Väljarbarometrarna visar oupphörligen hur folk vänder sig mer och mer mot sittande regering. Förra veckan var det 18 procent övervikt för de rödgröna och idag har det stigit till 19,2 procent. DN: ”Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet får tillsammans 57,5 procent mot 38,3 för regeringspartierna i oktobermätningen från Sentio Research, ett avstånd mellan blocken på 19,2 procentenheter. I september var avståndet 56,6-37,7.” Samtidigt kan jag inte annat än undra över varför det inte blir strejk i Sverige. I Frankrike står praktiskt taget allt stilla idag som en protest mot president Sarkozy, men sådana aktioner är mycket sällsynta här. Jag begriper inte det faktiskt, väljarna är så pass missnöjda att man borde kunna förvänta sig en generalstrejk ett dygn, men en sådan markering är tydligen inte aktuell. Det verkar som om folk har för avsikt att vänta till den 19 september 2010, men dit är det faktiskt hela 1066 dygn i skrivande stund. Eller varför inte en aktion med visselpipor? Det vore väl trevligt om alla som har möjlighet samlas utanför Rosenbad och låter sina visselpipor låta? Det skulle sannolikt bli riktigt gemytligt efter ett tag, ambulerande korvgubbar, försäljning av kaffe med tilltugg. Och när regeringsmedlemmarna passerar så stiger nivån på visslandet så att det hörs över halva staden. |
Sådant kan man bara drömma om i landet lagom. Och polistillstånd skulle troligen inte ges eftersom man skulle befara kravaller. Andra bloggar om: Väljaropinion, Val 2010, Högerregeringen, Strejk, Visselpipor, Politik [tags]Väljaropinion, Val 2010, Högerregeringen, Strejk, Visselpipor, Politik[/tags] |
25 svar till “Varför ingen strejk i Sverige?”
Vad är folk ”missnöjda” med?? Med tanke på hur svensken egentligen drygar ut kassan: http://wwwc.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,70550684_854__,00.html
så kanske det inte är så konstigt att man vänder sig emot dem som faktiskt försöker ta i problemen?
Ja det är trist att se att Aftonbladet går på den där Timbro-propagandan. Visserligen bara i telegramform men…
Läs mer om dessa lögner:
http://jinge.se/index.php/allmant/svenskt-naringsliv-och-handelns-utredningsinstitut-ljuger.htm
Det är viktigt att Frankrike kommer till rätta med sitt underfinansierade pensionssystem. Sarkozy gör helt rätt. Fler länder (som Italien) måste göra detsamma.
Det är mycket möjligt Olle! Och vi i Sverige måste göra oss av med sittande regering.
Till Jinge!
Varför måste vi göra oss av med sittande regering?
Jinge perfekt ide ang Aktion utanför Rosenbad. De vore de ända rätta och kanske kräva nyval. För många Svenskar är bevisligen mycket missnöja. Jag tillhör den lyckliga skaran av svenskar som tjänar på denna regerings politik vi är tydligen inte så många och vinsterna för Sverige som land kan frågasättas. Vad jag nu ska göra med lite ”extra” pengar vet jag inte och har inte bett om något bidrag heller till oss som redan har så vi klarar oss.
Jag lovar om en aktion kommer ske utanför Rosenbad skulle jag bli väldigt förvånad och kommer lova min sambo att sluta röka.
Nyval tack gärna/Jens
Vi är väl lite mesiga i Sverige – vi protesterar inte riktigt när det kommer till politik och ekonomi. Håller med om att några åsiktsyttringar i form av protester/demonstrationer borde följa på detta enorma förtroendeglapp och regeringens ovilja att erkänna den.
Skivbolagen och mjukvarujättarna dissas för att den upphovsrättslag som finns inte är proportionerlig mot dagens samhällstempo – 70 år efter döden är vääldigt lång tid idag. Samma gäller kanske styret – 4 år är kanske för lång tid för att kunna klassas som demokratiskt i dagens samhällstempo och det borde regeringen och styret isåfall acceptera, utreda och ta itu med istället för att bara dissa väljarna och säga att de kommer ändra sig till rätt sida lagom till nästa val – att det är lite tufft nu men att det kommer bli lättare sedan.
Jinge. Jag tror nog vi alla får vara så snälla att vänta till nästa val och rösta bort dem ifall det är folkets vilja. Nu sitter dem på sitt mandat och det verkar som att många ångrat sig att de röstade på alliansen.
Jag tror att det var mer en röst mot Göran Persson än en röst för alliansen. Det kan mycket väl innebära att nästa val kommer många rösta mot alliansen istället för någon av partierna utanför alliansen.
