Palmeutredningens märkliga missar


Som ett bidrag till debatten om mordet på Olof Palme… för 31 år och en dag sedan.

Artikeln publicerades 1/3 2016, men frågetecknen kvarstår och den kan därför gärna läsas igen.

Denna intressanta artikel har skrivits av Maj Wechselmann, som är en av landets främsta vänsterprofiler och har gjort i mitt tycke storstilade insatser i decennier. Hon tilldelades Kurt Linder-stipendiet 1973 för sin dokumentärfilm Viggen 37, Eldh-Ekblads fredspris 1978, samt Rydöpriset 1990 ”för den fria tanken till Olof Palmes minne”. Hon fick ekumeniska priset vid Berlinfestivalen, Berlinale 1998, där hon visade 3 filmer. Hennes filmer har visats på festivaler i alla världsdelar. 2011 belönades hon för sina insatser i filmskapandet av Jan Myrdal-sällskapet med 100 000 kronor och Leninpriset.

Artikeln
Det tycks ha skett ett fall framöver när det gäller polisens spaning på Palmemordet.
Nya spaningsgruppen har tagit till sig åtminstone väsentliga delar av den kritik som framkommit de senaste 30 åren: ”Vi är uppe i ett 80-tal iakttagelser av personer som har sett människor med ”walkie talkies” i området kring mordplatsen. Det är alldeles för många i min mening för att man inte ska ta det på största allvar” säger spaningsledare Dag Andersson. De här tipsen har aldrig tagits på allvar förut.
Hans Holmer
Alla vittnen som sett män med walkie talkies som följde efter paret Palme redan från Gamla Stan, avfördes under första utredningen av Länspolismästare Hans Holmér som tagit över den utan att ens att dra in polisens mordkommission.
Dessa vittnen intervjuas däremot i den tyska-franska dokumentären ”Mordplats Stockholm” 1996 https://www.youtube.com/watch?v=87LEs7LbhOQ&app=desktop. Där man låter alla vittnen som sett män med walkie talkies röra sig kring och förfölja paret Palme från Gamla Stan till biografen Grand på Sveavägen. Det var alltså 80 iakttagelser !
Under länspolismästare Holmérs första mordutredning kom man med de mest pompösa utspel. Som att låta Viggenplan flyga lågt över Stockholm för att fotografera alla hustak IFALL mördaren hade gömt mordvapnet på taken. Av 44 vittnen kring mordplatsen föredrog man att inte ta med några av de viktigaste i den rekonstruktion man gjorde, bl. a tog man inte med en man som kom inspringande i mordet 20 sekunder efter skotten.
Kulorna man påstod använts vid mordet är ett bra exempel på en mordutredning som utvecklar sig till ett rent skämt. Jag stannar vid denna detalj i mängden av egendomligheter som tillsammans mest ser ut som ”Kejsarens nya kläder”. Båda kulorna hade hittats av privatpersoner. Avspärrningen av området kring mordplatsen var nämligen ovanlig liten – för att inte säga minimal. Den kula, som ansågs hade dödat Palme, återfanns fyra meter från mordplatsen dagen efter en omfattande dammsugning av just detta område, så noggrann att man fann en knapp till Olof Palmes skjorta – men alltså missade kulan som låg fullt synlig ovanpå snömodden.
palme
Experter anser det omöjligt att kulan stannat så nära utan att göra rikoschettmärken i murarna i området och i och med rikoschetten totaldemolerats. Kulan låg en meter innanför avspärrningen Man började med att tvätta bort allt humant material på kulorna. Man undersökte inte först om det fanns rester eller fragment av sådant som blod, kroppsvävnader eller textilfibrer på kulorna. Sedan skickades kulorna till Bundes-Kriminalamt i Tyskland, sedan till FBI. Sedan satte man Riksmuseet att göra en isotopundersökning av kulorna! (Har aldrig skett förr eller sen i något annat land.). – Nu är kulorna avförda från utredningen – äntligen! Den nya utredningen har avfört en mängd andra ”synvillor” från utredningen – som t. ex fantombilden.
Kvarstår så mystiska ting som frågan om NÄR polisen kom till platsen. 2 mars 1986 är första sidan på DN täckt av en bild på Kriminalinspektören Gösta Söderström, med undertexten: Gösta Söderström, första polis på plats vid mordet. Han säger i bildtexten: ”Vi kom mycket sent till mordet!” Mordet registreras till 23.21.30, första larm går till polisen trettio sekunder senare. Söderström kommer som första man till platsen –23.31, nästan 10 minuter senare.
Under de följande åren krymper underligt nog denna tid succesivt, nu står det i DN och alla andra tidningar att polisen kom nästan med en gång – ja bara 1 minut efter mordet. Det hade i och för sig varit fullt möjligt att komma så fort eftersom det stod två piketer på ca.1 minuts avstånd från mordplatsen, hörnan Tunnelgatan och Sveavägen (Sergels Torg och Järntorget). Gösta Söderström har de då 39 års tjänstgöring i polisen bakom sig och betraktades av åtskilliga poliser som en av kårens mest erfarna och korrekta. Han fryses nu ut och begär förtidspensionering. Han begär och får se tidsregisteringen av när polisen är på plats. ”Den 3 mars 1986 anlitade Gösta Söderström sin kollega Göran Hellgren för att från dataterminalen på Östermalms polisstation ta fram mordnattens ingripandemeddelandet från Stockholmspolisens sambandscentral, SBC. Det som visade sig på dataskärmen var att sju polisfordon fanns registrerade på mordplatsen före hans egen kommissariebil Den första tidsangivelsen var 23.23 .-
Det fanns bara den lilla detaljen att alla dessa präktiga snabba polisbilars tidsregistreringar hade en asterisk efter sig var och en på dataskärmen, vilket betyder att de inregistrerats manuellt I EFTERHAND. Söderströms egen bil 2520 fanns angiven kl 23.31, UTAN asterisk, vilket gav Söderström bekräftelse på att hans egna tidsangivelser var korrekta.”
Vem sköt Olof Palme? Vittnet ”musikläraren” Inge Morelius sitter i sin bil 30 meter bort på andra sidan Sveavägen, medan hans flickvän och hans vänner tar ut pengar från bankautomat.Som åskådare på parkett ser han mördaren under hela förloppet. Han talar om mördarens inte bara lugna, utan iskalla beräkning och effektivitet. Han beskriver en ”hitman”, en yrkesmördare. Motiv?

