Palatsrevolution mot – neofascisten (?) Trump eller nytt storkrig – vad kommer först?

Denna artikel baseras främst på en artikel Washington svirrer av rykter om palassrevolusjon som baseras på en artikel av Joseph Kishore 13/10 i World Socialist Website här översattt till norska Midtifleisen, vilket Pål Seigan återgivit.Washington svirrer av rykter om palassrevolusjon

Jag drar mig inte för att påminna om att jag var inne på ämnet i en artikel 15 januari Mjuk statskupp på gång i USA?

Jag har översatt främst första delen av artikeln, och gör tillägg med diskussion mot slutet.
Washington befinner sig i en unik och omfattande politisk kris. Till följd av alltmer bittera fraktionskonflikter på högsta nivå i staten finns det växande spekulationer om att det har förekommit hemliga diskussioner mellan kabinetsmedlemmar och personal på hög nivå om att tvinga Trump ut ur kontoret.

Caesar-mordetEn annan palatsrevolution – mot Julius Caesar

Den politiska kriget inom Trump-förvaltningen och i det republikanska partiet intensifierades förra veckan efter att senator Bob Corker, ordföranden för utskottet för utrikesfrågor i senaten förklarade att Trumps hot mot Nordkorea leder USA mot ett tredje världskrig”. I en Twitter-post kallade Corker Vita huset ”ett vuxendagis”, med en president som kräver ständig tillsyn. NBC rapporterade att utrikesminister Tillerson beskrev nedsättande efter ett möte i juni mellan presidenten och de högsta militärerna, där presidenten förespråkade att den amerikanska kärnvapenarsenalen skulle öka tio gånger. Trump hotade då att NBC skulle stängas av.

I Vanity Fair förra veckan skrev Gabriel Sherman att ”ett halvt dussin prominenta republikaner och Trumrådgivare beskriver alla att Vita huset är inne i en kris”.
Sherman indikerar att Vita Hus-personal på hög nivå oroar sig för att Trump kan reagera på inre svårigheter genom att utöva sin ensidiga auktoritet till att starta kärnvapen mot Nordkorea.En före detta tjänsteman spekulerade till och med att Vita huset stabschef John] Kelly och försvarsministern James Mattis har diskuterat vad de skulle göra om Trump beordrade ett kärnvapenanfall.”

Flera kolumnister, diskuterar öppet möjligheten att tvinga bort Trump från ämbetet med hjälp av det 25:e Amendmentet i USA:s konstitution, vilket föreskriver att presidenten kan tvingas avgå ut genom majoritetsval i hens regering om hen är så psykiskt eller fysiskt oförmögna, att hen är oförmögen att utföra sina uppgifter som president.

Jennifer Rubin, som producerar den konservativa ”Right Turn” för Washington Post (WP), frågade i rubriken i sin senaste kolumn, ”När blir 25:e Amendment ttill konstitueionen aktuell?” Paul Waldman skrev förra veckan i , i en annan artikel i WP att ”Riksrätt kommer troligen inte att rädda oss från Trump. Men kanske 25:e Amendment.” Båda kolumnerna följdea av ledaren ”Vad ska man göra med en inkompetent president”.
Venezuela 3 170827 Trump
Bakom dessa konflikter ligger djup splittring inom den härskande klassen över kritiska frågor som rör såväl internationell som inhemsk politik. I synnerhet har Trumps hänsynslösa hot mot Nordkorea förlorat stöd hos betydande delar av statsavdelningen och Pentagon. Ett krig skulle kunna med Korea kan leda till att miljontals liv förstörs och leda till en direkt konfrontation med Kina och Ryssland. Och kanske ett tredje världskriget. Men ett krig skulle också kunna medföra irreparabel skada för USA:s internationella ställning.
Militären klagar att man inte har resurser för alla uppgifter.
General Daniel B. Allyn, före detta vice stabschef i US Army har sagt i komngressförhör att bara 1/3 av marktrupperna, 1/4 av flygvapnet och hälften av divisionshögkvarteren är redo för strid. Hökar som John McCain instämmer.

