Putinister och dess fantasifulla skapare


Debatten om artikeln av Kragh och Åsberg går vidare, hand i hand mot ovederhäftig hets mot de som inte instämmer i den kritik av Putin och Ryssland, som inte baseras på fakta, folkrätt och respekt för nationellt oberoende och demokrati.
KremlDel av Kreml
Jag har något bidragit till debatten genom att publicera artiklar i frågan – se nederst

Själv blev jag felaktigt kallad Putinanhängare i en artikel av Martik Klepke i Aftonbladet 11/12. Ab: Jag är ingen anhängare av Putin. Denne skrev ”Redan två dagar efter flyganfallet mot Röda Korsets hjälpkonvoj i Syrien i september spreds en rysk videoupptagning på svenska Putintrogna vänstersiter, bland annat på vänsterbloggen Jinge, som beskrivs med orden ”Politik, vänster, opposition, anti-imperialist, socialist”. Jag svarade bl.a. ”Uppgifterna om min blogg är felaktiga. Jag kritiserar SD som ett borgerligt högerparti, och är ingen anhängare av Putin. Däremot uppskattar jag, liksom andra motståndare till terrorism och anhängare av demokrati och nationell självständighet, Rysslands viktiga insatser för att bekämpa terrorismen i Syrien i legalt samarbete med Syriens regering, med stöd i FN-stadgan.”
Ab 161213

18/1 kom en ny artikel av Karin Olsson, kulturchef på Expressen och tf. ansvarig utgivare. Wxpressen: Hemliga namnen i studien om Kremlfjäsk. Här namnges Maj Wechselmann, Jan Myrdal, Oleg Mezjuev – och naturligtvis Åsa Linderborg – som ”Putinanhängare”. Läs gärna Karin Olssons lika kritiskt som ni läser artiklarna av Maj W och Åsa L nedan.

Expressen Karin Olsson
Maj Wechselmanns replik ””Karin Olsson har inte skrivit artikeln själv”” eftermiddagen 19/1. Karin Olsson har inte skrivit artikeln själv

Expressen: Aftonbladet Kulturs medarbetare Maj Wechselmann protesterar mot Karin Olsson beskrivning av hennes Kremlfjäsk.

Maj Wechselmanns replik.
Nu måste jag tyvärr nog stämma Expressen. I en stort uppslagen artikel som Karin Olsson skriver under på utpekas jag som påverkansagent för Putin. I en annan artikel av Olsson är Aftonbladet ”värddjur”.”Värddjur” har parasiter. Alltså är jag parasit. Hon har knappast skrivit artikeln själv, hon kan förmodligen inte ryska, men offentliggör ändå Twitter av den ryske politiske flyktingen från Putin, Alexej Sachnin. Hon avbildar ett faksimil av ett av mina Twitter-inlägg där jag påpekar att de siffror som gällde för Putins framgångar för två år sedan i dag måste betecknas som ”glädjesiffror” det vill säga att de nu är urholkade (på grund av sanktioner såväl som fallande oljepriser) Expressens bildtext lyder: ”Maj Wechselmann gläds åt Putins resultat”.
´

Som Peter Löfgren


Jag resonerar i sociala medier exakt som Peter Löfgren gör i SVT:s Dokument utifrån ”Att skapa en Putin”. Ännu mer positiv är det franska dokument ”Rysslands återkomst”. Jag utgår ifrån att Karin Olsson därmed även har utnämnt SVT:s redaktör av Dokument utifrån, Axel Arnö, eller varför inte hela SVT:s dokumentärredaktion som ”parasiter” för Putin.
Maj Wechselmann 97569_1
Situationen påminner om 1980-talet. När jag tillät mig att betvivla 10 000 observationer av ryska ubåtar tog man ifrån mig min fredskrönika på SR och svartlistade mig helt och hållet. Inte helt lätt när man är frilansare, vi kunde under en viss period inte tillåta oss lyxen ost. I nio år fick jag ständiga mordhot, fick sätta skottsäkra glas i fönstren och anskaffa ståldörr. När man i en av de första nättidningarna i landet, Kom, utpekade mig som rysk spion åtalade jag tidningen. Med hjälp av advokatbyrån Sju advokater och med Thomas Bodström som ungt biträde vann jag målet. Min film om ubåtarna (du kan se den på Facebook) Guldbagge-nominerades.

Lindenius och Enbom.

Hoten avstannade helt då en statlig utredning, ”Perspektiv på ubåtsfrågan”, SOU 2001:85, plötsligt fann att ubåtsljuden härstammade från minkar och fisande sillar!

Jag kan ju ta det lugnt – med pension och konstnärslön – men för den stackars Sachnin kan det mycket väl betyda att han förlorar all inkomst.

