Trettiofyra procent har röstat på Vänsterpartiet


Idag på morgonkvisten höll jag på att sätta fullkornsbrödet i halsen. Hur det skulle ha fungerat med tre skivor Salami av hårt kryddad sort vete fåglarna.

Orsaken var sidan tio och elva i Dagens Nyheters papperstidning, jag hade inte hunnit kolla in tidningarna på nätet eftersom magen prioriterar frukost. Det är så jag fungerar, först mat och sedan information, politik, debatt, underhållning etc. Och eftersom de allra flesta fungerar precis som undertecknad så oroas jag inte speciellt över partiets opinionsmässiga kräftgång. Det är så vänsterväljare fungerar, vi prioriterar det väsentliga, inte börskurserna.

Sant är att Gudrun Schyman var en enastående person på många sätt. Ett till synes mycket starkt och självständigt fruntimmer som inte drog sig för att knäppa ”Påven från Båven”, Göran Persson, på näsan. Sådant gör intryck på vänsterväljare eftersom samme Persson inte direkt stod för något slags socialdemokratisk politik. Schyman hade fått det betydligt svårare med Olof Palme om det varit aktuellt.

Och det har utvecklats lite till ett problem idag. Mona Sahlin är visserligen Perssons efterträdare, men hon är inte regeringschef. Och även om så vore så skulle det inte se bra ut om Lars Ohly knäppte henne på näsan. Man knäpper inte kvinnor på näsan ostraffat nämligen. Därför träffas partiets lokaldistrikt kommande helg för att diskutera strategi från nu och fram till valet. Med på mötet är några utrikiska partier som nått stora framgångar, de är med för att berätta hur deras funderingar gått.

Henrik Brors artikel på samma uppslag känns lite magsur, varför vet jag inte riktigt. Det verkar nästan som om han i förväg anat hur läsarna skulle svara på frågan ”Har du någon gång röstat på Vänsterpartiet i något riksdagsval?” Nu när jag själv svarat så fick jag se att trettiofyra procent hade gjort som jag. Hur den siffran utvecklas under dagen är mer tveksamt. Moderatväljarna ligger väl kvar i sänghalmen fram till sen förmiddag och det är vänsterväljarna som är uppe med tuppen, det är min gissning.

Men kamrat fyra procent är inte oviktig. Många sosseväljare röstar ibland på Vänsterpartiet av

det lika enkla som naturliga skälet, partiet behövs i riksdagen. Socialdemokraterna har under de senaste åren tagit många kliv åt höger, och idag kan vi se ”sossar” som lika gärna kunde vara aktiva i moderata samlingspartiet. Det är ett långt större problem än Vänsterpartiets kräftgång i opinionsmätningarna. Och eftersom (s) är så stora så kommer det givetvis även i fortsättningen att vara ett problem som folkflertalet får dras med om inte (s) ber sina egna nyliberaler att gå över till något av högerpartierna.

Vänsterpartiet är det enda partiet som är fritt från nyliberala sympatier, och just nyliberalerna är de som kommer att åka på moppe i nästa val, när det nu än blir…

DN 1 2 3

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Vänsterpartiet, Lars Ohly, Nyliberaler, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Politik, Gråsossar, Betongsossar, Val 2010[/tags]


8 svar till “Trettiofyra procent har röstat på Vänsterpartiet”

  1. Jag tror att alliansen håller på att lära svenska folket vad politik egentligen handlar om via ”the hard way”..

    En cynisk och arrogant höger, nu i form av en märkligt enig nyliberal allians, hugger för sig för fullt och trampar på resten av befolkningen.. med en politik som ordentligt och ogenerat gynnar 15-25% av befolkningen..
    och missgynnar resten, men påstår lögnaktigt att deras politik gynnar alla..
    Det borde bara inte gå och det kommer inte att gå så länge till..

    Författaren till den utomordentliga romanen ”Mig äger ingen”, Åsa Linderborg fick frågan i en chat: Röstar du på socialdemokraterna, du jobbar ju på Aftonbladet, och hon svarade: Nej jag har aldrig röstat på något borgerligt parti, jag röstar till vänster..

  2. Leo skall det vara..(Leoörfattaren fic says)

    Apropå boken ”Mig äger ingen” av Åsa Linderborg.. Rekommenderas att läsas av alla som är intresserad av att få en realistisk och sann beskrivning av ett livsöde idag, hennes pappas coh hennes eget, i det av många beskrivna klasslösa sverige efter decennier av socialdemokratiskt styre..

    Boken kommer att bli en nyckelroman helt i klass med många andra av våra stora författare som Moberg, Fogelstrom, Ivar-Lo, Moa Martinsson mfl.

  3. Siffran ligger på 33 nu.

    Men med tanke på hur enkelt det är att rösta flera gånger i tidningarnas webbomröstningar genom att pilla med browserinställningen så är det nog bäst att ta sådana siffror med en rejäl nypa salt.

    Du kanske kan föreslå för SOM-institutet i Göteborg eller nån annan att plocka fram nån sådan statistik, över alla partier. Kan ju vara intressant över huvud taget att se hur rörliga folks partisympatier är.

  4. Sanna! 33 % kan låta mycket, men betänk att (v) haft egna siffror på 12-14% och att kamrat 4% ofta röstat på (v) då de tyckt att sossarna haft en för högerinfluerad politik. Även om det GÅR att radera kakak i tidningarnas omröstningar tror jag att ytterst få ägnar sig åt saken. Så nivån ligger nog inte alltför långt ifrån sanningen. Mer troligt är väl att många som är besvikna på högerallianset slinter med tummen, det betyder ju ändå ingenting.

  5. #3 Sanna – Siffran är inte alls orimlig med tanke på frågeställningen. Frågar man samma sak om S eller M kommer man troligtvis upp i mycket högre siffror.
    Skulle gissa på ca 70% för S och 55% för M.

  6. Oavsett om det fuskas med omröstningen eller inte är webbomröstnigar av noll och inget värde för ge någon bild av vad folk i Sverige gjort eller tycker. Såna omröstningar visar bara vad de som röstat tycker. Det är rent bedrövligt att sånt nonsens tas som intäkt för vad som tycks och tänks i samhället. Såna omröstningar är lika illa som när SVT:s nyhetsprogram går ut och sticker en mikrofon i nyllet på nån och frågar vad folk tycker om något och ger sken av att det skulle spegla vad folk i landet tycker.

  7. Ja, ”idag kan vi se ”sossar” som lika gärna kunde vara aktiva i moderata samlingspartiet.” Det är så sant som det är skrivet! Socialdemokraterna har dessutom, tycker jag , alltid ”handplockat” vilka utsatta grupper som de har lust att stödja. Något folkets parti har de i egentlig mening aldrig varit och särkilt socialistiska var det länge sedan de var.
    Åsa Linderborgs svar i chatten säger en hel del! Och självklart – hennes bok är ett måste!

  8. Det skulle bli ett intressant förhandlingsläge om de opinionssiffror som varit ett antal mätningar skulle stå sig i ett val, S kan välja och vraka. Lägsta budet vinner?