Populistpartiet i farten igen

Jan Björklund, Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni skriver idag en debattartikel i Dagens Nyheter att rätten för skolelever med särskilda skäl ska kunna få slippa obligatorisk undervisning, ska – tas bort.

Orsaken är att en forskningsrapport visar att en stor andel av, i första hand flickor, begär att få slippa sexualundervisning, simning och gymnastik. Det handlar företrädesvis om flickor från muslimska familjer, men det kan kanske finnas även andra religioner/kulturer.

DN: ”Även invandrarflickor har rätt att lära sig att simma, att få delta i idrott och att få ta del av sex- och samlevnadsundervisningen. För flera av dessa flickor kan skolans samlevnadsundervisning i själva verket vara en plats att få diskutera frågor om jämställdhet, som inte annars diskuteras i hemmet.”

Det är givetvis argument som inte direkt kan avvisas. Det är självklart att alla elever i den svenska skolan ska ha rätt till likvärdig undervisning. Ett problem med folkpartiförslaget är att det ålägger föräldrar och barn skyldigheter, men skolan ska uppenbarligen inte få några. Det låter som det bekanta ”polis-
hämtningsförslaget” som nyligen kom från samma håll. Mig bekymrar det för att detta är ett ”liberalt” förslag. Möjligen har min bild av ordet ”liberal” inte förändrats i takt med begreppet.

Ett annat bekymmer är givetvis att det inte finns speciellt mycket som talar för att dessa flickor plötsligen skulle börja delta i sexual-
undervisning, simning eller gymnastik. Troligen skulle en större del av dem undvika dessa lektioner, eller skolka som det heter. Visserligen har (fp) föreslagit polishämtning av skolkare, men ska det bli polismyndighetens sak att se till att flickorna blir hämtade, avklädda och hamnar i bassängen? Om man avstår från de mer drastiska FP-förslagen som polishämtning så riskerar man dessutom att få ett större antal flickor som inte får slutbetyg.

Sett ur den aspekten så låter det snarare som om folkpartiet är ute och fiskar i den grumliga tjärnen igen. Man oroas kanske över Sverigedemokraternas intåg i politiken och vill stämma i bäcken så här 2 ½ år före valet.

I själva sakfrågan har de förstås rätt. Det är klart att tjejerna ska få en svensk standardiserad information om blommor och bin,

dess kvalitet är samtliga svenskar intimt bekanta med. Att de ska lära sig simma och delta i gymnastik är också självklart, men varför inte backa tillbaka lite och ställa lite krav även på skolan? Givetvis så går det att ordna separat sexualundervisning för flickorna. När jag var i den åldern att jag skulle genomlida en timme med en rodnande biologilärare så skilde man på pojkar och flickor.

Det är knappast något större problem, lika lite som det är problem att ordna bad eller gymnastik. Det känns helt enkelt som om Folkpartiet vill ålägga elever och föräldrar en massa saker, samtidigt som de inte ens funderar över vad skolan skulle kunna göra. Jag skulle kunna skriva mycket mer om detta, jag kan se andra politiska förvecklingar av den skolpolitik som nu tycks ha blivit en intern affär för populisterna i folkpartiets ledning, men jag avstår tillsvidare. Men man kan nog utgå ifrån att det blir nödvändigt att återkomma, för vi har sett dessa tendenser förr, eller hur? Dagen

Andra om , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Erik Ullenhag, Fascistisering, Folkpartiet, Högerregeringen, Invandrare, Islam, Jan Björklund, Liberalism, Muslimer, Nyamko Sabuni, Politik, Rottingmajoren, Skolan, Skolministern, Svensk Volkespartei, Tvång, Val 2010[/tags]

  33 comments for “Populistpartiet i farten igen

 1. Micke
  6 mars, 2008 at 15:36

  Först och främst satte jag kaffet i strupen i morse när jag läste ordet ”sexundervisning” i DN. Vad är det för nått? Sexualundervisning hette det i alla fall på min tid. Sexundervisning låter … porrigt.

  Men till saken: Från sexualundervisningen beledigas inte bara muslimska flickor och pojkar utan även ett flertal kristna dito, ofta från högkyrkliga eller frikyrkliga sammanhang, gissningsvis även en del katoliker och ortodoxa. Att få det till en fråga om ”flickor från mellanöstern” (som debattörerna försökte utnyttja som ett skrämmande mantra i artikeln) känns lite billigt.

