USA:s smartare, nya lilla atombomb

Den här artikeln som först publicerades 18 juni 2016 var aktuell då. Nu är den ännu mer aktuell – dessvärre!
Ingress
Hotet om kärnvapenkrig har definitivt ökat, dels till följd av ökade politiska spänningar mellan främst USA och Ryssland, dels till följd av främst USA:s kraftiga upprustning och dels till följd av teknisk utveckling. Pål Steigan

Den internationellt aktade Bulletin Atomic Scientists skriver USA:s nukleära moderniseringsprogram innehåller en revolutionerande ny teknik som ökar risken för kärnvapenkrig. bulletin Atomic Scientists slagkraft i nya kärnvapen ökar med en faktor tre. Den nya tekniken kallas («super-fuze»,”super-tändrör.”)
Denna teknik kan kanske slå ut i stort sett hela den ryska systemet av strategiska kärnvapenmissiler.

Kärnvapen 170511 kjernefysisk-angrep
Diagrammet visar hur djupt dessa kärnvapen slår ner i jordytan.

Forskare, bl.a. Theodore Postol skriver att ryska planerare säkert kommer att uppfatta att denna superfuze-teknik gör det möjligt för USA att genomföra ett första attack mot Ryssland med drastiskt minskat möjlighet för Ryssland att slå tillbaka.

Bulletin av Atomic Scientists ställde i januari i år fram den så kallade domedags-klockan en halv minut till två och en halv minut vid midnatt, dvs. ökad risk för kärnvapenkrig med risk för utplåning av mänskligheten.

Artikeln från 160617
USA genomför en omfattande mycket dyrbar modernisering av sina kärnvapen, och andra kärnvapenstater försöker nog hänga med men har inte alls samma resurser. Se mer nedan.
En viktig del i detta är arbetet på att göra kärnvapen mer användbara dessvärre.

En rapport från SvT är i linje med den utveckling som beskrivs nedan. Färre kärnvapen, men mer träffsäkra ”Kärnvapnen i världen fortsätter att minska. Men det finns ingen vilja hos kärnvapenstaterna att överge sina vapen. Istället ökar kostnaderna och kärnvapnen blir mer träffsäkra, enligt en ny rapport från Sipri.”
Ett exempel på detta framkommer i en artikel i Guardian som återges, följt av andra uppgifter i frågan med kommentarer av mig.

Guardian skriver att USA använt 8 miljarder dollar (mer än Sveriges totala försvarsutgifter för att uppgradera en så kallad B61 atombomb, vilket kritiserats för att det är dyrt. USA:s nya användbara atombomb för Europa Man har ersatt den befintliga stela svansen med en som har rörliga fenor som kommer att göra bomben smartare och gör det möjligt att mer exakt styras till ett mål och detta kan justeras innan bomben skjuts iväg beroende på målet. Guardian påpekar att den enda som är värre än en värdelös bomb är en ”användbar” bomb.
Atombomb B61
Det diskuteras mellan anti-spridnings förespråkare och regeringen om den nya förbättrade B61-12 bomben är ett nytt vapen, och därför en kränkning av president Obamas åtagande att inte lansera nya kärnvapen.

Frågan har en särskild betydelse för Europa där ett lager av 180 B61 atombomber finns i sex baser i fem länder. Om ingen förändring sker kommer den uppgraderade B61-atombomen att flygas ut till baserna i Belgien, Nederländerna, Tyskland, Italien och Turkiet. Med hänvisning till B61:ans ökade precision har förre chefen för US Strategic Command, general James Cartwright, påpekat att den nya bomben sannolikt är mer användbar.

Cartwright bekräftelse följer General Norton Schwartz, fd amerikanska flygvapnet stabschef, som 2014 bedömde att den ökade noggrannheten skulle få konsekvenser för hur militären tänker om användbarheten hos B61-atombomben. ”Utan tvekan innebär ökad precision ökad militär användbarhet.”
Guardian påpekar att det fina med kärnvapen var att användningen skulle vara otänkbar och de var därför skulle avskräcka och minska risken för ett nytt världskrig. När de blir ”tänkbara” befinner vi oss i ett annat och mycket farligare universum.
Det är ett universum där förre vicepresident Dick Cheney tydligen har levt under en längre tid. I den nya biografin av George HW Bush nämns att Cheney i upptakten till det första Gulfkriget, beställt en Pentagon studie ta reda på hur många taktiska kärnvapen det skulle behövas för att döda Saddam Husseins republikanska gardet. Svaret var tydligen 17.

