Recessionen rycker närmare


För varje dag som går nu matas vi med nyheter om omsvängningen i amerikansk ekonomi, bolånekrisen får storbanker att uppvisa mångmiljardförluster – i dollar.

Det har funnits många signaler under de senaste månaderna, signaler som visar att den högkonjunktur som vi nu upplever snabbt är på väg att ta slut. Det tidningarna och deras börsanalytiker säger – sitt still i båten, med tillägget om du inte behöver pengarna just nu. Det är en klen tröst för oss som tvingats spara en rejäl del av våra surt förvärvade pensionsslantar i olika av staten utsedda fonder.

Det jag ännu inte sett är tips till oss som inte riktigt gillar det lotteri som aktiemarknaden faktiskt är. Någonstans i bakhuvudet surrar en tanke om att jag kanske borde flytta pengarna till räntefonder eller andra blandfonder som sprider riskerna på ett bredare sätt, men dessvärre är jag inte speciellt intresserad, kanske utifrån min starka skepticism mot företeelsen som sådan.

I alla händelser tycks media fokusera på vad de ska göra som har sitt överskott placerat i aktier, inte på oss som har våra blivande pensioner där mot vår vilja. Visserligen var väl de gamla AP-fonderna en variant på samma tema, men det känns betydligt osäkrare idag. Många bryr sig inte, men undertecknad ska fylla sextiotvå år och ålderspensionen känns inte speciellt avlägsen.

Min fasta övertygelse är att jag ändå kommer att tvingas samla tomburkar inom ett par år. Den nuvarande högerregeringen kommer garanterat att ställa till ett rent helvete, precis

som den förra högerregeringen. Nu sitter Mats Odell och Anders Borg och leker affär med statens pengar som om skatter, statliga företag, sjukvård, försvar och liknande vore något slags monopolspel. Kortet med ”Gå i fängelse utan att passera Gå” har de rivit sönder och slängt.

Att sälja ut statliga företag idag är rent kriminellt.

DN123

Andra om , , , , , , , , , , ,

[tags]Recession, Börsen, Mats Odell, Anders Borg, Högerregeringen, Val 2010, Pensioner, Fonder, Depression, Ekonomi, Kris, Politik[/tags]


14 svar till “Recessionen rycker närmare”

  1. Jag tycker att det ska bli intressant att se hur dom hanterar den här nedgången.
    Dagens ledning har ju glömt att vi hade en kris på 90-talet. Jag kan förstå dom då dom var typ 10 år gamla då. Och ekonomisk historia är inte alliansregeringen bra på. Dom har ju bara upplevt goda tider då det i princip har varit högkonjuktur i 10 år. Men en nedgång kommer. Lågkonjuktur är i princip en naturlag i det kapitalistiska systemet, men det enda ekonomer tänker är att dom hoppas att deras realekonomiska experiment går bättre nästa gång.

  2. Fast frågan är ju varför du skulle samla tomburkar? Högerregeringen kommer kommer nog att ta bort panten på flaskor/burkar, det är ju ett ekonomiskt hinder för handlarna.

  3. Jag får väl börja stjäla istället då. Om inte annat åker man in i finkan och där får man mat. I alla fall än så länge…

  4. Och vilket pensionssystem hade varit bättre? Att staten hade tagit hand om medborgarnas egna intjänade pensionspengar och använt dem som de behagat och därefter kunnat ändra villkoren för, och nivåerna på, pensionen i efterhand? Jag vet att ni gillar socialistiska experiment med folks ekonomiska situation, men snälla. Vi har redan gått den vägen en gång, och titta hur det gick. Då föredrar jag nog att välja själv hur mina egna pengar ska förvaltas, tack, och jag tror faktiskt alla andra medborgare gör det också. Staten är till för mig och mitt liv, mitt liv är inte till för statens välbefinnande.

    Om du nu tycker så illa om att dagen pensionssystem är ett kapitalistiskt ”lotteri”, så borde du väl rimligtvis i förlängningen tycka att den bästa lösningen var att pensionsinbetalningar inte alls ska vara obligatoriska, utan helt upp till var och en om man ska spara privat eller inte, och åt det hållet tror jag väl ändå inte du sträcker dig, eller?

  5. Man skapade ett system där pensionspengarna trycktes in på aktiemarknanden tvångsvis. Hade det verkligen varit valfrihet – alltså en större valfrihet än mellan alternativen pest-fonden och kolera-fonden – hade det funnits bankalternativ också. Exempelvis att man kunde ha fått sätta in sina pengar på ett pensionskonto på valfri bank eller Riksgälden. Där har man en viss koll på vad som händer, medan börsen bara är en spelhåla som vanligt folk bör hålla sig borta från.

  6. utförsäljningen av MYCKET vinstdrivande företag är så dumt att jag saknar ord. Men visst, så ser moderötternas ideologi ut, staten ska bara tillhandahålla polis och militär, resten ska ut på entrepenad och drivas av kusiner, onklar och mostrar till de cirka 4 procent av svenska folket, som lever gott på det kapital som vanliga svenskar med möda arbetat fram. Snacka om olgiarker!!!

  7. Oligiarker, ska det va.
    Om jag innan rånet fick bankassörskan med mig så skulle jag utan att blinka robba banker, eftersom bankerna sitter på våra pengar som de fick ”låna” under bankkrisen på 90-talet.
    Den här råkapitalistiska eran skapar inga goda och empatiska medborgare, utan bara en flock giriga typer och loosers, som jag.

  8. Sara G,

    I det här avseendet har jag mitt alldeles egna hatobjekt. Kjell Olof Feldt. Jag kommer aldrig någonsin att förlåta den karln för vad han gjode med Sveriges ekonomi! Och alla andra som applåderade honom för den delen.

  9. Jag delar gärna hatobjektet Feldt med dig, Rawia Morra. Mannen som ivrigt stack upp sitt fula tryne så fort Olof Palme var borta ur bilden – och plötsligt, utan förvarning, framstod som en splitter ny nyliberal.
    Men vi får inte heller glömma socialdemokraten och chefsidologen Bo Rothstein som indelade vårdsektorn i tärande och näringslivet i närande.

  10. Måndag den 11 februari

    RÄDDA HYRESRÄTTEN

    För allas rätt till en bra bostad!

    Hyresrätt – en social allemansrätt

    Nej Till Privatiseringar, marknadshyror och segregering!

    Kl 18.30 Stadshuset
    Arrangör: Gemensam välfärd Stockholm, Rädda hyresrätten

  11. Sara G #11. Hyresmarknaden i Sthlm är redan segregerad. Det blev den under (s)-(v)-styre.
    Jag vet. Jag bor i hyresrätt i Tensta sedan drygt ett kvarts sekel.