Pål Steigan påminner om att så länge USA:s militär var baserad på värnplikt fanns en permanent fara att folket, och värnpliktiga, skulle göra motstå när likkistorna återvände från krigen. Detta ”löstes” genom att etablera ett komplett system med legosoldater från ett nätverk av privata företag. Mer än hälften av dem som kämpar i USA-kriget lär vara legosoldater. Det kan vara politiskt lämpligt, men det visar ett system som ruttnar.

Trumps kritiker säger att det är den oförutsägbara presidenten som är problemet, men i verkligheten är han bara symptomet. Det grundläggande problemet är att Förenta staterna i ett försök att säkra total hegemoni över hela världen har gapat över för mycket. USA förlorar i tävlingen om marknaderna i kampen för världshandeln, och även i kampen för innovation. Och inte ens militärstyrkan är som den en gång var. Ingen palatsrevolution kan lösa dessa problem, men kanske bara förstärka dem” skriver Steigan.

Oavsett vilka motiv som ligger till grund för diskussionerna bakom kulisserna om möjligheten till en statskupp, skulle en sådan – oavsett framgång eller misslyckande – driva den sista spiken in i den amerikanska demokratins kista.

Trump skulle utan tvekan försöka motstå ett försök att avsättta honom. Vid en mycket allvarlig konflikt skulle både pro och anti-Trump-fraktioner vädja till militär- och underrättelsetjänst för stöd. Oavsett vilken fraktion som vunnit, skulle militär- och underrättelsetjänsten öppet få den avgörande makten i USA – bortsett från att de styrande egentligen arbetar för den mycket lilla grupp som kontrollerar ekonomin. Om Trump avsätts blir troligen vicepresident, Mike Pence president.
Tillerson och PenceVad tänker dessa på?
Demokraterna har för sin del svarat på krisen genom att eskalera sin kampanj över påstådd men helt obevisad rysk intervemtion i USA:s politik. Argument utvecklas för att motivera att införa censur och statskontroll via Internet och att försvara alla sociala och politiska motsättningar. ” (Slut citat)
Jag finner ett uttryck för detta i Hillary Clintons färska uttalande ”Hillary Clinton has compared Russia’s alleged interference in the 2016 presidential election and her subsequent loss to Donald Trump with the devastation of 9/11” Newsweek

*

Vem är galnast eller mest psykiskt rubbad – Trump eller Clinton? Jag blir svaret skyldig.

Alltfler skribenter skriver om att Trump för en ”neofascistisk politik”. Även Bellamy Foster skriver ”Neo-fascism in the White House” i aprilnumret av Monthly Review och man följer upp med artikeln ”Trump’s Neofascism – where it came from and why it’s not populism” i juninumret av Montly Review, en tidskrift som jag läser och rekommenderar. Jag har i denna fråga en avvaktande inställning, men noterar att Jan Myrdal både lyfter fram Kominterns synsätt om fascism ”Fascismen är den öppna terroristiska diktaturen från finanskapitalets mest reaktionära, chauvinistiska och imperialistiska element.”” men också skriver annat. Jan Myrdal HÖG TID ATT SKRIVA KLARTEXT -om fascism, NMR, Bokmässan, vänstern och media. Jan Myrdal skriver också ”Underförstått i Kominterns resonemang var dock att fascismen vore en ”sista” fas av klassherraväldet. Så är det dock bevisligen inte. Terroristiska statsformer har under den pågående rasande internationella och nationella klasskampen gång på gång, för att de härskande skall bevara kärnan i klassherraväldet,

slagits om till formaldemokratier

(min kursivering) när den folkliga kampen blivit så stark att den hotat själva äganderättsgrunden. Jämför med spelet kring avkolonialisering och nykolonialism. Här gäller det att se såväl storheten i den folkliga kampen som de härskandes sluga splittrande taktik.”
Jan-Myrdal
Nu tycker jag inte att den folkliga kampen verkar särskilt stark, men Bellamy Foster och Myrdal ger viktiga ingångar i analysen av fascismen, politiken i USA och internationellt.

Idag publiceras artikeln Trump appeals to fundamentalists and fascists Där skriver en Patrick Marttin ”President Donald Trump’s appearance at the ultra-right Values Voter Summit on Friday was a further step in his effort to create a fascistic movement outside existing political structures, directed against both the Republican and Democratic establishments.”

