Stoppa det religiösa vansinnet


Idag skriver sju kristdemokrater på SvD Brännpunkt att de tänker rösta mot det nu liggande förslaget som reglerar rätten till abort.


Det finns all anledning
att både ifrågasätta dessa kristna fundamentalisters vilja att inskränka kvinnors rätt att själv bestämma över sin kropp och sin graviditet. Det är utomordentligt allvarligt att människor utifrån religiösa vanföreställningar vill tvinga på andra hur de ska leva. Att vi har religionsfriget är bra, men lika lite som vi ska tvinga folk att sluta tro på gamla sägner, lika mycket ska vi hindra dessa från att försöka tvinga på andra sin ståndpunkt.

Religiös fanatism behöver motverkas på alla plan, oavsett om det gäller sekter som Livets Ord, Opus Dei, muslimska fundamentalister eller extrema sionister. Anser man inte att alla människor har ett val utifrån sitt eget tyckande och sina egna värderingar så ska man inte ha möjlighet att begränsa andras rätt att bestämma över sig själva.

Att de söker stöd för sin ståndpunkt i Bibeln är ett bevis nog på att det inte är vederhäftigt.


Den senast kända bilden av Gud (också den enda)

Källor: Dagen SvD

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Gud, Politik, Fanatism, Extremism, Bibeln, Abort, Kristdemokraterna[/tags]

Uppdatering: De religiösa och fanatiska abortmotståndarna i organisationen ”Ja till livet” påstår på sin hemsida/blogg att: ”En av Sveriges mest lästa bloggare publicerar ett inlägg om de ovan nämnda riksdagsledmöterna och av hans argumentation att döma verkar han inte anse att några veckogränser behövs över huvud taget. Det finns kanske anledning att återkomma till honom.”

Jag har förgäves sökt i min egen text där jag uttalat något om ”veckogränser” eller något liknande. Det mitt inlägg handlar om är gränser för religiös fanatism. Där har det för länge sedan varit dags att sätta ner foten.

Uppdaterat II: Dessa religiösa fortsätter att skriva strunt på sin ”blogg”. Jag länkar inte eftersom de inte tillåter kommentarer. Men url är: http://blog.jatilllivet.se/wordpress/ Det förefaller som om de inte kan tolka texten i mitt inlägg utan vill ha alla möjliga sorters svar från mig.


81 svar till “Stoppa det religiösa vansinnet”

 1. Intressant nog, Rawia, är det detta som legat bakom minskningen av brottsligheten i New York och flera andra städer. Nolltoleransen har testats och fungerar inte, men alla stater med full aborträtt kan se att brottsligheten minskat nu när det inte längre föds så många icke-önskade barn.

 2. Det behövs ibland ett tänkesätt som går utanför ens eget när man tar ställning för eller emot. Det finns hur många kvinnor som helst ute i världen som förblöder eller får livsfarliga infektioner och dör efter illegala aborter.
  Jag vill tro att de hade verkligt allvarliga skäl för sina olyckliga beslut.
  Hade dessa aborter varit legala så hade förmodligen de flesta överlevt.
  Jag tycker det är lite övermaga att sitta lugnt i sitt välmående hem och påstå att man värnar liv.
  För gör man det egentligen?
  Flera barn lever i omständigheter som knappast kan kallas levbara.
  Rawia har alldeles rätt.

 3. Jag är för abort men tycker inte att det ska användas som preventivmedel.
  Vad sägs om en kompromiss? Man får rätt till en abort (alltså ett graviditetstillfälle, inte att man bara får ta bort ett foster om man väntar tvillingar t ex.) – men har man inte lärt sig efter det så får man ta sitt ansvar.
  Fall som svåra komplikationer, missbildningar, våldtäkt eller andra liknande problem ska inte räknas.

  Förövrigt anser jag att det är bättre att ett oönskat barn blir borttaget än att man tvingar det att födas – vi har tillräckligt med folk på jorden som det är och oönskade barn gör att varken barn eller föräldrar mår bra.

