Regeringen satsar nu 130 miljoner i ett extra budgettillskott enligt DN, pengar som riktas till barnsjukvården. Det är givetvis bra men det räcker definitivt inte för att få upp opinions- Samtidigt så refererar tidningen Riksdag och Departement från Statistiska Centralbyråns demokratidag: RoD: ”Att en sittande regering ett år efter valet faller i opinionen tillhör vanligheterna. Men för den borgerliga regeringen är tappet onormalt stort. Så stort att statsvetaren Sören Holmberg tror att socialdemokraterna vinner nästa val. – Mitt stalltips är att regeringen Reinfeldt är rökt, sade Holmberg under SCB:s demokratidag på tisdagen. Alla opinionsundersökningar nu pekar på att den borgerliga regeringen har tappat rejält jämfört med valet för ett år sedan. Enligt Sifos septemberundersökning är avståndet mellan blocken 11,4 procent och Temo uppskattar i sin mätning avståndet till 15,8 procent.” När Temo berättar att skillnaden mellan blocken nu är 15,8 procent inser nog var och en att rubriken på detta inlägg har god täckning. Oavsett hur regeringen sprattlar fortsättningsvis så kommer man knappast att vinna nästa val. Orsaken till den opinionsmässiga tillbakagången står givetvis att finna i att man har sänkt socialförsäkringar, tagit bort fastighets- och förmögenhetsskatten. Medborgarna i landet ser klart och tydligt att en högerregerings främsta mål är att flytta pengar från de som inga har till dem som har i övermått. Det, parat med olika skandaler, har gjort att marginalerna nu ökat till 15,8 procent och ingenting talar för att gapet kommer att minska, tvärtom. |
Jag har vid några tillfällen tippat att regeringen inte kommer att kunna sitta kvar till nästa val, och det mesta tyder på att min profetia kommer att uppfyllas. Det räcker inte med att satsa 130 miljoner på barnsjukvården. Tar man många miljarder från de sämst ställda så blir dessa 130 miljoner ett rent hån. Tillstöter dessutom en avmattning i konjunkturen så kan regeringskrisen komma snabbt. Det som regeringen kallat arbetslinjen kan praktiskt taget över en natt stjälpa den. Källor: RoD DN SvD Andra bloggar om: Fredrik Reinfeldt, Högerregeringen, Val 2010, Opinion, Sören Holmberg, SCB, Politik [tags]Fredrik Reinfeldt, Högerregeringen, Val 2010, Opinion, Sören Holmberg, SCB, Politik[/tags] |
17 svar till “Reinfeldt rökt – 15,8 procent”
Nyckeln till en vänsterseger ligger i samarbete mellan mp, v och s. Än så länge framstår de inte som något trovärdigt regeringsalternativ annat än i opinionsundersökningar. Men det är med politik som det är i fotboll: träningsmatcher räknas inte!
mvh /Jan Garefelt
Man skall inte sälja skinnet förrän … ja, du vet själv. Det värsta vår i stort sett obefintliga opposition kan göra att att luta sig tillbaka och vänta på den givna utgången. Då kan det gå som när de svenska hockeymiljonärerna skulle vinna mot vitryssarna i OS. Vitryssarna var ju bara några töntar från landet, eller hur, och våra grabbar behövde bara ställa in skridskorna på isen för att vinna … ! Med andra ord: det hjälper inte om regeringen är värdelös om oppositionen är ännu kassare, för då har Reinfeldt en hyfsad chans till omval.
Jag satsar en slant på någon vadslagninsfirma att sossarna kommer tillbaka efter nästa val. Möjligen åker Kd ur riksdagen, även Centern ligger illa till.
Det tråkiga är det tycks råda konsensus över blockgränserna att ständigt höja energiskatter, ovilja att ta itu med Vattenfalls övervinster och sänka elpriset till fromma för företag och hushåll.
Miljön gynnas inte av detta, det slår fördelningspolitiskt fel, de välsituerade överkompenseras med rejält sänkta andra skatter.
Folk borde också kraftfullt protestera mot planer på att sälja ut kommunala vattenverk, som idag levererar billigt och rent vatten.
Gärna marknadsekonomi och fri konkurrens, men inom vissa sektorer fungerar den fria konkurrensen inte, det erkänner även ledande direktörer inom den elintensiva industrin.
Det skulle vara intressant att veta hur dom finansierar dessa 130 milj. Regeringen finansierar ju alltid allting genom det egna området. Så satsar man på bansjukvården, så finansierar dom detta genom sjukvården fortfarande. Man har ju lärt sig genom det här med fastighetsskatten att dom gärna använder andra ord än vad det egentligen handlar om… så budgettillskott är ju fortfarande bara att dom tar pengarna från vissa sjuka, och ger till andra sjuka. Satsningen på miljöbilspremiern finansierades ju via sänkta anslag till skogsskydd.
Men även om sossarna vinner nästa val, vad förändras egentligen?
Alliansen har genomfört en stor rad ändringar som sossarna säkert gärna velat genomföra men inte tordats pga att folk skulle ha blivit förbannade.
