Tio år sedan Georgien angrep Ryssland

På morgonnyheterna (P1) idag kunde man höra ”I morgon har det gått tio år sedan det fem dagar korta kriget mellan Georgien och Ryssland bröt ut och parterna är än idag oense om varför det startade.
Ketevan Tsikhelashvili, försoningsminister i Georgiens regering, reagerar på ordvalet när Sveriges Radios korrespondent Johanna Melén säger att georgisk militär attackerade Tschinvali, huvudstaden i den georgiska utbrytarrepubliken Sydossteien, natten mellan den 7 och 8 augusti 2008.
Georgien-kriget

– Man skulle också kunna säga att vi försvarade Tschinvali, säger Ketevan Tsikhelashvili.
Det var i alla fall den händelse som ledde till ett kort, men verkligt, krig mellan Ryssland och Georgien i augusti för 10 år sedan.
Georgien, då under ledning av president Michail Saakasjvili, sa att man svarade på upptrappat våld från de sydossetiska separatisternas sida.
Ryssland anklagade istället Georgien för en vettlös attack mot civila. Många sydossetier hade vid den här tiden skaffat sig ryska pass och nu, sa man från rysk sida, gick man in militärt till deras försvar.

Sakasvilji-BushGeorgiens förre president Saakasjvili och USA:s förre president GW Bush

Under de dagar som kriget pågick dödades över 800 människor, offren var både civila och militära.
En EU-rapport året efter kriget sa att det var Georgien som började men att det föregåtts av ryska provokationer, man menade också att Rysslands militära svar var oproportionerligt.
De flesta är dock överens om att Georgien slutade som den stora förloraren.
Efter kriget utropade Sydossetien och den andra georgiska utbrytarrepubliken, Abchazien, sin självständighet. Man har bara erkänts av ett handfull länder, däribland Ryssland. Sveriges Radio (Slut Sveriges Radio)

* Rapporten är särskilt intressant då den korrekt anger att Georgien startade kriget. Svenska media har vanligen angett att Georgien-kriget är ett exempel på rysk aggression.

FN:s utredningsteam ledd av Heidi Tavliavini fastslog i sin rapport: ”De öppna fientligheterna började med en storskalig georgisk militär operation mot Tskhinvali natten mellan 7 och 8 augusti 2008. Operationerna startade med en massiv georgisk artilleriattack.” Nära 2000 osseter dödades och huvudstaden Tskhinvalis centrum ödelades. En tredjedel av Sydossetiens invånare tvingades fly.
Angreppet beordrades av dåvarande presidenten Michail Saakasjvili, en av Natopolitiker omhuldad misstänkt krigsförbrytare efterlyst av georgiska myndigheter för korruption och som nyligen anställts av juntan i Ukraina som militärpolitisk rådgivare.

Per Gahrtons bok.
ryssland gahrton
Boken presenteras så här av bokförlaget:
Författaren har under många år besökt Georgien i olika roller: som EU-parlamentets rapportör, som valövervakare, som representant för de gröna partierna, som skribent. Han skriver om ett land och människor som står honom nära.
”Gahrton, med instämmande av (förre Georgien ambassadören) Aldén, gör i boken gällande att vad som torgförs i väst, det vill säga att det var Ryssland som anföll Georgien i augusti 2008, är missvisande. ”Ändå är det ställt utom allt tvivel att det var Saakasjvili som beordrade sina styrkor att angripa Sydossetien för att med våld ’återställa den konstitutionella ordningen’. Resultatet har blivit att Georgien förlorat kontrollen över de bägge utbrytarområdena Abchazien och Sydossetien”, framhåller Aldén.” Är Ryssland ett hot? Ny bok av Per Garthon med fokus på Georgien!

Artiklar här.
Angrep Ryssland Georgien? ;
Propagandalögner om Georgien och Krim
Är Ryssland ett hot? Ny bok av Per Garthon med fokus på Georgien!

i Andra om: , , ,, , , , , , , FN-stadgan , , ,,

  9 comments for “Tio år sedan Georgien angrep Ryssland

 1. Putte
  8 augusti, 2018 at 16:39

  Haha, och sjuttioåtta sen Finland angrep Ryssland. Vad är det som gör att alla lilleputtar angriper Ryssland hela tiden?

  • 8 augusti, 2018 at 17:06

   Ja främst lilleputten USA/Nato satsar 12 gånger mer på det militära än Ryssland, och utmålar Ryssland som en huvudfiende.

   • Jesper
    8 augusti, 2018 at 20:52

    Har USA/NATO angripit Ryssland?

    • 8 augusti, 2018 at 21:25

     USA och många Nato-länder har angripit Ryssland då det bedriver ekonomisk krigföring mot Ryssland via sanktioner.USA svek sina löften till Gorbatjov att inet expandera österut. Det har man verkligen gjort och rustat upp kraftigt runt Rysslands gräns. USA/Nato har stött den fascistinfluerade statskuppen mot folkvald president i Ukraina. Och har en militärbudget som är 12 gånger större än Rysslands.

  • Json
   8 augusti, 2018 at 18:25

   Putte du kan ju börja läsa istället för att trolla

   ”FN:s utredningsteam ledd av Heidi Tavliavini fastslog i sin rapport: ”De öppna fientligheterna började med en storskalig georgisk militär operation mot Tskhinvali natten mellan 7 och 8 augusti 2008. Operationerna startade med en massiv georgisk artilleriattack.” Nära 2000 osseter dödades och huvudstaden Tskhinvalis centrum ödelades. En tredjedel av Sydossetiens invånare tvingades fly.”

  • Grodan som blåste sig tills den sprack
   8 augusti, 2018 at 19:15

   Tyskland invaderade Ryssland och fick smaka på en Ryska krigsmaskinen. Napoleon dryg en sekel före. Och strax efter revolutionen fick imperiets armé fick smaka på Rysslands krigsmakt. Bankirväldet vet att den kan inte mäkta sig med Ryssland, så den för krig via ombud som t ex PorNoshenko eller löjlige Saakasjvili. Hur som helst, Ryssland kommer att bestå. Framtiden för bankirvldet är däremot dystrare. Njut!

 2. Martin Kullberg
  9 augusti, 2018 at 08:36

  Måste väl ändå vara 8000 människor som dödades.

  Saakasjvili har sedan dess misslyckats med att åtgärda korruptionen i Ukraina. Sedan hamnat i onåd hos regimen, inte pga av misslyckandet med korruptionen, det såg regeringspersoner till att han gjorde. Det är tal om att ta ifrån honom hans ukrainska pass och utvisa honom till Georgien.

  Någon tyckte att NATO kunde göra honom till den första medborgaren i NATO och utfärda ett pass åt honom. För han är inte just välkommen någon annanstans.

 3. Putte
  9 augusti, 2018 at 12:26

  Ja, vad ÄR det som får lilleputtländer att angripa Ryska Imperiet? Det är det som är frågan.

  • Benny
   9 augusti, 2018 at 16:42

   Putte, nu är det väl inga lilleputtländer som anfallit Ryssland! Georgien anföll däremot en allierad till Ryssland. Ser man det historiskt så anföll ju Sverige Ryssland under stormaktstiden. Sverige var visserligen inte ett stort land befolkningsmässigt när man anföll men Frankrike var väl att räkna som stormakt i alla fall. Hitler anföll som bekant inte Ryssland utan Sovjet och det tillsammans med Tysklands allierade däribland Finland. Så den stora frågan här är när Putte ska läsa på om historia?

Comments are closed.