I sina memoarer erinrar sig Colin Powell, då ordförande i Joint Chiefs of Staff, att han mot bättre vetande beordrats genomföra denna studie. Detta återges i Atomic Audit: The Costs and Consequences of US Nuclear Weapons since 1940 redigerad av Stephen Schwartz ”Under planeringen av strategin för Gulfkriget sa Powell till försvarsminister Dick Cheney, ”Låt oss inte ens tänka på kärnvapen. Du vet att vi inte kommer att använda sådana. ”Naturligtvis inte” svarade Cheney. Men låt oss vara noggranna.” Powell fann att det behövdes flera små taktiska kärnvapen för att slå ut en mekaniserad division som var spridd i ökenmiljö. Han visade denna analys till Cheney och lät sedan förstöra den.
Guardian menar att även om dokumentet förstörts så lever Cheneys tankar vidare inom USA:s politiska ledning.
Hiroshima2

Bakgrund
Icke-spridningsavtalen (Nuclear Non-Proliferation Treaty, NPT) är internationella överenskommelser som trädde i kraft 1970 och är underskrivna av de flesta staterna. De tre grundpelarna är icke-spridning av kärnvapen, kärnvapensavrustning och möjlighet till fredlig användning av kärnteknologi. En pelare i NTP-avtalet är att underlätta fredlig användning av kärnkraft, särskilt för utvecklingsländer. Detta har inte skett.
Obama hök untitled

USA:s upprustning av kärnvapen.
Dagens Nyheter skrev 16/9 2012 ”Trots rasande ekonomisk kris och hårda sparkrav även för militären ska USA storsatsa på en modernisering av sin nukleära arsenal, skriver The Washington Post. Kostnaden över den kommande tioårsperioden beräknas till enorma 352 miljarder dollar, 2,3 biljoner kronor.”
Enligt Obamas SSM-plan ska många hundra miljarder dollar spenderas varje år i c:a 15 år för att söka förlänga användningstiden för kärnvapen. Även Ryssland och Kina moderniserar kärnvapen, men har inte alls samma budget för det.
USA:s militärutgifter uppgår till enligt svenska fredsforskningsinstitutet SIPRI till 40 % av de totala och landet har mer än 700 militärbaser i mer än 100 länder. Vem tror fortfarande att USA, den i särklass mest aggressiva staten efter andra världskriget, rustar upp kärnvapnen för fred?
Kärnvapen stor
SvD skrev 11/5 ”Barack Obama sa 2009 att han drömde om en kärnvapenfri värld och stod samma år värd för ett toppmöte om nödvändigheten av att stoppa produktion av klyvbart material. Han och dåvarande ryske kollegan Dmitrij Medvedev undertecknade ett avtal om att begränsa antalet strategiska kärnvapen. Och strax efteråt meddelade den norska Nobelkommittén att Obama skulle tilldelas fredspriset. Men nu, när Ryssland rustat upp i flera år, tycks det i stället som att Obama kommer att gå till historien som presidenten som förnyade kärnvapenarsenalen. Det handlar om enorma belopp som ska investeras i de ”laboratorier” där stridsspetsarna tillverkas, i 100 nya bombplan och i ett dussintal nya kärnvapenbestyckade ubåtar.”
Kommentar: Rysslands upprustning skedde från mycket låg nivå. USA:s försvarskostnader är nästan 10 gånger större.

Hycklande kärnvapenpolitik.
USA ingick visserligen ett nytt START-avtal med Ryssland i april 2010, som många tolkade som en framgång. Antalet kärnvapen skulle minska med 30 % under ett antal år. Samtidigt infördes ett nytt sätt att räkna kärnvapen. Om ett plan tidigare hade 5 kärnvapen räknades detta just som 5 kärnvapen, men nu började man i stället att räkna antalet kärnvapenbärare och får då i stället ett kärnvapen. Enligt avtalet ska USA och Ryssland få ha kvar 1 500 kärnvapen, tillräckligt mycket för att utplåna livet på jorden flera gånger om.