 4. Tack Rawia för värmande ord!

  ”Då borde du vara nöjd med tillvaron och låta andra kvinnor välja om de har möjlighet att ta hand om ett barn eller inte.”

  Jo, enligt lagar här och i Sverige har dom denna möjlighet. Jag tycker bara och det skrev jag först, om de inte vill föda barn, eller tror sig veta att de inte kan ta hand om ett barn, bör de använda sig av preventivmedel så denna situation inte uppstår för dom och det ofödda barnet. Sen kan det ju hända en ”olycka” trots preventivmedel, och jag klandrar dem inte att utföra en abort i denna situation, om de inte har en möjlighet att ta hand om sitt barn.

  O andra sidan finns det många kvinnor som inte av medicinska skäl kan föda, eller mannen är inte fertil, och de längtar att adoptera barn som deras egna, det vore kanske en möjlighet att studera detta innan en abort utförs?

  Som varande Lbertarian är detta ett svårt dilemma; jag anser kvinnan har rätt till sin kropp och att det ofödda barnet har rätt till liv…Men, det är mitt problem som jag får brottas med själv…Gott så Rawia, jag repekterar din synpunkt och värderar ditt argument…

 5. En av de största sorgerna i mitt liv är ett sent missfall jag varit med om. Jag grät i åratal efter det. Därför tror jag aldrig att någon kvinna som är något sånär normalfuntad använder sig av abort som preventivmedel. En graviditet skakar om hela ens tillvaro. Från den dagen man känner att man är gravid ställer sig hela ens väsen på att skydda det liv som är på väg.

  Att välja abort betyder att det verkligen inte finns något annat kvninnan kan göra. Den sorg och den olycka hennes beslut innebär är straff nog. Hon behöver aldrig bli påmind om hur förfärlig hennes beslut är. Särskilt inte av män som inte kan uppleva graviditet. Även om jag har sett män gråta på grund av hustruns missfall också.

  Jag tycker fortfarande att man måste höja medvetande hos män. De män som inte vill ha barn ska själva se till att de inte gör någon med barn. Allt annat är hyckleri och översitteri.

 6. Jag menar att: Män som inte vill veta av aborter, ska se till att det inte blir så många felgraviditeter.

  Sedan ska man inte tro att det är hur enkelt som helst att använda preventivmedel. Jag har tre väninnor som fått sina liv halvt ödelagda på grund av preventivmedel. Därför bör bördan med preventivmedeln delas.

 7. Marcus, hur många tror du det är som låter bli att använda preventivmedel och istället föredrar att göra abort om man nu råkar bli gravid?
  Det är ett så korkat argument att det är helt säkert bara en skröna som vissa abortmotståndare gärna vill sprida för att sänka debatten på lägsta möjliga nivå.

 8. Rawia Morra: Jag har aldrig någonsin visat förakt mot muslimer! Var har du fått det ifrån? Jag tyckte din kommentar var fyndig och tog det som ett skämt! “Vi kvinnor sitter i samma skit var vi än kommer från och vad vi än har för religion”
  – Ja, det var precis så jag tolkade dig!

 9. Jag vet inte hur många av er som har att göra med unga kvinnor, men jag som jobbar en del med ungdomar hör också lite av snacket. BAra som exempel kan ni läsa på Tora Breitholz bloggpost om hur hon tryckte upp t-shirtar med texten “Jag har också gjort abort”: Där kan man läsa kommentarer som förespråkar abort som alternativ till preventivmedel för att preventivmedel “inte funkar för alla”. Jag tror – eller vill tro – precis som Sara G, att det inte är många som resonerar så. Men några gör det faktiskt. Tråkigt nog, eftersom de inte bara utsätter sig själv för en risk, utan även utnyttjar samhällets resurser på ett tvistat sätt. De resurserna skulle kanske behövas någon annanstans.