Sist – men inte minst viktigt: Det är lätt för Trump att starta ettt kärnvapenkrig legalt i USA. Manegen har krattats av bl.a. Obama.


Washington Post Congressional Research Service:Defense Primer: Command and Control of Nuclear Forces

i Andra om:, , , , ,, , , , ,

  16 comments for “Palatsrevolution mot – neofascisten (?) Trump eller nytt storkrig – vad kommer först?

 1. Jan Nybondas
  19 oktober, 2017 at 09:02

  https://www.youtube.com/watch?v=bkdlgYG1Rho

  Innan Trump störtas verkar det vara paret Clintons tur. Se här Sean Hannity på FoxNews avfyra det tunga artilleriet i förrgår. Trump -lägret är på väg att gå till motattack och det verkar som att de denna gång kommer att få tillräckligt stöd från landets rättsorgan. Det ser inte vackert ut för Hillary. Clintons stiftelse har fyllt sin kassa med över hundra miljoner från Ryssland för att de sistnämnda kunnat få igenom ett köp av amerikanska andelar i uranutvinning. För rysk del verkar det handla om att man tar seden dit man kommer, för Clintons del är det tydligt att favörer har haft sitt pris. I samma veva komprometteras även James Comey och Robert Mueller, för att de undanhållit saken från kongress och andra.
  FoxNews producerar en massa skräp men Sean Hannity och Tucker Carlson är ofta sevärda och de har heller inte köpt Russia-gate skrönan.

 2. ervin
  19 oktober, 2017 at 13:04

  vad kommer först, trump eller storkrig? antagligen båda delarna, ska usa gå ner med flaggan i topp med händerna på ryggen, nä det blir krig till bitter end, först ,ryssland är en svag nation för ett krig utanför dess gräns, usa har hollywood som riktmärke och och romantiserar om att demokratisera världen, visserligen har dom inte vunnit ett krig sedan 1945 och inga nazibomber föll på amerikansk mark, rysslands folk har ett speciellt förhållande till sitt land vår moder jord det har både sverige frankrike och tyskland fått känna på, ryska folket vet vad angripare är ,vilket usa aldrig upplevt, därför kan denna världen ta slut när usa och nato upptäckt att dom gapat över för mycket och atomvapen ska avsluta kriget,nedgången för usa har redan börjat och den eskalerar med rekordfart, väst vägrar att låta ryssland gå sin egen väg, svängen mot öst har redan börjat , inom snar framtid kommer detta att kasta omkull den globala ekonomi vi känner till med usa akterseglat , usa är isolerad med oceaner på bägge sidor, ryssland och kina delar en gräns på 2316 mil lång, idag går tåg (även godståg) från östra kina till madrid på tre veckor, när kinas hyperhastighets tåg installerats tar samma sträcka två dagar , peking moskva 33 timmar mot nu sex dagar, ryska arbetarna är fattiga slavar under putin anser dom oupplysta ,men varför röstar 80 procent av slavarna på detta gulag, därför ryssland blomstrar och spirar, https://www.youtube.com/watch?v=Q5MoiU1y58I

  • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
   19 oktober, 2017 at 15:35

   Det senaste ryska valet var uppgjort. Det anser även kommunisterna i Ryssland. Men du kanske anser att dom också är ’oupplysta’?

   Även Irland blomstrar och spirar. Förr flyttade man för att man inte kunde få ett arbete. Nu flyttar man för att ingen har råd att bo i landet!

 3. arbetarklass
  19 oktober, 2017 at 15:32

  ”ryska arbetarna är fattiga slavar under putin anser dom oupplysta ,men varför röstar 80 procent av slavarna på detta gulag, därför ryssland blomstrar och spirar,”

  Om jag som gammal jobbare bott i Ryssland så skulle jag också röstat på Putin och maktpartiet, för vad skulle alternativet annars vara?
  Visst, det finns kommunistparti där men det är i realiteten ett stödparti så det har mindre betydelse vilket man väljer.

  Rösta på ett liberalt västinspirerat parti är förstås uteslutet därför varje röst på ett sådant är en spik till Rysslands lik-kista.

