Begravd pga fel religion och etnicitet
Nu har det gått en vecka sedan en rasist sprängde ihjäl ett antal människor i Oslo för att sedan bege sig ut till Utøya och fortsätta mördandet bland oskyldiga ungdomar. Idag sker den första begravningen, en 18-årig flicka med irakiska rötter.

Alla inser att hon och hennes föräldrars dröm om en fristad i det lilla fredliga Norge har gått i spillror, av alla ställen på jorden där man kan bli dödad för att man har fel religion eller fel etnicitet så tror man att Norge ligger långt ner på listan över farliga platser. Jag hoppas att Norge snabbt kommer att återta sitt rykte om att vara fredligt och förhållandevis fritt från allvarliga motsättningar, men tyvärr så kommer minnet av Anders Behring Breivik förfölja landet i decennier.

Media kommer fortsätta att rapportera med braskande rubriker och löpsedlar. Morgontidningarna har lugnat ner sig en del, men kvällspressen har, som någon här påpekade i en kommentar, behov av att sälja lösnummer nu när många är bortresta på semester. Ett lustigt fenomen är också att tidningarna har börjat kritisera sociala medier. Det är märkligt att tidningar, som ofta har betydligt fulare motiv för att använda braskande löpsedlar och överdrivna artiklar nu ger sig på de i sammanhanget stillsammare sociala medierna.

Visst finns det överdrifter, i Rapport igår visade man en filmsekvens från en av landets värsta hatbloggar i Malmö, men ser man till hur få som faktiskt läser den bloggen så är det något som närmast kan associeras till en syssla som man ägnar sig åt i floden Mississippi, och då vet ni vad jag menar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har de senaste dagarna mött en stigande kritik för sin oförmåga att ge ett trovärdigt uttryck för sorg och deltagande när det gäller det som hänt i Norge. Han har dessutom anklagats för att det tog sexton timmar innan han uttalade sig, och för att han sedan inte ställt upp i vare sig TV eller Radio, människor har undrat över hans frånvaro, och vissa bloggare har varit elaka nog att ifrågasätta hans förmåga till empati. Idag så skriver han på SvD Brännpunkt. (texten fortsätter under annonsen)


Fredrik Reinfeldt/SvD: ”Händelserna i vårt grannland var ett utslag av extremism och vi ska inte underskatta att grogrunden för denna typ av extremism också finns i vårt land. Här finns rörelser som låter etnicitet eller religion avgöra människovärdet. I grunden är detta är vägval för Sverige som samhälle. Mot alla människors lika värde står tankar som delar upp människor. Mot intoleransen står sammanhållning, respekt och kärlek. Vi har alla ett ansvar för att ständigt vinna kampen för toleransen och människovärdet. Som partier har vi ett ansvar för inte bara vad vi själva säger, utan också att reagera och agera när intoleransen visar sig.”

Personligen tror jag inte att det hjälper statsministern att han undertecknat en debattartikel, en artikel vars upphovsmän finns i det fördolda. Jag har förståelse för att artikeln är ett grupparbete, men jag undrar fortfarande när vi ska få se och höra Reinfeldt beröra frågan om massmorden i något större offentligt sammanhang. Mina egna undringar om hans empatiska förmåga kvarstår, och det har ingenting att göra med den motsättning som finns mellan våra olika politiska åsikter. Han är faktiskt även min statsminister trots att jag inte har valt honom…

Uppdatering: En otäck sak när man använder sociala medier, eller har en egen blogg, är de hotelser som ibland kan dyka upp. Idag skrev signaturen ”Casper” i Bromma att jag själv står näst på tur när jag berättade om den mördade flickans begravning. Det är givetvis en rasist som skrivit det mordhotet, och jag blir illa berörd när jag hotas. Men kommentaren är polisanmäld, och den är så grov så att jag tror att det blir fråga om åtal, och Bredbandsbolaget kommer säkerligen att varna vederbörande. Kommentaren är den som visas först bland kommentarerna…

it Andra om: , , , , , , , svd1 dn12 ab12 ex12 ekot12 svt12 gp1


20 svar till “Begravd pga fel religion och etnicitet”

 1. Du är näst på tur

  Denna kommentar är postad av Casper, casperdino@hotmail.com, IP 83.227.178.247, Postat 08:54 29/7 2011

  Den är polisanmäld som olaga hot, och abuseanmäld till Bredbandsbolaget klockan 09.22 idag.

  Hostname: ua-83-227-178-247.cust.bredbandsbolaget.se
  ISP: Bredbandsbolaget AB
  Organization: B2 customers in dsl20.sto
  Services: None detected
  Type: Broadband
  Assignment: Static IP
  Blacklist:
  Geolocation Information
  Country: Sweden se flag
  State/Region: Stockholms Lan
  City: Bromma
  Latitude: 59.35
  Longitude: 17.9167

 2. Reinfeldt måste ju vara en av de sämsta talarna vi haft. Vad han än pratar om får han det att låta som om han argumenterar för införandet av en annan papperstyp i kanslierna, när han i själva verket håller ett kondoleanstal för 76 döda barn. Totalt torr och kall och känslobefriad.

  Det hade varit intressant att höra vad en amerikan skulle tycka om vår statsminister, med tanke på hur emotionellt översvallande amerikanska politiker är, och om de över huvudtaget skulle förstå hur han kunde bli vald. Inte för att USA på något vis är förebild, snarare en demokratisk motsats i vad vi vill söker hos en ledare nu för tiden. Varken Göran Persson, Carl Bildt eller Ingvar Carlsson utstrålade ju direkt känslor. Mona Sahlin gjorde det – och se hur det gick för henne.