  Samtidigt är jag personligen tveksam till att man ska ha rätt att slippa skolplikten just för sexualundervisningen då den är ganska viktig ur ett folkhälsoperspektiv.

  När det däremot handlar om idrottslektionerna har jag svårt att förstå folk(gemeinschaft)partiets resonemang. Man kan mycket väl ha separata simdagar för pojkarna och flickorna. Över huvud taget känns idrottslektionerna som något som inte är så svårt att lösa praktiskt. Jaja, gammal god liberal populism luktar det.

 2. 6 mars, 2008 at 16:12

  Nyamko Sabuni var just med i Radions Studio-Ett. Den som missade det kan lyssna på nätet, det var meddetsamma efter 16.00

  Förslaget kommer från ”De nya Liberalerna”…

 3. Cerberus
  6 mars, 2008 at 16:23

  LÄs igenom kommentarsreglerna ovj börja om från början. / Jinge

 4. Jensa
  6 mars, 2008 at 16:28

  Vart har alla progressiva krafter tagit vägen? Är det backen i och full fart tillbaka til medeltiden som gäller? Man tror inte sina ögon, respektive öron!

 5. 6 mars, 2008 at 16:42

  Just i skolfrågor tycker även en alliansförsvarare som jag att Björklund ofta snackar i nattmössan…

 6. 6 mars, 2008 at 17:04

  Du skulle hört Sabuni i Studio-Ett. Hon verkade lika resonabel som en gråsten. Trist, det verkar som om de är ute efter konfrontation isf en lösning.

 7. Kurt
  6 mars, 2008 at 17:08

  Folkpartiets ledning verkar ha en väldig fixering vid invandrarflickors sexualitet. Tidigare ville de göra könsinspektioner, och nu sexualundervisning. Det är tur att vi att de finns ett parti som engagerar sig så i viktiga samhällsfrågor.

 8. Erik
  6 mars, 2008 at 17:21

  Jensa,
  Är det inte snarare att gå tillbaka till medeltiden om vi skulle ha separata gymnastiklektioner för killar och tjejer? För mig låter det som 1800-talet snarare än 2000-talet. Progressivt i det svenska samhället brukar väl vara att sudda ut könsskillnader, inte förstärka dem?

  Rent allmänt så är jag för förslaget, även om jag ställer mig fundersam till hur det ska genomföras i praktiken. Likväl är det viktigt att samhället signalerar att skolplanen inte är en kaka ur vilken föräldrar kan plocka de russin som de tycker passar för just deras barn och hoppa över resten (oavsett anledning).

 9. 6 mars, 2008 at 17:53

  Erik!

  Du behöver inte ta i så att livstycker spricker! :-) Jag har haft separat gympa i skolan, dessutom förekommer det ibland idag oxo. Separat sexualundervisning oxo.

  När jag gick i lågstadiet i Enkelbrekt så var det oxo separerade klasser, pojk och flickklasser, å du! Jag gick inte i skolan på medeltiden… :)

 10. Kamrat Bjens
  6 mars, 2008 at 18:13

  Hej kamrater!

  Tycker denna debatt är intressant, innan jag kom till skolan imorse, lyssnade jag på Teppas Fågelberg.
  Det var ring P1, det var en muslimsk kvinna, som ringde och han massa synpunkter, det slutade med att, annars lugna Teppas sade ifrån.
  Han sade ”ungefär”:
  -Det är faktiskt så i vårt fantastiska land, med mycket bra sjukvård, måste man anpassa sig lite granna.
  Han syftade på att den muslimska kvinnan, ville ha könsuppdelad gympa och idrott. Han sade ifrån, det är bra, det är också bra att Jan Björklund visar med hela handen i denna frågan, och vågar ta debatten.
  Lyssnade på honom live i en gymnasieskolansaula , i sin form av skolminister. Han pratade om fem myter iskolan, och att skolans problem idag, beror mycket på experiment politik med förra regeringen. Men framförallt i början av 90 och slutet av 90 talet.
  Det är skandal om vi inte har lika lagar för svenskar och muslimer, det är en lag som gäller, sveriges rikes lag, den gäller både mormoner, jehovas, muslimer och kristna. Ingen ska särbehandlas. Alla är vi lika inför lagen. Även lagen på gräsrotsnivå om könsuppdelning på grundskolan.
  Denna debatt var stor på 50-60 talet med den ökade sexualla frigjordheten. Vi kanske måste börja gräva i gamla dokument, ifrån då eller prata med gamla politiker ifrån 50 60 talet som förde fram dessa tankar, och kämpade för dem. Vi ska inte heller svika kampen för detta, detta var en av frågorna som gjorde att RFSU grundades. RFSU kanske borde engagera sig i dessa frågor, istället för vilka sexleksaker, man ska sälja på Apoteket. Gamla frågor om sexuella frigjordheten kanske måste, diskuteras och aktualiseras igen.
  Bjens