Ni som tror att sossarna kommer att återställa t.ex. a-kassan lär nog bli lurade.
Jinge, när jag såg överskriften så fick jag nästan glädjefnatt. Hurra ”den osynlige” har bara 15,8 procent.
Sen läste jag vidare och upptäckte att det inte var så, det var ju avståndet mln blocken. Och den som har skrivit artikeln i Riksdag & Departement kan ju inte skilja på procent och procentenheter, så ingen skugga faller på dig för den felaktigheten. Det ska ju vara 15,8 procentenheter och inte 15,8 procent, det är faktiskt stor skillnad.
Märkligt att arbetslinjen fortfarande inte är självklar 2007. Varför tar vissa för givet att välstånd lever kvar för all framtid? Vad är det för rättvist med att bara fokusera på %-nivåer och inte krav att faktiskt motprestera för pengar som ”man ska ha”? De tio-tals miljarder som läcker genom systemen till fel, det motsvarar nästan vad vi lägger på sjukvården. Hur smart är det. I sossarnas sista stadsbudget, så gick 120 miljarder (=största utgiftsposten) till förtidspensioner och sjukskrivning, medan 44 miljarder gick till sjukvård och rehabilitering…en femåring skulle förstå att det borde vara omvända siffror. Vad har ”nya” socialdemokraterna att tillföra för nytt för att fixa felprioriteringarna?! De verkar vilja vrida tillbaka klockan till den gångna ”fantastiska” tiden….urk.
Nu ska jag vara lite taskig mot alla som tycker att 15,8% säger mycket. Det borgerligheten bara behöver hämta hem är 7,9% för att uppnå ett jämviktsläge. Som jag ser det så finns det ingen anledning att jubla i förväg.
Ur min synpunkt vore det ännu bättre om de var tvungna att hämta hem 15,8%.
P.S. Jinge, det finns väl alltid en rökkåta ledig åt Reinfeldt vid behov, så kan han bli verkligt rökt. Naturell eller insaltad?
Läs på innan du kommenterar Jinge. Det är inte regeringen som satsar 130 miljoner kronor extra på barnsjukvården. Det är Stockholms läns landsting. Du snackar om fel Reinfeldt, det här handlar inte om Fredrik, det handlar om Filippa.
F ö så är det skillnad på mellanvalssiffror och valresultat, fråga oss i Moderaterna, vi vet…
Såå Per!? Högern i landstinget är helt fristående trots att Filippa bor i Sagerska palatset?
:-)
De två senaste gånger högerkrafterna regerade blev rejält katastrofala, eller hur?
Sara G?
Håller med om att 91-94 inte var särskilt lyckat.
Men visst håller du med om att det var rätt katastrofalt i Sverige 90-91?
I alla fall är dom flesta politiker och experter överrens om att Sverige var på ruinens brant.
Därav orsaken till att det blev regeringskifter överhuvudtaget. Ganska abrupt.
Bildt hade inte äns någon riktigt regeringsförklaring.
Men vad menar du med 2ggr??
Nuvarande regering eller Fälldin/Ullsten?
Hände en hel del bra grejor då vettu.
Sara G tycker jag har en point i sitt påstående,då den politik som är grundlagd av sossarna fortfarande är det den som är den rådande, så vi vet ju inget om vad som kommer att hända när snålblåsten börjar att vina. Det man vet är,hur landet styrdes förra gången innan Sossarna räddade landet från en total katastrof. Ha det GötePöte
Filippa/Fredrik? Same shit different name som de säger i Thailand…
Angående inlägg nummer 13.
Frozen sa: Men vad menar du med 2ggr??
Nuvarande regering eller Fälldin/Ullsten?
Hände en hel del bra grejor då vettu.
Nu undrar jag, vad det skulle kunna vara för nått, som kan kallas lyckad politik från den tiden?
Det som jag minns,var välan att fälldin inte lyckades så bra, och att Ola Ullsten tog över och lyckades ännu sämre att styra landet. Jag
har för mig att den regeringen lånade upp Oljepengar till att klara av att betala den
vanliga driften av landet. Ingen lyckad politik alltså vad jag kömmer ihåg.
Det Svenska folket satte i klackarna rejält efter den borgeliga regeringstiden, och pustade ut efter flera sorger å bedrövelser, som dessa herrar å damer hade lyckats å sätta
på ända. Guschelov att det tog slut, så vi kunde vända lånehysterin, å sen vet man ju vad som hande vid nästa tjans som borgarna fick.
Ingen munter läsning prikksis…
Regimskiftet är en missnöjjes röstning från det svenska folket, Persson var förbrukad.
Efter valet ville de flesta att livet skulle vara som vanligt igen, enl. Statsvetarna på universitetet. GötePöte
Den socialistiska oppositionen är inte värda detta stöd. De vill ha mer av Göran Perssons misslyckande, bakåtsträvande och återställare.
Sorgligt att se ett folk uppvisa exakt den offermentalitet och pessimism som krävs för en starkt socialistisk opinion.