I en bloggkommentar till Umeåforskarna Erik Lindenius och Jesper Enboms kritiska granskning av den rapport som ligger till grund för Karin Olssons geniala artikel, ”Russia’s strategy for influence through public diplomacy and active measures: the Swedish case”, som de anser liknar de larmrapporter militära underrättelsetjänsten skickar ut, kan man läsa Mattias Göransson, Filters chefredaktör om Åke Löfgren. Löfgren arbetade på Försvarsstabens underrättelseavdelning och bytte 1983 till Sida. Göransson skriver:

”Därefter yttrade han följande om sin före detta arbetsgivare: ’Här finns en djupt rotad och känslobetonad ryssfientlighet med en genomgående negativt färgad bild av allt ryskt […] Jag anser att Försvarsstaben och då främst dess underrättelseavdelning i sig utgör en säkerhetsrisk genom sitt sätt att tänka och agera.’ En udda referens, till en annan tid och en annan organisation – men visst känns det som att vi befinner oss just där nu igen? Historien utgör en outsinlig källa till ironi.”

Maj Wechselmann, Filmare och medarbetare på Aftonbladets kultursidor”

Svar direkt av Karin Olsson.
Att Maj Wechselmann har en ovanlig åsiktsprofil och verklighetsuppfattning framgår inte minst av hennes beteende i sociala medier, där hon uppmuntrande delar pro-rysk desinformation och kända konspirationsteoretiker. För att påstå detta finns det ett entydigt underlag. Att hon hävdar att jag inte själv skrivit min artikel är ytterligare ett tydligt tecken på att Wechselmann knappast går att betrakta som en seriös debattör. Så mycket kan jag säga dock att hon inte utpekas som en agent i min artikel. Det är bara att läsa den.
Kommentar, Anders: Maj Wechselmann beskrivs som ”En annan som avses är filmaren och debattören Maj Wechselmann, mångårig medarbetare i Aftonbladet. Hon är mycket engagerad i sociala medier och delar i uppmuntrande ordalag rysk desinformation.”

Åsa Linderborgs artikel: Ett haveri, Expressen. Olsson är direkt fientlig mot fri journalistik Åsa Linderborgs artikel
Åsa Linderborg
Martin Kraghs och Sebastian Åsbergs rapport om rysk desinformation har kölhalats av forskare, ämnesexperter och rakryggade publicister. Särskilt svajiga anses anklagelserna mot Aftonbladet Kultur vara.
Kragh har sagt att beläggen är på gång (i efterhand, med andra ord): En större tidning ska komma med ett större avslöjande.

Det visade sig vara Expressens kulturchef Karin Olsson som tagit som sin uppgift att leda i bevis det som rapporten misslyckades med (18 jan).
Olsson inleder sitt grävjobb med brasklappen att rapporten inte pekar ut någon som Putin¬agent och att man givetvis kan vara mot värdlandsavtalet med Nato utan att gå Kremls ärenden. Resten av artikel går ut på att visa att Aftonbladets skribenter är nära nog Putinagenter som går Kremls ärenden.

På två stort uppslagna sidor avslöjar hon namnen på de tre personer som i rapporten anonymt utpekas som deltagare i Kremllojala miljöer. Den ena är Jan Myrdal, som inte skrivit i Aftonbladet på många år. (En artikel vi refuserade fick han in på Expressens kultursida 17 maj 2016).

Den andra är gymnasieläraren och fredaktivisten Tord Björk, som ihop med fem andra skrivit en (1) artikel om Carl Bildt på debattsidan (ej Kultur).
FJSS_COVER_39-07.inddKraghs och Åsbergs artikel
Den tredje är dokumentärfilmaren Maj Wechselmann, som Olsson ifrågasätter inte för vad hon skrivit i Aftonbladet, utan för vad hon skrivit privat på Facebook. (Wechselmanns judiska släktingar mördades i den ukrainska förintelsen, dessa hennes djupt kända erfarenheter ligger till grund för en film som strax visas på Göteborgs filmfestival.)

Vidare misstänkliggör Olsson dissidenten Aleksej Sachnin (som hon själv publicerade den 21 feb 2014), då han är Facebookvän med en rysk författare vars åsikter han uttryckligen tagit avstånd från. Intrikat nog försöker hon även koppla ihop Sachnin med Oleg Mezjuev, som helt öppet i en av de proryska Facebookgrupperna anklagar Sachnin för att vara en CIA-agent som har infiltrerat Aftonbladet.

Erik Lindenius och Jesper Enbom vid Umeå Universitet har krävt en haverikommission kring publiceringen av Kraghs och Åsbergs ovetenskapliga och antidemokratiska sammelsurium.”