 11. Jensa
  6 mars, 2008 at 18:19

  Erik, det var precis det jag menade med medeltiden…

 12. Erik
  6 mars, 2008 at 18:55

  Jinge,
  Det hade varit rätt häftigt om du gått i skolan på medeltiden, då hade du varit min nya idol :-)

  Jensa,
  Jag ber om ursäkt, jag tolkade ditt inlägg som att det vore progressivt att låta föräldrarna styra barnens undervisning, my bad.

 13. Anna
  6 mars, 2008 at 18:56

  Läs kommentarsreglerna! / Jinge

 14. Marcus R
  6 mars, 2008 at 19:03

  #9 Jinge – Renässansen då? :P

  #10 GB –

  Sedan kan jag ju tycka att det är intressant att vänsterinriktade människor puffar för könsseparerade lektioner. Ur led är tiden.

  Bra sagt. I det här fallet tror jag det klagas på Fp bara för klagandets skull.
  Varför ska inte alla barn lära sig samma saker i skolorna? Varför ska vi sexualisera gymnastiken och skilja på pojkar och flickor? Varför ska ungarna kunna skolka utan reprimander? (Böta föräldrarna – polishämtning är bara löjligt.)

  Undrar om det är något som alltid funnits i politiken förresten; att klaga på oppositionen även om man håller med dem. Politiker kallar det nog för att argumentera – vanligt folk brukar kalla det vända kappan efter vinden (något som Fp brukar vara riktigt bra på faktiskt, populister som de är).

 15. 6 mars, 2008 at 19:38

  Vi har en lag och den ska följas. Punkt. På alla punkter då. Vad gäller den saken har jag inga problem.

  Men jag tycker att skolpolitiken snuttifieras och att enskilda frågor får för stort utrymme. Det som gäller i skolan, enligt min mening är kunskap… I skolan ska ungarna lära sig det de behöver komma för livet som komma skall. Det måste vara det övergripande målen. Sen kan man lösa de praktiska frågorna på plats. Är det någon muslimsk tjej som har jätteproblem så borde det kunna lösas på plats.

  Alla behöver inte bli inblandade i allting, däremot ska de lära sig att läsa, skriva och räkna och uppföra sig som folk. När en skolminister börjar tala om att lärarna ska få ta mobiltelefoner så blir det så fånigt. En lärare ska däremot ha möjlighet att hålla ordning i klassen överhuvudtaget och ha verktyg för det. Mobiltelefoner är bara en liten del av oordningen som tycks råda.

 16. Mikael
  6 mars, 2008 at 19:52

  Folkpartiets användande av påhittad statistik påminner inte så lite om taktiken som SD brukar använda sig av. Välkomna till verkligheten, som Moderaterna säger.

 17. El Miguel
  6 mars, 2008 at 19:58

  Trist att folkpartiet och Jan B använder en så viktig fråga för att skapa plakatpolitik. Kolla gärna källan till upprördheten, den angivna ”doktorsavhandlingen”. Siffrorna (27%) baserar sig på en enkätundersökning genomförd på fyra (!) skolor i en (!!!) kommun. Jag tycker att problemet som tas upp är viktigt, och att alla som bor i Sverige ska ha rätt till de fri- och rättigheter som våra föräldrar och farföräldrar kämpat sig till i det här landet. Men jag blir förbannad när populister som fp snyltar på viktiga frågor i desperata försök för att höja opinionssiffrorna.

 18. Anna
  6 mars, 2008 at 20:07

  ”Anna!” Jag har inte ens TESTAT om adressen wow@wow.wow funkar, men jag utgår ifrån att
  den är fejk, utan fungerande mailadress – ingen kommentar.