* En del av propagandan är att atombomberna fick Japan att kapitulera och att de avgjorde Andra världskriget. Men detta stämmer inte enligt bl.a. dåtidens ledande generaler i USA. Se kommande blogginlägget ”Atombomberna avgjorde inte Andra världskriget enligt ledande USA-generalerna”.
http://steigan.no/2016/05/27/oliver-stone-hiroshima-bomben-forandret-verden-men-stanset-ikke-krigen/
* Och krigsorganisationen NATO:s verksamhet vilar i slutändan på kärnvapeninnehavet.

Det internationella stödet för kärnvapennedrustning ökar då under nedrustningsmötet i FN:s generalförsamling i oktober förra året då 126 stater krävde kärnvapennedrustning utifrån ett humanitärt perspektiv. Sverige la ned sin röst. 14/10 stödde 155 stater detta initiativ – även Sveriges nya regering, enligt tidningen ”Läkare mot kärnvapen.”. De fem kärnvapenstaterna (USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien) som undertecknat NTP stretar emot, liksom Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea som står utanför NPT är också emot.

Låt oss stärka arbetet för att bilda en mäktig opinion för att avskaffa kärnvapen i världen!
Vem tror inte att minst 90 % av jordens befolkning ställer sig bakom?
I en värld med utökad demokrati skulle en världsomfattande folkomröstning ordnas i denna centrala fråga.
Alla stater med kärnenergiprogram måste behandlas lika – stoppa diskrimineringen av Iran

Läs även Hiroshimadagen 6/8 2015;
Risk för kärnvapenkrig 70 år efter Hiroshima;

i Andra om: , ,, , , , , , ,, , , , ,

Global Zero DN 6/8 SvD 11/5 2013DN 23/11 2013

  4 comments for “USA:s smartare, nya lilla atombomb

 1. 17 juni, 2016 at 17:11

  Vi måste angripa ormens huvud och skilja den från kroppen.

 2. Peter Grafström
  18 juni, 2016 at 13:20

  I följande länk inleds med påståenden om Saddam Husseins ’yellow cake’ wmd som antagligen var desinfo Men längre ner står:

  ”According to U.S. military sources, the first detonation of a nuclear weapon against another country since 1945 took place approximately 11 miles east of Basra, sometime between February 2 and February 5, 1991.”

  Extremt ovanlig cancerstatistik därifrån. Jag lägger märke till att en del bildmaterial som. fanns på nätet till helt nyligen är borta m hänvisning till upphovsrätt. Det finns fortfarande utspritt i olika artiklar.
  Länken avbildar även nukleära bunkerbusters.
  https://therearenosunglasses.wordpress.com/2008/10/09/us-veteran-reveals-atomic-bombs-part-ii/

  • 18 juni, 2016 at 14:49

   Det finns starka misstankar att den markant ökade cancerstatistiken beror på användning av projektiler med utarmat uran, ”deleted uranium” (DU), ett billigt avfall från kärnkraftsverk. Läs ”Regeringen vill inte sätta stopp för DU – vill Du?”http://jinge.se/allmant/regeringen-vill-inte-satta-stopp-for-cancerframkallande-uranvapen-du-i-fn-vill-du.htm

   • Peter Grafström
    18 juni, 2016 at 21:07

    Det har jag tagit upp tidigare och det stämmer inte. Cancerstatistiken vid Basra uppvisade extremt osannolika exempel tex tre oberoende cancrar i samma patient.
    När en stor befolkning drabbas av radioaktivitet multipliceras antalet individer med en sannolikhet men att samma individ får tre oberoende dvs inte metastaserande är enormt osannolikt. Om inte väldigt hög strålningsintensitet förekommit.
    DU har använts på många andra håll utan den typen av statistik. Liknande var det i Afghanistan där enligt experter flera kärnvapen användes mot grottor och även för kartläggning. Sammanlagt fem kärnvapen anser experter har använts i krigen i Irak och Afghanistan. Om du ser bilden i länken visar dom hur olika kärnladdningar når olika djupt ner för att slå ut bunkrar. Det är självfallet mycket frestande för dom. Dick Cheney säger naturligtvis i artikeln ovan om att inte använda kärnvapen, men samtidigt jobbade han i motsatt riktning och innan de lämnade av till Clinton hade de satt oprovocerat bruk av kärnvapen på pränt som rekommenderad inriktning.

Comments are closed.