Andra aktuella artiklar.
Martin Kraghs och Sebastian Åsberg artikel som finns på Martin Kraghs och Sebastian Åsberg artikel hittas här
David Isaksson i Helsingborgs Dagblad: Svensk kremlologi
FRA:s vän NSA är mästerhackare i lönndom
Svensk kremnologi
Vill Expressen låta som USA-hökar
Lars Drake: Martin Kraghs analys av rysk propaganda eller desinformation om desinformation

i Andra om: , , , , , , , , , ,, , ,


8 svar till “Putinister och dess fantasifulla skapare”

 1. Vladimir Putin har förra veckan tilldelats fredspriset som instiftats till Hugo Chavez minne. För västmakternas eliter och media är detta en icke-nyhet eftersom Natos fredspris, mera känt som Nobels fredspris, är det som gäller i denna del av världen. Detta är pudels kärna, här i väst tror folk allmänt att det fortfarande är vi som har monopol på att tolka det historiska skeendet, och att vår tolkning är den som överenstämmer med det verkliga förloppet, fastän en rad bl.a. amerikanska historiker påmint oss om att snarast det omvända gäller. Se t.ex William Blums förteckning över militära angrepp och kupper som USA varit upphovet till efter 1945.
  En variant av rasism genomsyrar synen på Ryssland och detta är inte mitt påhitt utan det säger brittiska historiker som i ett längre perspektiv sett hur deras land genom århundraden hanterat den omgivande världen.
  Jag har vuxit upp under samma period som Putin, bara 50 mil längre västerut. Tiderna var knappa hos oss och ännu knappare därborta. Stadsmiljön i en sönderbombad stad måste ha varit avsevärt tuffare att växa upp i. Vi hade varje sommar tiotalet stadsbarn, inte från St Petersburg men från Helsingfors, som erbjöds sommarferie på landet och vi fick av dem lära oss allt möjligt otyg som vi inte haft aningen om. Jag kan därför inte underlåta mig att känna sympati för denna person som vuxit så det knakat med den svåra uppgift som han fått sig tilldelad.
  Putin var den första som erbjöd sig att konkret hjälpa USA efter attacken mot tvillingtornen. Det var inte Putin som ensidigt sade upp det för kapprustningen centrala ABM-avtalet 2001. Och det var inte Putin som skapade kriserna i Ukraina eller Syrien. Det säger USA:s främsta historiker på området, bl.a. Stephen F. Cohen. Det som väckt mest vrede hos hans motståndare i väst är hans måttfullhet. Han har ständigt vägrat att tillgripa maximala kraftåtgärder, därför att han upptäckt fällorna som gillrats. Samtidigt har han inte varit passiv, när det krävts har han handlat. Om Syrien räddas som enhetlig statsbildning står tacken i hög grad till Putin. Till och med hans sympatisörer tvivlade på möjligheterna i september 2015 när det blev aktuellt. När Libyen attackerades var han premiärminister och kunde inte ingripa, men det gick inte att ta miste på hans genuina vrede när han fick erfara hur avtalen förvanskades och Libyen slets i stycken.
  Därtill kan man inte annat än häpna över antalet broar han byggt i bildlig bemärkelse, till Kina, Indien och Japan t.o.m. Han är den ledare som den tidigare tredje världen ser upp till, tillsammans med Xi Jinping.
  Nämen kom igen, lite sympati är han värd ?

 2. Jag har aldrig skrivit att Sachnin skulle vara en ”CIA-agent” och heller ej påstått att han har ”infiltrerat” Aftonbladet. Det här skrev jag ordagrant på Facebook den 10 januari 2017:

  ”Vilken äkta ”Putin-agent” skulle få tillträde till de allra innersta tidningskorridorerna i Sverige? Och dessutom så blixtsnabbt som Sachnin? Inte en vanlig ryss iaf som stödjer sin egen president.

  Det är fascinerande tider som vi lever i, när t.o.m. uppenbara Putin-motståndare släpps in i de innersta kretsarna här (AB) och sedan antyds vara något annat än vad de i själva verket är. Pro-amerikanska agenter.”

  Det är vad jag har skrivit och ingenstans använder jag ordet ”CIA”. En ”proamerikansk agent” kan man faktiskt vara utan att vara direkt anställd av CIA. Det räcker gott med att ta emot dubiösa pengar från t.ex. västfinansierade NGO:er eller landsflyktiga ryska f.d. bankmän bosatta i London. Vilket är vad Sachnins f.d. partikamrater från ”Vänsterfronten” i Ryssland har gjort – tagit emot pengar från den f.d. georgiske politikern Givi Targamadze och den landflyktige ryske oligarken i London, f.d. ryske bankmannen Andrej Borodin.