  Därmed inte sagt att jag fördömer någon som gör abort. Jag är för fri abort.

 10. #59 Sara G – jag har inte sagt att folk medvetet låter bli att använda preventivmedel för att aborten är fri och som jag skriver så är jag för fri abort också. Men där är runt 35000 aborter i Sverige per år och det är ju knappast så att alla dessa oönskade barn har kommit till för att kondomen sprack eller p-pillret inte hjälpte.
  Där är ju inte mindre ansvar hos folk för att de är berusade en kväll och glömmer preventivmedel, inte sant?

 11. Marcus R, jag vill minnas att det är en ganska betydande del äldre kvinnor som gör abort. De som redan har två eller tre halvuxna barn.
  Det finns till och med en del medicinska skäl för att inte vara gravid i högre ålder.
  Men det kan nog det kvinnor som debatterar här förklara det bättre för dig än vad jag kan.

 12. Christer W,

  Det stämmer. Jag vet i alla fall från den tiden då jag bodde i Libanon (där umgås ju folk från olika generationer på ett annat sätt) att äldre kvinnor som är i klimakteriet och inte tror att de behöver skydda sig, plötsligt blir gravid också. Hur kul är det när man är 48 och har redan vuxna barn? Då gör de abort. Det är välkänt också att risken en del syndrom och missbildningar är ganska vanliga om kvinnan är över 40.

 13. Statistiken finns i en pdf på socialstyrelsens hemsida. Av 1000 kvinnor över 40 år är det bara 7,5 som gör abort medans i åldersgruppen 35-39 år så är det 15,7. Alla yngre åldersgrupper har ett större antal. Statistiken är från 2006.

  Och har man mindre ansvar för att man är äldre? Går det inte att använda preventivmedel över 40 år?

  Hur ser förresten det religiösa klimatet ut i Libanon? Jag vet att där är rätt många kristna – men hur troende är folk där? Är preventivmedel förbjudna? Aborter verkar ju inte vara det.

 14. Låt mig sammanfatta den religiösa situationen i Libanon med vad jag läste i DN en gång. En journalist hade varit på besök i Nord-Irland och fick frågan: ”Är du katolik eller protestant?”

  När journalisten svarade att hon var ateist kom genast följdfrågan: ”Jo, jo, men är du katolsk ateist eller protestantisk?”

 15. Marcus, 23% procent är en ansenlig grupp, nästan en fjärdedel av kvinnorna. Från 13 år upp till 34 år är det ganska många åldersgrupper, närmare bestämt 22. Redan innan 50 är det rätt många som är infertila, snittet ligger på 51 år. På basis av detta förhållande så är det rätt många äldre kvinnor gör abort.
  Dessutom är det många av min generation och äldre som har fått dras med föräldrar som aldrig borde ha gift sig. De tvångsgifte sig pga att det var barn på väg, preventivmedel var inte tillgängligt och abort förbjuden.
  Kyrkan och borgerliga politiker vill ha det så.

 16. Bra, Christer W, det är inte alltför många som kan analysera statistik på rätt sätt. Slänga omkring sig siffror och procentsatser hur som helst är alltför vanligt

 17. #67 Christer W – nu läste du nog mina siffror konstigt. Ska se om jag kan lyckas formatera det här på något snyggt sätt…

  Antal verkställda aborter per 1 000 kvinnor efter kvinnans ålder

  Ålder 15-19|20–24|25–29|30–34|35–39|40-44| Totalt(15-44)
  2006: 25,4 | 33,1 | 25,2 | 19,7 | 15,7 | 7,5 | 20,6

  Som jag förstår det så är det per 1000 kvinnor i varje sådan åldersgrupp.
  Och fortfarande så ser jag inte vart åldern splelar någon roll. Om man inte vill ha barn så får man väl ta sitt ansvar (och använda preventivmedel) när man blir över 40 också?

