Vem betalar mest för en hjärtoperation?

Att vi har en borgerlig högerregering märks allt tydligare. Nu kommer det statliga SJ att börja auktionera ut biljetterna till tågresorna.


Till att börja med
blir det på de avgångar där man ibland kör med halvtomma vagnar, säger Jan Forsberg som är VD på SJ, men vi kan nog ana att det kommer att utvidgas efter hand. Kanske blir det budgivning även på lokaltrafiken i en framtid, och det är väl klart att det kommer att bli så när det gäller sjukvården också? Den utförsäljning av sjukhusen som Reinfeldt lovade inte skulle bli av, är ju trots allt på gång.

Högerregeringen gör precis allt för att privatisera och sälja ut så mycket de någonsin kan, för de vet att de är historia från 2010. Med en privatiserad sjukvård så kommer auktions-
förfarandet antagligen att sprida sig alltmer. Snart får de som behöver en hjärtoperation samlas på Stockholms Auktionskammare och bjuda på varje operation. Mona Sahlin och Per Nuder skriver idag en debattartikel i DN där de säger där att de vill satsa på utbildning till de områden som har brist på arbetskraft.

Det är bra. För med nuvarande regering så kommer borgerliga politiker att behöva en enorm utvidgning av Säpos livvaktsskydd. Redan idag har sannolikt Säkerhetspolisen rekryterat så många de klarar, och man behöver inte vara raketforskare för att inse att behovet kommer att öka dramatiskt framöver. Då är det förstås bra att ha en polismyndighet som tillhandahåller detta skydd utan kostnad för politikerna. Men


ska man vara konsekvent så kanske man bör privatisera verksamheten och låta alla borgerliga politiker köpa livvaktsskydd på auktion framöver?

Ska det marknadsanpassas så ska det. Dess-
utom borde vi vanliga medborgare få delta i köpslåendet. Blir vi tillräckligt många så kan vi hyra alla livvakter så att samhällsförstörarna blir utan. Men var det verkligen detta som väljarna ville? Att göra polisens livvaktsverksamhet till en av de största offentligfinansierade verksam-
heterna? Hade det inte varit vettigare att lägga dessa resurser på t.ex. sjukvården?

Källor: DN DN2 SvD SvD2

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Högerregeringen, SJ, Auktion, Marknadsliberalism, Säpo, Livvakter, Val 2010, Politik[/tags]

  14 comments for “Vem betalar mest för en hjärtoperation?

 1. Kurt
  5 oktober, 2007 at 08:15

  Inom sjukvården framställs det som en valfrihets- och tillgångs-reform. Det som kommer hända blir ju att snoriga barn på Östermalm och Lidingö kommer att få samma prioritet som hjärtpatienter. Ingen kommer ha någon kontroll över hur många patienter de privata läkarna säger sig ha behandlat, och därför kommer avgifterna att höjas drastiskt.

  Det är precis samma system som man har i Tyskland, som har världens dyraste sjukvård, efter USA.

 2. Stefan
  5 oktober, 2007 at 08:36

  1) På utbildningssidan är det närmast ett hån att Mona och Per överhuvudtaget uttalar sig. En lätt underdrift är att det inte varit socialdemokraternas paradämne, kanske därför att de knappt slutfört allmän skolgång själva?

  2) Som svar på frågan i rubriken, vem betalar mest för en hjärtoperation? Jo, den som betalar mest skatt.

  3) Hur kommer det sig att vi i Sverige, med världens högsta skattetryck, inte har världens bästa skola och vård, om det nu är så att högre skatt ger bättre skola och omsorg?

 3. 5 oktober, 2007 at 08:54

  Stefan!

  Jag trodde att det framgick att inlägget var delvis ironiskt. Men på ditt svar låter det som om allt är mycket bättre om marknadskrafterna släpps helt fria. Jämför gärna med USA. Och vad Nuders Sahlins utbildning har med detta att göra begriper inte jag TROTS att jag har längre utbildning än majoriteten i högerregeringen.

  Dina svårigheter med ironi kanske har samband med din utbildning?

 4. Bengt Nilsson, röd gråsosse
  5 oktober, 2007 at 09:00

  Vi, tillsammans med Norge och Island hade världens bästa välfärd för ett antal år sedan. När den drevs offenligt.
  Med högearrogansens idiotprivatiseringar så har vår välfärd redan börjat fallera och kommer att fortsätta sjunka som en sten till ovälfärdens rand.