i Andra om: , , , ,
,, , , , , ,

Indicter’s artikel Proletären 26/2 SvD 28/2 Wikipedia Gladio Veterans Today – Gladio Palmemordet och Gladio


5 svar till “Palmeutredningens märkliga missar”

 1. Själv anser jag att den rimligaste konspirationsteorin är att kapitalister och monopolkapitalisters lakejer ligger bakom och att det har ett samband med den påföljande Novemberrevolutionen 1990…

  youtube.com/playlist?list=PL3D07285239F06133

  … då bl.a. George Soros gör sig rik på Sveriges medborgare genom valutaspekulation som sedan leder till EU-medlemskapet och utländska monopolkapitalisters uppköp av olika industrier i Sverige, samt även nedläggningar av dem såsom i Gislaved.

  Det skulle inte förvåna mig om Henry Kissinger själv, som då var ordförande för Bilderberggruppen, är den som orkestrerat saken genom ex. Gladio, eftersom han är en välkänd massmördare utan skrupler.
  http://www.boilingfrogspost.com/2013/03/01/video-report-operation-gladio-q-a/

  Det är rimligt att svenska moderater, högersossar, poliser och militärer kan vara medlemmar i Gladio då rysskräck och socialistskräck där tillhör vanligheterna.

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2015/11/07/vem-mordade-olof-palme-cui-bono-kan-landsforradarsparet-sammankopplas-med-polissparet/

  Det fanns ett stort missnöje med Olof palme på högerkanten i Sverige. Många hissade svenska flaggan när Olof Palme dog. I dag, efter åratal med EU och monopolkapitalistisk inverkan och massinvandringen av extrem fascistisk islamism ångrar sig nog många, särskilt de som blivit våldtagna, arbetslösa eller fått sänkta pensioner eller ser hur det gått med vården skolan och omsorgen.

 2. Skulle vara intressant att veta hur väl Christer Petterssons umgängeskrets är utredd. Det skall finnas ett vittne som sett Christer sitta i en lägenhet och sagt att han skall mörda Olof Palme innan detta hände. Att Christer var kapabel att döda hade han redan bevisat. Kan någon använt honom som ett verktyg? Apterat och curlat i position. Han dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten. I USA sitter en livstidsdömd palestinier för mordet på Robert Kennedy. Han har hela tiden gett förvirrande uttalanden som att han blev ledd till platsen av en förförisk kvinna. Lite märkligt att just en palestinier skulle mörda Robert Kennedy eftersom John F Kennedy blev mördad av en jude. Ofta är nog sanningen slumpen.

  • Jag läste 2006 om analyser av ljudinspelningar från RFK-mordet, där det var tydligt att skott föll från mer än ett vapen. Analyserna kunde göras enkelt med hjälp av program som naturligtvis inte fanns vid tiden för mordet. Beträffande JFK är det väl klart för dom flesta att det inte var verket av en ”ensam galning”.

   Återstår då Palmemordet: Även här har jag mycket svårt för ”ensam-galning-teorin”. CP skulle knappast kunnat ha sprungit upp för trapporna så snabbt som vittnen berättar om, det finns massor med oegentligheter som talar för en organiserad aktion där skytten är en yrkesman.