Jag gissar att ett av allianspartierna kommer ej att klara 4% spärren. Men det är långt kvar och mycket vatten kommer att rinna under åarna innan valet. Tills dess får man göra det bästa av situationen. Om du känner för att demonstrera så gör det om du vill.
Jag för min del tror inte att det kommer att förändra ett dyft. Man vill väl ha effekt om man demonstrerar, eller hur ?
Sverige röstade fram Alliansen. Då får vi väl ge dem lite tid också.
De gör ju saker som de sa att de skulle göra, bara att de tar de tråkigare sakerna först.
Ge dem tid tycker jag.
Kanske ska tillägga att jag inte röstade på Alliansen.
Vart tog septemberalliansen vägen? Jag tror att den enda vägen att gå är att gå utanför nuvarande opposition och fack, de kommer inte göra någonting förrän folktrycket blir så stort så att de riskerar att bli förbisprungna.
Eftersom de helst vill se sig som ledare för folket så kommer de då börja springa som sjutton för att komma i ledningen.
Dessutom anser jag att vi sverige borde ha möjligheten av via namninsamling begära nyval.
En riktig demokrati tillåter folket att under pågående mandatperiod avsätta en regering de som inte är nöjda med.
svar nr 1 . Skickade email till TT för att få mer info om det där korta telegrammet som du länkade till. Fick detta svar.
Ställde 2 frågor. Email svar nedan.
———————————————–
Hej!
Eftersom skribenten är ledig ska jag försöka svara.
Om man vill veta vilka som är gruppen ”flera ekonomer” var skall man hitta det ?
Av TT:s text, som Aftonbladet återgett med egna ord, framgår att påståendet om överutnyttjande av välfärdssystemen förs fram i en debattskrift som bland andra Fredrik Bergström, vd för Handelns utredningsinstitut, och Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv, ligger bakom. Den ges ut av Ekerlids Förlag i Stockholm, 08-411 42 70.
Vilka rapporter ligger till grund för dessa slutsatser , var kan man hitta dem så att själv kan kolla hur de skriver i sina slutsatser ?
Rapporter i detta ämne har de senaste veckorna publicerats av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) och Skatteverket, jag bifogar länkar nedan. Dessutom har socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Pehrsson gått ut och berättat om preliminära uppgifter från regeringens delegation mot felaktiga utbetalningar, som i november ska presentera sin rapport. Dessa uppgifter borde du kunna hitta på olika nyhetssajter.
http://www.iaf.se/iaftemplates/NewsPage.aspx?id=1104
http://www.skatteverket.se/nyheterpressrum/pressrum/07/2007riks/20071016skattefeletisverigeuppgar
tillover130miljarderkronor.5.7856a2b411550b99fb7800085838.html
Mvh
Mats Rörbecker
Reporter Tidningarnas Telegrambyrå (TT)
————————————————
(email svar ovan)
Jag tycker det är intressant att veta vilka som ligger bakom sådana vaga begrepp som ”vissa ekonomer” och de rapporter som hänvisas till.
Det blir mer konkret på det sättet.
Lars Dahlèn. Även de regeringar som varit minoritetsregeringar unter S har verkat med ett godkännande från en majoritet i riksdagen. Det bör påpekas. Så även ifall S har varit minoritetsregering många gånger så har det varit med riksdagsmajoritetens stöd. Och riksdagen är som bekant tillsatta efter val.
Svaret är mycket enkelt. Det vore en dröm för alliansen med politisk strejk. Tänk om LO gick ut och strejkade mot den folkvalda regeringen som gör precis det som man gick till val på.
Frågorna till Wanja L-W blir direkt; Accepterar du inte demokratiska val och utslagen i valet? Varför strejkade ni inte när Monas Sahlin 1990 ville lagstifta om strejkförbud, lönestopp m.m.?
Sedan går frågorna till Mona Sahlin. Är det rätt att politisk strejka som LO? Om ja blir det samma fråga om hon inte accepterar demokratiska val?
Dessutom röstar 50 % i vissa LO förbund på alliansen. Det skulle bli stor splittring i LO. Vissa skulle vägra strejka många skulle lämna LO.
Allt detta vet LO och (s) och därför är man så emot politiska strejker.
Opinionsläget skulle kunna ändras över en natt. Alliansens väljare mobiliseras. Många skulle ifrågasätta socialdemokraterna och LO:s inställning till demokratin.
Glöm inte att väljare genuint ogillar manipuleringar och taktik från partierna. Gordon Brown fick erfara detta i Storbritannien. Först inget om nyval och lanseringen som sig själv som en politiker som står ovanför taktik i egensyfte. När sedan stödet gick upp snabbt fundera på nyval och bli övertaktiskt för att sedan när stödet föll inställa valet i panik. Det kostade honom 10 % i opinionen.
