Svenska skattepengar till al-Qaidas allierade i Syrien


I september 2015 avslöjade tidningen Proletären att svenskt bistånd går till syrisk opposition som krigar med grupper som FN:s säkerhetsråd stämplar som terrorister i klass med Islamiska staten. Avslöjandet spreds brett genom en debattartikel i Göteborgs-Posten och uppmärksammades i Aftonbladet, Helsingborgs Dagblad och med flera medier i Norden.
Detta har också uppmärksammats med inlägg i denna blogg ”>
och http://jinge.se/mediekritik/svenskt-bistand-till-syrien-och-isis-vannen-turkiet.htm

Nyligen har en ny artikel publicerats om detta. http://www.proletaren.se/utrikes-mellanostern/bistandsministern-i-debatt-med-proletaren-om-syrienbistandet Ett utdrag ur denna följer.
Vad har detta att göra med feministisk utrikespolitik?
Proletären ställde i september frågor kring avslöjandet till riksdagspartiernas ledamöter i utrikesutskottet samt till den rödgröna regeringens ansvariga ministrar, Margot Wallström och Isabella Lövin. De förstnämnda svarade inte. Nu kan vi meddela att den långvariga tystnaden från regeringen brutits och att biståndsministern svarat genom sin statssekreterare.

Proletären
14_web_syrienbistand
Nyheten om att den svenskstödda oppositionen allierar sig med al-Qaidas syriska gren, Jabhat al-Nusra, nådde långt utanför Proletärens traditionella läsekrets. Det uppmärksammades av Göteborgs-Posten och Aftonbladet men också utanför Sverige.

Nedanstående frågor sändes till den rödgröna regeringen 23 september 2015. Flera påstötningar gjordes under hösten. En första omgång svar på frågorna kom 29 februari 2016. Svaren publiceras här i sin helhet.

Fråga 1. Jag skulle vilja veta hur S-MP-regeringen ser på Sveriges inblandning i biståndsprojektet Syrian Recovery Trust Fund, ett engagemang som inleddes under den borgerliga regeringen.
Svar: SRTF:s insatser syftar till att minska lidande och förse befolkningen i oppositionskontrollerade områden med grundläggande samhällstjänster. Genom SRTF har givare kunnat kanalisera stöd för att finansiera prioriterade projekt såsom tillgång på vatten, hälsa, utbildning och matsäkerhet. Ett antal givare har hittills bidragit till finansieringen av fonden: Tyskland, Förenade Arabemiraten, Norge, Danmark, Finland, Sverige, Italien, Frankrike, Europeiska Unionen, USA, Japan, Kuwait och Storbritannien. Den tyska statliga utvecklingsbanken KfW har etablerat mekanismen. Stödet till SRTF kompletterar det MR/demokrati-stöd Sverige ger för framför allt stärkande av det syriska civilsamhället och kvinnliga nätverk, samt det långt mer omfattande stöd som vi ger till FN:s humanitära hjälpinsatser i Syrien. FN-insatserna utgår från regimkontrollerade Damaskus och hindras i stor utsträckning att nå oppositionskontrollerat område.”

Fråga 2. Hur ser ni på att syriska oppositionskoalitionen efter att biståndsfonden upprättades bland mycket annat deltagit i fördrivningen av 2000 syrier från staden Kessab i samarbete med al-Qaidagruppen Jabhat al-Nusra?
Svar: Det är inte vår bild att oppositionskoalitionen deltog i fördrivningen av civilbefolkningen från Kassab.
Fråga 3. Hur ser ni på att Sverige och andra länder fortsätter att stödja syriska oppositionskoalitionen trots att dess ledare öppet erkänner att man har en taktisk allians med Jabhat al-Nusra? al-Qaidagruppen al-Nusra har av FN:s säkerhetsråd i upprepade resolutioner stämplats som en terroristorganisation i samma kategori som Islamiska staten (IS) och som medlemsländerna är skyldiga att motarbeta.
Svar: Sverige ser den syriska oppositionskoalitionen som en, men långt ifrån den enda, företrädare för den syriska oppositionen. Vi fortsätter att gentemot dem, liksom i förhållande till andra oppositionsgrupperingar vi har kontakt med, framhålla nödvändigheten av en politisk lösning och vikten av att oppositionen samlas och fortsätter att samordna sig för att fortsatt kunna utgöra en part i såna förhandlingar.
al-Nusra
Eftersom ovanstående inte besvarar den tredje frågan försökte vi på nytt med följande fråga. Svar kom den 4 mars.

Fråga 4. Det som är kärnan i kritiken och den viktiga frågeställningen, hur regeringen ser på att en organisation Sverige stödjer samtidigt har en allians med det terroriststämplade Jabhat al-Nusra, svarar ni inte på. Skulle vara tacksam för en kort kommentar till detta.
Svar: Den syriska oppositionskoalitionen är en politisk organisation i exil och har inget att göra med den militära, al-Qaida-affilierade organisationen Jabhat al-Nusra. Lika lite som att kritisera FN-hjälpen till regimkontrollerade områden för att den skulle stödja Assad-regimen är det rimligt att fördöma hjälp till människor i oppositionskontrollerade områden för att vara stöd till terrorister.

Men Patrik Paulov, Proletärens reporter som gjorde avslöjandet, är inte nöjd.
”Svaret visar att de rödgröna antingen saknar kunskap om, eller väljer att blunda för, de verkliga förhållandena inne i Syrien”, skriver han i en granskning av påståendena från ministern.