  Jag UTGÅR ifrån att folk är läskunniga!! // Jinge

 19. 6 mars, 2008 at 20:18

  Jag tycker det är rätt motbjudande med nakna människor och därför har jag full förståelse för att muslimer och vissa kristna inte låter sina barn deltar i gymnastik och simundervisning. Det är alltså inte gymnastiken som sådan som är problemet.

  Sen sexualundervisningen bör heller inte vara obligatorisk. Den svenska ungdomskulturen är mycket avvikande gentemot de internationella mönstren och jag tycker gott att man kunde utbilda eleverna i den svenska abortkulturen istället.Ni vet väl att Sverige dödar var tredje barn innan de ens får chansen att leva.

  Om detta borde vi tala…

 20. moe
  6 mars, 2008 at 20:40

  Snart kommer Sabuni med idèn att tvinga alla äta griskött ink. muslimer. Nej just det! Då blir svenska veganer ochså tvungna att äta det, och det skulle skapa problem.
  Att tjejen haft problem lite tidigare i livet ska det inte ge henne rätten att ut det på muslimer! Det är väl de hon vill komma åt????
  Det är ett ”smart” drag av alliansen att låta henne ta hand om migrationsfrågorna, de kan i princip ta vilket beslut som helst utan att bli anklagade för rasism!! -Den som tog beslutet är ju en av de!!!

 21. Mona
  6 mars, 2008 at 20:48

  Christer, tack för en vettig kommentar! Jag tycker faktiskt att ungarna kan bli 16 år innan de genomgår aborter. Svenska barn har sex på tok förtidigt! Kan de inte åtminstone vänta till nian?

 22. Marcus R
  6 mars, 2008 at 21:19

  #16 Mary – Om inte lagen säger att en lärare får beslagta en mobiltelefon så får han väl i juridisk mening inte göra det heller oavsett hur störande det är? På sin höjd kan han skicka ut eleven ur klassrummet och hur mycket lär han/hon sig då?
  Barn är ofta fullt medvetna om vad de får och inte får göra och vet precis hur de ska göra för att promenera på gränsen. Det är som förr när eleverna (oftast) faktiskt lydde sina lärare – skolklimatet är mycket hårdare idag.

  #21 moe – Vad är det för fel med att alla ska lära sig sexualundervisning? Skolan gör ju något som många föräldrar tycker är obekvämt att prata om.

  #22 Mona – Ja om du säger till dem att de inte får ha sex så låter de säkert bli! Ge dem saft och kakor om de är snälla också.

  #23 GB – Att springa omkring naken är nog bästa sättet att slippa gympan. ;)
  Dock så har vi inte få tonårsaborter i Sverige.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Global_incidence_of_teenage_pregnancy
  USA som undviker sexualundervisning har högst antal tonårsgraviditeter i västvärlden.

 23. Mona
  6 mars, 2008 at 23:16

  Marcus R,

  Tycker du att det är helt i sin ordning med sex vid 12-13 årsåldern? Är det inte väl tidigt? Ska de inte hinna lära tycka om varandra och hålla handen och pussas ett tag först? Förran de skaffar knullkompisar?

 24. Tobias
  7 mars, 2008 at 03:07

  Folkpartiet är trots allt vid makten och har bestämt att den sekulära livsstilen ska ha en avgjörande betydelse vid skolundervisningen!

 25. 7 mars, 2008 at 03:27

  Men snälla Tobias! :-)

  Ett politiskt parti kan inte bestämma över vilken ”livsstil” folk ska ha, lika lite som om densamma ska vara sekulär eller inte. DET är nämligen folks privatsak, men kanske inte i Volkespartais Svärje…

 26. Marcus R
  7 mars, 2008 at 06:55

  #25 Mona – Vad jag menar är att genom att hytta med fingret så får man dem inte att låta bli. Sexualundervisningen hjälper faktiskt annars hade vi haft många fler tonårsgraviditeter än vad vi har idag.

 27. Nadia
  7 mars, 2008 at 08:09

  Lite information för er hur de var för mig i skolan i Irak.