 5. 5 oktober, 2007 at 09:51

  man kan sälja allting

  om priset är det rätta

  ja priset kan till och med vara dåligt och man kan sälja ändå

  man kan sälja för säljandet skull

  man kan bli förblindad fartblind vansinnig av girighet

  man kan sälja sin själ

  man kan urholka sin själ

  man kan sälja ett samhälles själ

  man kan urholka ett samhälles själ

  vi måste börja om som man gör i skolan och prata om vad moral är och värdegrunder och samvaro och gemenskap

  om varför man finns

 6. Sara G
  5 oktober, 2007 at 09:53

  Jag föreslår att ni som inte sett Michael Moores film Sicko gör det. Han visar med önskvärd tydlighet vad en marknadsstyrd och privat sjukvård får för konsekvenser.

 7. 5 oktober, 2007 at 11:10

  Kan man inte privatisera och outsourca Riksdagen också? Kanske flytta den till något låglöneland. Och inte behöver vi väl så många politiker när numera det mesta bestäms på EU-nivå. Kraftiga nedskärningar i Riksdag, landsting etc borde inte vara svårt. Vem kommer att sakna alla ledamöter och politruker?

  Om nu allt är till salu, varför inte börja med den egna verksamheten?

 8. 5 oktober, 2007 at 12:27

  Sara G: Kollade på sicko häromkvällen och måste säga att jag skräms över USA:s korrupta och vansinniga sjukvård. Ändå är det ditåt vi strävar. Hemskt!

 9. Sara G
  5 oktober, 2007 at 13:34

  Ja visst är det hemskt, Christer!
  Scenen när sjukhuset slängde ut en patient i nattdräkt på gatan för att hon inte kunde betala för mera vård glömmer man inte inte i första taget!
  Är det ett sådant samhälle alliansen tycker vi ska sträva efter, där pengar, och att i första hand berika sig själv, är viktigast av allt – att människovärdet blir helt underställt ekonomin…
  Sverige har aldrig varit så rikt som nu, men vad man hela tiden hör är orden: v i h ar i n t e r å d.

 10. Jonas
  5 oktober, 2007 at 13:44

  Michael Moore’s film tar upp problemen med att ha privata sjukförsäkringar, inte sjukvård i privat drift. Så vitt jag vet föreslår ingen att vi ska slopa den offentliga sjukvårdsförsäkringen i Sverige.

 11. Galaxa
  5 oktober, 2007 at 14:59

  Hannelore: Det var ett utmärkt förslag! Bravo!

  För övrigt är det oseriöst att utmåla att Sverige skulle bli som USA. Ett förslag som liknar det i USA har inte lagts fram – inte ens av moderaterna. Det är, som Jonas säger, skillnad på privat sjukvård och privata sjukförsäkringar.

  Även om jag helst såge att det mesta av vår infrastruktur kring vård, kommunikationer etc ägdes gemensamt av oss alla i st för av företag som spelar ut varandra genom att lägga skambud, vill jag ju att folk verkligen ska få vård. Det är väl bara att konstatera att det system vi haft i många herrans år till sist s.a.s. kom ikapp sig själv och blev ineffektivt när volymen (antalet invånare och ålder) ökade. Nu måste något göras och jag är beredd att pröva alternativ – för att tant Greta ska få sin höftledsoperation inom rimlig tid.

 12. Bengt Nilsson, röd gråsosse
  6 oktober, 2007 at 07:46

  Nyttiga idioter finns det tydligen alltid när det gäller att försvara girigheten i privat ovälfärd!

 13. Sara G
  6 oktober, 2007 at 09:21

  Att sälja ut våra gemensamma tillgångar till privat aktörer, vars enda syfte är att berika sig på det vi skattebetalare under år skrapat ihop är så nära stöld man kan komma…
  Det finns betydligt bättre alternativ än privatisering – och mera demokratiska åtgärder…
  Det är för övrigt inte underligt att sjukvårdskostnaderna skenar iväg, med tanke på hur allt dyrare och mera kvalificerad utrustning måste anskaffas i takt med tidens rön och medicinerna blir fler och dyrare.

 14. Das Boot
  10 oktober, 2007 at 23:15

  Shit vilken sossepost, varför inte ge våran höger en chans?
  Vi svenskar är lite halvpuckade, det krävs mer än 4år för att förändra ett samhälle, och vägen dit är inte optimal. Vårat socialistiska och ineffektiva samhälle är bara idiotiskt – ge högern 4 år till så har de fixat det.

Comments are closed.