Vänsterpartiet är gammalt och mossigt!


Jag minns inte om det var exakt så Miljö-
partiets Peter Eriksson sa, men han nådde tvivelsutan sitt syfte – det blev snabbt dagens snackis.

Och tyvärr så är det också ett synbart bevis på att den nyliberala taktiken som startades av storfinansen (Timbro), att hela tiden hålla grytan kokande med diverse utspel har lyckats fullt ut. Det har väl till viss del alltid varit en kamp om det mediala utrymmet, men aldrig någonsin i den omfattning som föregick valet 2006.

Internet har blivit en allt viktigare kanal för att nå sina sympatisörer vilket också vänsterpartiet har förstått. I alla fall delvis eftersom man numera har fräschat upp sin hemsida betydligt. Men bäst i klassen är utan tvekan Arena som med sin nya hemsida kommer att dra till sig många besökare med snygg och ren design och sina vassa skribenter. Av dessa så är Björn Elmbrant min personliga favorit, men de andra är definitivt i samma klass.

En stunds morgonsurfande och jag hamnade på vänstertidningen Flammans hemsida. Den är så bedrövligt ful att det gör mer ont i själen än i ögonen när man ser den. Nu är jämförelsen möjligen omöjlig, jag inbillar mig att Arenagruppen har mer ekonomiska muskler, möjligen borde vi starta en bössinsamlig åt Flamman så att de kan ordna professionell hjälp med sin hemsida och layouten på tidningen.

Jag vet inte vad Arenagruppen betalar för Ropson AB:s tjänster, men jag ser att resultatet är extremt vänligt mot både öga och själ. Om man från Vänsterpartiets sida skulle lyckas lägga ut tidningen Vänsterpress på nätet så skulle man uppnå samma effekt som Arenagruppen gjort med sin nya hemsida. Och det behövs fler pigga aktörer på den vänstra flanken. Nu är det lätt att tro att högerpartierna gjort bort sig fullständigt med all avslöjad kriminalitet och försök till motspinn. Men ingen ska tro att inte storfinansen kommer att vara otacksamma för den kapitalistvänliga politik som de genomfört på bara ett år. I god tid före nästa riksdagsval så kommer den stora plånboken att öppnas, hur många miljoner som kommer att överföras till diverse ”tankesmedjor” och andra mediepåverkande institutioner kan jag inte ens gissa på.

Men ett är säkert, mycket av debatten kommer att vara flyttad till nätet innan 2010. Bloggarna kommer att vara viktigare platser, men framförallt så behöver de redan befintliga resurserna fräshas upp både innehållsmässigt och layoutmässigt. Arenagruppen har visat vägen och kastat handsken.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Arena, Dagensarena, Socialdemokraterna, Tankesmedja, Internet, Design, Val 2010, Politik[/tags]


9 svar till “Vänsterpartiet är gammalt och mossigt!”

 1. Bra sammanfattning Jinge! Huvudet på spiken! Flamman är inget annat är ett grafisk kräkmedel och även om ett par av dem som brukar skriva där är bra så dras intrycket ner något kopiöst. Dagensarena är en mycket snygg och lättläst hemsida. Flammans ser ut att vara gjord med någon sorts återvinningsbar nätbakgrund :-)

 2. Fördelen med att vara gammal och mossig är att man med lite hjälp kan ta ett snabbt kliv fram till modernaste teknik utan att behöva peta i en massa halvgammal teknik. Det kunde ju V försöka med. Jag utgår från att tekniken i kombination med påhittiga människor i rörelsen kan skapa en mediasuccé som kan skickas ut på nätet, till vanliga datorer och folks mobiltelefoner.

 3. Jag tror precis som du att det är en fördel att ha en väl designad hemsida. Arenagruppen har lyckats, du själv har en bit kvar, och Flamman är katastrofernas katastrof. Som erfaren (hihi) webdesigner så kan jag konstatera att Arenagruppen får en klar fyra på skalan, din blogg får nästan tre, men det är en lång bit kvar till Arenanivån. Flamman vägrar jag att betygsätta eftersom den ser ut att vara gjord av någon släkting till en kusin som arbetar där. Men du behöver väl inte buffla dig mot Flamman? Du har väl mer än tio-femton gånger fler läsare varje vecka. Var lite generös istället för ovanlighetens skull!

 4. Charlotte! Jag håller på att snygga till den här sidan, det kommer så småningom.. :)

  Ja Flamman lämnar en hel del övrigt att önska, dessutom har de en sådan där ”Bit för Bit” på slutet i tidningen. Jag har läst den i minst tre år nu varje vecka och klarar alltid frågan redan på första ledtråden. Och JAG är inte speciellt bra på sådant. Det verkar som om den är gjord för mellanstadieelever.. :-)

  Om vi nu ska klanka på Flamman.

  Så jag tänker nog buffla ett tag till.

  Och jag vet att jag har många fler läsare här, men det betyder väl inte att jag inte får klaga? Det är så många som klagar på mig så.. :)

 5. (v) liksom fackföreningsrörelsen verkar stå kvar i 70-talet och stampa, näringsliv och politiska motståndare använder numera de båda företeelsena som rundningsmärken vid de imaginära samhällsregattorna och det är mest en tidsfråga innan en kulturminnesmärkning av fenomenen är ett faktum.

  Klart att man då följdriktigt bör hålla sig med skittrista websiter och ledare.

 6. Flammas trycks på miljövänligt papper vilket givetvis skämmer den. Men det är knappast ett problem, tidningen i sig är så tråkig att läsarna vissnar. Min bror hade den förra året, kanske fram till i somras. Då jag bläddrade i den gäspade jag. Men jag vet inte, jag kanske bara hade otur och fick tag på tråkiga nummer. Fast hellre en flamma än ingen flamma alls.

 7. Jämförelsen är inte omöjlig. Hemsidor behöver inte alltid kosta en massa pengar att bygga. Man kan komma ganska långt utan att det behöver kosta en enda krona. Det finns ett stort urval av kraftfulla opensource-CMS som utan problem driver många andra mediasajter – och gör det bra dessutom. Finns viljan, så finns möjligheterna.