  Jag började 5an i Irak i Amarah (en stad i södra Irak), där börjades dagarna med vad som kallades för ”Svensk gymnastik” i några minuter. Sedan en gång i veckan hade vi idrott. Det var mest att vi sprang om krig : )

  Sedan i högstadiet hade vi sexualundervisning några gånger. Vi fick till och med olika frågor som vi skulle ta med oss hem för att få lösningen tillsammans med någon föräldrar. Jag fick uppgiften att ta reda på är ”utlösning”. De kan ja säga var ett mycket pinsamt samtal med min far. Men läxa är läxa och inte var det någon förälder i min skola som kom dit och protesterade.

  Sedan hade vi även idrott och här hade vi fått två nya idrotts lärare från Jugoslavien i något sorts lärar utbyte. Jag gick i flick skola och dessa var två blonda utlänska killar så trycket på idrotts lexikonen var hög ; ) Här var det bollsporter som gällde.

  Sedan på universitetet så blev idrott andra året faktiskt ett obligatoriskt ämne. Här var det blandat killar och tjejer och de var mest konditions träning. Saddam hade startat en krav att alla politiker och jag tror även högt uppsatta statsanställda skulle ha sin normal vikt med andra ord gå ner i vikt om du är överviktig. Det vägdes regelbundet etc … och jag tror att detta spred sig att ha idrott, vem vågade säga emot Saddam? Just i detta fall kan vi väl alla hålla med att han hade rätt, vi är friskare om vi äter rätt och idrottar!

  Så vad är min personliga upplevelse av att ha haft först idrott i skolan i Sverige och sedan Irak? Det är att i båda fallen tyckte jag det var enormt trist och något jag ville undvika. Ingen hade förmågan att se att elever är olika individer med olika intressen inom idrotten. Inte någon gång fick jag möjligheten att prova på styrketräning eller kampsport vilket är det jag IDAG som vuxen brinner för!

  Så jag tror att skolor skulle kunna locka till sig fler elever till idrott om man bara gjorde ämnet större med fler alternativ. När de gäller sexualundervisning så tycker jag att man kan ha den separerad för de som vill och förklara för föräldrar som inte inser vikten av den att det faktiskt handlar om deras barn egen kropp, hälsa och framtid.

 28. Akar
  7 mars, 2008 at 09:04

  Jag gick ur grundskolan för bara ett par år sedan och vi hade separerad pojk/flick gympa och likaså då vi skulle simma. Det var mycket mer praktiskt eftersom att flickorna inte hade en chans efter att vi pojkar kommit in i puberteten och börjat få muskler, det var orättvist.

 29. Daniel
  7 mars, 2008 at 09:45

  Ni får ursäkta att jag tjatar om det här.
  Men jag vill bara påminna om den nya liberalsmen som består av att alla ska stöpas i samma form.
  Fp:s liberalism inom utbildningen är inte liberalism.
  Det är ibland nåt som påminner om sovjets skola. Alla ska stöpas i samma form, förutom en elit (barn hämtade från eliten) som ska få högre utbildningsformer.

 30. Daniel
  7 mars, 2008 at 09:48

  Vill lägga in en tanke till jag har:
  Jag kan tycka att den obligatoriska skolan ska alla få delta i. Men jag misstänker att det inte bara är idrott och sexualkunskap som barnen inte får gå till. Det är väl även så att biologi (vissa är ju emot darwins läror), religionskunskap (det kan vara farligt att lära känna andra religioner, man kan bli vilseledd) och musik (djävulens påfund).

  Men av nån anledning så inriktar sig fp bara på två ämnen, dom vi vet berör folks fördomar om muslimer.

 31. 7 mars, 2008 at 10:36

  Själv minns jag bara Ayatollah Sistanis, den störste ayatollahn i Irak, website förrut där det diskuterades en hel del intressanta ämnen. ”Är det ok med analsex?”, ”Och oralsex?”. Iran tror jag vid någon undersökning hade bättre sexualkunskap än USA, vilket inte förvånar mig efter att ha varit där.

  Även Al Jazeera har väl något program där en Imam sitter och pratar sex med de som ringer in?

 32. palle
  7 mars, 2008 at 15:25

  Vad folkpartiet är ute efter är inte problemlösning utan en konstig vilja att finnas på ledarsidorna. Gång på gång tar man i ickeproblem! I Rikebyskolan går alla både på gymnastik och sexualundervisning. Allt handlar om rektorns och lärarnas inställning och kommunikation med föräldrarna.

 33. Malin
  9 mars, 2008 at 00:28

  xxx

Comments are closed.