Världens störta konstkupp?


En mycket spektakulär konstkupp har, som de flesta sett, inträffat i Schweiz, fyra tavlor värda totalt – en miljard har stulits vid ett rån.

AB: ”Enligt Zürich-polisen är det fyra tavlor som stulits från museet i Zürich i Schweiz. Verken som har stulits är: Claude Monets ”Vallmofält i Vetheuil”, Edgar Degas ”Ludovic Lepic och hans dotter”, Vincent van Goghs ”Blommande kastanjegrenar” och Paul Cezannes – ”Pojke i röd väst”.

Det sammanlagda värdet är motsvarande drygt en miljard svenska kronor.”

En intressant uppgift som jag hörde på Ekot var att man utfäst en belöning på 600 000 kronor för den som kan lämna tips som leder till att tavlorna kommer till rätta. Det var nog det snålaste jag någonsin hört. Jag vet förstås inte om uppgiften stämmer, den är så låg att det känns oseriöst.

Nu är jag allt annat än expert på kriminalitet, men jag skulle tro att rånarna är ute efter att sälja tillbaka konsten till försäkringsbolaget. En sådan affär skulle säkerligen inbringa ett par hundra miljoner vilket rimligen måste ses som ett gott resultat för vilken rånare som helst. Ett vanligt bankrån känns närmast fjuttigt i jämförelse.

Egentligen pekar denna händelse också på en minst sagt absurd värdering som råder på viss konst, jag har personligen svårt att tänka mig att en enstaka tavla skulle kunna vara värd 250 Mkr. Det är liberalernas begrepp, ”marknaden”,

som gör att priserna utvecklas på det ohemula sättet, det är inte konstigt att människor vill vara med och dela på de slantarna, eller hjälpa ägarna att tömma plånboken lite.

Kommer det att bli tyst om denna händelse den närmaste tiden så kan vi anta att – förhandling pågår. AB SvD DN

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Konst, Kultur, Tavlor, Kriminalitet, Stöld, Rån, Marknaden, Konstkupp, Försäkringar, Politik[/tags]


5 svar till “Världens störta konstkupp?”

  1. Tankarna går till van Gogh som bara sålde EN tavla under sin livstid – till sin bror Theo. Nu är hans bilder uppe i hundramiljonerklassen…

  2. Nu haller jag med om att det ar sjukt mycket pengar for en tavla, men nar du sager

    \”Det är liberalernas begrepp, ”marknaden”, som gör att priserna utvecklas på det ohemula sättet\”

    .. sa far du ju utveckla hur du tankt dig att vardet pa saker och ting, som till exempel tavlor, skall avgoras annars? Skall priser pa vin, frimarken, luktsuddigum, veteranbilar och andra samlarobjekt bestammas centralt av nagon varderingsnamnd? Vad finns det for andra, i din asikt, rattvisa metoder for att bestamma ett pris pa unika objekt?

  3. Klart att det är marknaden som styr konstpriserna. Det är inte konstnären. Utan gallerierna – och vilka äger dom?
    Smarta affärsmän som håsar upp värdet och säljer till nyrika personer som inte har ett hum om konst. De vill bara skryta om hur rika det är.

    Det påstås att det finns minst hundra förfalskade van Gogh ute på marknaden som gör gällande att de är äkta.
    Det är mycket ruffel och båg inom branschen.