  #66 Hampus – Den var fin :) – ateism är inget som uppskattas i religiösa länder. Någon berättade om en undersökning som gjordes i USA om vilka personer man misstrodde mest och först i den listan så hamnade Ateister – långt före muslimer faktiskt.

 18. Marcus du ser ju inte själv vad du skriver. Gör en analys på det statistiska underlaget så får du fram bilden att det är 27% över 40 och äldre som gör abort. I den gruppen är redan ca hälften i 50 års åldern infertila. Inkluderar man de från 35 år fram till 40 så blir det mer än en tredjedel av kvinnorna. Vidare ska det läggas in i analysen att dessa åldersgrupper är det stora generationerna. 15 till 29 är jämförelsevis färre i sina åldersgrupper än de äldre. Konsekvensen är att av 1000 aborter är det kvinnor över 35 och äldre som gör mer än hälften, kanske upp till 60% av aborterna.

  Dessutom spelar ålder in på högst besvärande sätt, kvinnor över 40 kan mycket väl vara utan mens i ett halvår och då tro att de inte längre kan bli med barn. ( det kan finnas anledning till att tro att du inte umgås med medelålders kvinnor och därför är omedveten om vissa förhållanden). Utöver det så Borde du ha tagit fasta på Rawia Morras kommentar om risker och missbildningar. De riskerna är högst påtagliga.

 19. Marcus, egentligen inget som har med religiösa länder att göra. Snarare så att både Nord-Irland och Libanon har inbördeskrig där de etniska/politiska grupperingarna matchas av deras religion. Även de icke-religiösa måste alliera sig med religiösa grupper.

  Hehe, jo, kommer ihåg den amerikanska undersökningen.

 20. Marcus R,

  Män är fertila tills de trillar av pinn. Vem är det som ska äta preventivmedel egentligen? Livet ut? Männen!

 21. #71 Christer W – Jag är ingen statistiker så du får gärna visa mig mattematiken bakom ditt tänkande, dock så bör du notera att siffrorna jag skrev (som är från tabell 2 från socialstyrelsens pdf, förlåt för att jag glömde källan tidigare) bara går upp till 44 års ålder.

  Även om det skulle vara så att runt 60% av aborterna utförs på kvinnor över 35 så är det nästan 15000 aborter utförda av kvinnor under 35 (år 2006).

  Ser man på tabell 5 så ser det förövrigt ut såhär:

  Andel (%) upprepade aborter efter kvinnans ålder

  Ålder -19|20–24|25–29|30–34|35–39|40-| Totalt
  2006 14,4 | 34,3 | 43,4 | 45,5 | 49,1 | 50,6 | 36,7

  Även om man bortser från åldersgrupperna som är 35+ så är där väldigt många som gör upprepade abborter (denna tabellen är troligtvis mer intressant än föregående, för discussionens skull). Så ja, jag tror faktiskt att en hel del människor ser abort som ett preventivmedel (men sedan är jag rätt cynisk av mig också).

  Och nej jag umgås inte med medelålders kvinnor – jag får knappt till det med den uppblåsbara dockan därhemma :(
  Skämt åsido:

  #73 Rawia Morra – Var snäll och gör inte detta till en könsfråga. Jag har inte sagt någonstans att män har mindre ansvar än kvinnor. Det är klart som fanken att en man ska använda kondom ifall han inte vill göra någon gravid.
  Om det nu är så att mannen har mer ansvar, i dina ögon, hur ser du på ett fall där kvinnan vill göra abort men mannen vill behålla barnet?

 22. Hampus Eckerman: Ditt exempel från Irland är bra. Liknande exempel har jag sett från forna Jugoslavien. Det var egentligen inte så att alla i de religiösa grupperingarna var särskilt religiösa.

  (Hoppas ni inte tror att jag kastar mig över det för att nära mitt förakt mot protestanter…)

 23. Galaxa,

  Bra, då kommer du att passa dig för att häva ur dig saker i fortsättningen.