1. Biståndsminister hävdar att Sveriges 56 miljoner kr till det oppositionsledda biståndsorganet Syrian Recovery Trust Fund är enbart humanitär hjälp. Men UD:s egna interna rapporter, som Proletären begärt ut, säger ju att ett viktigt syfte är att med bistånd stärka det bristfälliga folkliga stödet för oppositionskoalitionen. Det är denna koalitions ledare som pekas ut som Syriens blivande makthavare.
2. Biståndsminister hävdar att oppositionskoalitionen inte hade något att göra med invasionen av den armenisk kristna staden Kessab våren 2014, då väpnade rebeller med al-Qaidagrupper i spetsen drev stadens 2.000 invånare på flykt. Det är inte sant. Den dåvarande oppositionspresidenten Ahmad Jarba spred bilder på sitt besök i Kessab och oppositionskoalitionen förklarade på sitt officiella twitterkonto att ”vi befriade” staden. Fast de nämner naturligtvis inte att staden tömdes på sin befolkning, att människor dödades och kidnappades eller att bostäder och kyrkor plundrades och förstördes.
Jarba_Kerry_USA_Syria

3. Biståndsministern hävdar att oppositionskoalitionen är en exilorganisation som inte har något att göra med det av FN:s säkerhetsråd terroriststämplade Jabhat al-Nusra, som är al-Qaidas syriska gren.
Det är inte sant. Oppositionen erkänner öppet att deras väpnade krafter på marken i Syrien har en taktisk allians med Jabhat al-Nusra. Att det finns ett samarbete på marken i Syrien säger också Sveriges Syriensändebud, ambassadör Niklas Kebbon. Detta vet för övrigt alla med någon som helst kunskap om förhållandena på marken i oppositionskontrollerade områden. Oppositionens väpnade grupper står i Idlibprovinsen, östra Aleppo och andra oppositionskontrollerade regioner sida vid sida med krafter som proklamerar Sharialagstiftning och i grunden är lika intoleranta och extrema som Islamiska staten. Den svenska regeringen vill dock inte kännas vid detta.”

Anders: Man kan tillägga att det tyvärr inte finns några större meningsskillnader mellan riksdagspartierna i Syrienfrågan.

images (30)

I juli 2013 sade dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) att han i Syrienfrågan är överens med Vänsterpartiets Hans Linde (Bilden ovan).
I flera resolutioner pekas Jabhat al-Nusra, Islamiska staten med flera ut som grupper med band till al-Qaida. Säkerhetsrådet fastslår också omvärldens ansvar i kampen mot terrorismen. I resolution 2170 från 15 augusti 2014 sägs att varje land måste arbeta för att hindra krigare att ansluta sig till al-Qaidagrupperna och stoppa stödet i form av vapen och pengar med målet är att terroristgrupperna ska avväpnas och upplösas. Sverige gör här tvärtom.

i Andra om: , , ,, , , , , , , , FN-stadgan , , , ,

SvT Nyheterna 17/12 Proletärens artikel
Blogginlägg 9/9 2015
Intervjun med Assad Intervjun med Assad i Expressen i april 2015 a href=”http://jinge.se/mediekritik/turkiet-i-krig-i-irak-for-att-radda-oljetransporterna-at-is.htm” target=”_blank”>Turkiet i Irak-krig för att rädda oljetransporter Iraks preimärminister Expressen 2/12 Sputnik Ab 2/12 Russia Today Expressen Nato ökar stödet till Turkiet Expressen 30/11 Intervju med Erdogan Turkiets roll som stöd till terrorismen Vill Turkiet stänga Bosporen? Nyhetsbanken I Nyhetsbanken II Consortiumnews 25/6 Pål Steigan 26/6 Blogginlägg 26/8 2014 Blogginlägg 29/7 2015 Counterpunch 24/11 2015
Aftonbladet 30/11 2012


7 svar till “Svenska skattepengar till al-Qaidas allierade i Syrien”

 1. Rödgrön orwellska; ”feministisk utrikespolitik”, ”uthållig elproduktion”, ”satsning”, ”mångkulturell integrering”. Man kunde ha tillagt ”mumbo jumbo”.

  Det betyder i tur och ordning ”Margot håller hov”, ”snart elbrist och stigande pris”, ”norpa ur annan budget och kasta bort pengarna”, ”Beirut i Skåne”; totalt sett ”ingen aning”. Endast mumbo jumbo betyder vad där står.

  Regeringen Löfven blev överraskad av 100.000 flyktingar för ett halvår sen. Antyder någonting att den vet något om Syrien? Istället för att vakta gränsen köper, och utpressar den svenska kommunpolitiker i avfolkningsbygd. Den ägnar sig mest åt förhandlingar mellan det före detta statsbärande partiet och ett litet parti.

  Uppenbarligen är det fler än Putins Vänner som tycker så här;
  https://www.wsws.org/en/articles/2013/03/26/pers-m26.html

 2. Om man är utbildad militär och inte har några skrupler så kan man tjäna 600 pund om dan genom att utbilda ”rebeller” i Syrien. Detta sker genom en säkerhetsfirma och pengarna kommer troligen från USA och EU.
  Officiellt så tillhör rebellerna som utbildas Free Syrian Army, men bara så länge de går utbildningen. Så snart de aer färdigutbildade, utrustade och betalda så går de över till Al Nusra och IS enligt kollegor med insyn.
  Sverige stödjer alltså aktivt dessa sjuka mördare. Sverige stödjer även Muslimska Brödraskapet vilket är jihadisternas politiska gren, med medlemmar i hela Europa och till och med kanske i Sveriges regering (Mehmet Kaplan med flera).

 3. Jag ser pa nyheterna att USA skickar B52 bombflygplan till Mellanostern for att bekämpa IS. Jag har svårt att se hur de skulle kunna bekämpa IS utan stora kollaterala civila förluster med B52:or.
  Det verkar snarare som om syftet är något helt annat.