massa osanningar i P1, och i tidningar också. Dock låter det ovanstående rimligt. Beträffande att han uteblev från varenda ceremoni på hemmaplan tror jag fortfarande beror, åtminstone delvis, på att hans jätteego hade fått sig en törn. Eller skulle hans omdöme verkligen vara så förmörkat, om han inte varit i affekt? Efter detta är ju hans ambitioner att bli landsfader helt grusade.

      • Ja när dessutom Vickan blir inblandad så tror jag att det är fejk. Dessutom skulle moderaterna ha påpekat detta i VARJE artikel om Reinfeldts passivitet och brist på empati.

       Har du gått och blivit moderat förrexten??

       • Reinfeldts pressekreterare Friberg förklarade sin herres frånvaro med ”säkerhetsskäl”. xxxxxxxxxxxxxxx En enda gång har jag röstat på ett borgerligt parti, folkpartiet i andrakammarvalet 1964, Preskriberat?

 13. Mest fascinerande av allt är att lösningen på gåtan Reinfeldts försvinnande faktiskt verkar vara att han åkte på semester (källa: SvD/Nyheter24).

  Inte EU-förhandlingar, möte med världens ledare, budgetstrategiska samtal eller så, utan en vecka i Antalaya, Turkiet!

  Om uppgiften inte dementeras på något trovärdigt sätt snart är detta en exempellös händelse i svensk politisk historia. Nog för att många politiker tagit semester vid olämpliga och dåligt tajmade tillfällen, men då har de i efterhand åtminstone kunnat hävda: ”Det fanns inget jag hade kunnat uträtta.”

  Reinfeldt skulle bevisligen ha kunnat uträtta en massa som statsminister under den gångna veckan. Under 2011 kan det inte rimligtvis ha gått en vecka där hans närvaro varit mer påkallad.