USA sätter nya rekord – fällde över 26 000 bomber 2016 utan krigsförklaring


Under 2016, sista året med Obama som president, fällde USA 26 117 bomber i sju länder. Denna siffra är utan tvekan alltför låg, med tanke på tillförlitliga uppgifter endast är tillgängliga för flygangrepp på Pakistan, Jemen, Somalia och Libyen. Council of Foreign Relations Micah ZenkoJennifer Wilson i National InterestVidare så kan en enda “strike”enligt Pentagons definition innebära flera bomber eller missiler. Under 2016 släppte USA till exempel 3 077 fler bomber i Libyen än 2015.
USA-bombplan 171015
De flesta bomberna -24 287 – fälldes i Irak och Syrien. Detta siffra baseras på den andel av de totala flygangreppen utförs 2016 av USA i Operation Inherent Resolve (OIR), mot IS. Pentagon publicerar ett springande antal bomber som har tappats av USA och dess partners, och vi hittade data för 2016 med hjälp av OIR Public Strike Releases och det här praktiska verktyget. här Enligt dessa data genomförde USA år 2016 cirka 79 procenten (5 904) av de 7 473 bombanfallen som koalitionen utförde i Irak och Syrien. USA fällde 24 287 (79 procent av av de totalt 30 743 bomberna som koalitionen fällde. Ungefär lika många bomangrepp skedde i Irak och Syrien. Medan USA:s andel av bombangreppen var 67 % i Irak så var den 96 % i Syrien.

Källor: Beräkning baserad på Combined Forces Air Component Commander 2011-2016 Airpower Statistics; CJTF-Operation Inherent Resolve Public Affairs Office strike release, December 31, 2016; New America Foundation (NAF); Long War Journal (LWJ); The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ); Department of Defense press release; and U.S. Africa Command press release.
Trump och Tillerson
Nyhetsbanken rapporterar om utvecklingen i Afghanistan ”Förenta staternas militär fällde totalt 751 bomber på Afghanistan i september, den högsta månadssiffran under de senaste sju åren, enligt US Air Force Central Command. 40 svenska militärer är med och trycker på knapparna med Peter Hultqvists välsignelse. Antalet fällda bomber har ökat med 50 procent sedan augusti, vilket president Donald Trump kallar för en ”strategi för att mer aktivt slå ut extremistgrupper” i landet. USA har fällt totalt 3 238 bomber i Afghanistan mellan januari och september i år, vilket är mer än dubbelt så mycket som hela 2016.”
Nyhetsbanken

Ja, det är sådant USA är mästare på: Illegal, brutal bombning och förstörelsen av andra länder, medan politikerna och etablerade i ”Väst” håller tyst och inbillar sig att de för en ”demokratisk” eller ”feministisk” utrikespolitik. Ryssland bombar också – i legalt samarbete med Syriens regering bombas IS, al-Nusra och liknande terroristorganisationer.

* Tillägg
Vi har i tidigare blogginlägg beskrivit om hur bl.a. president Obama, vicepresident Biden, förre NATO-överbefälhavaren och presidentkandidaten W Clark och generalen M Flynn offentligt har berättat att ISIS är en produkt av USA:s politik.
(http://jinge.se/mediekritik/vem-startade-kriget-i-syrien-hade-assad-fel.htm). Där har också nämnts om hur stödet från USA och allierade som Saudiarabien, Qatar och Turkiet till s.k. ”moderata rebeller” hamnat hos al-Qaida och ISIS. Vi har också nämnt hur pass ineffektivt USA:s krig mot terrorismen och ISIS är. ISIS har bara stärkts hela tiden. al-Qaida fanns inte i området innan USA började det helt illegitima kriget mot Irak 2001. Det är väl belagt att al-Qaida etablerades och byggdes upp i Afghanistan med CIA:s stöd för drygt 30 år sedan. Här finns fortfarande grund för åtal för krigsförbrytelser mot bl.a. ex-president Bush och drönardödarpresidenten Obama för krigsförbrytelser – om något som liknar ”likhet inför lagen” fanns internationellt.
Glöm inte!
Statskupper mot demokratiskt valda regeringar efter Andra Världskriget.
Det finns inget land i världen som stött tillnärmelsevis så många militärkupper i demokratiska länder som USA. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra
(Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.)
Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat/stött störtandet av/försökt störta i statskupper.
-Mossadeq i Iran 1953;
-Arbenz i Guatemala 1954;
-Sukarno i Indonesien 1965;
-Allende i Chile 1973;
-Sihanouk i Kambodja 1970;
-USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
-USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
-Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
-Zelaya i Honduras 2009;
-Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013.
-Stödet till statskuppen i Ukraina i februari 2014
-Statskuppsförsök i Venezuela 2015.

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,


Ett svar till “USA sätter nya rekord – fällde över 26 000 bomber 2016 utan krigsförklaring”

 1. Många bäckar små …………..

  Till en början ett citat om Nato’s tänkta tidslinje :

  General Dwight D. Eisenhower, the first supreme commander of NATO, wrote in 1950 that, “If in 10 years, all American troops stationed in Europe for national defence purposes have not been returned to the United States, then this whole project [NATO] will have failed”.

  http://www.wsws.org/en/articles/2017/10/20/goog-o20.html

  http://ronpaulinstitute.org/archives/peace-and-prosperity/2017/october/21/washington-forbids-serbia-from-de-mining-syria/

  https://journal-neo.org/2017/10/22/us-mercenaries-iraqi-highways-and-the-mystery-of-the-never-ending-isis-hordes/

  http://www.libertyinfo.net/2017/10/20/youngest-world-leader-bans-george-soross-foundations-from-austria/