 4. Benny
  19 oktober, 2017 at 20:23

  Jaså, kommunisterna i Ryssland anser att valen var uppgjorda? Och även med kommunisterna som källa på det…detta är givetvis struntprat, valen i Ryssland är varken mer eller mindre korrumperade än de i väst trots att man saknar lång demokratisk tradition just på grund av kommunisterna som ju avskaffade demokratin…ironiskt eller hur Kerstin! Och visst är det så att fick kommunisterna återigen makten i Ryssland skulle det betyda dödsstöten för fria val i Ryssland.

  • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
   20 oktober, 2017 at 13:40

   De ryska kommunisterna har medgett att det var brister i demokratin i Sovjetunionen. Men oftast var dessa brister på grund korruption och annan brottslighet, Den sovjetiska demokratin var annorlunda än den vi har i väst – den var mer demokratisk i den mening att arbetarna hade mer inflytande än vad ryska, svenska, amerikanska och andra arbetare har idag.
   Vi får komma ihåg att Sovjetunionen var en union, något liknande EU. Vi kan välja EU-representanter som ska representera Sverige i EU men vi kan inte välja EU:s ordförande. Precis som det var i Sovjetunionen.

   Menar du att vi ska tror på vad mainstreammedia nämnde om Sovjetunion men inte idag då det är kapitalismen som har makten i Ryssland? Mainstreammedia ljög enormt mycket mer när Sovjetunionen fanns än vad de gör idag. Idag har dessutom Ryssland många bloggar och nyhetskanaler som en enskild kan ta del av. Så var det inte när Sovjetunionen fanns. Vi hade ingen chans att läsa eller lyssna på vad Sovjetunionen hade att säga om världshändelser. Om vi inte var kommunister, vill säga.

   Dåtidens journalister kallade minsta lilla information som Sovjetunionen förmedlade som sovjetisk eller kommunistisk propaganda. Allt medan de ägnade sig åt – som de sa – sanningsenlig nyhetsförmedling. Många sk kommunister trodde på vad västs journalister sa, och utan att analysera eller efter att ha kontrollerat uppgifterna tog de ställning emot kommunismen i Sovjetunionen.

   Kommunismen innebär mer demokrati till arbetarklassen. Och inte som idag då Wallenberg och Compani har makten. Löfvgren – och Putin – kan inte ta ett enda steg utan att få ett godkännande av den borgerliga klassen. Vi kan gå och rösta på politiker med vissa år emellan, men har vi egentligen någon makt att förändra? Det är kapitalismen som styrl

   • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
    20 oktober, 2017 at 16:07

    SYMBOLERNA HAMMAREN OCH SKÄRAN ÄR FÖRBJUDNA I RYSSLAND!

    Just nu pågår den ’19th Word Festival of Youth and Students’ i Sotji i Ryssland. Det grekiska kommunistpartiets ungdomsförening KNE deltar.
    Webbsidan ’In defence of communism’ den 19 oktober: ”On wednesday, the number of KNE werw detained by security forces for 30 minutes, while today, the authorities prohibited the entrance to representives of KNE for almost 2 hours. The explanation by the russian authorities was that ’the sickle and the hammer is illegal, and declarations of KNE consist dangerous material!”

    • 20 oktober, 2017 at 16:21

     Jag betvivlar att du har rätt.

     Wikipedia:
     ”Symbolen är tillsammans med andra symboler (exempelvis hakkorset och pilkorset) förbjudna att bäras i Ungern[2] och Polen[3
     Hammaren och skäran används av historiska skäl även på Transnistriens statsvapen, och i Aeroflots logotyp. En hammare och en skära finns även med i Österrikes statsvapen tillsammans med en murkrona som symbol över samhällets klasser. Det viktigaste politiska partiet som fortfarande använder symbolen är Kinas kommunistiska parti.”

     • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
      20 oktober, 2017 at 16:29

      Läs själv. Artikeln finns att läsa på webbsidan ’In defence of communism’.
      Och jag tror inte att det grekiska partiet KKE ljuger. De har till och med protesterat på den Ryska ambassaden i Aten mot detta tilltag från de ryska myndigheterna.

      • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
       20 oktober, 2017 at 16:41

       Även Houston Communist Party rapporterar om detta.

       På webbsidan ’In defence of communism’ finns även en video.