  Vidare har Sachnins f.d. partikamrater från ”Vänsterfronten” med Sergej Udaltsov i spetsen diskuterat utfärdandet av falska pass, samarbete med ryska radikala ultranationalister och en (med största sannolikhet för västpengar) köpt rysk fackförening, gripande av makten i Kaliningrad-området, anstiftande av oroligheter i flera ryska städer samtidigt (för att ”tänja på regimens resurser”), samt genomförande av terrordåd i Ryssland med hjälp av Givi Targamadzes tjetjenska kontakter. Sachnin och hans parti ”Vänsterfronten” står för illegala, odemokratiska och direkt kriminella metoder och har inget med någon ”folklig revolution” eller ”folklig missnöjesprotest” att göra. Överhuvudtaget. De är betalda västagenter. Och den storsta intressenten av deras tjänsten torde vara Washington.

  Men återigen, jag har ingenstans påstått att Sachnin skulle vara en ”CIA-agent”. I den delen är jag felciterad av Åsa Linderborg.

  Vidare om Sachnins bakgrund, rättare sagt om hans ryska partivänner från ”Vänsterfronten”:

  https://www.facebook.com/groups/antieuromaidan.sweden/permalink/1202451726528858/

  ”På bilderna nedan sitter några av partiets ledande figurer i samtal med den georgiske f.d. säkerhets- och försvarschefen Givi Targamadze (nära medarbetare till Michail Saakasjvili). Från ”Vänsterfronten” deltar Sergej Udaltsov, Konstantin Lebedev, Jurij Ajmaletdinov och Leonid Razvozzjajev.

  Targamadze beskriver sin senaste resa till London, där han har umgåtts med landsflyktiga ryska oligarker, bl.a. en som heter Andrej Borodin, f.d. chef för ”Moskvas bank” (”Bank Moskvy”). Han och Borodin har tydligen kommit överens om att de ryska ”oppositionella” ska få motsvarade 200 miljoner dollar (50 ur Borodins egen ficka + 150 skulle han samla in från sina oligarkvänner).

  Borodin säger också att ifall han inte lyckas stanna i England, så vill han ta sig till Georgien eller t.o.m. återvända till Ryssland om ”regimen i Kreml byts ut”.

  Givi Targamadze är en person med stor erfarenhet av förberedelser av massoroligheter och färgrevolutioner i Georgien, Ukraina och Vitryssland. En högst dubiös figur med skumt förflutet. Redan 2006 hade ett telefonsamtal med honom blivit inspelat och offentliggjort. I det lovade Targamadze att mörda en oppositionell politiker i Vitryssland vid namn Aleksandr Milinkevitj.”

  Var och en får dra sina egna slutsatser om vilken miljö som ”dissidenten” Sachnin kommer ifrån, vad han står för och vilka han och hans vänner backas upp av. Jag ska inte servera de färdiga slutsatserna, för jag tror på folks förmåga att använda sitt eget logiska tänkade samt förmågan att göra egna analyser.

 3. att försöka diskutera med dn svd expressen aftonbladet måste vara mycket frustrerande.
  gäller inte yttrande frihet och tryckfrihet i sverige
  din blogg jinge.se och lars berns antopocene.live känns ju som ett bättre alternativ för oss som vill läsa om vad som händer i mö

  • Ja, jag försöker hela tiden dra fram fakta och kritiskt granska dessa och massmedia. Köp ”Vitboken om Syrien: Massmedia och politik” Se bloggsidan till höger.

 4. Du är en Putinist om du:
  1. Tänker själv och vägrar vara en megafon för fejkmedia och dess ägare – bankirvapyr maffians intressen
  2. Om du värnar om ditt oberoende och vägrar sälja dig själv eller ditt land till bankirvampyr maffian
  3. Om du avslöjar bankirvampyr maffians lömska intriger

  Det finns ett annat ord för detta: antiimperialist. Alltså är en Putinist en som kämpar mot bankirvampyr imperiet. Vilken ära att kallas en Putinst då man sällar sig till storheter som Nelson Mandela, Fidel Castro, Malcolm X, Martin Luther King, Hugo Chavez, Ho Chi Minh, Mao De Dong, Franz Fanon, Kwame Nhkruma, Mahtama Ghandi, Assara Shakur, Rosa Luxenborg, … Listan är oändlig. Kort och gott man tillhör majoriteten av världens befolkning. Vilken fina ära det är att bli stämplad som Putinist!

 5. Vi kan väl konstatera att det bara är de som uttalat sig om en viss konflikt, som utpekas som ryska desinformatörer. En konflikt där Sverige uppenbarligen har väldigt konkreta intressen och är extra känsliga för kritik. En propagandaoffensiv som gick lite sådär, men erövrade ingen ny mark, men det kanske egentligen var menat för kören.

  http://imgur.com/a/xBQWq