 24. Christer W, hur tusan kommer du fram till procenttalen 23 resp 27, har du sovit på mattelektionerna? I själva verket är det ju väldigt få äldre kvinnor som gör abort. Enligt Socialstyrelsen är det knappa 7% av alla aborter som utfördes under 2006 där kvinnan var 40 år eller äldre. Räknar man 35 åringar och äldre kommer man fram till siffran 20%. I åldrarna 25 – 34 år är siffran 35 % och den övervägande största andelen står unga kvinnor för: 45% av aborterna görs av kvinnor i åldrarna upp till 24 år. Relaterar man till antalet i respektive åldersgrupp (vilket är ett bättre mått då åldersgrupperna är olika stora) så har Marcus R redan gett en del siffror, t.ex. 7.5 aborter per 1000 kvinnor i åldersklassen 40 + (jämfört med 28.5 per 1000 i åldrarna upp till 24 år). De yngre är alltså kraftigt överrepresenterade, vilket är precis vad man kan vänta sig. Det om sifferexercisen..

  Marcus R, det finns en uppsjö av möjliga orsaker till att en graviditet inte fullföljs. Jag tror alltså att det är väldigt få som medvetet väljer abort som alternativ till preventivmedel.

 25. Gina, titta på statistiken Marcus R skrev på #70.
  Det var den jag refererade till. Med vetskap om att de generationerna är stora så blir antalet enskilda aborter fler i åldersgruppen än i de yngre.
  För att göra det tydlig, vi har en årsgrupp på 100 personer och en annan på 200 personer. Om nu 5% av respektive grupp låter operera näsan så är det inte lika många personer i varje grupp som har gjort operationen.
  5% av 100 är 5
  5% av 200 är 10
  Alltså, det är dubbelt så många i grupp 2 som har opererat näsan än i grupp 1.
  För att läsa och förstå fördelningen av antalet aborter måste man känna till den demografiska bilden, hur många kvinnor det är i varje åldersgrupp, om de är 30 000, 40 000, 50 000, 60 000 eller fler.

 26. Rawia Morra: Läs vår konversation ovan och analysera vad du och jag sade. Du skämtade – jag FÖRSTOD ditt skämt och skrev att det var kvickt formulerat! Var ligger felet? Jag förstod precis att det var kvinnornas situation du skämtade om. Fråga dig varför du skrev det om du inte själv tycker det framkom till räckligt tydligt vad du menade, eftersom du sen kan övertolka mitt svar på detta sätt. Det fanns absolut inget antiislamskt i det jag skrev. Var försiktig innan du på ren slentrian vräker ur dig anklagelser mot andra. Det var DU som missuppfattade mig – inte tvärtom!

 27. Christer W, eftersom ingen typ av beräkning övertygar dig så titta då på de absoluta talen: antalet aborter i åldersgruppen 40-44 är 2360 stycken, den lägsta av alla grupper, samtidigt som antalet kvinnor som ingår i gruppen är den högsta bland grupperna. Dina påståenden är helt enkelt inte sanna.

 28. Gina titta på Marcus #74 Tabell 5. Vet du om förresten att på den tiden aborter var förbjudna här så genomfördes ett stort antal aborter av medelålders kvinnor på våra sjukhus årligen. Man gav bara åtgärden ett annat namn. Än i dag hör jag det uttrycket men om det står för samma sak i dag vet jag inte,

 29. Tabell 5 ovan beskriver bara hur många av kvinnorna som gjorde abort under år 2006 även har gjort abort tidigare under sin livstid. Något att förvånas över att de äldre under årens lopp har hunnit göra fler än de yngre (än så länge)? Är det inte snart dags att du skrotar din förutfattade mening när fakta talar emot den? Jag börjar snart tro att du gillar att käfta emot mig, bara för sakens skull, höhö.