   • arbetarklass
    20 oktober, 2017 at 17:05

    Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
    20 oktober, 2017 at 13:40

    ”Dåtidens journalister kallade minsta lilla information som Sovjetunionen förmedlade som sovjetisk eller kommunistisk propaganda. Allt medan de ägnade sig åt – som de sa – sanningsenlig nyhetsförmedling. Många sk kommunister trodde på vad västs journalister sa, och utan att analysera eller efter att ha kontrollerat uppgifterna tog de ställning emot kommunismen i Sovjetunionen.”

    Hej Kerstin
    Jag tror media och nyhetsförmedlingen var mer objektiv och saklig på den tiden än vad den har blivit idag, till mer propagandamaskin än nyhetsförmedlare vilket visat sig genom att den motsägs mera öppet och offentligt. Nyhetsförmedling har blivit ett informationskrig. Kunde säkert hända på den tiden också men inte alls i samma utsträckning som idag. Media för övrigt omger människor på ett annat vis numera vad den kunde då. Men jag tror det på den tiden gick bättre för dom svenskar som litade till media än de som trodde på den tidens kommunister utan att vara kritiska. Men idag är sådant bondfångeri som mest historia som väl är. Hos oss svenskar i alla fall, men vad är det som pågår i de allt mer framväxande moskéerna i Sverige, är det alltid utövande av religion eller finns där också politiska ambitioner?

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Kirunasvenskarna

 5. arbetarklass
  19 oktober, 2017 at 20:59

  Nytt! (som är värt att uppmärksammas tycker jag)
  I en av SVT:s ”faktarutor” står nu att finna begreppet ”vänsterliberal” som jag först fann på diverse högersajter som vissa kallar extrema. I vilket fall som helst borde man nu kunna konstatera att begreppet fått en allmän acceptans som politiskt inriktning och att vänsterliberalism faktiskt existerar. Vart begreppet uppstått vet jag inte men det framgår att begreppet vänsterliberal används i den politiska debatten i USA.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/spant-i-florida-infor-hogerextremt-tal

  En helt annan reflektion jag gör är att i kölvattnet av extremism betraktas åt höger i den offentliga debatten så borde kommunistpartierna inte längre anses lika extrema som förut utan istället med hjälp av dynamiken falla in i det politiska samtalet utan att egentligen behöva göra något nämnvärt för det. Bara att vara ”vänster” blev liksom inbjudan där alt-högern inte är välkommen utan istället bannlyses helt och hållet.

 6. "liberal"
  20 oktober, 2017 at 20:54

  ”liberal” betyder statliga interventioner i USA, dvs begreppets motsats.

  • arbetarklass
   21 oktober, 2017 at 00:44

   Jo, det har jag förstått. Men varför kan jag hitta en bestående länk i en stor annons nederst till höger på den konservativa tidningen Fri Tider?
   Länknamnet borde väl betyda ”mot krig” fritt översatt?

   http://www.antiwar.com

  • arbetarklass
   21 oktober, 2017 at 00:56

   Förresten…. Var skulle det fredliga finnas i liberalismen?
   Som liberalismen visade sig från början kan man väl inte kalla den särskilt fredlig?
   Borgarna i franska revolutionen lät huvudena rulla i rännstenarna och det är väl inte särskilt fredligt eller för den delen inte heller särskilt trevligt?

   Liberalismen är en missionerande ideologi och sådana brukar inte ha långt från att ta till svärdet. Kommunismen likaså. De vill göra revolution. Men när gjorde konservatismen en revolution senast?

   • 21 oktober, 2017 at 07:56

    Nu för tiden ligger liberalismen och konservatismen mycket nära varandra, t.ex. Liberalerna och Moderaterna i Sverige. Innebörden har ändrats.

    Historiskt sett vilar dessa riktningar på kolonialismen (Storbritannien m.fl) och imperialismen (i modern tid först beskriven av engelsmannen Hobson. Samt de två världskrigen. De konservativa och kapitalet stödde Adolf Hitler,och Wallenberg gjorde stora affärer med Hitler.

    Franska revolutionen var progressiv då den skedde i en tid med ett starkt förtryckande feodalistiskt system.

Comments are closed.