Se aktuella dokumentärfilmer om Syrien! ABF 24/1


Vi får se två av dokumentärfilmaren Issa Toumas färskaste filmer: Greetings from Aleppo, och New stories from Aleppo. Den senare filmas under hans vistelse i Aleppo 22.12 2017 – 22.1.2018.
Issa ToumaIssa Touma
Issa Touma är från Aleppo i Syrien, ICORN-stipendiat och Fristadskonstnär i Gävle, där han nyligen haft en utställning. Då visades bl a hans kortfilm från 2012 9 days – from my window in Aleppo, (1,7 miljoner visningar på nätet), som vann priset för Bästa kortfilm på European Film Awards, på galan som hölls december 2016 i polska staden Wroclaw. Den filmen var i särklass, ansåg Europeiska Filmakademien. Hans film ”Greetings from Aleppo” är nominerad till ännu ett internationellt pris. Han kommer att berätta i anslutning till filmerna.
Syrien ISSA bild 170124Bild från ABF:s kalendarium

Seminariet hålls på engelska med möjlighet till översättning och frågor på svenska.

Mötet inleds av en syrisk muskgrupp. I paus finns kaffe och syriska kakor att köpa.

Deltagare: Issa Touma
Samtalsledare: Erik Göthe

När: Onsdag 24 januari 2018 kl.18.00
Var: Palmesalen, ABF-huset Sveavägen, Stockholm

Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov, uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!

Arrangörer ABF Stockholm och Föreningen Syriensolidaritet

ABF:s kalendarium
Syriensolidaritet

Välkomna !

ABF Stockholm

Syriensolidaritet paroller


6 svar till “Se aktuella dokumentärfilmer om Syrien! ABF 24/1”

 1. Enligt Rapport i dag har turkiska styrkor beskjutit in i Syrien mot kurdiska styrkor. Har du någon mer info om detta? Och hur ställer vi oss då till kurdernas situation i Turkiet och Syrien? Jag tycker det börjar bli alltför besvärligt att hålla reda på vem man ska stödja i den här konflikten där alla tycks strida med och mot alla.
  Är det inte dags för fredsbevarande FN-trupper i Syrien, iaf i norra Syrien på gränsen till Turkiet?

  • Stöd naturligtvis Syriens rätt till självbestämmande och nationellt oberoende!

   Det är synnerligen väl belagt att kriget väsentligen är en intervention av USA & Co bl.a. med hjälpa av terrorister som ”proxies”. Publicerat över hundra artiklar om detta.

   Här finns en förteckning på några tiotal artiklar om Syrien som publicerats på denna blogg. Artiklar om kriget i Syrien

 2. Mötet blev en framgång med en nästan fullsatt Palmesal (har 80 platser). Vi fick först lyssna till syrisk musk framfört av en duktig violinist. Sedan visade den prisbelönte filmaren Issa Touma filmen ”Greetings from Aleppo” som togs då staden var på väg att befrias. Levande, närbilder på hans vänner i Aleppo och andra syrier, ”vanligt folk”. Mycket var förstört, men man försökte leva vidare i sönderskjutna hus. Man blev tagen av denna mänskliga förmåga, och denna vänskap mellan människor. Flera av Issas konstnärskolleger arbetade vidare och berättade om sin tillvaro. Små barn samlade oliver och en liten park hade omvandlats till kyrkogård. Mycket gripande och autentiskt, förstärkt av Issas engagerade närvaro. Han ville visa upp vanliga syrier.
  Därefter olika inspelningar från hans en-månads vistelse nyligen i Aleppo. Åter betonades det mänskliga, och man såg hur stor skarar av människor av olika religiös bakgrund samlades för att fira nyår. Syrien är känd för sin religionsfrihet och är därför ett slag i ansiktet på religiöst intoleranta av USA så starkt stödda Saudiarabien som stöjer religiösta extremister. Issa talade knappast ”politik”, men de religiösa extremister som utgjorde en liten, liten andel av befolkningen och som tillsammans med utlänningar bekämpade sina landsmän uppskattade han inte. Och inte heller de som från utlandet ville bestämma över syrierna – vilket folk uppskattar sådant? Gulfstaterna var sedan tidigare kända för dålig politik. I filmsnuttar från hans nyliga vistelse fick man se hur staden var mera full av liv även på vardagen, bilar körde, glada barn gick till skolan och man försökte bygga upp sina bostäder allt medan regeringens män arbetade 24 timmar om dygnet med annat uppbyggnadsarbete. Filmerna och den engagerade men återhållsamma, närmaste lågmälda framtoningen från Issa uppskattades uppenbarligen av den talrika publiken. i Aleppo intervjuades han åter av ett team från BBC. Han beklagade att svenska reportrar inte fanns på plats. Och de söta syriska kakorna var också mycket uppskattade!

 3. Hej. Jag var på plats och filmade en del för en kommande dokumentär om Issa. Jag har inte lyckats följa honom så mycket som jag önskat pga ekonomiska och familjeskäl då han reser mycket, men tror att det kan bli bra ändå. Jag har planer på att åka till Aleppo i vår, jag var där 2002 och 2007. Jag publicerar en artikel om det på Newsvoice inom kort.