En politisk strejk av LO skulle kosta (s) 10 % i väljarstöd.
Jag har givetvis inget emot att (s) tapapr 10% men tycker man glömmer bort att LO faktiskt har ett motiv till varför man så klart säger nej till politisk strejk.
Mycket bra fråga.
Från LO kan man självklart inte förvänta sig någonting. De låter ju meddela att det är ”odemokratiskt” med politisk strejk…
Men vem har sagt att man behöver bry sig om vare sig LO eller för den delen några andra officiellt godkända ”arbetarrepresentanter” överhuvudtaget?
Ställ facket åt sidan om det behövs. De får väl stå där och gnälla på samma sida av barrikaderna som den öppna högern medan vi står på vår…
essbeck skriver om hur vi svenskar röstade på alliancen för att vi missnöjda med Göran Persson som person.
Jag tyvärr har nog Essbeck rätt och det är ganska skrämmande att för många svenskar är för oseriösa när dom väl går och röstar.
Men jag tycker nog att vänta till nästa väl är väl bara typiskt Svenskt och ganska trist. För denna regering skulle behöva strejker och aktioner från dem som tycker de gör ett uruselt jobb.
[…] Jinge, Ilona Sz Waldau, Kaj Raving Media: DN Andra bloggar om: Vänstern, Frankrike, Europa, […]
Jinge är du då för ett populistisk och därigenom instabilt samhälle, där nyval skall utlösas efter minsta lilla folkliga missnöje?
Alliansen har gjort vad de sa att de skulle göra innan valet, och arbetslösheten minskar. Så jag har svårt att se varför stödet minskar, specielt då vänster inte, enligt min mening, lyckats komma med något nytt modernt alternativ. Under den förra partiledar debatten tyckte jag Mona sa precis samma saker som Göran Persson.
Lars Dahlén, vilken kunskap du besitter, jag bugar mig! Inte. Anledningen, i alla fall en av dem men stor till att den ”strejkglada franska vänstern” aldrig tar makten är att många franska fackföreningar är syndikalistiska. Syndikalismen tror inte på parlamentarism eftersom de (helt riktigt) anser att makten inte ligger hos ett parlament utan hos ägarklassen. Det är en revolutionär rörelse som närs av klasshat och den dagen de ”tar makten” gör nog i alla fall du som borgerlig sympatisör klokt i att bränna eventuell partibok illa kvickt, för då har vi revolutionen för dörren.
En annan anledning är att Frankrikes parlamentariska vänster har sex centralorganisationer motsvarande LO och aldrig kan enas om i princip något mer än att baguett är gott och att högern är dum.
jag bor i paris för tillfället och fransmännen är vana vid strejker. de verkar inte precis bry sig. det finns en VÄLDIGT stark strejkkultur här. för några veckor sedan blockerade taxiförarna gatorna i en taxistrejk. och nu funkar inte metron eller tågen som de ska.
sverige har inte den här kulturen och kanske inte heller samma ekonomiska problem som frankrike. anledningen till varför vi inte strejkar är dels för att det inte är en del av vår politiska tradition (åtminstone inte i samma utsträckning som i frankrike)och att vi trots allt har det bra ställt. skulle en större ekonomisk kris drabba oss hade vi säkert också rört oss mer emot en stor strejk.
Det fredliga klimatet på svensk arbetsmarknad är ju inte en naturlag, det är som så att strejkrätten inskränkts, olovliga strejker har belagts med allt mer kännbara sanktioner.
Sedan finns det ju även *blinkevink* de av oss som ställer oss utanför kollektivavtalen. Missförstå mig rätt, jag diggar kollektivavtal, det är underbart att de finns, men jag tycker det är så pass hämmande att beläggas med fredsplikt att jag försakar den tryggheten.
Strejk, Bah!
Revolution är vad som behövs! :)
Det finns en anledning att vi har ”allmäna val vart 4:e år” och inte ”val varje månad baserat på 2500 slumpmässigt utvalda individer i telefonfrågor”.
Mandatperioderna är flera år långa är att nästan alla politiker inser att man inte alltid kan göra det som är kortsiktigt mest populistiskt och samtidigt bedriva en ansvarsfull politik. Annars hade S haft lika svårt att sanera ekonomin efter 80-talets vilda spenderande som Alliansen nu skulle ha att sanera i utanförskap och havererad skola.
Mikael, att nedvärdera den svenska skolan är ett av borgarnas fula trick. den är verkligen inte så usel som de vill göra gällande…
Under 40 år har internationella jämförelser gjorts kring svenska elevers skolresultat vilka samtliga visar att svenska elever oftast ligger bra eller mycket bra till. Bättre än resultaten för eleverna i exempelvis Storbritannien, USA, Frankrike, Tyskland, Danmark och Norge.