SVT och SR gör falska reportage om Aleppo

Detta är ett utdrag ur en artikel på Newsvoice av frilandsfotografen och dokumentärfilmaren Mats Gabrielsson, som nyligen besökt Aleppo och som planerar att åter fara dit i mars. Newsvoice

Utdraget ur artikeln.

”Jag anklagar SVT och SR för att spridit felaktig information och fake news om kriget i Aleppo. Jag anklagar dem för att vara partiska, vinkla och hänge sig åt propaganda och förvilla allmänheten om en av vår tids värsta konflikter”, skriver filmaren Mats Gabrielsson, som har varit på plats i Aleppo. I videoklippen ovan visar han en annan bild av Aleppo, en stad i ett land som badar i sitt eget blod, något som svenska medier medverkar till.

Mats Gabrielsson har i videon ovan satt samman klipp från olika källor bla sin kommande dokumentär om Aleppo.

I SVT:s sändningstillstånd slås det fast att ”sändningsrätten skall utövas opartiskt och sakligt” och att kanalen ska ”bedriva nyhetsarbetet så att människor uppfattar oss som trovärdiga” samt att ”det ska gå att lita på SVT”, men när befolkningen vandrade ut från östra Aleppo i december 2016 efter att Aleppo förenats efter fem år tystnade de etablerade medierna och åkte hem därför att de berättelser som började komma fram motsade det medierna rapporterat om. Deras rapporter om en ”humanitär härdsmälta” stämde inte.
Aleppos befrielse 161213
Den grövsta anklagelsen kom från Aftonbladets Somar Al Naher, som skrev en ledarkrönika med rubriken ”Därför vill Putin utplåna Aleppo” och både utrikesministern och Sveriges största dagstidning påstod att den syriska ”oppositionen” eller ”revolutionen ”lidit nederlag”.

En man som kan redogöra mycket om lögnerna och partiskheten, om hur medierna undvek att berätta om offren för bomber och missiler som föll i det regeringskontrollerade västra Aleppo, är den arameiska fotografen Issa Touma.

Touma har varit en förgrundsgestalt inom det kulturella livet i Aleppo under många år och driver fotogalleriet Le Pont Gallery som var det första i sitt slag i Mellanöstern. De fotofestivaler han ordnat sedan 90-talet attraherade före kriget tusentals besökare från över 60 länder.
Issa ToumaSe aktuella dokumentärfilmer om Syrien! ABF 24/1; Möte med prisbelönt dokumentärfilmare från Aleppo
Sverige på fel sida igen…
Sverige var tidigt ute med insatser för att störta Assad genom samarbete med bl.a. Gulfstaterna som försåg terroristerna med avancerade vapen och genom kontakter med den del av oppositionen som förväntades ta över efter Assad. Medierna bidrog flitigt med att skapa berättelser om ett folkligt uppror mot Assad.

Jag planerar nu att följa med Issa Touma till Aleppo i mars 2018 om jag får ihop pengar för att vara med när han börjar renovera sin bostad. I samband med detta vill jag dokumentera det som sker i staden och människors berättelser. Issa har hela tiden åkt tillbaka till Aleppo och anser att syrierna borde vara med och bygga upp landet igen.

Mediernas propaganda har varit del av ett maskineri som jag vill belysa. Enligt journalisten Vanessa Beeley var en fjärdedel av befolkningen i östra Aleppo under den sista tiden innan det befriades terrorister. De allra flesta av de andra hölls som fångar av dessa terrorister och användes som mänskliga sköldar.
white-helmets-al-qaidaWhite Helmets, propagandagrupp för al-Nusra
Sjukhusen var helt och hållet i händerna på terroristerna och de hade vapensystem på taken. Detta har jag inte hört Cecila Udén på SR berätta om utan hon valde att rapportera om ett inte bekräftat påstående
white-helmets-och-wallstrom-161125Sveriges utrikesminister träffar talesmannen för White Helmets och uppger sig vara hedrad

Utrikesminister Wallström twittrar ”Honoured to meet Raed Saleh of The White Helmets” – al-Qaida’s friend
Fejkad propagandafilm om White Helmets vinner Oscar
White Helmets och CNN medger falsk videopropaganda
Skavlan marknadsför terroristvännen ”White Helmets”

Kriget i Syrien – 50 artiklar

  5 comments for “SVT och SR gör falska reportage om Aleppo

 1. Mats Gabrielsson
  17 februari, 2018 at 18:41

  Hej. tack. Det stämmer att jag varit i Aleppo men inte nyligen. Men jag planerar som sagt att resa om allt vill sig väl. mvh Mats

 2. stasi
  17 februari, 2018 at 21:09

  Ett land kan inte leva med propagandalögner i längden, det kommer alltid upp till ytan.

  It is well known that effective propaganda works through slow, imperceptible repetition.
  ”The slow building up of reflexes and myths” is the way Jacques Ellul put it in his classic,
  ”Propaganda”. This works through commission and omission.

 3. Jan Nybondas
  17 februari, 2018 at 22:58

  https://www.youtube.com/watch?v=zGEc-CMsrQs

  Kurt Nimmos video rekommenderas för en snabb (ca 15 min) sammanfattning av bakgrunden till Syrienkrisen. Nimmo inleder med krigets början 2011 och gör sedan flera historiska tillbakablickar för att visa hur kolonialmakterna och USA opererat i Syrien efter Andra världskriget och speciellt utnyttjat Muslimska brödraskapet som sitt instrument att verkställa operationerna. Nimmo samarbetar med Sibel Edmonds och hennes Newsbud.

 4. nls
  18 februari, 2018 at 19:54

  Här ett föredrag av förre Syrien-ambassadören Peter Ford , Imperialism on Trial. Värd att lyssna till.

 5. nls
  18 februari, 2018 at 21:14

  Neil Clark, ”Imperialism on Trial”.
  En mycket informativ video med Neil Clark, ”Imperialism on Trial”. Ett laddat tal med fakta och historik, och vikten av att vi förstår allvaret i den situation som råder i dag. Tydligt och bra tempo som håller upp lyssnandet på högsta nivå.

Comments are closed.