  • Nog var Göran Persson känslosam när Anna Lindh mördades. Han hade svårt att hålla gråten inne på presskonferensen. Jag tycker personligen att Reinfeldt rakt igenom är en oempatisk typ, och tänker då mest på hans förda politik, men känslor kommer oftast fram när man har en personlig anknytning till de/den som drabbats. Men trots det så måste en statsminister visa på ledarskap och detta visar Reinfeldt brist på.

  • Hellre Reinfeldts oförmåga att visa känslor officiellt än Busch´s falska sentimentalitet som jag ofta retat mig på.

  • Reinfeldt är tvivelsutan den sämste talare som någonsin blivit svensk statsminister.

   Det roliga är att ingen träning eller coachning verkar bita. Inför valet 2010, under det årets Almedalsvecka, gjorde han ett framträdande som var uppenbart inövat med hjälp av något hippt konsultlag. Han närmast steppdansade på scenen, jättefestligt var det med alla tillgjorda och överdrivna manér.

   Uppenbarligen gillade Reinfeldt inte själv den makeovern, för alltsedan dess har han blivit mer torr, avmätt och innantilläsande för varje nytt framträdande. Kanske tycker han helt enkelt illa om att stå inför publik.

 3. Bra skrivet. Måste dock tillstå att både Göran Persson och Carl Bildt måste vara de mest färgsprakande politiska personligheter vi har (haft). Kanske inte för att de är särskilt extroverta eller empatiska alla gånger (särskilt inte Bildt!) men jag gillar alla som är parodier på sig själva. Det är karaktär! Är vänstermänniska själv, men Bildt fascinerar trots detta. Samma sak med gamle Bush Jr, en ren parodi på sig själv (även om det var det enda draget jag uppskattade hos den pajasen. Våt motsvarighet till honom här i Sverige måste ju vara Björklund… pajas)

 4. Reinfeldt kan skriva hur många artiklar som helst om människovärdet han kan sitta i radio o tv och prata om människovärdet men så länge han sitter i allians med FP och som i 90% av fallen få hjälp av SD då är han för mig inte ett dugg trovärdig.
  FP är också ett otäckt parti som fiskar i grumliga vatten när de senaste åren lagt fram främlingsfientligt förslag efter den andra.
  FP tror att om de lockar till sig SD väljare så kan man motarbeta SD på det viset men detta fungerar inte tvärtom det blir att SD får ännu fler röster.
  de sju partierna måste driva en egen politik inte hålla på o fiska i främlingsfientliga vatten men tyvärr så länge FP och KD försöker kopiera SD då är det kört för vår demokrati.

 5. De flesta som hotar tror jag är ofarliga. De flesta, men inte alla. Själv har jag sagt upp bekantskapen med en tidigare kollega här i Norge efter att han bad mig åka hem till Sverige då jag på facebook på lördagen gav uttryck för mina känslor för rasism, kanske lite väl hårt, men vi vet ju vad som hade hänt, och jag känner folk som var på Utøya.

  Har haft lite mailkommunikation med honom på facebook efter det, och det slutade med att han skrev att han skulle ”banke” (slå ned) mig om han såg mig på sta’n. Inte det att jag är rädd. Kan inte gå runt och vara rädd för alla patetiska rasister hela tiden.

  • Om det kommer många invandrare till ett fattigt land där folk svälter och har det allmänt eländigt, då skulle man ju kunna tänka sig att invandrarhat uppstår, ”de kommer hit och tar maten ifrån oss”. Men att ett parti som Framskrittspartiet får c:a 20 % i stortingsvalen, och att en sådan som Behrling kan förekomma i det otroligt välmående Norge, hur kan det komma sig? Tja, det är väl så att ju rikare ett land blir, desto ängsligare blir folket – man har så mycket att förlora.

 6. Näe, Tage var utan tvekan den mest färgstarka politiker vi haft. Han drog sig inte för att skämta och han var rolig när han drog sina vitsar.

  Med en sådan person skulle Socialdemokraterna kunna ta tillbaka makten och behålla den med folket förtroende. Tyvärr lär det aldrig hända – så mycket integritet finns inte hos någon modern politiker.

 7. Är det någon som hört något om hur illa skadat regeringsbyggnadenm i Oslo är? Måste den rivas?

 8. Borgerliga kvällsblaskor skryter(!) nu om svensk regerings förträfflighet efter höger-attentaten i Norge. Mästare i krishantering, tycks man vilja säga mellan raderna. Man försöker berätta så att man berör, tror jag. Men vissa typer av berättelser är mest förbryllande, de väcker ännu mera häpen undran än förut. De blodigaste händelserna sedan 2:a världskriget i norden bemöts med politisk frånvaro, tystnad… & sommarlov! EN SKANDAL, FULLT JÄMFÖRBAR MED DEN YNKLIGA, INKOMPETENTA TSUNAMI-HANTERINGEN!!

  • Tycker att Reinfeldt fått ganska rejäl och befogad kritik från DN… Propagandaminister Schlingmanns försvarstal som svar på DN:s kritik var än mer pinsamt.

   • Tror Joakim syftar på Expressens hyllning till vår statsminister. Expressen står för en nytt lågvattenmärke när t o m övriga borgarmedia kritiserar ’Vår Store Ledare, statsman och landsfader’ Fredrik Reinfeldt ;)

 9. […] I fredags skrev jag att man begravde en norsk flicka med irakiskt ursprung och att alla inser att hon och hennes föräldrars dröm om en fristad i det lilla fredliga Norge hade gått i spillror, av alla ställen på jorden där man kan bli dödad för att man har fel religion eller fel etnicitet så tror man att Norge ligger långt ner på listan över farliga platser. […]