Sverige Europas Las Vegas?

Nu vet jag inte precis om just giftermål i Las Vegas brukar vara ägnade att kringgå diverse lagar om invandring, men enligt DN så har Sverige en lagstiftning som felutnyttjas på det sättet.

DN: ”Skatteverket vill att regeringen stoppar utlänningar som kommer till Sverige över dagen enbart för att gifta sig… …Skälet för utlänningar att komma till Sverige och gifta sig är att det svenska vigselbeviset sedan kan användas i länder ute i Europa för att legitimera anhöriginvandring.”

Samtidigt kan jag tycka att EU på det här sättet likriktar lagstiftningarna i medlems-
länderna på ett sätt som kan komma att få icke önskvärda konsekvenser. Vi har redan sett ett antal av dessa i olika ”terroristlagar” och senast i förra veckan såg jag en skylt uppsatt vid kassan i banken ”Insättningar på 10 000 kronor eller mer kräver att du legitimerar dig!” En typisk åtgärd som är avsedd enbart för att inskränka den individuella friheten.

Många sådana här förändringar kan, även om de tycks vara bagatellartade, leda till större samhällsförändringar på sikt. Och terrorlagarna som drabbar vanliga människor riskerar att öka främlingsfientligheten. Och dubbelheten i regeringens politik får märkliga konsekvenser. Man ska legitimera sig när man sätter in tio tusen, men samtidigt har regeringen ett förslag som förbjuder myndigheterna att kräva in besked från bankerna hur mycket pengar folk har på sina bankkonton.

Transaktioner på några tusen drabbar vanligt folk, större belopp drabbar miljonärerna, men


Under mannens skor står det ”Hjälp Mig!”

dessa håller regeringen om ryggen. Där ska inte myndigheterna få lägga sig i…

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Äktenskap, Giftemål, Lagar, EU, Terrorism, Högerpolitik, Klasslagar, Invandringspolitik, Politik, Val 2010[/tags]

  5 comments for “Sverige Europas Las Vegas?

 1. Student
  28 januari, 2008 at 13:09

  Har Jinge gått och blivit liberal? Protesterar över begränsningar i den personliga friheten? :)

  Anledningen till den regeln är att hindra både pengatvätt och, framförallt, skatteflykt. Det gör det enklare för farbror staten att hålla reda på villket konto du har dina sparpengar på så att du inte hjälper elaka terrorister (eller råkar undvika förmögenheteskatt genom att lägga pengarna på ett bankkonto i Zürich).

 2. Krax
  28 januari, 2008 at 13:22

  Det där förslaget om att myndigheterna skall förbjudas att kräva in besked från bankerna om hur mycket pengar folk har på sina bankkonton låter mycket konstigt (för att inte säga revolutionerande). Har du någon bra länk eller hänvisning?

 3. 28 januari, 2008 at 13:41

  Krax! Du menar att jag ska googla fram regeringsföreträdarnas uttalanden åt dig? Är du portad på Google??

  Ja Student, jag har alltid haft lite fisliberalism för mig, jag skäms verkligen. Dels är jag för kärnkraft, dessutom anser jag att staten ska ha hand om infrastrukturen och skola, vård och omsorg. Resten kan ”marknaden” få hållas med i stort sett.

  Jag tycker dessutom att vin ska få säljas på ICA och Konsum. Men mina meningsmotståndare kallar mig vänsterextremist… :-)

  Men det glömde jag, tycker man att Svärjeetnokraterna är ett nazianstucket pack så är man ju per definition vänsterextrem…

 4. Betel
  28 januari, 2008 at 14:36

  När en vän till mig gifte sig med en utländsk tjej utanför sveriges gränser, tog det 14 månader för dem att fixa alla papper så att frun kunde få ett visum. När de väl flyttade ihop efter den långa tiden sprack förhållandet.

  I den här debatten verkar man redan från början göra antagandet att kärlek/äktenskap över landsgränser bara sker för att folk vill flytta.

 5. Petter
  1 februari, 2008 at 13:58

  Palme gifte sig ju med en Tjeckoslovakiska för att hon skulle få fly landet.

  Liberalismen är lite mer än Laissez-faire kapitalismen och nyliberaler. Det är inte som socialister, anarkister och annat glömt bort upplysningen. Kort sagt kan man ha en liberal synvinkel som inte innefattar ekonomisk liberalism i dess Laissez-faire-anda.

  Nu är det dags att äta något här..

Comments are closed.